Eksotiske hodetelefoner koster mye penger. Noe som er litt av grunnen til at de er eksotiske. Høy pris virker avskrekkende på de fleste av oss, dermed blir dyre hodetelefoner for de få. I verden hvor folk flest går med hvite ørepropper til 200 kroner, blir selv hodetelefoner til 2.000 kroner temmelig eksotiske. Hva så med hodetelefoner ti 10.000 kroner. Nesten fem ganger prisen til et par utmerkede Denon eller AKG hodetelefoner, og nesten 50 ganger prisen til et par hvite Apple ørepropper.
Latterlig dyrt blir det når elektrostatiske hodetelefoner sammenlignes med massemarkedet, for de er ikke mange de som legger 40.000 kroner på disken for et par hodetelefoner som ser ut som høyspenttrafoer og en forsterker i tungvektklassen. Enda færre var de som faktisk betalte 100.000 kroner for et sett håndlagede hodetelefoner med tilhørende rørforsterker, de som husker Sennheiser Orpheus vet hva jeg snakker om. De som ikke aner hva det handler om, trenger bare å vite at å høre Orpheus er som å få musikken direkteinnsprøytet i hjernen.
Sennheiser er derfor ikke snaue når de mer enn antyder at de nye HD 800 skal være nesten like bra som de ti ganger dyrere – og enda mer eksotiske – Orpheus. Hvilket betyr at HD 800 også må være merkbart bedre enn de allerede strålende HD 650 fra samme produsent. Også det en eksotisk og påkostet hodetelefon for kresne kjennere. Kanskje er det derfor HD 800 ikke er en oppgradert HD 650, men i stedet er designet fra grunnen av med helt ny teknikk unik for akkurat denne modellen.
High-end teknikk
Hodetelefonene er svære, og veier nesten like mye som Denons like dyre AH-D7000, også det en frapperende god musikkformilder, men der stopper likheten. Denon bruker en kostbar nok membran i sine D7000, men den er heldekkende og plassert i en lukket klokke i tre. En lukket hodetelefon har nemlig en annen karakteristikk enn en åpen hodetelefon som HD 800 er. Sennheiser har plassert en 56 mm stor membran som er åpen i sentrum, og derfor kalles en ringradiator, i et åpent kammer. Slik at det ”lekker” lyd ut fra baksiden og andre personer i rommet vil derfor høre musikken du spiller. Om enn svakt.
Valget falt på den unike membranen etter at man fant ut at den ga en jevnere bassrespons og en mer uniform spredning av høyere frekvenser. Den unike membranen som drives av en 42 mm ringmagnet og en 40 mm stor svingspole, er vinklet 45 grader slik at de spiller litt foran øret og på skrått inn i øregangen når man har dem korrekt plassert på hodet. Akkurat som vi er vant til fra høyttalere korrekt plassert i et rom.
Alt dette er montert i en støpt ramme i rustfritt stål, og koblet til en ren kobberkabel som er stofftrukket og bruker Teflon som isolasjonsmateriale. Kabelen som er kevlarforsterket, og måler tre meter, munner ut i en solid 6,3mm forgylt plugg. Sennheiser oppgir HD 800s følsomhet til 102 dB og motstanden til 300 ohm. Legg til at to 56mm membraner skal drives av forsterkeren, så skjønner de som er kjapp i hoderegning at det krever sin forsterker å drive hodetelefonene skikkelig.
High-end lyd
Dette er nemlig ikke hodetelefonene man plugger i iPoden, snarere i en kraftig separat hodetelefonforsterker. Dessverre har mange forsterkere med hodetelefonutganger ingen tilpasset hodetelefonforsterker om bord, men en enkel forsterker på hodetelefonutgangen som er beregnet på følsomme hodetelefoner med lav motstand. Derfor får man ikke utnyttet potensialet i HD 800 før man har kraft nok til å drive dem. Da får man heller ikke ut dypbassen, som Sennheiser oppgir til ekstremt lave 6 hz ved 10 dB fall i følsomhet, eller 14 hz om man holder seg til et mer nøkternt 3 dB fall i bassen.
Hvilket i tilfelle er synd, for disse hodetelefonene er i stand til å deg musikkopplevelser de færreste opplever med høyttalere til 10 ganger prisen. For disse hodetelefonene er sykt gode. Selvsagt er de klangnøytrale, men uten å være kjedelige. Lydbildet er vanvittig åpent og detaljert. Du vil høre detaljer med HD 800 som de færreste høyttalere får fram, og de spiller så sammenhengende og superoppløst at man måper. Sammenlignet med Denons D7000 til samme pris, er det bedre rekkevidde i dypbassen, og diskanten framstår som luftigere, men bassen har ikke den samme klangfylden som D7000.
Ikke slik å forstå at HD 800 er slanke, eller mangler klangfylde, slett ikke. Her er det snarere snakk om en muligens rettere frekvensgang, i hvert fall balanse, for hodetelefonene får frem litt mer av musikkens underliggende klangnyanser og mikrodynamikk enn D7000 gjør. Og de har litt større dynamisk kontrast, som sammen med et enestående luftig lydbilde, gir HD 800 marginalt – men hørbart – mer raffinert klangdynamikk. Hvilken av disse som egentlig er best, er mer et spørsmål om preferanser. For de har ulike egenskaper, selv om begge er fantastiske hodetelefoner, som man vil sette pris på på samme måte som en Porsche-eier vil anerkjenne kvalitetene til en Ferrari, og vise versa, selv om de har ulike egenskaper på tross av at det grunnleggende formålet med begge –som er det samme – oppnås med ulik teknikk. Dyr teknikk, må vite. Den enestående SACD-innspillingen fra Sofienberg kirke av Lindberg Lyd med Tor Espen Aspaas traktere klassisk klavermusikk, sender ilinger nedover ryggraden. Så totalt gjennomsiktig og realistisk lyder det. Klangen fra klaveret blomstrer som Babylons hengende hager. For disse hodetelefonene er rene underverket. Instrumentaliseringen på Gary Burtons Like Minds får nesten terapeutisk virkning for musikken blir som omsluttende og total fri for urenheter at det grenser til beruselse. David Munyons innspilling av Big Shoes på Stockfisch Studios – med kassegitar og en stemme som høres ut som varm asfalt som siger langs veien – lyder fremragende åpent og involverende. Gamle klassikere revitaliseres i HD 800 slik at man ikke klarer å legge hodetelefonene fra seg. Samme med The Paperboys på samme plateselskap, hvor lydbildet hodetelefonene presenterer deg for, skaper bilder i hodet av hvordan det ser ut i studio. På en slik måte at man kan plassere utøverne nøyaktig i lydbildet.
Det er fantastisk vanedannende, og man kan holde på lenge, for HD 800 er svært komfortable. De store stofftrukne putene som legger seg rundt øret, trykker akkurat passe på hodet (3,4N), og siden de er åpne blir man hverken svett i øret eller opplever lydtrykket som klamt og ubehagelig i lengden.
High-end pris
Som de like dyre Denon AH-D7000 er Sennheiser HD 800 fantastiske musikkformidlere. Kan man budsjettere med en god hodetelefonforsterker, vil de mange som setter pris på de kvalitetene man nesten bare får i gode hodetelefoner, få enestående lydkvalitet uansett hvilken av dem man velger. Sennheiser HD800 er litt mer komfortable å ha på lenge, og de har finere mikrodynamikk og større dynamisk kontrast enn D7000. Lydbildet oppleves også som marginalt luftigere, og bassen er strammere regissert. Uansett er HD 800 fenomenale, men dyre musikkformidlere, som kan gi deg bedre lydkvalitet per krone enn mange dyre høyttalere kan.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser