TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn

God idé, dårlig utført

Chef Matteo Crosta 16” byr på både brukervennlighet og en roterende pizzastein som skal gi deg en jevn og smertefri pizzaopplevelse. Dessverre er opplevelsen helt motsatt.

Av / 07.08.24 - 09:15
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn

Home mener

  • Gass varmer raskere opp enn el, og er langt lettere å kontrollere enn tre. Stor pizzastein. Den store åpningen gjør det lett å få pizzaen inn i ovnen. Fem års garanti.
  • Selv med den roterende steinen varmer den ganske ujevnt. Svir lett sidene på pizzaen. Den roterende steinen virker mest som en gimmick. Byggekvaliteten kunne vært bedre.

Chef Matteo Crosta 16” er en gassdrevet pizzaovn, som har den elektriske vrien at hele pizzasteinen dreier rundt slik at du får en jevnere varmefordeling. Både når du steker pizza og varmer opp steinen. Det er en del produsenter der ute som bruker denne teknologien, og de uten anbefaler typisk at man roterer pizzaen manuelt mens den steker. På papiret virker det altså som en god idé med en roterende stein.

Gass er en optimal varmekilde til en pizzaovn. Den varmes raskt opp, kan nå temperaturer på over 400 °C, og gassdrevne pizzaovner er typisk de billigste på markedet. Temperaturen er likevel lett å justere, noe som ikke kan sies om vedfyrte ovner. I tillegg får du litt levende ild, noe som gir poeng på sjarmkontoen en sensommerkveld.

Chef Matteo Crosta burde derfor representere en slags gyllen middelvei mellom el og tre i pizzaovnssegmentet, men det gjør den dessverre ikke helt.

Chef Matteo Crosta 16" pizzaovn 1

Feil i konstruksjonen

Selve ovnen føles passende tung og hard ved utpakkingen. Dessverre hadde testovnen et par mangler. Gasstenneren virket rett og slett ikke, så en fyrstikk var nødvendig for å få gassen til å fungere. Det fulgte også med en forlengelsespinne hvis det ble nødvendig, slik at man lett kunne få fyrstikken inn bakerst i ovnen, noe vi satte pris på, men det virket også litt mistenkelig. I tillegg hører dreieskiven, som skrur opp og ned gassen, til den typen som ”klikker” inn før den kan tenne. Den hadde dessverre for vane å slippe igjen når man justerte gassen, og dermed slukket ovnen. Her virker det som et passende sted å nevne at ovnen har fem års garanti.

Annonse

Disse manglene var ikke nok til å sette en stopper for testen, men det setter unektelig ovnens kvalitet i et dårlig lys.

anmeldelse pizzaovn
Man har ikke jobbet mye med detaljene, dessverre. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Halvveis brent pizza

Ovnen er enkel å betjene. Tenn gassen og vent på at den varmer seg opp. Det tar ca. 10 minutter på fullt bluss før den når mellom 420–450 °C. Det er ikke noe termometer på ovnen, så et infrarødt termometer er essensielt for å få en god temperatur. Den elektriske motoren drives av to D-batterier, og funksjonen slås på via en knapp på siden.

Pizzasteinen er rund, og det er viktig at man får pizzaen presist inn midt i ovnen. Det er veldig rotete hvis man mister litt av deigen i sprekken mens steinen dreier rundt.

Når pizzaen er inne, dreier den langsomt rundt i de ca. 1–3 minuttene som steketiden typisk tar.

Ovnen klarer dessverre ikke å spre varmen likt. Det resulterer i en pizza som ofte er brent på den ene siden. Spesielt toppen av pizzaen har det med å bli raskt forkullet på den ene halvdelen. Det er spesielt et problem hvis deigen steker litt langsommere enn forventet. Normalt gir man den bare litt lengre tid i ovnen, men med Chef Matteo Crosta risikerer man lett å svi ingrediensene på toppen.

Hvis man ønsker et ensartet resultat, gir det mer mening å rotere pizzaen manuelt hvert halve minutt (enten med en pizzaspade eller en stor palettkniv), og holde øye med at den ikke kommer for tett på ilden i for lang tid av gangen. Noe som gjør den roterende pizzasteinen ganske overflødig.

Man kan fint få en velbakt pizza ut av ovnen, men man må være våken og lære ovnen godt å kjenne først. De beste resultatene kommer ved ca. 430 °C , og når man ofte tar pizzaen ut av ovnen og sjekker hvor langt den er kommet. Det hjelper også å velge toppinger som ikke tar skade av noen sorte flekker. Som paprika eller poteter.

Chefpizza4 Chefpizza3 Chefpizza2
<
>
Halvdelen av pizzaen er svidd, og den andre er akkurat som jeg vil ha den. Ikke akkurat en jevn steking. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Konklusjon

Gass er generelt en veldig god varmekilde til pizzaovner, men Chef Matteo Crosta yter den ikke rettferdighet. Selv om den raskere kommer opp i temperatur enn de to andre pizzaovnene i gruppetesten (samt oppnår en høyere temperatur enn Ninja Woodfire), er den ustabile varmen, den meningsløse roterende pizzasteinen og umiddelbart mangelfulle byggekvaliteten nok til å eliminere de fleste av fordelene.

Karakter
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn
Premium

Også i denne testen:

Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn

Burn, baby, burn!

Drømmer du om en ekte, vedovnsbakt pizza, skorstein og det hele, blir det hverken lettere eller mer sjarmerende enn med Ooni Karu 12G.

Veldig lett å bruke. Uendelig sjarmerende med ekte flammer. Pen design, velutnyttet plass. Lager utrolig god pizza. Kan bruke både tre, kull og gass.
Gassadapter må kjøpes separat. Det er ikke plass til mye ved eller kull på én gang. Selv med ved er det vanskelig å holde temperaturen på over 450 °C i lang tid av gangen.
Les hele testen

Ninja Woodfire OO101EU Pizzaovn

Alt i én utendørsovn

Denne ovnen i Ninja Woodfire-serien byr på både pizza- og røykeovn i én, og er på tross av sin elektriske motor i stand til å stå ute i all slags vær. Hvis du gjerne vil lage mer enn bare pizza om sommeren, er denne ovnen vanskelig å komme utenom.

Ikke bare en pizzaovn, men også røykeovn og konveksjonsovn. Lett å bruke. El gjør den pålitelig. Veldig god hvis man er nybegynner på pizzasteking og redd for å brenne maten. Kan stå ute i all slags vær. Kan fungere som hjertet i et helt utekjøkken.
Blir ”bare” 370 °C, noe som ikke er helt nok til visse oppskrifter. Har ikke så mye sjarm som andre (spesielt vedfyrte) pizzaovner.
Les hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har blant annet blitt publisert i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste seg dessverre å være en ganske dårlig akademiker, men til gjengjeld veldig god til å formulere de universelle sannheter, som holder ham våken om natten: som det faktum at elbiler ofte deler designfilosofi med gamerutstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besettelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde
[]