Med et solid fotfeste innen konsert- og kinobransjen, er det en kjensgjerning at JBL vet å lage høyttalere som flytter luft. Dette gjelder også i deres konsumentlinjer, og konstruktørene hos JBL synes ”morofaktor” er viktigere enn et klangnøytralt og analytisk lydbilde.
Dette gjelder også for kompakthøyttaleren ES30, som benytter seg av en 6-tommers bassmembran med ganske lang slaglengde, og et kabinett stort nok til å gjengi bassfrekvenser ned til 50 Hz nokså lineært.
Det øvre frekvensområdet fordeles mellom to diskantelementer, som sørger for en frekvensrespons opp til 40 kHz – langt over det teoretisk hørbare området.
Litt store fysiske mål og det faktum at bassporten er montert på baksiden av høyttaleren, gjør den bedre egnet med et par stativer enn i bokhylla.
Lydkvaliteten
Jazz fra en liten triobesetning viser ikke JBL-høyttalerne fra sin sterkeste side. Kontrabassen blir litt overdreven i sitt øvre toneområde, og piano klinger noe grovere enn med Audio Pro og de hvite raringene fra Podspeakers. Høyttalerne hever fokuset rundt 60–80 Hz for å jukse frem et større bassinntrykk. Det funker ikke så bra med denne musikken. Høyttalerne spiller helt ålreit, men de griper oss ikke.
Med klassisk à la Mozart simulerer JBL en større konsertsal enn Kef klarer, med mer plass til instrumentene. Fiolinene er noe avrundet, og mangler den aggressiviteten i toppen som de får med Podspeakers og Audio Pro. Men dynamikken er meget bra, høyttalerne henger bra med på det som skjer. Blåserne låter stort og fint, det er bra sprut og god plass til hele bandet.
Flygelet på ”Meditatus” av Bodø Domkor kommer godt frem, og en plate som er nokså spisst produsert låter mer behagelig med JBL enn de øvrige til nå. Spesielt koret med alle sine sopraner. Men høyttalerne mangler nyanser i overtonene, det blir litt passivt. Kontrastene og dynamikken i pianoet maskeres.
Men sett på en skikkelig rockeproduksjon à la Nine Inch Nails, eller trip-hop av Massive Attack, og høyttalerne snur på femøringen og kvitterer med imponerende sprut og liv. Det er dette de er laget for! Man kan spille temmelig høyt, og vi kjenner faktisk bassen i gulvet under føttene våre. Med en god, kraftig forsterker fra NAD eller Harman/Kardon gir de godt med krutt til en lav totalpris.
Også i denne testen:
XTZ 93 WMT
Bra, bedre, billigst?
Jamo C603
Jevnt og trutt vinner til slutt
Uten å være best i noen gren, viser Jamo C603 seg som et velbalansert kompromiss som gjør det bra i alle disipliner.
Audio Pro Avanti A.10
Knøttliten tøffing
Svenske Audio Pro kan dette med små høyttalere, noe de har bevist gang på gang. Avanti 10 spiller knallbra og vel så det i forhold til størrelsen.
KEF IQ3
Kompakt lilleputt
KEF stakk av med seieren i vår test av kostbare gulvhøyttalere i forrige nummer. Kan lilleputt-modellen IQ3 hevde seg like bra mot nye konkurrenter?
Podspeakers The Drop
En liten dråpe er nok
De dråpeformete plasthøyttalerne fra Podspeakers virker lite tillitsvekkende når man løfter på dem. Men plugg dem til forsterkeren, og bli overrasket.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser