Pizzaovner har som regel et avsnitt i markedsføringsmaterialet som forteller at du faktisk kan lage alt fra laksefileter til lasagne i ovnen. Det er også sant. Men den tynne åpningen foran og den ofte ustabile temperaturen gir ikke en knirkefri opplevelse.
Slik trenger det heldigvis ikke å være. Hos Ninja får du både pizzaovn, konveksjonsovn og røykeovn i én maskin! Kort sagt nesten alt det utstyret en matglad kokk kan ønske seg utendørs. Og akkurat som sin navnebror Woodfire røykeovn og grill, er den både brukervennlig og elektrisk, og kan stå ute i all slags vær.
Ikke den varmeste
Design og materialkvalitet minner mye om andre produkter fra Ninja. Noe som er en god ting. I tillegg til pizzastein får du også en rist (som også holder steinen på plass) og et ovnsfast brett. Akkurat som den andre ovnen i Woodfire-serien, som vi nylig testet, kan du tilføre røykepellets via en lem på siden og bruke den som røykeovn. Pizzaovnen nyter imidlertid ikke godt av den samme praktiske Wifi-tilkoblingen som Ninja Woodfire Pro Connect XL, men har i stedet et lite display og et par intuitive knapper til temperatur og tid. Skjermen foran forteller når ovnen er varm, og har en praktisk innebygd timer.
Som pizzaovn byr den på en stein som er stor nok til en 12” pizza. Ovnen kan maksimalt bli 370 °C. Det er nok til å tilberede pizza på ca. 3–4 minutter, men ikke helt nok til å skape den temperaturen som noen tradisjonelle oppskrifter trenger. Typisk kommer utendørs pizzaovner opp på mellom 450–500 °C.
Idiotsikker pizza!
Når du skal lage mat har du valget mellom en hel del programmer som er typisk for produkter fra Ninja. I tillegg til røyke- og konveksjonsovnsinnstillingene kan du velge mellom seks pizzainnstillinger. Du har for eksempel valget mellom ”New York Style” og ”Napoli”. Innstillingene dikterer temperatur og tid på timeren, noe du imidlertid også kan velge manuelt.
Skal man ha en pizza som er bedre enn i en vanlig ovn med pizzastein, bør man klart velge høyeste temperatur hver gang. Ellers blir resultatet bra, men uten følelsen av ”ekte” pizza, noe som jo er hele poenget med en pizzaovn.
Ninja Woodfire bruker 18 minutter og 58 sekunder på å varme opp. Et infrarødt termometer avslørte imidlertid at steinen bare var ca. 330 °C da ovnen fortalte at den var ferdig oppvarmet. Etter et par pizzaer nådde temperaturen på steinen toppen på omkring 360 °C.
Fordelen ved en litt lavere maksimal temperatur er at man ikke risikerer å svi bunnen, noe som det ellers er en risiko for når man kommer over 400 °C. For eksempel krevde den elektriske Ooni Volt 12 litt øvelse før de høye temperaturene kunne brukes forsvarlig.
Du kan fortsatt få en flott og sprø bakt pizza på tre minutter som slår pizzaen fra en vanlig ovn. Den får ikke de flotte sorte flekkene under bunnen, men det krever ikke på langt nær så mye øvelse å få god pizza ut av Woodfire som det gjør med en ovn på over 450 °C. Litt høyere maksimaltemperatur ville bli satt pris på, men forskjellen er ikke enorm, og man kan med fordel kompensere ved å perfeksjonere oppskriften på pizzadeig (som med fordel kan kaldheves over flere dager).
Mer enn bare pizzaovn
Beveger du deg utenfor pizzaens verden, minner Ninja Woodfire, ikke overaskende, mye om Ninja Woodfire-røykeovn. Det er veldig lett å tilføre trepellets via lemmen på siden, og det går ikke lenge før du har fylt ovnen med røyk som varer i ca. 30 minutter. Du kan bruke de spesielt designede trepelletsene fra Ninja, men alternativer (som bare treflis) fungerer også. Bruk litt lavere temperatur når du bruker ovn- eller røykeovnsfunksjonene enn du ville i en normal ovn, ellers blir maten litt tørr. Du kan fint lage en overbevisende pulled pork eller et par spareribs i Woodfire. Enda en hobby å mestre når du har perfeksjonert pizzaen.
Konklusjon
Ninja Woodfire Pizzaovn samler flere av de mest ettertraktede utendørsmaskinene (pizzaovn, røykeovn og konveksjonsovn) i ett produkt. Det vil gå veldig lang tid før man risikerer å bli lei av den. Den elektriske presisjonen, kombinert med at den kan stå ute i all slags vær, gjør den utrolig lett å leve med. Pizzaene stekes dessuten langt mer ensartet enn i de andre to ovnene, og det er ikke nødvendig å rotere pizzaen fortløpende imens.
Hvis man kan akseptere at pizzaovnen bare blir 370 °C, og at man må tenke seg til flammene, er den veldig lett å anbefale.
Også i denne testen:
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn
Burn, baby, burn!
Drømmer du om en ekte, vedovnsbakt pizza, skorstein og det hele, blir det hverken lettere eller mer sjarmerende enn med Ooni Karu 12G.
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn
God idé, dårlig utført
Chef Matteo Crosta 16” byr på både brukervennlighet og en roterende pizzastein som skal gi deg en jevn og smertefri pizzaopplevelse. Dessverre er opplevelsen helt motsatt.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser