TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sage The Oracle Touch

Den enkleste veien til tradisjonell espresso

Sage forsøker å gjøre ekte, gammeldags espresso enkelt. Det gjør testens helautomatiske espressomaskiner også, men i motsetning til dem nekter Sage The Oracle Touch å gå på kompromiss med styrken, teksturen og smaken av klassisk espresso.

Av / 04.11.23 - 12:30
Sage The Oracle Touch

Home mener

  • Sage klarer å gjøre det lett å lage ekte, gammeldags, tradisjonell espresso. På tross av den økede arbeidsinnsatsen sammenlignet med helautomatiske maskiner, kan man faktisk leve med den hver dag. Den gjør det lett å starte en hobby som espressoentusiast. Maskinen kan oppgraderes hvis man vil ha mer. Melken er i verdensklasse.
  • Det er vanskelig å tilpasse nye bønner. Det er ikke støttehjul, og man lager lett udrikkelig kaffe mens man lærer den å kjenne. Det er heller ingen app. For noen vil den ikke være automatisk nok. For entusiaster vil den være for begrenset.

Sage The Oracle Touch er fundamentalt annerledes enn testens øvrige espressomaskiner. Den er nemlig slett ikke helautomatisk! Den er nærmere en klassisk semiautomatisk maskin som vil gjøre det så enkelt som mulig å lage espresso uten å gå på kompromiss med kvaliteten.

Brukervennligheten hos helautomatiske espressomaskiner oppnås normalt ved å kverne grovere og lage tynnere espresso enn den man får hos sin barista. Det kan jo smake nydelig, som vi opplever det hos Jura og Delonghi, men teksturen og intensiteten når aldri samme nivå. Makelighet har sin pris.

Å lage espresso på en klassisk semiautomatisk maskin er en hobby for mange. Det er nemlig utrolig vanskelig, da maskinen ikke hjelper til med å skape det korrekte trykket, noe billige og helautomatiske espressomaskiner gjør. Trykket skapes i stedet utelukkende av den ekstremt finmalte kaffen. Er kaffen malt feil, er espressoen bare til å slå ut, da den blir altfor sur eller bitter. Det er bare toppen av isfjellet, og espresso kan være en livslang hobby.

The Oracle Touch lager espresso på klassisk maner. Bønnene må kvernes ekstremt fint og veldig presist. De innebygde kvernene doserer ca. 22 gram kaffe og trykker det flatt ned i filteret. Man må selv flytte rundt på kaffen og banke kaffegrumset ut etter brygging. Det er mulig å brygge balansert espresso av ca. dobbel styrke, sammenlignet med de vanlige helautomatiske systemene. Det gir en spesiell sirupsaktig tekstur og enda mer intens smak.

The Oracle Touch faller mellom to stoler. Når den sammenlignes med andre semiautomatiske maskiner, handler det om kvernens kvalitet, temperaturstabilitet og ensartede resultater gang på gang.

Annonse

Men her sammenligner vi den med de helautomatiske maskinene som den gjerne vil konkurrere med. Vi skal se på om den kan være like lett å leve med, og samtidig gi en kompromissløs espresso som overgår de beste av de automatiske systemene.

Oracle1 Oracle2
<
>
Nogle maskiner ligner de semiautomatiske maskiner fra Sage, men lad dig ikke snyde! Hvis ikke filterkurven er fyldt med huller, laver maskinen ikke traditionel espresso. Foto: Lasse Torp Hansen

Man må jobbe litt for kaffen

Sage har jobbet hardt for å gjøre The Oracle like brukervennlig som en helautomatisk maskin. Det virker, men man må fortsatt jobbe litt for å få kaffen sin.

Kvernen doserer og stamper selv kaffen direkte ned i filteret, men man må selv flytte filteret fra kvernen til bryggehodet. Melken skummes automatisk, men det er ingen innebygd beholder. I stedet fyller man en medfølgende stålkanne med melk, som maskinen så varmer og skummer. Maskinen er en såkalt Dual Boiler, og kan dermed dampe melk og brygge espresso samtidig, så det går raskt å få morgenkaffen. En kaffe med melk tar ca. 70 sekunder, noe som er raskere enn alle de helautomatiske maskinene i testen! Den bråker imidlertid mye mer enn konkurrentene når den kverner.

En dosis på 22 gram kaffe er mye koffein, så man kan med fordel brygge i to kopper. Det er ikke mulig å endre på denne dosisen. Hvis man vil ha mindre kaffe, må man bruke den medfølgende filterkurven til enkeltskudd. Da doserer maskinen automatisk ca. 13 gram.

