Det svenske merket XTZ er kjent for å gi mye god lyd for pengene, og vi lar oss imponere av 93 WMT. Kvalitetsinntrykket de gir, står slett ikke i forhold til den lave prisen.
Med sitt trapesformede kabinett i svart pianolakk er 93 WMT lekre å se på, og de bruker elementer av god kvalitet. På baksiden finnes det kraftige høyttalerterminaler som tar imot kabler for bi-wiring. Høyttaleren har også gode muligheter for å tilpasses akkurat ditt lytterom – en bryter på baksiden lar deg senke diskanten med 3 dB ved behov, og bassporten kan tettes igjen med en skumpropp. Da kan høyttaleren fint brukes helt inntil veggen, eller i en bokhylle. Men vi må legge til at du da skal ha temmelig svære bøker …
Lydkvalitet
Om vi skal beskrive lyden av XTZ med ett ord, så må det bli «raffinert». Ved første lytt kan de nesten virke litt kjedelige. De gjør mindre ut av seg, og låter ikke like engasjerende som JBL, Audio Pro eller Micropod på visesang. I stedet for å stå rett oppe ved scenekanten, får vi inntrykk av å sitte litt lenger bak i konsertsalen, på en plass hvor vi får god fornemmelse av både instrumenter og romklang.
XTZ-høyttalerne viser seg da også å låte glimrende på klassisk musikk. Når vi spiller Mozart forvandler de seg helt, og gjengir strykere og blåsere med skikkelig trykk. Mengden med nyanser og klangfarger som kommer frem, er rett og slett formidabel! Høyttalerne har en stor dynamisk spennvidde som gjør at de svake partiene kommer tydelig frem, samtidig som de sterke partiene gjengis uten at lyden blir spiss eller hard. På dette området minner faktisk XTZ om den langt dyrere referansen fra Yamaha.
Med tøffere musikk fra Nine Inch Nails viser 93 WMT at de også behersker en dypstrakt og fyldig bassgjengivelse. Ikke like slagkraftig som JBL, men langt mer presis og taktfast enn de noe løsslupne amerikanerne. XTZ har også en klar og distinkt stemmegjengivelse, men også her savner vi litt av drivet og «gløden» i stemmene som preger både Audio Pro og Micropod. XTZ er nok mest korrekt, men ikke nødvendigvis mest underholdende.
Som alle gode høyttalere krever også XTZ-ene litt jobbing før lyden sitter som støpt. I vårt godt dempede lytterom lot vi diskantnivået være i nøytral posisjon (0 dB), men vi opplevde at høyttalerne ga best bassgjengivelse når de plasseres nær bakveggen med porten tettet igjen.
Også i denne testen:
Jamo C603
Jevnt og trutt vinner til slutt
Uten å være best i noen gren, viser Jamo C603 seg som et velbalansert kompromiss som gjør det bra i alle disipliner.
JBL ES30
Rock‘n roll!
I kjent stil kvitterer høyttalerne fra JBL med spreke bassrytmer og generelt bra lydrykk og dynamikk. En høyttaler som skapt for populærmusikk!
Audio Pro Avanti A.10
Knøttliten tøffing
Svenske Audio Pro kan dette med små høyttalere, noe de har bevist gang på gang. Avanti 10 spiller knallbra og vel så det i forhold til størrelsen.
KEF IQ3
Kompakt lilleputt
KEF stakk av med seieren i vår test av kostbare gulvhøyttalere i forrige nummer. Kan lilleputt-modellen IQ3 hevde seg like bra mot nye konkurrenter?
Podspeakers The Drop
En liten dråpe er nok
De dråpeformete plasthøyttalerne fra Podspeakers virker lite tillitsvekkende når man løfter på dem. Men plugg dem til forsterkeren, og bli overrasket.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser