TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 6 subwoofere

Jordskjelv på boks!

Bass er en viktig del av lydopplevelsen enten du lytter til musikk eller ser på film. Og den beste bassgjengivelsen oppnår du med en dedikert dypbasshøyttaler. Vi har testet 6 subwoofere i forskjellige størrelse og prisklasser, med et felles mål om å riste skikkelig liv i hjemmeanlegget ditt!

Av / 05.01.08 - 19:10
6 subwoofere

Tenk deg at du står på fortauskanten i det et vogntog raser forbi. Bakken rister, trykket føles i magen, og en dyp, rungende lyd fyller ørene dine. Sansene dine varsler deg om at noe stort er på vei, og at det kan være lurt å holde seg på stedet hvil. Ta nå den samme hendelsen, men bytt ut det fysiske inntrykket av traileren, med noe tilsvarende en Nissan Micra eller Volkswagen Polo. Noe som ikke stemmer? Lyden er like tydelig, men føles ikke lenger på kroppen, og ifølge sansene dine er vogntoget på flere tonn redusert til en lettvekter…

Naturen gir deg lyden nøyaktig slik den skal være, fysisk og uforminsket. Og for at reprodusert lyd skal oppleves i nærheten av realistisk, må den også ha en viss grad av fysisk nærvær. Kan du forestille deg en kino med tynn blikkboks-lyd, eller en rockekonsert uten rytmer som dundrer i brystet?

Nei, skikkelig lydgjengivelse skal ikke bare høres, men føles. For å oppnå dette hjemme i stua, må lydanlegget kunne gjengi dypbass, som er de laveste frekvensene det menneskelige øret kan høre, og som skaper rystninger vi kan føle på kroppen. Det er her de såkalte dypbasshøyttalerne, kalt subwoofere kommer inn i bildet.

Hva er en subwoofer?
En subwoofer er en frittstående høyttaler som er laget spesielt for å gjengi dype bassfrekvenser, typisk fra 150 Hz og ned til ca 20Hz, som er den laveste tonen vi mennesker kan høre, eller lavere. De enkleste subwooferne er passive og består av et basselement montert i et kabinett, mens en aktiv subwoofer har innebygd forsterker i tillegg.

Siden subwooferen er laget spesielt for å spille dypbass, benyttes den som regel sammen med vanlige høyttalere for å utvide frekvensområdet som lydanlegget kan gjengi. De fleste lydopptak på CD inneholder lavfrekvent lyd, og på moderne DVD og Blu-Ray filmer har lydsporet en egen basskanal (LFE – Low Frequency Effects) beregnet på subwoofere.

Annonse

Du kan ikke påberope deg en skikkelig hjemmekino uten en eller flere subwoofere som gjenskaper jordskjelv og eksplosjoner på en realistisk måte. Men en god sub kan gjøre mye mer enn bare å lage leven –  den kan også løfte musikkgjengivelsen til nye høyder, eller rettere sagt dybder. De fleste musikkopptak inneholder nemlig informasjon som vanlige høyttalere kan ha problemer med å gjengi. Det kan være dype orgeltoner, kontrabass eller rytmeinstrumenter, og ikke minst romklang. Det finnes ofte lavfrekvent informasjon på opptaket som man går glipp av uten en subwoofer – lydinformasjon som   gir lydbildet mer troverdig størrelse og kraft.

Hvor stor må den være?
På store konserter bruker arrangørene kjempemessige tårn av subwoofere for å skape tilstrekkelig lydtrykk. Hjemme i stua holder det som regel med bare en, og den behøver ikke nødvendigvis være så veldig stor heller. Faktisk spiller to små ofte bedre enn én stor, fordi det gir bedre fordeling av bassen i rommet. For selv om lave frekvenser er vanskelig å lokalisere, forplanter de seg på en slik måte at man kan oppleve ujevn frekvensgang og utfasinger i enkelte rom. Men her er både kvaliteten på subwooferen, og ikke minst omhyggelig plassering avgjørende. Produsentene anbefaler ofte en hjørneplassering i front av lytteren som et greit utgangspunkt.

I denne testen har vi sett bort fra de aller minste og billigste subwooferne, som i beste fall kan kalles basshøyttalere. Disse preges av små basselementer, enkel kassekonstruksjon og underdimensjonerte forsterkere – og egner seg best som ren basshjelp til små satelitthøyttalere og PC-høyttalere, som ikke kan gjengi bass på egen hånd.

En ekte subwoofer kjøper man for å få fundamentet i musikken bedre frem, ikke nødvendigvis fordi høyttalerne mangler bass i utgangspunktet. En skikkelig subwoofer skal gi bedre fundament og kvalitet i den dypeste bassen, og det er i denne kvalitetsklassen vi begynner.

Smått og stort, dyrt og billig
De fleste høyttalerprodusenter tilbyr en eller annen form for subwoofer, men vi har sondert terrenget og plukket ut seks spennende kandidater til en litt annerledes subwoofertest. Velodyne og Sunfire stiller med to superkompakte subwoofere som skal lage masse lyd uten å synes. XTZ og Dali har begge fokus på ytelse for pengene og stiller med hver sin mellomstore subwoofer til fornuftig pris. Sist men ikke minst har vi de to «verstingene» i testen, SVS og JL Audio. Dette er rendyrkede bassmaskiner som er laget for å gjenskape jordskjelvet på filmlerretet, og kan spille både sinnsykt dypt og sinnsykt høyt. Så hvem vet, kanskje du kan finne din utkårede subwoofer på de neste sidene?

Oppsummering

Bass for enhver smak

Med lett øresus og ustø gange er vi kommet til veis ende i subwoofertesten. Men hvilken subwoofer duger best til hva?

Les hele testen

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finnes subwoofere, også finnes det SUBWOOFERE. JL Audio setter standarden for den sistnevnte gruppen...

Høy lydkvalitet Prisgunstig
Plasskrevende
Les hele testen

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan trygt sies å være en av markedslederne innen subwoofere. PB13-Ultra er deres største modell, og vår referanse under 15.000 kroner.

Høy lydkvalitet Prisgunstig
Plasskrevende
Les hele testen

XTZ 99 W12 DSP

Bass for feinschmeckerne

XTZ har på kort tid opparbeidet seg et renommé som respektabel høyttalerprodusent, og det er mye takket være deres prisgunstige subwoofere.

Høy lydkvalitet Avanserte justeringsmuligheter
Ingenting til prisen
Les hele testen

Dali Ikon Sub

Enkel og effektiv

Dali er flinke til å lage gode høyttalere til fornuftige priser, og subwooferen fra den populære Ikon-serien er en enkel, men vel gjennomført konstruksjon.

Slagkraftig og underholdend
Noe ujevn dypbass
Les hele testen

Sunfire HRS-8

Liten, men tøff

Sunfire er en av de virkelige veteranene når det gjelder mikro-subwoofere, og er kjent for å lage små suber som spiller fletta av de store!

Størrelsen Bra dypbass
Begrenset lydnivå
Les hele testen

Velodyne MicroVee

Spenstig lettvekter

Velodyne MicroVee er den minste subwooferen vi har noen gang har testet, men den er slett ingen pyse av den grunn.

Superkompakt Kjapp og fyldig bass
Begrenset lydnivå
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde