TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 3 utendørs pizzaovner

El, gass eller tre? Vi tester 3 helt forskjellige pizzaovner

Skal sommeren være mer sprø og deilig? Da har vi et forslag til deg. En utendørs pizzaovn!

Skrevet av / 07.08.24 - 09:15
3 utendørs pizzaovner
Lasse Torp Hansen

Produkter i denne test

I tillegg til muligheten for å lage mat utendørs i sommervarmen gir en pizzaovn deg på bare to minutter en guddommelig pizza som slår din lokale pizzeria med mange lengder, hvis du bruker kvalitetsingredienser og en god deig. Den høye varmen i en ekte pizzaovn sørger for å karamellisere, sprøsteke og høyne nesten hva som helst du legger på deigen din. Er man pizzaelsker, er en pizzaovn derfor en meget stor oppgradering. Også i forhold til de pizzasteinene man kan bruke i en innendørs ovn.

Vi tester tre forskjellige utendørs pizzaovner som bruker henholdsvis tre, gass og el i forsøket på å skape en kompromissløs pizzaopplevelse. Og spesielt én ovn viser seg å levere noe nær perfekt hjemmelaget pizza!

pizzaovne anmeldelse
Det er design for enhver smak. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Tre forskjellige pizzaovner

Med i testen har vi Ninja Woodfire, som deler navn med en røykeovn fra samme produktserie. Den er en elektrisk multikunstner, som blant annet kombinerer både pizza- og røykeovn, og er opplagt til å bli hjertet i et utekjøkken. Den el-drevne teknologien utmerker seg ved maksimal temperaturkontroll og fleksibilitet.

Annonse

Ooni Karu 12G byr på sjarmen og autentisiteten som bare åpen ild og skorstein kan. Fleksibel er den også, da ovnen kan kjøres på både tre, kull og gass selv om sistnevnte krever kjøp av en adapter. Tre hjelper ikke bare på hyggen, men gir også en karakteristisk smak til pizzaen som er vanskelig å motstå.

Den siste ovnen heter Chef Matteo Crosta 16″, som har den egenskapen at pizzasteinen roterer mens pizzaen stekes! Teknologien blir mer og mer utbredt, og lover jevn steking hele veien rundt, noe man normalt oppnår ved å rotere pizzaen manuelt mens den steker. Ovnen bruker gass, og er både rask å varme opp og lett å kontrollere.

Pizzatest2 Pizzatest3 Pizzatest4
<
>
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Hvordan velger du den riktige pizzaovnen?

Det er et par viktige ting man bør vurdere når man leter etter en pizzaovn. Først og fremst må man velge type varmekilde. Tre og kull gir både sjarm og smak til pizzaopplevelsen din, men kan være vanskelig å holde på en bestemt temperatur. Gass og el er derimot langt mer fleksibelt selv om man kanskje mister litt sjarm og røyksmak.

Temperaturen er også essensiell. En klassisk vedovn kan lett komme opp i 500 °C, hvor elektriske ovner ikke kommer like høyt opp, men typisk mellom 350–450 °C. Om det er et problem, kommer an på hvilken type pizza du gjerne vil lage. Vanskelighetsgraden stiger jo høyere temperatur du vil benytte. Visse pizzatyper, som den klassiske napolitanske, kommer virkelig til sin rett efter 60 sekunder ved 500 °C. En solid calzone har det fint ved 350 °C i 3–5 minutter.

Det er også verdt å vurdere om man ønsker en pizzaovn som kan mer enn bare pizza. I teorien kan du lage en hel rekke retter i en pizzaovn, som tross alt bare er en veldig varm ovn med en stein i. Men noen produkter spesialiserer seg på å gjøre det lett å lage all slags mat i ovnen. Enten via tilgjengelig tilbehør eller innebygde funksjoner.

Pizzatest5 Pizzatest6
<
>
Veien til en god pizza går først og fremst gjennom en god pizzadeig. Det er mange gode oppskrifter der ute, og spesielt de kaldthevede gir en god surdeigsmak. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Slik testet vi

Alle pizzaovnene ble testet med samme grunnoppskrift. Deigen er laget med økologisk Tipo 00 mel og kaldhevet i ca. 24 timer. Vi har testet ved forskjellige temperaturer for å se hvordan de presterer best.

Ovnene blir først og fremst målt på hvor god pizza de kan lage. Vi ønsker en perfekt bakt bunn som hverken er blek eller brent, og ferdig på under tre minutter. Jo raskere, jo bedre, uten å svi maten, noe som lett kan skje ved +400 °C. Vi er også interessert i hvor lang tid de bruker på å varme opp, og hvor jevnt de varmer.

Vi ser også på hvor brukervennlige ovnene er å leve med. Noen av ovnene har ekstra egenskaper som gjør dem brukbare til mer enn bare pizza, noe vi naturligvis også tar høyde for.

Til slutt finner vi kongen av sommeren og starten på det neste hobbyprosjektet ditt.

Produkter i denne test

Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn

God idé, dårlig utført

Chef Matteo Crosta 16” byr på både brukervennlighet og en roterende pizzastein som skal gi deg en jevn og smertefri pizzaopplevelse. Dessverre er opplevelsen helt motsatt.

Gass varmer raskere opp enn el, og er langt lettere å kontrollere enn tre. Stor pizzastein. Den store åpningen gjør det lett å få pizzaen inn i ovnen. Fem års garanti.
Selv med den roterende steinen varmer den ganske ujevnt. Svir lett sidene på pizzaen. Den roterende steinen virker mest som en gimmick. Byggekvaliteten kunne vært bedre.
Les hele testen

Ninja Woodfire OO101EU Pizzaovn

Alt i én utendørsovn

Denne ovnen i Ninja Woodfire-serien byr på både pizza- og røykeovn i én, og er på tross av sin elektriske motor i stand til å stå ute i all slags vær. Hvis du gjerne vil lage mer enn bare pizza om sommeren, er denne ovnen vanskelig å komme utenom.

Ikke bare en pizzaovn, men også røykeovn og konveksjonsovn. Lett å bruke. El gjør den pålitelig. Veldig god hvis man er nybegynner på pizzasteking og redd for å brenne maten. Kan stå ute i all slags vær. Kan fungere som hjertet i et helt utekjøkken.
Blir ”bare” 370 °C, noe som ikke er helt nok til visse oppskrifter. Har ikke så mye sjarm som andre (spesielt vedfyrte) pizzaovner.
Les hele testen

Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn

Burn, baby, burn!

Drømmer du om en ekte, vedovnsbakt pizza, skorstein og det hele, blir det hverken lettere eller mer sjarmerende enn med Ooni Karu 12G.

Veldig lett å bruke. Uendelig sjarmerende med ekte flammer. Pen design, velutnyttet plass. Lager utrolig god pizza. Kan bruke både tre, kull og gass.
Gassadapter må kjøpes separat. Det er ikke plass til mye ved eller kull på én gang. Selv med ved er det vanskelig å holde temperaturen på over 450 °C i lang tid av gangen.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lille speil på veggen der, hvem har det glatteste fjeset her

Effektivt sug i pen innpakning

Alarm med 1 km rekkevidde

Godt alternativ til kjøkkenet

Perfekt grillresultat hver gang

Her er den ultimate pizzaovnen

Det er en god idé å gjøre det 'dumme' klimaanlegget smart

Effektiv kjøling i sommer

Skryt eller ikke?

Endelig en elektrisk grill som ikke er kjedelig

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Scroll to Top