Razer har et fint enkelt navn: Razer Blade 16 er avløseren til Razer Blade 16. For øvrig samme oppskrift som Apple følger med sine MacBooks.
De enkelte modellene har naturligvis et mer formelt modellnummer, og det finnes et utall av varianter i hver modellgenerasjon.
Utgaven av Razer Blade 16 som vi her har fått til test, er en av toppmodellene. Her har ingeniørene fått lov til å rydde den øverste hyllen på komponentlageret, og det har blitt til en bærbar PC som stort sett når maksimum på alle felter. Stort sett. Den testede Blade 16 har ”bare” 32 GB RAM, men kan faktisk leveres med opptil 96 GB ombord!
Typisk Razer
Razer Blade 16 er arketypisk Razer. Noe som må ses på som ros på den helt nerdete måten. Det utfreste aluminiumskabinettet er kullsort (den fås også i sølvfinish) og oser av eksklusiv forarbeidelse og soliditet. Alle linjene er så knivskarpe at fans ikke kan være i tvil om merket. Og så avrundede at man kan merke at man har et luksusprodukt i hånden.
16 tommer-skjermen i 16:10-format har en smal ramme. Og oppløsningen er fornuftige QHD+ (2560 x 1600 piksler). Oppdateringshastigheten er 240 Hz da vi har med en high end-gamingmaskin å gjøre. Den testede modellen har OLED-skjerm, men man kan også få en litt billigere utgave med konvensjonell 240 Hz-skjerm. Til ære for grafikere fås Blade 16 også i en utgave med langsommere 4K-skjerm.
På lokket, som i motsetning til de fleste slanke laptoper føles fysisk solid og stabilt, finner man selvfølgelig Razers grønne, belyste slangelogo. Det er også RGB-lys i tastaturet (individuelt for hver tast). Men ellers er Blade 16 diskresjonen selv.
Til denne prisen hadde vi nesten ventet et mekanisk tastatur – ikke et membran-tastatur. Selv om det er fantastisk presist og stramt å skrive på. Det er litt overraskende at det i et så bredt kabinett ikke er blitt plass til et numerisk tastatur, men årsaken er sannsynligvis kjøling.
Maskinvare og Benchmark
Hjertet i Razer Blade 16 er en 14-generasjons Intel Core i9-14900HX-prosessor. Altså den absolutte, kjernespekkede toppmodellen med åtte raske performance-kjerner, 16 efficiency-kjerner og 32 prosesstråder. Den maksimale hastigheten er 5,6 GHz.
Grafikkortet er mobilutgaven av Nvidia GeForce RTX 4090, også en toppmodell, og med 16 GB dedikert grafikkminne. Det er 2 TB SSD-lager.
Utvalget av porter er perfekt til gaming: to USB-C-porter, inkludert en med Thunderbolt 4, som gir adgang til eksterne DisplayPort- eller HDMI-skjermer – eventuelt via en USB-dokk som Corsair TBT-200. Det er hele tre USB-A-porter, som er fornuftig da mye gaming-tilbehør fortsatt bruker den gamle porttypen.
Rask – men ikke vanvittig rask
Med en pris på nesten 60 000 kroner og all den nyeste maskinvaren ombord, er Razer Blade 16 som forventet lynrask. Men den sprenger altså ikke skalaen.
Faktisk er resultatene i våre Benchmark-målinger stort sett identiske med de vi så på Alienware M18 på sensommeren i fjor! Det er egentlig ikke veldig overraskende da de to maskinene har samme grafikkprosessor med samme mengde RAM, altså Nvidia GeForce RTX 4090. Begge har også den raskeste utgaven av Intels Core i9-prosessor. Men Alienware-maskinen (som i parentes bemerket ble kåret til årets high end gaming-laptop) hadde 13. generasjons prosessor, mens Razer Blade 16 har en splitter ny 14. generasjons utgave.
Onde tunger (og teknologimediet The Verge) vil hevde at den største forskjellen på 13. og 14. generasjons-prosessorene fra Intel, er nummeret. Under alle forhold er det vanskelig å få øye på noe som ligner en reell forbedring.
Geekbench-prosessortesten ender med et resultat på 16 674 i multi-core og 2825 i single-core.
Men gaming handler først og fremst om lynrask 3D-grafikk. Og Razer leverer varene. 3D-grafikktesten 3DMark Time Spy ender med et resultat på 19 521, mens den eldre Fire Strike-testen ender på 31 592. Det er rikelig til å kjøre ethvert spill i dag med fullt ut tilstrekkelig framerate.
Også raytracing-testen Port Royal klares fint: 13 696.
For å sette tallene i perspektiv er Razer Blade 16 rundt regnet dobbelt så rask som Razer Blade 14, som ble kåret som årets high end gaming-computer i 2021.
Men ikke raskere enn fjorårets beste gaming-PC. I alle de nevnte testene er Alienware M18 akkurat bare ubetydelig raskere enn Razer Blade 16.
Manglede Vulcan-grafikk
På et enkelt punkt avviker testeksemplaret av Blade 16 fra flertallet. Flere av Benchmark-testene, nemlig alle basert på Vulcan, nektet å kjøre. Vulcan er en åpen standard for 3D-grafikk på tvers av maskinplattformer.
Normalt er det ikke noe problem for moderne prosessorer å kjøre Vulcan-grafikk. Og jeg har sett de samme testene avviklet på lignende maskiner mange ganger uten problemer. Men hverken timers trimming av innstillinger i drivere og BIOS, andre timer brukt med Razers supportmedarbeidere eller en komplett gjeninstallasjon hjalp.
Sannsynligheten for at samme problem vil gjelde alle eksemplarer, er minimal, og den testede maskinen oppførte seg som forventet på alle andre områder.
Batteritesten er aldri et stolt øyeblikk for en slank gaming-PC. Razer Blade 16 sa stopp etter like under to timers intens belastning. Det er hverken verre eller bedre enn lignende maskiner. Så husk å ta med laderen. Den er heldigvis forholdsvis lett.
Konklusjon
Razer Blade 16 er når alt kommer til alt en av de raskeste gaming-bærbare på markedet i dag, og trenger du den aller beste ytelsen, er det denne klassen du bør se på. Men Blade 16 er også en av de dyreste du kan kjøpe. Og at en splitter ny toppmodell ikke klarer seg bedre enn en PC fra fjoråret – som vel og merke er betraktelig billigere i sin tilsvarende 2024-utgave – er ikke noe som utløser en toppkarakter.
Når vi sammenligner konkrete maskiner så inngående som her, må det imidlertid nevnes at Alienware bare har 165 Hz oppdateringshastighet på sin 18 tommer-skjerm, mens Razer klarer 240 Hz på en 16 tommer-skjerm.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser