TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S24 Ultra

Like ved og nesten, men potensialet for AI er enormt

Samsung Galaxy S24 Ultra både imponerer og skuffer, men vi gleder oss allerede til Galaxy S25 Ultra, for AI er kommet for å bli.

Av / 23.02.24 - 09:09
Samsung Galaxy S24 Ultra

Home mener

  • 7 års oppdateringer, mange innovative og velfungerende AI-funksjoner, ny flat og ekstremt lyssterk skjerm. Og så er mobilen fortsatt en forkledd Galaxy Note inkludert S-Pen og produktivitetsfunksjoner.
  • AI gjør faktisk kameraet dårligere enn i fjor – ikke bedre. De AI-baserte bilderedigeringsmulighetene lever ikke opp til forventningene. Generelt sett lever Galaxy AI ennå ikke helt opp til sitt eget potensial.

Vi har allerede testet Samsung Galaxy S24, som er den minste i Samsungs nye Galaxy S-serie, og den modellen virkelig mange kjøper. Vi har allerede brukt litt mer tid på å gå i dybden på seriens absolutte flaggskip, Samsung Galaxy S24 Ultra.

Som siste – og fjorårets – Ultra-modell er Galaxy S24 Ultra fortsatt en Samsung Galaxy Note i forkledning. Ergo kommer den i år også med integrert S-Pen, og den dyre mobilen – med sitt flate og kantede design – skiller seg ved første øyekast ikke vesentlig fra sine forgjengere.

I fjor var første gang Samsung lanserte sine Galaxy S-modeller på det europeiske markedet med Qualcomms Snapdragon-prosessor. I år kommer Samsung Galaxy S24 Ultra med den nyeste og hurtigste, nemlig Snapdragon 8 Gen 3, mens Samsungs egen Exynos-prosessor er igjen i de to billigere modellene i serien.

Men den viktigste nyheten har Galaxy S24 Ultra til felles med S24 og S24+, som seriens mellomste modell heter, nemlig at mobilene er spekket med kunstig intelligens!

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung har droppet den kurvede såkalte Edge-skjermen, så i år er den 6,8″ store OLED-skjermen helt flat. (Foto: Peter Gotschalk)

De nye funksjonene er basert på Samsungs egen AI-programvare, Galaxy AI, og avvikles i noen tilfeller på brukerens mobil. Det vil derfor virke selv når mobilen ikke har forbindelse til internett, mens funksjonene i andre tilfeller avvikles i Samsungs cloud.

Annonse

Flere av Galaxys AI-funksjoner har vi allerede testet da vi anmeldte Samsung Galaxy S24, mens vi i denne omgangen blant annet ser litt nærmere på hva Galaxy AI betyr for kameraet i Galaxy S24 Ultra. Det kommer vi tilbake til.

Utseende og konstruksjon

Som nevnt har den nye Galaxy S24 Ultra med sin flate og kantede utforming, på samme måte som fjorårets S23 Ultra designmessig mer til felles med de tidligere Note-modellene som Galaxy Note 10+ og Galaxy Note 20 Ultra, enn den har med de første to Galaxy S Ultra-modellene, Galaxy S20 Ultra og Galaxy S21 Ultra.

Nytt i år er at Samsung Galaxy S24 Ultra er fremstilt i Titanium – akkurat som Apples nyeste iPhone 15 Pro-modeller. Et virkelig lekkert designvalg.

Dessuten har Samsung droppet den kurvede såkalte Edge-skjermen, så i år er den 6,8″ store OLED-skjermen helt flat.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Alle de kjente S-Pen-funksjonene støttes – den kan for eksempel brukes som fjernutløser til kameraet eller som fjernkontroll til å styre presentasjoner. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy S24 Ultra kommer som nevnt med integrert S-Pen. Nærmere betegnet er det plass til den lille digitale pennen i selve mobilen, hvor den gjemmes bort via et lite hull i bunnen.

Vårt testeksemplar er grått, og baksiden er matt med kameralinsene direkte integrert i mobilen uten noe kamerahus som stikker ut og får mobilen til å vippe når den ligger på bordet. Galaxy S24 Ultra fås også i fargene sort, fiolett, gul, blå, grønn og oransje, hvor de tre sistnevnte bare kan kjøpes direkte fra Samsung.

Både foran og bak beskyttes mobilen av Gorilla Glass Armor, mens den smale metallrammen rundt skjermen er fremstilt av herdet aluminium. Galaxy S24 Ultra er også IP68-sertifisert, så byggekvaliteten er det generelt sett ikke noe å utsette på.

Skjerm og lyd

Samsung Galaxy S24 Ultra er utstyrt med en Dynamic AMOLED 2X-skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens, HDR10+-sertifisering og en maksimal lysstyrke på opptil vanvittige 2600 nit, noe som i hvert fall på papiret er en markant forbedring i forhold til forgjengeren! Det er mer enn nok til at man enkelt kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra skyfri himmel.

Skjermbildet er knivskarpt og altså veldig lyssterkt, fargene er ekstremt kraftige, og det er en vaskeekte fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (for eksempel fra Netflix) på den HDR10+- sertifiserte skjermen. Der er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er fremragende. Og brukeropplevelsen når man beveger seg rundt i menyer, på nettsider og på hjemskjermen, er ekstremt flytende og raskt.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Skjermen kan lyse med opptil vanvittige 2600 nit, så Galaxy S24 Ultra kan brukes overalt når solen skinner. (Foto: Peter Gotschalk)

Også når det gjelder lydopplevelsen leverer Galaxy S24 Ultra varene. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av en innebygd 32 bit DAC, og støtter blant annet Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Kameramodulen er perfekt integrert med resten av mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Helt siden den første versjonen, som så dagens lys i begynnelsen av 2020, har kameraet i Galaxy S Ultra-serien alltid vært noe spesielt. Slik er det også i år, hvor kameraet i Samsung Galaxy S24 Ultra har fått masser av omtanke.

Som utgangspunkt ligner kamerasystemet forgjengerens, imidlertid med en ny 50 Mp telelinse med 5x optisk zoom, som sammen med en telelinse på 10 Mp med 3x optisk zoom, samt med hjelp fra AI – i forbindelse med kameraet kalt ProVisual Engine, skal kunne levere optisk zoomkvalitet opptil 10x samt helt opptil 100x såkalt Space Zoom – påstår Samsung.

Kameramodulen består utover det av et vidvinkelkamera med 200 Mp sensor og OIS samt et 12 Mp 120° ultravidvinkelkamera. Frontkameraet er også på 12 Mp.

Den generelle bildekvaliteten er naturligvis fremragende. Som man vil kunne overbevise seg om ved å se på eksemplene i artikkelen, er alle bildene skarpe og har levende farger. Kontrasten er dessuten høy, og uansett om vi snakker om portrettfunksjon, ultravidvinkel eller makro, er det ikke noe å utsette på Galaxy S24 Ultras nivå.

SamsungGalaxyS24Ultra_galleri1 SamsungGalaxyS24Ultra_galleri2 SamsungGalaxyS24Ultra_galleri3 SamsungGalaxyS24Ultra_galleri4 SamsungGalaxyS24Ultra_galleri5
<
>
Alle linsene i det omfattende kamerasystemet leverer skarpe bilder med levende farger og høy kontrast. Her er det brukt ultravidvinkel, vidvinkel, 3x optisk zoom, 5x optisk zoom og 10x hybridzoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Imidlertid er det et enkelt hår i suppen, og det skyldes dessverre nettopp AI-funksjonen ProVisual Engine, som ifølge Samsung ellers skal kunne forbedre bildekvaliteten, for eksempel i forbindelse med digital zoom.

Vi har nemlig i flere omganger sammenlignet bilder tatt med 30x digital zoom med henholdsvis Samsung Galaxy S24 Ultra og Galaxy S23 Ultra, og resultatet er ikke til å ta feil av. Fjorårets modell tar bedre og skarpere zoom-bilder enn den nyeste AI-støttede mobilen!

Du kan se to eksempler i galleriet under. Det første eksempelet er tatt innendørs, hvor det er zoomet inn på en sikkerhetsvakt, mens det andre eksempelet er tatt i en park på en solfylt dag. Her er det zoomet inn på toppen av en gammel stenovn. I begge tilfeller er bildene tatt med Galaxy S23 Ultra betydelig skarpere, og i tillegg har bildene fra Galaxy S24 Ultra mer bildestøy.

SamsungGalaxyS24Ultra_30x_zoom_out SamsungGalaxyS23Ultra_30xzoom_out SamsungGalaxyS23_S24Ultra_30xzoom_indoor
<
>
Dette bilde av de to Galaxy S Ultra-modellene (S24 Ultra øverst, S23 Ultra nederst) tok vi i forbindelse med lanseringen av S24-serien i San Francisco. Det er åpenlyst at av de to zoom-bildene (begge 30x zoom), er det nederste det skarpeste. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er en strek i regningen når nettopp AI-funksjonene skal være fordelen som skiller Galaxy S24-serien fra konkurrentene.

Galaxy AI

Og det gjelder dessverre ikke bare når den kunstige intelligensen brukes i forbindelse med selve fotograferingen, men også de delene av Galaxy AI-programvaren som kan hjelpe til med redigering når bildet først er tatt.

generativeedit1 generativeedit2 generativeedit3 generativeedit4
<
>
Generative Edit har vanskeligheter med detaljene når man skal skille objektene fra bakgrunnen, og når en ny bakgrunn skal skapes der hvor det flyttede eller slettede objektet befant seg, er resultatet heller ikke imponerende. Se hvordan det er et stort hull i seilet på seilbåten etter vi har flyttet den. Eller hvordan fontenen blir erstattet av en søyle med vann i dette galleriet. (Foto: Peter Gotschalk)

Google var først med tilsynelatende “magiske” redigeringsverktøy som for eksempel lar brukeren fjerne eller flytte rundt på personer og objekter på et bilde – noe vi prøvde første gang da vi testet Google Pixel 7 Pro – og med Generative Edit, som er en del av Galaxy AI, ville Samsung gjøre samme kunsten som Google.

Det virket glimrende da vi fikk det demonstrert i San Francisco i forbindelse med lanseringen av Galaxy S24-serien, men når vi prøvde med våre egne testbilder, var resultatene på langt nær så imponerende. Generative Edit har vanskeligheter med detaljene ved å skille objektene fra bakgrunnen, og når man skal skape en ny bakgrunn der hvor det flyttede eller slettede objektet befant seg, er resultatet heller ikke imponerende.

Den beste bildebaserte AI-funksjonen er faktisk Circle to Search, som Google har utviklet. I all enkelhet fungerer funksjonen ved at du trykker et par sekunder på hjemknappen, og deretter får mulighet til å tegne en sirkel rundt hva som helst du ser på skjermen, typisk et bilde, uansett hvilken app du befinner deg i. Google utfører så søket og presenterer resultatet i en omfattende oversikt, som du ser nederst på skjermen.

Vi prøvde det mange ganger med forskjellig bildemateriale, og det virket hver gang!

Et annet AI-triks som imponerer er Instant Slow-mo. Funksjonen, som er Samsungs egen, lar deg klikke på en hvilken som helst video for å se den i slowmotion, også selv om den ikke er blitt tatt i slowmotion til å begynne med! Den kunstige intelligensen genererer rett og slett frames som mangler i videoen, og handlingen i videoen blir så vist jevnt og langsomt, uten at man kan se at Galaxy AI har en finger med i spillet.

Screenshot_20240212_153427_Google Screenshot_20240212_153454_Google Screenshot_20240212_153516_Google
<
>
Den beste bildebaserte AI-funksjonen er faktisk Circle to Search, som Google har utviklet.

Som nevnt innledningsvis har vi gått mer i dybden på en mengde av de øvrige Galaxy AI-funksjonene i vår test av Samsung Galaxy S24, som du kan lese her. Alle AI-funksjonene er de samme på tvers av de tre modellene i S24-serien, og bruksmulighetene er allsidige. Vi må imidlertid si at det er en strek i regningen for norske brukere at norsk språk ikke støttes ennå.

Les også Disse AI-funksjonene kommer til de nye Samsung Galaxy S24-mobilene Med kunstig intelligens kan Samsungs nye Galaxy-smarttelefoner gjøre ting de aldri har kunnet gjøre før. Få oversikten her.

Så uansett om man bruker Live Translate til å oversette telefonsamtaler, Chat Assist til å hjelpe med tekstmeldinger, Transcript Assist til å ta notater fra møtet eller Interpreter til å hjelpe til med oversettelser når man står ansikt til ansikt med en annen person, må det foregå på engelsk, tysk, fransk eller et annet stort språk.

Et annet forbedringsønske er at Live Translate støttes av apper som Messenger, WhatsApp og Telegram. Det vil helt klart gjøre funksjonen mer brukbar.

Ytelse

Samsung Galaxy S24 Ultra er bare den tredje mobilen vi har testet som leveres med Snapdragon 8 Gen 3 fra Qualcomm. De to første var Asus ROG Phone 8 Pro og OnePlus 12, og totalt sett må man si at Samsung får nesten like mye ut av Qualcomm-prosessoren som Asus. Med andre ord klarer Galaxy S24 Ultra seg glimrende i nær sagt alle Benchmark-testene – og på visse punkter markant bedre enn OnePlus 12.

Det mest bemerkelsesverdige er til gjengjeld at Galaxy S24 Ultra ikke er nevneverdig raskere enn den billigere S24-modellen, som er utstyrt med Samsungs egen Exynos 2400-prosessor. På de fleste parameterne er de to modellene like gode, selv om Galaxy S24 Ultra imidlertid klarer seg vesentlig bedre enn S24 i AITuTu, som spesielt måler AI-ytelsen. Det må sies å være spesielt relevant når nå Galaxy S24-serien i høy grad markedsføres som AI-mobiler, og noe kan altså tyde på at det er S24 Ultra man bør ha hvis man vil ha fullt utbytte av Galaxy AI.

Batteritiden er for øvrig markant bedre enn forgjengerens, selv om batteriets størrelse ikke har endret seg. Snapdragon 8 Gen 3 later altså til å ha vesentlig bedre kontroll på strømstyringen enn fjorårets prosessor-generasjon.

Les også Er det virkelig en ny modell? Samsungs fokus på AI-funksjoner skjuler delvis det faktum at telefonen knapt har blitt oppgradert.

Konklusjon

Samsung Galaxy S24 Ultra hører til i den prisklassen man betaler ved kasse 1. Det er få andre mobiler på markedet som koster like mye – blant annet iPhone 15 Pro Max, OnePlus Open og Samsungs egen Galaxy Z Fold 5 – og hvis man ikke akkurat vil ha brettbare mobiler, er iPhone 15 Pro Max det eneste reelle alternativet i prisklassen.

Den store forskjellen på de to produktene er naturligvis AI-funksjoner, hvor Samsung har tatt et sjumilssteg fremover med Galaxy AI. Og vi er skikkelig imponerte. Mange av de nye funksjonene fungerer godt, noen av dem mindre godt, men Samsung viser med Galaxy S24-serien at fremtiden byr på mange flere AI-baserte mobiler, for potensialet er enormt.

Instant Slow-mo lar deg ikke bare se en hvilken som helst video i slowmotion, selv om den ikke er blitt tatt opp i slowmotion til å begynne med. Man kan også redigere videoen og gjemme slowmotion-effekten, som vi har gjort det her med videoen av Samsung Galaxy Ring, som ble vist i San Francisco i forbindelse med Galaxy Unpacked. (Video: Peter Gotschalk)

Når vi likevel ikke gir toppkarakter til Samsung Galaxy S24 Ultra, er det primært fordi mye av potensialet ennå er uforløst. I forbindelse med kameraet betyr den AI-baserte ProVisual Engine faktisk at zoom-bilder blir dårligere enn bilder tatt med forrige generasjon av Galaxy S Ultra, og Samsungs bilderedigering er ennå ikke på nivå med hva Google kan prestere med sine Pixel-mobiler.

Generelt savner vi bedre AI-integrering med andre apper enn Samsungs egne, og støtte for norsk språk ville også bli satt pris på.

Vi regner med at de tingene kommer på plass i løpet av året, og da blir den neste Galaxy S Ultra kanskje den beste mobilen verden noensinne har sett. Vi gleder oss!

Karakter
Samsung Galaxy S24 Ultra
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde