Når sant skal sies er det ikke mye over 15.000 kroner som kan hamle opp med SVS-suben heller, så lenge det estetiske kommer i andre rekke. SVS-subwooferne bygges på gamlemåten, med store kabinetter og store basselementer, sammen med forsterkere av høy kvalitet. Her brukes det ingen triks for å få bra bass ut av små kasser, men snarere moderne teknikk til å få bedre lyd ut av de store.
Mens Velodyne MicroVee er den minste subwooferen vi har testet, er PB13-Ultra den desidert største. Den stjeler seks ganger så mye gulvplass, og hadde det ikke vært for det 13,5 tommer store basselementet, kunne kassa sikkert være brukt som hundehus. Heldigvis kan de fysiske målene oversettes i tilsvarende fysisk lyd.
Lydkvalitet
Vi har sagt det før: Å spille film eller musikk med en SVS-sub i stua, er omtrent som være iringen med Muhammed Ali og Mike Tyson samtidig. Bassen er like knallhard som den er presis, og du kan spille ekstremt høyt uten at subwooferen gir det minste tegn til pusteproblemer. PB13-Ultra har en forbløffende evne til å ta tak i lytterne og virkelig filleriste dem, og gjør enhver actionfilm til en sjelsettende opplevelse. Til og med mer lavmælte filmer kan dra nytte av det voldsomme fundamentet, som blant annet bidrar til at dialoger og annen lyd kommer mer tydelig frem.
Den voldsomme subwooferen egner seg også bra til musikk, men det kreves temmelig voksne høyttalere for å holde følge med slike dypbassegenskaper. Det må også påpekes at Ultra-subwooferen låter best i det aller dypeste bassområdet fra 50-60 Hz og nedover, og således ikke egner seg perfekt å bruke sammen med små bokhyllehøyttalere. Til gjengjeld skal du lete lenge etter en subwoofer med dypere og mer fysisk bassgjengivelse…
Konklusjon
Den er forferdelig stor og upraktisk, men PB13-Ultra behøver ikke å unnskyldes så lenge den leverer noe av den heftigste bassen på markedet. Til filmentusiastene med eget kinorom vil nok heller ikke størrelsen ha noen særlig betydning. SVS fortsetter å være noe av det mest kompromissløse du kan kjøpe, og prisen er det heller ingenting å si på.
Også i denne testen:
Oppsummering
Bass for enhver smak
Med lett øresus og ustø gange er vi kommet til veis ende i subwoofertesten. Men hvilken subwoofer duger best til hva?
JL Audio Fathom F113
Grand Slam
Det finnes subwoofere, også finnes det SUBWOOFERE. JL Audio setter standarden for den sistnevnte gruppen...
XTZ 99 W12 DSP
Bass for feinschmeckerne
XTZ har på kort tid opparbeidet seg et renommé som respektabel høyttalerprodusent, og det er mye takket være deres prisgunstige subwoofere.
Dali Ikon Sub
Enkel og effektiv
Dali er flinke til å lage gode høyttalere til fornuftige priser, og subwooferen fra den populære Ikon-serien er en enkel, men vel gjennomført konstruksjon.
Sunfire HRS-8
Liten, men tøff
Sunfire er en av de virkelige veteranene når det gjelder mikro-subwoofere, og er kjent for å lage små suber som spiller fletta av de store!
Velodyne MicroVee
Spenstig lettvekter
Velodyne MicroVee er den minste subwooferen vi har noen gang har testet, men den er slett ingen pyse av den grunn.