Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock S8 MaxV Ultra

Et kraftverk på gulvet

Roborocks nye flaggskipmodell kan ikke slå seg på brystet med stilig design. Til gjengjeld er S8 MaxV Ultra lydig og effektiv.

Skrevet av / 23.05.24 - 10:30
Roborock S8 MaxV Ultra
Natasja Broström

Roborocks robotstøvsugere har gjort det bra når vi har hatt dem innom i redaksjonen. Faktisk så bra at Roborock S8 Pro Ultra ble årets beste i kategorien beste Smart Home-produkt innen Husholdning & innredning.

Avløseren som nyeste flaggskipmodell, Roborock S8 MaxV Ultra, har derfor noe å leve opp til.

Roborock S8 MaxV Ultra krever plass. Ifølge manualen skal det fra kanten av robotens rampe være cirka en halv meter ut i rommet. Roboten bruker plassen foran rampen til å rotere og posisjonere seg før og etter at en oppgave er fullført, og når den returnerer til stativet.

Fest ledningen bak, og plasser den andre enden i en stikkontakt. Roborock slår seg på med en melodi som nærmest kan beskrives som en vals.

Roborock S8 MaxV Ultra følger nesten slavisk malen når det gjelder oppsettet av en smart enhet. Den fremste delen av robotens lokk tas av slik at du kan skanne QR-koden og laste ned appen Roborock. Lokket er magnetisk, så det finner lett tilbake på plass når du setter det på igjen.

Klaffen på de to medfølgende beholderne til rent og skittent vand binder. Designens kanter kan samle smuss. (Foto: Natasja Broström)

Fra appen kobler du til Wi-Fi og legger til enheten. Det gjør du via Scan to Connect eller Search for Device. Når Roborock er på, vises den i appen. Bare 2,4 GHz støttes.

Hell rent vann i beholderen med det blå dråpesymbolet på lokket. Allerede her viser designen svakheter. De to beholderne er vanskelige å åpne da lokkenes klikk-låser binder seg.

Håndtaket er fleksibelt slik at beholderen kan svinge i hånden. Sett beholderne på en rett flate før du åpner og lukker dem. Bruk bare kalt/lunkent vann. Ellers kan beholderens plast ta skade og forandre form.

Fjern dekselet foran på basestasjonen og tilsett rengjøringsmiddel i beholderen til høyre. Rengjøringsmiddelet følger ikke med. OMO produserer et middel til Roborocks enheter. Forvent en pris på omkring 204 kroner for cirka en halv liter.

Roborock har en liten sidearm med påsatt børste samt to valser under buken, som effektivt samler opp smuss. (Foto: Natasja Broström)

Til venstre for beholderen sitter støvsugerposen som er plassert på forhånd. Posen kan romme 2,5 liter, som er mindre enn de 3,2 literne som Dreames pose kan romme. Hvor raskt posen fylles, avhenger av bruk og mengden av smuss i hjemmet. En pakke med tre nye poser koster 296 kroner.

Når vann, rengjøringsmiddel og støvsuger er fullt ladet (tar cirka fire timer), er Roborock S8 MaxV Ultra klar til å vise hva den kan.

Første tur ut på gulvet

Designmessig har vi gått en grad ned i forhold til Roborock Q Revo, som vi testet mot slutten av 2023. Roborock S8 MaxV Ultra har nemlig fått de samme beholderne som Roborock S8 Pro Ultra, som vi testet for et år siden.

La meg si det med det samme: Jeg er ikke glad i de beholderne. De er kantete og vanskelige å åpne uten at innholdet skvulper over. De pynter heller ikke opp. S8 MaxV Ultra er nemlig åpen på toppen så beholderne er synlige.

Design er en smakssak, så S8 MaxV Ultra skal selvfølgelig også vurderes ut fra sin jobb i praksis. Jeg satte roboten til å kartlegge hjemmet mitt, og fikk her en forsmak på hvor rask og effektiv S8 MaxV Ultra er.

Appen Roborock ligner andre apper i samme sjanger, men den er fin og intuitivt designet. (Foto: Natasja Broström)

Roboten skannet stuene på få minutter, og lot seg ikke sjenere av at jeg en gang imellom smatt forbi. Her var Dreame X40 Ultra mer sensitiv da den ble litt ‘distrahert’ og gikk i stå under oppmålingen.

Skanningen av mine to stuer på cirka 60 kvadratmeter var fullført på under tre minutter. Det endelige kartet med relevante detaljer som bord og sofaer var ferdig og lagret i appen på under syv minutter.

I motsetning til Dreame X40 Ultra hadde Roborock ingen tilbøyeligheter til å finne opp spisebord der de ikke finnes. Eller plassere en sofa hvor jeg i den virkelige verden har en peis.

Rengjøring rom for rom

Som Dreame X40 Ultra kan S8 MaxV Ultra innstilles til å gjøre rent på bestemte måter, for eksempel bare å støvsuge. Du kan også velge soner, enkelte rom eller hele boligen.

Roboten har den hittil sterkeste sugeevnen for en Roborock-støvsuger, nemlig 10 000 Pa. Roboten har en ‘arm’ som skyter ut fra siden for å nå rundt alle kanter og inn i hjørnene. Innlysende nok kaller Roborock designen for FlexiArm.

Roborock S8 MaxV Ultra kan maksimalt passere 2 cm høye hindringer. Roboten hadde imidlertid få problemer med mine 2–3 cm høye dørkarmer. (Foto: Natasja Broström)

Når Roborock S8 MaxV Ultra er ute på gulvet, blir jeg igjen ergerlig over den litt billige designen. Roboten rister og hopper når jeg kjører den på høyeste sugestyrke. Det påvirker imidlertid ikke resultatet. På mitt ujevne sisalteppe var Roborock langt bedre til å få alt med, enn Dreame X40 Ultra.

Roboten skal, takket være AI, kunne gjenkjenne små gjenstander, for eksempel leketøy. Samme AI er imidlertid ikke i stand til å få roboten til å smyge seg utenom større gjenstander. S8 MaxV Ultra kjørte gang på gang inn under sofaen og holdt stevnemøte med yogamatten min, som er gjemt unna der.

Derimot er robot-armen på Roborock ytterst funksjonell. Armens sidebørste og et moppesystem med ekstra rotasjon er nemlig der Roborock S8 MaxV Ultra for alvor briljerer.

Roborock feide lett alt med seg på flisene foran peisen, takket være den spesielle robotarmen med børste. (Foto: Natasja Broström)

På flisene foran peisen kravler børsten inn i alle ujevnheter, og resten tar moppene. Roborock S8 MaxV Ultra leverer et virkelig flott resultat og kommer inn der Dreame X40 Ultra måtte gi opp.

App og finjustering

Bra, effektiv rengjøring hjelper ikke mye hvis appen ikke vil være med. Det vil Roborocks app heldigvis gjerne. Den er enkel, nærmest intuitiv, å bruke til enkle oppgaver og til finjustering av rengjøringen.

Jeg kunne via kartet velge rom og bestemte områder som skulle rengjøres, og endre på parametere som for eksempel styrke og modus, mens S8 MaxV Ultra var ute på ‘oppgave’. Her var Dreame X40 Ultra mer villig. Ville jeg endre noe underveis med Dreame, måtte den aktuelle oppgaven avbrytes eller være avsluttet først.

Hjemmets ultimate intelligenstest: skogen av stolben. Roborock klarte oppgaven i fin stil uten å støte mot benene. (Foto: Natasja Broström)

Til min overraskelse hadde Roborock lettere for å passere mine 2–3 cm høye dørterskler. På papiret kan Roborock S8 MaxV Ultra høyst passere forhøyninger på 2 cm, mens Dreame X40 Ultra klarer opptil 2,2 cm. I praksis måtte jeg imidlertid ofte hjelpe Dreame fra rom til rom, mens Roborock klarte oppgaven på egen hånd.

I tillegg er stemmestyringen av Roborock enkel. Kommandoene står på forhånd inne i appen, altså er stemmestyringen integrert i Roborocks eget økosystem.

Les også Effektlys som får hagen til å ligne en million Med smarte hagespotter skifter hagen personlighet når det blir mørkt

Deretter er det bare å si ”Hello Rocky” + kommando. Hvis du skulle glemme hva roboten kan og skal, følger det med et lite hefte, et voice control card, i esken. Det kan settes frem og viser kommandoer på seks språk.

Det låter upraktisk og analogt, men det virker. I tillegg er også så mye annet enkelt og upraktisk, som også virker med Roborock S8 MaxV.

Konklusjon

Ved siden av Dreame X40 Ultra ligner Roborock S8 MaxV Ultra nærmest en industrimaskin. Roboten låter også noen ganger sånn når den er på jobb eller tømmer støvkammeret inne i stativet.

Jeg er ikke begeistret for den kantede designen. Spesielt sjenerer de vanskelige beholderne med kanter meg, hvor smuss vil legge seg, og den åpne toppen hvor støv vil samle seg.

Oppsamling av springvann var ingen suksess. Roborock feide det meste av væsken rundt i stedet for å suge den opp. (Foto: Natasja Broström)

Design er en smakssak, så den skal ikke være med på å felle Roborock S8 MaxV Ultra. Tvert imot er støvsugerroboten enkel og effektiv å bruke. App og robot er en fornøyelse for hjemmets gulv og beboer.

Mine gulv, tepper og fliser ble generelt sett rene etter møtet med Roborock S8 MaxV Ultra. Spesielt sammenlignet med Dreame X40 Ultra.

S8 MaxV Ultra er effektiv, og gjør det jeg setter den til, uten å stikke av inn i andre av hjemmets rom. Stemmestyringen fungerer, og det virker (nesten) ikke tåpelig å snakke med støvsugeren sin. Spesielt ikke når den svarer pent tilbake og lystrer.

Karakter
Roborock S8 MaxV Ultra
High End

Home mener

Effektiv rengjøring med få avsporinger. Har få problemer med dørterskler. Lett og intuitiv app. God stemmestyring. Støyer en del i bruk. Designen virker billig, og beholderne har kanter hvor smuss kan sette seg.

Også i denne testen:

2 robotstøvsugere

Dreame X40 Ultra

Lett og rask – men ikke alltid for klok

Ny og teknisk begavet er ikke alltid bedre. Dreames nye X40 Ultra er full av forbedringer, men støvsugerroboten har samtidig blitt dummere enn sine forgjengere.

Forbedret passering av forhøyninger. Rask skanning og skissering av kart. Mange tilpasninger i appen.
Tidligere registrerte hindringer blir 'glemt'. Vanskelig innstilling av no-go-soner. Funksjoner med feiebørste og mopper virker ikke alltid.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

Scroll to Top