TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Delonghi Maestosa

Kan alt, men hører den til på et kjøkken?

Maestosa kan tilsynelatende by på deilig espresso og masser av utstyr, men man får en snikende følelse av at den hører hjemme på kontoret, ikke på kjøkkenet.

Av / 04.11.23 - 12:30
Delonghi Maestosa

Home mener

  • På mange måter kombinerer den kaffekvaliteten fra Jura Z10 med utstyrslisten fra Siemens EQ900. To bønnebeholdere med hver sin kvern er en luksusløsning. Koppvarmeren er verdsatt. Appen gir et par nye brukbare innstillinger. Kaffekvaliteten er høy.
  • Den er vanskelig å stille inn korrekt. Brukervennligheten er ikke på topp. Det gir dessuten kvaler å justere kvernen. Skjermen er like sløv som på Jura Z10. Den virker mer som skapt til et kontor enn til kjøkkenet.

Italienske Delonghi lager espressomaskiner i alle prisklasser. Flaggskipmodellen Delonghi Maestosa koster nesten tre ganger så mye som Delonghi Eletta Explore, som imponerte oss i vår.

Så hva får man for de ekstra pengene? Man får adgang til stort sett alt hva Delonghi kan levere av utstyr. Så selv om maskinen ikke er helt ny på markedet, kan den fortsatt hamle opp med konkurrentene når det gjelder hva den kan.

Iskaffe, varm kakao, dobbelt utløp til melk, koppvarmer, temperaturkontroll og dobbel bønnebeholder med hver sin kvern er bare noen av funksjonene Maestosa byr på. Den bruker 37 sekunder på å varme opp og skylle systemet, og så er du klar.

Man er ikke i tvil om at det er toppmodellen. Maskinen er stor, og det rillede mønsteret får maskinen til å skille seg ut fra tech-monsteret Siemens EQ900 og konservative Jura Z10. Den italienske designen er både festlig og uhøytidelig. Spesielt fra siden. Forfra dominerer den store sorte fronten hvor touchskjermen også bor.

Delonghi Maestosa anmeldelse
Maskinen er stor, og designen skiller seg ut. Den ligner ikke andre maskiner fra Delongh. Foto: Lasse Torp Hansen i

Praktisk på kontoret, mindre på kjøkkenet

Maestosa er en maskin som gjerne vil fungere både hjemme og på kontoret. Noen ganger kommer disse to hensynene i konflikt med hverandre. Det kan blant annet ses på den isolerte melkekannen som tar ekstremt mye plass i kjøleskapet, men til gjengjeld kan holde melken kald i flere timer! Den er heller ikke så lett å ta fra hverandre og rengjøre som konkurrentenes. Eller de andre melkekannene fra Delonghi, for den saks skyld.

Annonse

Fronten med touchskjermen fungerer som en dør som må åpnes når man vil komme til vanntanken og dryppebrettet. Det ser man heller ikke så ofte på maskiner til hjemmet, og det er en del mer kronglete. Hvis man har en veldig rolig hånd, kan man også fylle vann gjennom en liten luke i siden. Maskinen har generelt sett veldig mange praktiske løsninger som ikke er laget på den beste måten for hjemmet. Det er også tilfellet når man bruker touchskjermen.

Som på Jura Z10 er skjermen både sløv og følsom, og man kan komme til å sette på en kaffebrygging ved et uhell mens man skroller i menyen. En frustrerende måte å starte dagen på.

Når man skal endre på oppskriftene sine for å få mest mulig smak ut av dem, er det ikke alltid lett å tyde fagterminologien. Delonghi bruker ord som aroma og kvantitet til å beskrive hvor mye vann og kaffe det skal brygges med. Man har en forholdsvis begrenset skala å jobbe med, og så må man selv smake seg frem til det beste resultatet.

Har man en god kjøkkenvekt som kan være under maskinen, kan man stille inn en presis mengde vann ved å trykke ”stopp” på det riktige tidspunktet og lagre resultatet. En praktisk egenskap som jeg imidlertid ikke ville ha lyst til å bruke for hver eneste oppskrift. Det samme gjelder temperatur- og melkeinnstillinger. Også her må man leve med små skalaer som ikke spesifiserer annet enn mer eller mindre. Presise tall er selvfølgelig å foretrekke!

Enda mer irriterende er kvernen. Den er frustrerende å stille inn, selv om det gjøres elektronisk. Man kan ikke bare velge den innstillingen man gjerne vil ha. Man kan nemlig bare endre malingsgraden et enkelt hakk av gangen. Deretter må man lage en eller to kopper kaffe før den lar brukeren foreta enda en mindre endring. Med testbønnene skulle begge kvernene ned på den fineste innstillingen, noe som resulterte i et massivt spill av bønner. Brukervennligheten i Maestosa er ikke på topp, og nyere modeller fra Delonghi virker allerede overlegne på dette punktet.

Maestosa2 Maestosa3 Maestosa4
<
>
Maestosa går sine egne veier med en merkelig melkekanne og en upraktisk luke som må åpnes før man kan tømme dryppebrettet eller ta ut vanntanken. Foto: Lasse Torp Hansen

Appen er bedre enn skjermen

Delonghis app Coffee Link byr på en blanding av klassisk fjernkontroll og inspirasjon til nye oppskrifter fra deres blogg. Som hos Siemens og Jura kan man også bygge egne oppskrifter fra bunnen av. Det er spesielt brukbart med Maestosa. Ikke fordi man får mange nye funksjoner, men fordi innstillingene er mer gjennomsiktig oppbygd i appen. Her kan man velge den presise mengden kaffe i milliliter, i stedet for på en arbitrær skala. Man må fortsatt lide med skalaene, når man stiller inn intensitet, temperatur og melkeskum.

Maestosa har dessverre ikke adgang til Delonghis automatiske program Bean Adapt, som hjelper med å tilpasse innstillingene til den konkrete type bønner. Det skyldes sikkert at denne teknologien er nyere enn maskinen, men det føles fortsatt som en mangel på en så dyr maskin.

Appen kobles via Bluetooth, og man kan slå på og av maskinen via Coffee Link. Det er imidlertid ingen mulighet for å koble til stemmestyring eller annen automatisering, som er en skam. Å våkne opp til en oppvarmet og klar maskin er en luksus man av uvisse årsaker blir nektet hos både Delonghi, Siemens og Jura.

Maestosa7 Maestosa5 Maestosa6
<
>
Maestosa går sine egne veier med en merkelig melkekanne og en upraktisk luke som må åpnes før man kan tømme dryppebrettet eller ta ut vanntanken. Foto: Lasse Torp Hansen

Deilig espresso

Selv om innstilling av både kaffeoppskrift og kvern er utilfredsstillende, er det verdt alt når man smaker på den ferdige espressoen. Søt, kompleks, nyansert og med god tekstur. Den kommer veldig tett på smaken fra Jura Z10. Så tett at det kanskje er mer snakk om et preferansespørsmål.

Smaksmessig virker det ikke som om man på noen måter har gått på kompromiss. Spesielt de billige bønnene fra Lavazza får en ekstra luksuriøs og kremet tekstur som er svært velkommen.

Smaken av bønnene fra Kaffedepartementet er også på topp. Søt som tørket frukt, appelsinskall og god sjokolade. Det var litt mer uønsket syre enn hos Jura, noe som nok er grunnen til at Maestosa ikke vant over Z10 i de komparative smakstestene. Maestosa er også en vanskeligere maskin å stille inn, noe som kanskje bidrar til resultatet. Den bruker ca. 90 sekunder på å brygge en latte, noe som er 11 sekunder raskere enn Siemens EQ900.

Maestosa8 Maestosa9 MaestosaVid1
<
>
Appen tilfører faktisk nye funksjoner. Noe som ikke burde være en sjeldenhet i denne prisklassen. Foto: Lasse Torp Hansen

Alternativt melkesystem

Den varme melken fra Maestosa er søt og kremet, og skummet holder lenger enn hos Jura Z10. I den komparative testen virket Maestosa som det perfekte kompromisset mellom smak, tekstur og skum. Men melken er vanskelig å stille inn, med mindre man bruker appen. Melken her er imidlertid bedre enn fra Siemens EQ900 og Jura Z10. Bare Sage mestrer den unike latte-teksturen, men Maestosa kommer tettere på enn de to andre helautomatiske maskinene.

Melkekannen på Maestosa er annerledes enn de man finner hos både konkurrentene og de andre espressomaskinene fra Delonghi. Den har to utløp, så man kan lage to melkedrikker samtidig, men utløpene sitter fast på kannen, og melken løper derfor ikke gjennom maskinen. Det er ingen dårlig ting, men det gjør kannen vanskeligere å rengjøre enn de andre melkebeholderne.

Utover det er den isolerte melkekannen veldig stor. Det er ikke spesielt praktisk i hjemmet, hvor man sjelden lar melkekannen stå ute lang tid av gangen. Ønsker man kaldt skum eller iskaffe må man bruke en helt annen medfølgende kanne, som har en liten innebygd visp. Først brygger man espresso ned i kannen. Så kobles kannen til det stedet man også bruker til melkekannen. Man tilfører isterninger, og så piskes kaffe eller melk til den er skummende og kald. En litt komplisert løsning, som imidlertid leverer et overbevisende resultat. Her må iskaffe ikke forveksles med Cold Brew. Maestosa lager utelukkende varm espresso, som så kan kjøles med isterninger.

Delonghi Maestosa 1

Delonghi mælkeskummer
Melkesystemet er et av de vanskeligste jeg har opplevd. Nyere maskiner fra Delonghi har langt enklere løsninger. Foto: Lasse Torp Hansen

Konklusjon

På veldig mange måter kombinerer Delonghi Maestosa kaffekvaliteten fra Jura Z10 og utstyret fra Siemens EQ900. Man får virkelig alt man ønsker seg av en maskin i denne prisklassen. Til gjengjeld må man leve med en maskin som kanskje passer bedre inn på et kontor enn på kjøkkenet. Melkekannen, touchskjermen og brukeropplevelsen er generelt frustrerende. Mer frustrerende enn hos både Jura og Siemens. Men hvis man trenger de mange funksjonene, og kaffekvaliteten er det viktigste, er den kanskje verdt bryet!

Karakter
Delonghi Maestosa
High End

Også i denne testen:

Siemens EQ900

Består teorien – feiler i praksis

Den høyteknologiske EQ900 kan kontrollere stort sett alle aspekter av espressobryggingen. Den vinner over konkurrentene på utstyr og pris, men taper på den viktigste egenskapen: smaken.

Designen er vellykket, og skjermen er bedre enn konkurrentenes. Det samme er den tilhørende appen. Det er nok innstillinger til å tilfredsstille selv de mest nerdete kaffedrikkere. To bønnebeholdere med hver sin kvern er en luksusløsning. Det er en lett maskin å leve med hver dag.
Espressoen er rett og slett ikke på nivå med konkurrentenes. Både som espresso, americano og cappuccino er kvaliteten under middels, noe som er et stort kompromiss i en så dyr maskin. Man kan ikke programmere maskinen til å slå seg på til et bestemt tidspunkt hver dag.
Les hele testen

Jura Z10

Den konservative tilgangen til espresso er kanskje den beste

Jura Z10 byr på luksus og kvalitet. Det gjelder både byggekvaliteten og espressoen. Utstyrslisten er kortere enn hos andre maskiner i dette prissjiktet, men Z10 byr på velkjente tradisjoner fremfor det nyeste nye.

Materialene er luksuriøse, og det er lekre detaljer i designen. Kaffen er bedre enn fra andre helautomatiske maskiner. Det er lett å treffe riktig med innstillingene slik at man får mest mulig ut av maskinen.
Det er mindre utstyr enn hos konkurrentene. Touchskjermen er på ingen måte moderne. To bønnebeholdere og en koppvarmer forventes til denne prisen. Appen er mest til pynt. Man kan ikke lage to melkedrikker på samme tid. Melkebeholder kjøpes separat.
Les hele testen

Sage The Oracle Touch

Den enkleste veien til tradisjonell espresso

Sage forsøker å gjøre ekte, gammeldags espresso enkelt. Det gjør testens helautomatiske espressomaskiner også, men i motsetning til dem nekter Sage The Oracle Touch å gå på kompromiss med styrken, teksturen og smaken av klassisk espresso.

Sage klarer å gjøre det lett å lage ekte, gammeldags, tradisjonell espresso. På tross av den økede arbeidsinnsatsen sammenlignet med helautomatiske maskiner, kan man faktisk leve med den hver dag. Den gjør det lett å starte en hobby som espressoentusiast. Maskinen kan oppgraderes hvis man vil ha mer. Melken er i verdensklasse.
Det er vanskelig å tilpasse nye bønner. Det er ikke støttehjul, og man lager lett udrikkelig kaffe mens man lærer den å kjenne. Det er heller ingen app. For noen vil den ikke være automatisk nok. For entusiaster vil den være for begrenset.
Les hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har blant annet blitt publisert i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste seg dessverre å være en ganske dårlig akademiker, men til gjengjeld veldig god til å formulere de universelle sannheter, som holder ham våken om natten: som det faktum at elbiler ofte deler designfilosofi med gamerutstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besettelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde
[]