Det tar maskinen ca. fire minutter å varme opp. Det er mye langsommere enn konkurrentene. Som et stort plaster på såret kan den programmeres til å starte automatisk før man skal bruke den. En funksjon vi savner hos testens helautomatiske konkurrenter. Kjelene i Oracle Touch holder også godt på varmen, så det går mye raskere å varme opp maskinen hvis den allerede har vært brukt innenfor noen timer.

Touchskjermen er på nivå med Jura Z10, men selve brukeropplevelsen er bedre. Den mer manuelle tilgangen gjør alt veldig oversiktlig. I en meny kan man velge temperatur og bryggetid. De fleste andre innstillingsmulighetene er fastlagt. Når man brygger en espresso, kan man på skjermen velge mellom å kverne, brygge og dampe. Den stopper automatisk etter hver av disse deloppgavene. Sage har ikke utviklet en app til sine espressomaskiner, og selv om det er atypisk i denne prisklassen, er det også vanskelig å se hvilke ekstra fordeler en app ville bidra med.

Oracle3 Oracle4
<
>
Alle oppskriftene har samme to stadier samt muligheten for melk. Utover kvernen blir man godt tatt vare på når man brygger kaffe. Trykker man på Hot Water, kommer det kokende vann ut av en liten tut slik at man kan lage en americano. Foto: Lasse Torp Hansen

Bli fortrolig med kvernen

En utfordring ved bruken av Sage The Oracle Touch er kvernen. Det er ikke selve kvernens skyld, men et vilkår ved klassisk espresso. Kvernen har 45 forskjellige innstillinger (noe en espressonerd ville beskrive som altfor lite), og man må treffe nesten spot on for at kaffen sitter som et skudd. Alle kaffebønner må kvernes forskjellig, og selv den samme bønnen kan endre seg litt etter hvert som den ligger i posen en tid. Det er derfor en løpende oppgave å justere kvernen. Hvis man bruker melk, er det litt lettere. Det maskerer effektivt små feil i smaken. Vil man ha ren espresso, er det til gjengjeld veldig tydelig når kvernen er feil innstilt. Kverner man to eller tre innstillinger fra målet, er kaffen nesten udrikkelig som ren espresso. Er man tettere på enn det, handler det mer om å finpusse smaken. Er kvernen innstilt perfekt, kan man jage det perfekte skuddet med små endringer av bryggetiden og temperaturen.

Noen ganger avgir kvernen et par gram for mye eller for lite. Den har også en tendens til å beholde litt kaffe fra den forrige innstillingen når man gjør større endringer på kvernen. Den slags små ”forstyrrelser” kan tydelig smakes, også selv om man ikke er kaffenerd, og det gjør det vanskelig å gjenskape perfekte resultater.

Helautomatiske maskiner krever også jobbing med å få ut det meste, men det er en nedre grense for hvor dårlig espressoen kan bli. Det er det ikke med Oracle, og den krever litt trening. Det er prisen for ekte espresso.

Det kan være veldig morsomt å spore seg inn på de perfekte innstillingene til en ny kaffe, men når man kaster bort 22 gram kaffe av gangen, er det ingen gratis omgang – spesielt ikke til 275 kroner halvkiloet.

Det virker kanskje avskrekkende, men det er heller en bratt læringskurve. Man lærer mye om hvordan kaffe kan smake, og når man først er noenlunde innenfor skiven, er det ikke vanskelig å holde seg der. Noen kaffetyper er lettere å innstille enn andre, men det har ikke vært en daglig frustrasjon å leve med The Oracle Touch hver dag. Heller ikke om morgenen. Spesielt ikke når man først har smakt hvor god espresso den kan lage!

Oracle5 Oracle6 Oracle7
<
>
Alle oppskriftene har samme to stadier samt muligheten for melk. Utover kvernen blir man godt tatt vare på når man brygger kaffe. Trykker man på Hot Water, kommer det kokende vann ut av en liten tut slik at man kan lage en americano. Foto: Lasse Torp Hansen

Ekte espresso er spesielt

Sage The Oracle Touch kan lage velsmakende espresso med langt mindre vann enn helautomatiske maskiner. De 22 grammene kaffe den doserer, smaker balansert og uten bitterhet når de er brygget til ca. 45–55 gram espresso, avhengig av bønnene.

Prøver man å lage like sterk kaffe med en helautomatisk maskin, vil det bli en sur fornøyelse. Helautomatiske maskiner kan ikke brygge kaffe som er malt like fint. Det betyr at det må mer vann til for å få den gode smaken ut av kaffen. Til sammenligning bruker Jura Z10 en dosis på ca. 16 gram, som smakte balansert når den var brygget til 60 gram espresso. Altså en langt mindre sterk espresso.

Begge maskinene fikk hele den gode smaken ut av bønnene, men med Oracle Touch er det rett og slett en langt mer intens opplevelse. Med gode bønner kan den greit måle seg med gode kaffebarer. Helautomatiske espressomaskiner er alltid et kompromiss, men det er ikke Sage The Oracle Touch når det gjelder bryggekvalitet av espressoen.

De billige bønnene fra Lavazza har en lakrisaktig smak som man først legger merke til når den er brygget så intenst, som bare en skikkelig espresso kan være. Teksturen er nesten som varm sirup, og det er ikke noe problem å drikke espressoen ren. Det er nemlig ikke skyggen av bitterhet å spore i supermarkedsbønnene. I en direkte sammenligning mellom Jura Z10 og Delonghi Maestosa føles det som natt og dag. Med Z10 kommer teksturen og intensiteten ikke i nærheten av brygget fra Oracle Touch, som får konkurrentens espresso til å virke utvannet. Det er ikke fordi smaken er overlegen. Den er bare mer intens.

De dyre bønnene fra Kaffedepartementet er vanskeligere å få smaken ut av. De må males litt grovere, ha litt høyere temperatur og litt mer vann for å smake balansert. Bønnene har mye syre, noe som raskt blir overveldende når innstillingene ikke er tilpasset korrekt. Men etter å ha sølt bort ca. 100 gram kaffe på å treffe den perfekte innstillingen, ble også de vanskelige bønnene til en balansert og sjokoladesøt kopp espresso. Syren er fortsatt intens, men ikke ubehagelig eller forstyrrende. For første gang kom smaken av ananas frem, som posen lovet. Om man liker syrlig kaffe, er en smakssak.

OracleVid2 OracleVid1 Oracle8 Oracle9
<
>
Kvernen justeres med den store knappen på siden. Vil man skifte bønner, kan hele bønnebeholderen lett ”låses” og løftes ut slik at man kan skifte dem uten å søle. En god løsning når det bare er én bønnebeholder. Foto: Lasse Torp Hansen

Melk i verdensklasse

Oracle Touch har hverken en lukket melkebeholder eller en slange man setter direkte i melkekartongen. I stedet følger det med en stålkanne, som man kjenner dem fra kafeene, som man selv fyller med melk. Maskinen skummer ganske sikkert melken til akkurat den konsistensen og temperaturen man ønsker. Men hvis man vil lære å dampe melken manuelt, kan man også gjøre det. Det automatiske programmet fungerer imidlertid veldig bra. Faktisk så bra at det langt overgår både testens konkurrenter og halvgode baristaer.

Melken er så tett på perfekt som den kan komme. Perfekt til latte-art (hvis man lærer seg det), og perfekt til å elevere morgenkaffen din. De fine små boblene i melken gir hele latten en kremet tekstur som er mye mer enn bare varm melk. Den får de automatiske maskinene til å virke kjedelige til sammenligning.

Det automatiske systemet slår seg av selv når den rette temperaturen er oppnådd. Når man fjerner kannen, sørger den for å blåse damp gjennom systemet, av hygieniske årsaker. Det tar bare et par sekunder. Det er viktig at man også tørker selve ”damp-armen” med en våt klut etterpå. Melken klistrer seg lett fast, og armen blir vanskeligere å rengjøre jo lenger man venter. Det er generelt en god idé å ha en ren klut tett ved The Oracle Touch, som også har godt av at man fjerner de siste kafferestene fra filteret rett etter at man har brukt den.

Sage The Oracle Touch 1
Modellen Oracle finnes også i en billigere versjon uten touchskjerm. Den har litt flere tilpasningsmuligheter, og er kanskje et bedre valg hvis man drømmer om å utvikle sine barista-evner på lengre sikt. Foto: Lasse Torp Hansen

Starten på en ny hobby?

Med en liten arbeidsinnsats leverer Sage The Oracle Touch en espresso på nivå med den man kan kjøpe på kaffebarene. Gir man den virkelig gass, leverer den kanskje den beste kaffen man kan forestille seg. Maskinen er basert på den anerkjente og anmelderroste Sage Dual Boiler, som er en av de mest anbefalte semiautomatiske espressomaskinene på diverse espressofora. Hvis man vil ta sin nye espressohobby til nye høyder, kan man gjerne gjøre det med The Oracle Touch. Man er ikke tvunget til å bruke den innebygde kvernen, og kan med fordel kjøpe en bedre, noe som vil heve kvaliteten av espressoen markant. Man kan også installere en bedre filterkurv og begynne å brygge espresso ved hjelp av en kaffevekt, slik at man oppnår den perfekte ratioen mellom kaffe og vann. Men ikke noe av dette er gratis. Hvis man allerede er oppslukt av espresso som hobby, får man langt mer for pengene ved å kjøpe en separat espressomaskin og kvern. Men med The Oracle Touch er man ikke fastlåst til et system, som man er det med en helautomatisk maskin.

Konklusjon

Sage The Oracle Touch beviser at det alltid er litt arbeid med å lage noe kompromissløst. Sage gjør det veldig oversiktlig å brygge velsmakende, gammeldags espresso, og melken er på barista-nivå, som ingen av de testede helautomatiske espressomaskinene kan skryte av.

Hvis man ikke er innstilt på å rote med innstillingene, kommer man ikke langt med Oracle Touch. Den krever et nivå av engasjement fra brukeren, som helautomatiske maskiner ikke gjør. Hvis man ikke lar seg avskrekke, kommer man raskt inn i teorien, og det er lett å leve med Oracle Touch, også tidlig om morgenen. Espressoen får kaffen fra selv de beste helautomatiske maskinene til å virke utvannet, og man blir inspirert til å lære mer om den klassiske espressokunsten.

Karakter
Sage The Oracle Touch
High End

Også i denne testen:

Siemens EQ900

Består teorien – feiler i praksis

Den høyteknologiske EQ900 kan kontrollere stort sett alle aspekter av espressobryggingen. Den vinner over konkurrentene på utstyr og pris, men taper på den viktigste egenskapen: smaken.

Designen er vellykket, og skjermen er bedre enn konkurrentenes. Det samme er den tilhørende appen. Det er nok innstillinger til å tilfredsstille selv de mest nerdete kaffedrikkere. To bønnebeholdere med hver sin kvern er en luksusløsning. Det er en lett maskin å leve med hver dag.
Espressoen er rett og slett ikke på nivå med konkurrentenes. Både som espresso, americano og cappuccino er kvaliteten under middels, noe som er et stort kompromiss i en så dyr maskin. Man kan ikke programmere maskinen til å slå seg på til et bestemt tidspunkt hver dag.
Les hele testen

Jura Z10

Den konservative tilgangen til espresso er kanskje den beste

Jura Z10 byr på luksus og kvalitet. Det gjelder både byggekvaliteten og espressoen. Utstyrslisten er kortere enn hos andre maskiner i dette prissjiktet, men Z10 byr på velkjente tradisjoner fremfor det nyeste nye.

Materialene er luksuriøse, og det er lekre detaljer i designen. Kaffen er bedre enn fra andre helautomatiske maskiner. Det er lett å treffe riktig med innstillingene slik at man får mest mulig ut av maskinen.
Det er mindre utstyr enn hos konkurrentene. Touchskjermen er på ingen måte moderne. To bønnebeholdere og en koppvarmer forventes til denne prisen. Appen er mest til pynt. Man kan ikke lage to melkedrikker på samme tid. Melkebeholder kjøpes separat.
Les hele testen

Delonghi Maestosa

Kan alt, men hører den til på et kjøkken?

Maestosa kan tilsynelatende by på deilig espresso og masser av utstyr, men man får en snikende følelse av at den hører hjemme på kontoret, ikke på kjøkkenet.

På mange måter kombinerer den kaffekvaliteten fra Jura Z10 med utstyrslisten fra Siemens EQ900. To bønnebeholdere med hver sin kvern er en luksusløsning. Koppvarmeren er verdsatt. Appen gir et par nye brukbare innstillinger. Kaffekvaliteten er høy.
Den er vanskelig å stille inn korrekt. Brukervennligheten er ikke på topp. Det gir dessuten kvaler å justere kvernen. Skjermen er like sløv som på Jura Z10. Den virker mer som skapt til et kontor enn til kjøkkenet.
Les hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har blant annet blitt publisert i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste seg dessverre å være en ganske dårlig akademiker, men til gjengjeld veldig god til å formulere de universelle sannheter, som holder ham våken om natten: som det faktum at elbiler ofte deler designfilosofi med gamerutstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besettelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Skarp og praktisk videoringeklokke