Det finnes en haug med smarttelefon-modeller på markedet. Disse kommer i alle mulige formater, med ulike operativsystemer og med eller uten tastatur. Men det er ingen som har lykkes med å få til noe som har kunnet konkurrere med Apples storsuksess iPhone. Det gjelder å få til alle bitene – fra skjermens størrelse og følsomheten i pekeskjermen, til programutvalg og følelsen når man holder den i hånden. Med Galaxy S er Samsung imidlertid snublende nær.Utsiden sladrer om at Samsung ikke bare har blitt inspirert av 3GS-modellen, men også at de nærmest har laget en blåkopi. Men hvorfor ikke – det er jo dit de vil. Størrelsen og kurvene er de samme. En strømbryter, volumkontroll og en hjemknapp føles også veldig kjent. Derimot har de lagt til to touch-kontroller for å få opp menyer og gå tilbake. Til tross for at de har spekket apparatet med nyeste teknikk, er telefonen overraskende lett. Det er nesten slik at man tror de har glemt å sette inn batteriet. Det de derimot ikke har fått til, er kvalitetsfølelsen. Apples telefon er riktignok hovedsakelig laget av plast, men Galaxy føles billigere og mer plastaktig. Det er imidlertid bare en følelse, for vi får likevel inntrykk av at den er velkonstruert og relativt solid.
Grom skjerm og fart
Det mest oppsiktsvekkende ved første øyekast er den gromme skjermen på hele fire tommer. Samsungs tidligere modeller har fått skryt for den utmerkede lysstyrken og fargegjengivelsen. Bakdelen med den teknikken er imidlertid at skjermen blir veldig reflekterende, noe som i praksis gjør dem uhåndterbare i sollys. I Galaxy S har de forfinet teknikken, og Super AMOLED-skjermen kan sies å ha alle fordelene, men ingen av bakdelene fra den tidligere teknikken. Den er ganske enkelt superb.
Like viktig er følsomheten og ytelsen i pekeskjermen – noe Sony Ericsson bittert fikk erfare med toppmodellen X10. Galaxy S har imidlertid ingen slike problemer, og vi må si at dette er helt i klasse med Apple. Man treffer det man sikter på, og det er ingen etterslep ved hurtige bevegelser.
På innsiden er det heller ingenting som henger etter. Den særegne Hummingbird-prosessoren på imponerende én gigahertz får programmene til å flyte bra. Men de har dessuten stappet inn en grafikkprosessor for å gjøre 3D-ytelsen enda raskere. Dette gjør Galaxy S spesielt egnet for spill og andre krevende grafikkapplikasjoner. Det innebygde minnet er på 8 eller 16 gigabyte, og man kan komplettere med mikro-SD-kort på opptil 32 gigabyte. Ingen minneproblemer der, altså.
Smidig programvare
Samsung henger bra med i oppdateringene av operativsystemet Android. Da Galaxy S ble testet i august, ble den levert med versjon 2.1, og en oppdatering til den nye versjonen, 2.2, skal komme i september.
I stedet for Androids standardutseende har Samsung lagt på sitt eget grensesnitt TouchWiz. Etter vår mening et godt valg, da mange hverdagsfunksjoner har blitt lettere tilgjengelig og det er enklere å få applikasjoner og widgets til å ligge der man vil. Kanskje har de gått litt for langt i å etterligne iPhone OS da det i mange tilfeller ser forvekslende likt ut – inkludert ikonenes utseende.
Samsung har et antall applikasjoner som ikke inngår i Android Marketplace. I stedet oppdateres de i produsentens egen programshop, kalt Samsung Apps. Blant annet får man med et fjernkontrollprogram for visse Samsung tv-apparater samt en fullversjon av spillet Asphalt 5. De har til og med lagt ved en ekstra fyldig versjon av realityprogrammet Layar. Derimot er vi ikke så begeistret for de sosiale nettverksfunksjonene som ikke er like smidige som for eksempel Sony Ericssons Timescape. Daily Briefing har kun amerikanske kilder og viser for få nyheter og kalenderposter til å være brukbar.
Et annet problem er at GPS-mottakeren er alt annet enn nøyaktig. I nåværende versjon kan vi derfor ikke anbefale den til navigasjon. Samsung er imidlertid klar over problemet og har lovet å komme med en oppdatering – som forhåpentligvis vil løse det – i løpet av september.
Lyd og bilde
Smart nok har de nøyd seg med fem megapiksler i kameraet – noe som burde kunne gi gode bilder. Men det finnes to mangler på utsiden av mobilen. For det første finnes det ingen avtrykker, noe som betyr at man må inn og rote i menyene når man vil ta et bilde. Øyeblikksbilder kan man altså glemme. Mer alvorlig er det at man ikke har noen blitslampe – noe som gjør at det ikke er mulig å ta bilder i dårlig belysning. Selv om man klarer å holde mobilen stille, blir bildene veldig støyete. Ellers er ikke kameraapplikasjonen så dum. Foruten at man kan peke på skjermen for å fokusere, finnes det hvitbalansejustering, et utvalg scenealternativer for ulike situasjoner og smarte funksjoner for selvportrett, panoramabilder og smilegjenkjenning. Så lenge man har rimelige forventninger og lyse omgivelser, tar kameraet gode bilder og er til og med ganske raskt.
Musikkspilleren er det ikke så mye å si på. Den har omslagsbilder, men er ellers av standardsnitt. Lyden er verken bedre eller dårligere enn det man kan forvente seg av en mobil i denne klassen.
Derimot skiller videospilleren seg definitivt ut fra mengden. Ikke for at den er ekstra pen, enkel i bruk eller rik på funksjoner, men ganske enkelt fordi den spiller så mange videoformater. Vanligvis pleier det å være vanskelig å legge inn filmer på mobilen før man drar på reise – da må man tilbringe timevis med å konvertere dem og sluttresultatet pleier å bli halvdårlig. Galaxy S svelger imidlertid glatt de aller fleste filmformater – noe som er imponerende.
Konklusjon
Dette er den beste Android-mobilen vi har testet. Den er tynnere og lettere enn de fleste, men har likevel den største og beste skjermen med en utmerket pekeskjerm. Grensesnittet er meget smidig og mobilen føles rask uansett hva man gjør. Kameraet duger, med unntak av manglende blitslampe. Kort sagt: Vil man ikke ha en iPhone, er det Samsung Galaxy S man skal ha.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser