Det som satte prikken over i-en for KEFs del i forrige test, var den enormt klare og homogene mellomtonen, som fikk instrumenter og vokaler til å sprute av liv. Mye skyldtes det spesielle Uni-Q koaksialelementet, hvor diskanten sitter montert i sentrum av mellomtonen. IQ3 bruker en rimeligere variant av samme prinsipp, og kan dermed dra flere av de samme fordelene: Når diskant og mellomtone oppstår fra ett konsentrert punkt, vil de også nå ørene dine på eksakt samme tid. I XQ40 sitt tilfelle ga dette et meget nøyaktig og fokusert lydbilde. Så spørs det da, om de langt rimeligere IQ3 kan gi noe av den samme opplevelsen?
Lydkvalitet
Vel, ikke helt dessverre. Det første vi hører er at KEF-høyttalerne ikke er like distinkte i overtonene som Micropod. Det gjør at spesielt kvinnelige vokaler havner litt bakover i lydbildet og ikke slår like friskt mot oss. IQ3 har til gjengjeld betydelig mer tyngde i bassen, noe som gir dem et helt annet driv på trommer og bassgitar enn de små Micropodene klarer å fremstille. Likevel er det noe med sammenhengen til de nevnte plasthøyttalerne som gjør at de engasjerer mer når musikken ikke krever altfor mye bass. Lavmælt visemusikk fra artister som Diana Krall eller Katie Melua låter mer underholdende på Micropod, på tross av at KEF har en fyldigere bassgjengivelse.
En sjekk opp mot referansehøyttaleren avslører da også at KEF er en anelse for mørke i klangen. På kormusikken fra Bodø Domkor er det vanskelig å skille stemmene fra hverandre, og de lyseste vokalene får en ullen karakter. Sammenlignet med referansen blir de veldig uklare i overgangen mellom mellomtone og diskant – litt overraskende, siden dette er en av styrkene til de dyrere KEF-modellene. Når vi spiller knalltøff rock derimot, så får IQ3-ene det til å svinge overraskende bra for en engelskmann å være. Forutsatt at opptaket er av bra kvalitet, for dårlige og hardt komprimerte opptak låter lite inspirerende.
KEF-ene krever også en del jobbing med plasseringen for å oppnå et bra resultat. IQ3 har en frontmontert bassport og kan derfor fint plasseres nær bakveggen. I vårt lytterom fikk vi likevel den beste balansen om lag 30 centimeter ut på gulvet. KEF-ene er dessuten ganske tungdrevne, og derfor kresne på hvilken forsterker du parer dem med.
Også i denne testen:
XTZ 93 WMT
Bra, bedre, billigst?
Jamo C603
Jevnt og trutt vinner til slutt
Uten å være best i noen gren, viser Jamo C603 seg som et velbalansert kompromiss som gjør det bra i alle disipliner.
JBL ES30
Rock‘n roll!
I kjent stil kvitterer høyttalerne fra JBL med spreke bassrytmer og generelt bra lydrykk og dynamikk. En høyttaler som skapt for populærmusikk!
Audio Pro Avanti A.10
Knøttliten tøffing
Svenske Audio Pro kan dette med små høyttalere, noe de har bevist gang på gang. Avanti 10 spiller knallbra og vel så det i forhold til størrelsen.
Podspeakers The Drop
En liten dråpe er nok
De dråpeformete plasthøyttalerne fra Podspeakers virker lite tillitsvekkende når man løfter på dem. Men plugg dem til forsterkeren, og bli overrasket.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser