Vi har hatt noen kjedelige år hvor våre mobiler, nettbrett og datamaskiner jevnlig ble oppdatert, mens det har vært lite av egentlige nyheter. Men i år er det som om en samlet elektronikkbransje har bestemt seg for at nå skal det være annerledes. Det har veltet frem nye produkttyper og plattformer, mens andre kategorier er blitt voksene og byr på produkter som er mer enn bare leketøy og samtidig fri for alle barnesykdommer.
Her guider vi deg på veien gjennom jungelen av de mest spennende produkttyper og plattformer i 2015.
Phablets
Order phablet er en kombinasjon av «phone» og «tablet», og det er rett og slett snakk om en smartmobil med en meget, meget stor skjerm. Typisk omkring 6 tommer. Nettbrett-markedet er på tilbaketog og har vært det i mange måneder, og de mange phablet-ene på markedet har en stor del av skylden.
Vi har mer og mer innhold på våre smartmobiler, inkludert bilder og video, og i den sammenheng gir en virkelig stor skjerm en bedre brukeropplevelse. Det er også en del av phablet-kjøperne som gjerne vil kunne være produktive – noe selvfølgelig også er lettere på en større skjerm – men som ikke gidder å farte rundt med både smartmobil og nettbrett. For dem er en phablet et helt riktige kompromiss.
Nettbrett
Det viktigste ved et godt nettbrett er at teknologien fyller så lite som overhodet mulig. Det er innholdet og formfaktoren det kommer an på. Man tar den med seg i vesken som et magasinet eller en bok, og man bruker den liggende på sofaen, i sengen eller til og med på toalettet!
Et godt nettbrett skal være lett å ha med seg, lett å bruke, skal kunne kjøre alle apper uten å klynke, og så skal det ha god bilde- og lydkvalitet slik at man kan høre på musikk og lese e-bøker og internettsider eller se film og videoklipp uten å bli trett i øynene. Eller ørene for den saks skyld.
Smartmobiler
Her hjemme dominerer fortsatt den til enhver tid nyeste iPhone-modellen, men det finnes mengder av gode alternativer på markedet. Man får gode budsjettmodeller med både Googles Android- og Microsofts Windows Phone-operativsystemer, og produsenter som Samsung, Sony og LG leverer high-end modeller som på mange punkter er bedre enn Apples iPhone.
Vi ser også billige smartmobiler med toppspesifikasjoner fra kinesiske produsenter som Huawei og OnePlus, og de såkalte toughphones – robuste mobiler som tåler en trøkk, støv og en tur i vannet – begynner å finne veien til forbrukernes hjerter.
Derfor bør man la vanene bli igjen hjemme og tenke godt over sine konkrete behov når man skal kjøpe smartmobil.
Vurderte produkter
Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Phablets, Nettbrett og Smartmobiler:
- Apple iPhone 6 Plus
- Huawei P8
- Sony Xperia E4G
- OnePlus 2
- HTC One M9
- Sony Xperia Z5 Compact
- Sony Xperia Z4 Tablet
- Yotaphone 2
- Lenovo Yoga Tablet 2
- Sony Xperia M4 Aqua
- Samsung Galaxy Note 4
- HTC Google Nexus 9
- Microsoft Lumia 640
- Apple iPad Air 2
- LG G4
- Samsung Galaxy S6 edge
Alle som en er blant de beste i sin klasse, og kan varmt anbefales.
KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter
Årets beste solide/værbestandige mobiltelefon
Sony Xperia M4 Aqua
Å ta med mobilen i dusjen har tidligere ikke vært mulig med de billigere Xperia-modellene fra Sony. Men M4 Aqua er, som navnet antyder, en amfibiemodell.
Vi ser stadig flere såkalte toughphone, altså mobiltelefoner som er beregnet til å tåle røff behandling. Dessverre har mange av dem vanskelig for å være både sterke og kloke på samme tid. Oftest er det en middelmådig eller direkte dårlig telefon bak den barske fasaden.
Xperia M4 Aqua er et behagelig unntak. Og den er rimelig, med 4G/LTE, et glimrende kamera, sterk prosessor, RAM nok og en stor lekker skjerm visker ut forskjellen mellom økonomimobiler og toppmodeller.
De ytre målene til M4 er helt identiske med Z3, som i sin tid var en av de slankeste mobiler. Mobilen klikkes uten videre på plass i et Z3-cover. Og innganger og deksler sitter omtrent på samme måte. De fleste innganger er dekket med små gummiforede deksler, men micro-USB-porten til opplading er uten deksel. Til tross for det er mobilen helt vann- og støvtett (IP68). Man må likevel være litt forsiktig da telefonen ikke er beskyttet mot slag og støt.
Skjermen er stor og lekker (5,2 tommer). Men oppløsningen er kun 1280 x 720 punkter i stedet for full HD. Bakkameraet er på 12,8 Mp, og frontkameraet er på 5 Mp.
Prosessoren er en 1,5 GHz 64-bit Snapdragon 615 med åtte prosessorkjerner og den har 2 GB RAM og 6 GB lagringsplass. Sistnevnte kan utvides med opp til 128 GB med MicroSD-kort. Og takket være Android 5.0 Lollipop kan plassen faktisk utnyttes.
Sony Xperia M4 Aqua er ikke den mest solide og robuste mobiltelefon på markedet, men den er til gjengjeld den mest vellykkede. Vi har tidligere vært frekke nok til å påstå at M-en i Xperia M-serien sto for «middelmådig». De ordene må vi ta tilbake.
Årets beste Phablet
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4 er siste skudd på stammen i Skandinavia av phablets fra firmaet som oppfant kategorien.
Alt i alt er Galaxy Note robust og praktisk, og kvalitetsopplevelsen er overraskende mye bedre enn vi har vært vant til fra Samsung. Og selv om Galaxy Note 4 rent faktisk veier 4 gram mer og har en større skjerm enn iPhone 6 Plus føles den lettere og er enklere å håndtere.
Skjerm og kamera.
Med sine 5,7” byr skjermen på en vanvittig høy oppløsning på 2560 x 1440 piksler, noe som gir en pikseltetthet på rundt regnet 515 ppi. Det betyr at alt står knivskarpt på skjermen, og akkurat som på iPad Air 2, som vi testet i siste nummer av Lyd & Bilde, sitter innholdet så tett på glassoverflaten at man skulle tro det var printet på.
Hovedkameraet er på 16 Mp, mens optikken imidlertid kommer med en blender på f/2.0, som på papiret gjør kameraet litt bedre i mørke omgivelser. Kameraprogramvaren er litt komplisert hvis man ikke er en ørn i fotograferingens mer kompliserte aspekter, men heldigvis fungerer pek- og skyt delen ganske glimrende, og selv om bildene tas omgående, er det kontroll på autofokus så resultatet blir absolutt tilfredsstillende.
Lyd
Den innebygde høyttaleren lyder veldig forkjølet, men kobler man til et par skikkelige hodetelefoner til Galaxy Note 4 så gir den virkelig god lyd med masser av saft og kraft. Lydbildet er klart som lyse morgen, og alle frekvensområder i spekteret får lov til å skinne igjennom.
I bruk
Pennen – av Samsung kalt S-Pen – er det som gjør Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Denne mobilen er mye mer enn bare en phablet. Sam navnet ”Note” antyder er mobilen en slags interaktiv notatbok, som tilbyr den profesjonelle brukeren en lang rekke forretningsrelevante funksjoner det ikke finnes maken til på noen annen smartmobil.
Konklusjon
Samsung Galaxy Note 4 er uten sammenligning den beste phablet på markedet til profesjonelle brukere. En bedre mobilskjerm skal man lete lenge etter, og kombinasjonen av aluminium, glass og plast gjør mobilen lett å håndtere samtidig med at kvalitetsfølelsen er på topp.
Den medfølgende S-Pen med tilknyttede funksjoner gjør Galaxy Note 4 helt unik på mobilmarkedet. Vår eneste reelle anke er at mobilen lider litt under Samsungs TouchWiz grensesnitt.
Årets beste budsjett nettbrett
HTC Google Nexus 9
Nexus 9 er Googles beste bud på fremtidens Android-nettbrett, og sammen med HTC gjør de det bedre enn noensinne.
Der de tidligere Nexus nettbrettene kom med enten 7″ eller 10″ skjerm, plasserer Nexus 9 seg midt imellom med en 8,9” skjerm i 4:3 format, noe som (kanskje ikke helt tilfeldig) er samme format og nesten samme skjermstørrelse som vi kjenner fra Apples iPad.
På papiret skal skjermen på Nexus 9 faktisk være bedre enn iPadens ditto. Skjermoppløsningen på 2048 x 1536 piksler har de to nettbrettene til felles, men Nexus 9 skjermen på 8,9” er en del mindre en iPadens 9,7″ skjerm. Det gir Nexus 9 høyere pikseltetthet enn den dyrere konkurrenten.
Lyd og kamera
Nexus 9 kommer med den samme typen av BoomSound høyttalere som vi kjenner fra HTC One M9, noe som vi si fremadrettede stereohøyttalere som har en bedre lyd enn noe annet vi har hørt fra et nettbrett.
Selv om de innebygde høyttalerne er så tynne og uanselig at man knapt nok kan finne dem, er lydbildet rundt og fyldig, og det er like før man kan holde ut å se et avsnitt av si9n yndlings TV-serie eller spille en omgang action-spill uten å gripe til hodetelefonene, så godt lyder de.
Når det gjelder kameraet leverer Nexus 9 fine bilder, og nettbrettet klarer faktisk å levere akseptable resultater uten så mye bildestøy som vi hadde forventet.
Ytelse og design
Nexus 9 får glimrende resultater ut av den 2,3 GHz dual-core 64 bit NVIDIA Tegra K1-prosessor som sitter under skjermen. I vår Benchmark test (Geekbench 3) oppnår den et resultat på henholdsvis 1.735 point (single core) og 2.847 point (multi core) hvor den samlede ytelsen er helt på nivå med et topprodukt som Samsung Galaxy Tab S.
En stor del av brukeropplevelsen med Nexus 9 er i virkeligheten lik opplevelsen av Android 5.0, også kjent som Lollipop, og denne versjonen av Android har overrasket oss positivt. Hvor Android tidligere har hatt et rotete og fargesprakende designspråk er Lollipop konsekvent, enkelt og meget, meget brukervennlig.
Konklusjon
Google Nexus 9 er produsert av HTC, og det har taiwanerne kommet godt fra. De fysiske egenskapene, blant annet design, byggekvalitet og skjerm får oss ikke helt opp å stå, men må nøyes med et anerkjennende nikk. Til gjengjeld er lyden helt uovertruffen, ytelsen er på nivå med de beste nettbrettene på markedet, og Googles nyeste Android-versjon fortjener stor ros.
Årets beste budsjett mobiltelefon
Microsoft Lumia 640
Microsoft Lumia 640 følger i fotsporene til en fantastisk billig Windows-mobil.
Forgjengeren, Nokia Lumia 630, kalte vi for en budsjetthit, og vi er ikke redde for å ta samme ord i munnen om etterfølgeren. Lumia 640 har fått større skjerm med høyere oppløsning (5” med 720p HD-oppløsning), og den har også fått mer RAM (1 gigabyte i stedet for 512 MB), og dessuten kommer den med 8 Mp kamera og 4G/LTE i tillegg til et frontkamera på 0,9 Mp, mens Lumia 630 ikke hadde noe selfie-kamera.
Microsoft Lumia 640 finnes også i en XL-versjon (med 13 Mp kamera) til et par hundrelapper ekstra, men vi synes at modellen med 5” skjerm har en passende størrelse. Den er riktignok veldig plastaktig med utskiftbare bakdeksler i frekke farger som cyan og oransje, men vi liker den fargerike designen (mobilen finnes også i hvit og matt sort hvis man vil være mer diskret), og kvaliteten er det ikke noe i veien med.
Lyd og bilde
Skjermkvaliteten er også glimrende, og selv om kameraet tar bilder som kan virke litt matte i fargene er det mye bedre enn hva man kan forvente til prisen.
Mest begeistret er vi over lydkvaliteten. Ekte audiofile vil neppe juble av begeistring, men Lumia 640 byr på et godt og kraftig volum og et fyldig lydbilde
Windows Phone greier å klemme mer ytelse ut av maskinvaren enn en tilsvarende Android-mobil med lignende spesifikasjoner. Det er også tydelig med Lumia 640, som til og med klarer å kjøre store spill som Asphalt 8 uten problemer.
Konklusjon
Windows Phone mangler dessverre mange apper i forhold til Android og iOS. 8 gigabyte lagerkapasitet er nesten ingen ting og man må bruke flere penger på et microSD-kort for å utvide plassen.
Men alt i alt er Lumia 640 likevel et virkelig funn til prisen. De største manglene ved Lumia 630 er utbedret, og vi står igjen med en smartmobil som for langt de fleste vil være likeså god som en vesentlig dyrere modell.
Årets beste high-end nettbrett
Apple iPad Air 2
iPad Air 2 er det beste nettbrettet på markedet. Akkurat som forgjengeren.
Apple kaller skjermen på iPad Air for en Retina HD-skjerm, noe som kunne gi den ukyndige inntrykk av at skjermoppløsningen da må være høyere enn tilfellet var med forgjengerens ”alminnelige” Retina-skjerm. Det er imidlertid på ingen måte tilfellet. Nei, den reelle forskjellen at skjermen på iPad Air 2 er fullt laminert, noe som innebærer at man har kunnet fjerne det tynne luftlaget som tidligere var tilstede mellom det trykkfølsomme laget og selve LCD-skjermen. Disse to lagene er nå smeltet sammen, noe som har stor betydning for bildekvaliteten, da det nå virker som om bildet er klistret helt tett til undersiden av skjermen. Det betyr også at skjermbildet er mindre følsomt overfor reflekser, og betraktningsvinkelen er blitt bedre.
I iPad Air 2 sitter det nå et 8 Mp kamera, der dels tar større og mer høyoppløste bilder enn forgjengeren, og dels produserer en markant bedre bildekvalitet med mer dybde og helt uten grums og bildestøy.
Design og kvalitetsinntrykk
Men ikke bare det bedre kameraet gjør det til en bedre opplevelse å ta bilder med iPad Air 2. Selv om 1,4 mm og 32 gram ikke lyder mye, betyr den slankere design og den reduserte vekten at det blir mye lettere og mer brukervennlig å benytte iPaden som kamera. Det er rett og slett lettere å holde i lengre tid av gangen, og det utgjør en større forskjell enn man skulle tro.
Det gjelder selvfølgelig også i daglig bruk, når man bruker iPaden til andre formål, som spill, film, bøker eller internett.
Ytelse og funksjoner
Vår Benchmark-test viser at iPad Air 2 uten sammenligning er det raskeste nettbrettet på markedet akkurat nå. Apple er tradisjonelt meget hemmelighetsfulle når det gjelder firmaets proprietære prosessorer, men vårt testprogram, Geekbench 3, har avslørt at den såkalte A8X prosessoren som sitter i iPad Air 2 har tre kjerner og er på 1,5 GHz, akkurat som vi nå også vet at iPad Air 2 kommer med 2 GB RAM.
Konklusjon
iPad Air 2 er det beste nettbrettet som kan kjøpes for penger akkurat nå. Det er slankere og lettere enn noe annet nettbrett på markedet, og ytelsen – ikke minst grafikkpresentasjonen – er uovertruffen.
Årets beste kameramobil
LG G4
LGs nye toppmodell har lekrere materialvalg og et kamera som slår det meste.
Det som virkelig stikker seg ut med G4 er baksidene. De kan fås i metalliske farger eller skinn. Som med LG G Flex er hele mobilen svakt kurvet, men ikke like mye, og den er ikke fleksibel, men har en stabil metallramme. Skjermen er like stor som sist gang og har samme fantastiske QHD-oppløsning som gir en fantastisk punkttetthet. LG har imidlertid utstyrt den nye IPS-skjermen med Quantum-teknikk som gjør at den får bedre lysstyrke, betydelig bedre kontrast og større fargeomfang. Kort sagt en ypperlig bildekvalitet.
Kamera
Som kameraet på G3 bruker G4 laserfokus, noe som gir en meget rask og eksakt fokusering. Nytt er det at man også benytter infrarødt lys i en Color Spectrum Sensor som skal gi bedre hvitbalanse. Man har full manuell kontroll av hvitbalanse, lukker, ISO og fokus. Og kan lagre bildene i råformat for bildebehandling. Begge kameraene har fått høyere oppløsning, men fremfor alt en mer lyssterk optikk. Dessuten har den optiske bildestabiliseringen blitt forbedret. Og resultatet er spektakulært.
Som tidligere har LG plassert knappene på baksiden, noe som kan kreve litt tilvenning. Grensesnittet UX 4.0 er hyggelig og føles ikke overlastet. Vi liker også at telefonen ikke leveres overlastet med apper, men at man selv kan velge hvilke man vil ha. Ytelsen i Geekbench ligger imidlertid på linje med konkurrentene.
Konklusjon
LG G4 er en verdig oppfølger til G3 som har blitt forbedret på de fleste områdene. Skjermen har bedre lysstyrke og kontrast. Ytelsen har blitt skrudd opp selv om den ikke setter noen rekord. Kamerat har blitt enda bedre i dårlig lys og gir mer korrekte farger. Vi liker også de nye lærkledde baksidene man kan få. Det eneste som føles litt kjedelig er at man ikke har våget å være like dristig med formgivningen som konkurrentene. Likevel en toppmodell som gir en må ha følelse!
Årets beste high-end mobil
Samsung Galaxy S6 edge
Galaxy Edge bøyde skjerm føles lekker og mobilen overtreffer alle forventninger.
Med Galaxy S6 har Samsung begynt på nytt igjen med designen. Borte er all plast og i stedet har vi fått en tøff og moderne mobil som føles som et premiumprodukt som matcher prislappen. Skjermen er buet i begge ender, noe som gjør den oppsiktsvekkende, men også deilig å holde i. Rammen er bygd av ekstra holdbar aluminium som gjør hele mobilen stiv og tøff, noe man ikke er vant til fra Galaxy S.
Fantastisk skjerm
Størrelsen på skjermen ligger mellom HTC One M9 og Xperia Z3, noe vi synes er en passe størrelse. Derimot har Samsung beholdt oppløsningen fra den betydelig større Note 4. Rekordbra detaljgjengivelse og skarphet med andre ord. Samsungs OLED-skjermer har fra tidligere vært i en klasse for seg, og denne nye er dessuten mer lyssterk, noe som gir utmerket kontrast. Man får også uvanlig korrekte farger.
Utmerket kamera
Alt unødig er fjernet fra kameragrensesnittet og i stedet har vi fått brukbare funksjoner som helt manuelle innstillinger, inklusiv lysmåling. Det finnes til og med autofokus. En ren glede for fotointeresserte. Galaxy S6 har samme utmerkede sensor som i Note 4, men har fått en ny linse med blender på bare 1,9. I kombinasjon med optisk bildestabilisering gir det utmerkede forutsetninger for å ta bilder i svakt lys.
Konklusjon
Samsung har med Galaxy S6 lagt plasten bak seg og presenterer i stedet en luksuriøs mobil i holdbar aluminium og en lekker bøyd skjerm. Den er passe stor med ekstrem oppløsning og utmerket bildekvalitet. Kameraet har praktiske manuelle innstillinger, men tar også fantastiske bilder i automatikkmodus. S6 er den raskeste mobilen vi har testet, men tross det er batteritiden riktig bra. Derimot er vanlige Galaxy S6 rimeligere, da den bøyde skjermen ikke tilfører mye.