Da Samsung slapp den første Galaxy Note på markedet i 2011 mente mange at koreanerne måtte ha gått fra vettet. Men mange, mange millioner solgte enheter senere kan Samsung le av kritikerne hele veien til banken. Nå er kjempestore mobilskjermer nærmest blitt en forutsetning for suksess, og med Galaxy Note fikk Samsung også skapt en helt ny smartmobil kategori – den såkalte phablet.
Samsung Galaxy Note 4 er koreanernes nyeste produkt i phablet-kategorien, og vår test viser at firmaet har lykkes med å gjøre et fantastisk produkt enda bedre.
KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter
Utseende og konstruksjon
Det første vi legger merke til er at rammen omkring mobilen er utført i aluminium – akkurat som Samsung Galaxy Alpha. Baksiden er av plast, men materialet er behandlet på en måte slik at det ligner og føles som skinn. Det gir faktisk Galaxy Note 4 et noe mer sikkert grep, og vi var på intet tidspunkt redd før å miste vår Galaxy Note 4.
Både kameralinse, pulsmåler og høyttaler er plassert på baksiden, liksom hodetelefonutgangen buler ut på en måte som gjør at den ikke ligger plant på en vanlig overflate.
Alt i alt er Galaxy Note robust og praktisk, og kvalitetsopplevelsen er overraskende mye bedre enn vi har vært vant til fra Samsung. Og selv om Galaxy Note 4 rent faktisk veier 4 gram mer og har en større skjerm enn iPhone 6 Plus føles den lettere og er enklere å håndtere.
Skjerm
Det er en smakssak og man foretrekker den litt mer naturtro fargegjengivelsen som IPS-skjermen på iPhone 6 Plus byr på, eller om man heller mer til de Disney-aktige sukkerfargene på Galaxy Notes S-AMOLED skjerm, men helt sikkert er det at skjermen på Galaxy Note 4 er eksepsjonelt flott.
Med sine 5,7” byr skjermen på en vanvittig høy oppløsning på 2560 x 1440 piksler, noe som gir en pikseltetthet på rundt regnet 515 ppi. Det betyr at alt står knivskarpt på skjermen, og akkurat som på iPad Air 2, som vi testet i siste nummer av Lyd & Bilde, sitter innholdet så tett på glassoverflaten at man skulle tro det var printet på.
Kamera
Som utgangspunkt sitter det nesten det samme kamera i Galaxy Note 4 som i Samsungs aktuelle flaggskipmodell, Galaxy S5. Det innebærer at hovedkameraet er på 16 Mp, mens optikken imidlertid kommer med en blender på f/2.0, som på papiret gjør kameraet litt bedre i mørke omgivelser. Akkurat som iPhone 6 Plus har hovedkameraet på Galaxy Note 4 også optisk bildestabilisering, så alle forutsetninger for å ta gode bilder er tilstede.
Kameraprogramvaren er litt komplisert hvis man ikke er en ørn i fotograferingens mer kompliserte aspekter, men heldigvis fungerer pek-og skyt delen ganske glimrende, og selv om bildene tas omgående, er det kontroll på autofokus så resultatet blir absolutt tilfredsstillende.
Lyd
Den innebygde høyttaleren lyder veldig forkjølet, men kobler man til et par skikkelige hodetelefoner til Galaxy Note 4 så gir den virkelig god lyd med masser av saft og kraft. Lydbildet er klart som lyse morgen, og alle frekvensområder i spekteret får lov til å skinne igjennom.
Det er imidlertid stadig en ulempe at muligheten til å finjustere lyden er avhengig av innstillingene i den enkelte app, men mangelen på en ”global” EQ er heller et generelt Android-problem enn noe Samsung kan klandres for.
I bruk
Pennen – av Samsung kalt S-Pen – er det som gjør Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Denne mobilen er mye mer enn bare en phablet. Sam navnet ”Note” antyder er mobilen en slags interaktiv notatbok, som tilbyr den profesjonelle brukeren en lang rekke forretningsrelevante funksjoner det ikke finnes maken til på noen annen smartmobil.
En av grunnfunksjonene er Action Memo som gir brukeren mulighet for å ta notater som ikke bare kan bestå av det skrevne ord, men også inneholde lyd, bilder, video og grafikk. Dette støttes av funksjonen Smart Select, som med S-Pen kan samle inn tekst og bilder fra diverse nettsider og andre kilder for deretter å benytte innholdet i maler eller notater.
Også mobilens kamera og mikrofon kan benyttes til å ta notater. Lydopptak kan gjøre bruk av hele åtte mikrofoner til å ta opp en samtale, for eksempel et møte med mange deltagere – og man kan så hvis de ellers sitter korrekt plassert i forhold til mikrofonene, isolere opptakene av de individuelle møtedeltakerne.
Kameraet har også en notatfunksjon som kan fange opp tekstinnhold man fotograferer slik at man kan redigere i teksten etterpå. Smart!
Multitasking er også en sentral funksjon som blant annet lar brukeren minimere apper til svevende vinduer bare ved å bevege fingeren inn mot midten av skjermen fra et av de øverste hjørnene. Hvis idéen med svevende vinduer virker litt upraktisk – SÅ stor er skjermen tross alt heller ikke – kan man også jobbe med to apper av ganger med Split View.
Akkurat som Samsung Galaxy S5 kommer Galaxy Note 4 med både fingeravtrykkleser og pulsmåler. Mobilen har 32 gigabyte innebygget lagerkapasitet som kan utvides opp til 128 gigabyte via microSD-kort.
Ytelse
Med et testresultat i Geekbench 3 på henholdsvis 1.038 point (single-core) og 3.027 point (multi-core) er Galaxy Note 4 når det gjeldet det samlede resultat litt bedre enn iPhone 6 Plus, men på tross av den lynhurtige prosessoren og hele 3 gigabyte RAM opplever vi små pauser når man multitasker eller starter apper.
Og ser man på hvordan mobilen bruker sitt internminne finner man raskt ut hvorfor Galaxy Note 4 ikke er helt så lynende hurtig som de imponerende spesifikasjoner ellers tilsier. Samsungs grensesnitt, TouchWiz inklusiv diverse tjenester, bruker nemlig halvparten av den tilgjengelige RAM og blir dermed en slags flaskehals som sløver andre store apper man måtte ha gående.
Også i denne testen:
iPhone 6 Plus
Endelig en Apple-phablet
Tilstrekkelig liten til å ha med seg og tilstrekkelig stor for å bli mer anvendelig.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser