TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic Lumix GH4

Det beste av begge verdener

Endelig kan du kombinere stillbilder og video av høyeste kvalitet, uten å blakke deg helt.

Av / 27.06.14 - 14:57
Panasonic Lumix GH4

Lyd & Bilde mener

  • Superb vellykket kombinasjon av stillbilde- og videokamera, med ekstremt god 4K-video og strøken bildekvalitet. Et proffverktøy som passer godt for ivrige amatører.
  • Selv med stillbildekvalitet i toppklassen, er det rom for bedre støyreduksjon, og den høyeste 4K-kvaliteten gir deg bare 24 fps video.

NO gullikon 2014.indd

Nyere systemkameraer er også gode videokameraer. Noen av dem er så gode, at de brukes til film- og kringkastingsproduksjon. Som Canons fremragende EOS 5D II speilrefleks. Et kamera som har revolusjonert måten man produserer video på fordi det er lite, relativt billig, og kan bruke et stort utvalg lyssterk kvalitetsoptikk.

Slik sett var Canon-kameraet et gjennombrudd for videoproduksjon. Nå kommer gjennombrudd versjon 2.0, i form av det første systemkameraet under 20.000 som kan ta opp video i 4K-oppløsning

Panasonic Lumix GH4 er til forveksling lik et hvilket som helst systemkamera, men er det første siden Canon EOS 1 Cinema til 96.000 kr, som tilbyr både full 1080p HD-video, og 4K-video som har fire ganger så høy oppløsning som HD-video og TV-sendinger.

Kameraet som koster 15.000 kr, er dermed det billigste 4K-systemkameraet i markedet. Men det betyr slett ikke at det er et enkelt kamera blottet for funksjoner.

Annonse

GH4 er heller ikke noe nybegynnerkamera. Det er fysisk sett nesten identisk med forgjengeren GH3, med en lang rekke funksjoner og omfattende muligheter for å tilpasse kameraets funksjonalitet, til brukeren. Noe man også kan med Olympus OM-D E-M1, vår favoritt i prisklassen.

Tilkoblingsboksen har justering av mikrofonnivå og en rekke tilkoblinger under dekslene på høyre side.
Tilkoblingsboksen har justering av mikrofonnivå og en rekke tilkoblinger under dekslene på høyre side.

Viktige forbedringer
Men ingen av dem støtter altså video i 4K – eller Ultra HD, som gir deg video med enten 4096 x 2160 (Cinema 4K i 24 fps), eller 3840 x 2160 (Quad HD) oppløsning. Det tilsvarer 8 megapiksler oppløsning, mot vanlig 1920 x 1080 HDs oppløsning på 2 megapiksler. Altså fire ganger så skarpt bilde, noe som er perfekt for visning på store skjermer.

Kameraet er bygget på et værtettet magnesiumhus, har en ny versjon av Panasonics 16 Mp bildebrikke og en ny lukker som er testet til 200.000 eksponeringer, med 1/8000s sekund som korteste lukkertid. Sammenlignet med GH3, er det ikke bare bildebrikke og videostøtten som er endret på GH4. En større OLED-søker med 2,36 Mp, 49 valgbare fokuspunkter, 7,6-tommers pekeskjerm med 1 Mp oppløsning, er noen av forbedringene.

4K-video
Det er ikke noe komplekst kamera å bruke, hvis man bare skal knipse bilder. De fleste med erfaring fra et systemkamera, vil ikke bruke lang tid på å skaffe seg oversikt over alle nødvendige funksjoner. Men de vil nok bruke mer tid på å finne ut av alle videoinnstillingene.

Man kan ta opp video i normal 1080p HD-kvalitet, uten å måtte gå omveien om menyer og innstillingsvalg, men moroa starter med 4K-video. Kameraet støtter både 4K i 4160 x 2160 og 3840 x 2160, men det er ikke selvsagt hvordan. Man må nemlig grave litt i menyene for å stille kameraet i Cinema 4K-modus, før man kan bruke det på full 4K-oppløsning. I tillegg må programhjulet stå i videomodus for at man skal kunne velge opptak i høyeste oppløsning.

Siden kameraet kan strømme videodata opp til 100 Mbps i 4K og 200 Mbps i 1080 HD, kan man ikke bruke et vanlig SD-minnekort. Man må ha et SDHC-kort med U3-støtte på 240 Mbps, som ikke er veldig vanlig foreløpig, og derfor dyrere enn vanlige minnekort.

4K-video krever mer plass fordi filene blir mye større enn på 1080 HD-video, og krevere også større prosessorkraft, blant annet fordi kameraet har støtte for forskjellige komprimeringsformater.

Ekstern mikrofon gir bedre lyd på opptakene.
Ekstern mikrofon gir bedre lyd på opptakene.

Videoformater
Foruten HD-video i enten MP4 eller AVCHD-format, avhengig av hvor mye komprimering man trenger, kan man velge MP4 eller MOV på 4K-opptak. Da får man velge mellom 4:2:0 video som gir 8-bits fargedybde eller 4:2:2 10-bit (kroma subsampling), som man ikke kan lagre på minnekortet, men på en ekstern opptaker via HDMI-utgangen på kameraet. Sistnevnte brukes nesten bare av proffe, både fordi det gir en mer omfattede arbeidsflyt, men også fordi det blir dyrere med en rekke ekstrautstyr.

En YAGH tilkoblingsboks (DMW-YAGH) er blant ekstrautstyret. Den har balanserte lydtilkoblinger, volumkontroll for ekstern mikrofon og 3g-SDI-video-tilkobling. I tillegg til kameraets allerede innebyggede mikrofoninngang og hodetelefonutgang.

GH4 støtter også komprimeringsformatene ALL-Intra (1080/200Mbps), IPB og i-Frame, opp til allerede nevnte 100 Mbps datastrøm i 4K-kvalitet.

Kameraet har en rekke andre videofunksjoner, som ikke er vanlig å bruke for vanlige videoamatører, som filmfiltre med ulike gamma, sebramønstret fokus-visning, sortnivåjustering (Master Pedestal) og valgbar 255-trinns skala for luminans.

Vertikalgrepet til GH4 (ekstrautstyr) har plass til ekstra batteri for flere eksponeringer og flere minutter med video per lading.
Vertikalgrepet til GH4 (ekstrautstyr) har plass til ekstra batteri for flere eksponeringer og flere minutter med video per lading.

Omfattende bruksegenskaper
GH4s sjenerøse gummierte håndgrep foran og gummifeltet bak, gir godt grep og kameraet ligger godt balansert i hånden. Mange av de viktigste knappene er lett tilgjengelig uten at man må endre grep for ofte, eller ta kameraet vekk fra øyet for å endre en innstilling. Med pekeskjermen kan man raskt gjøre endringer som ikke allerede er lagt til de 10 programmerbare funksjonsknappene. Inkludert fire som legger seg i høyre skjermkant.

Tross alle mulighetene til å skreddersy kameraet, kunne jeg tenkt meg en ekstra programmerbar bryter på fronten, mellom håndgrepet og objektivet. Da kunne den ledige langfingeren for eksempel aktivert punktmåling eller fokusmarkering med et trykk. Eller en annen mye brukt innstilling, siden en knapp på foten er letere å komme til en knapp på toppen av kameraet.

Den elektroniske søkeren er fremragende, med god oppløsning, lite støy og rask oppdatering. Den er ikke helt i samme klasse som søkeren i Olympus E-M1, eller Fujifilm X-T1.

Video- og bildekvalitet
Med en skuddtakt på 12 bilder/s opp til 100 jpeg-bilder i serie (40 råfiler), og rask autofokus, er GH4 et raskt kamera som også er godt egnet til actionfotografering.

Det har lynrask kontinuerlig autofokus og på tilpassede objektiver, kan man utnytte DFD-teknikken (Depth from Defocus), hvor kameraet bruker lynrask mikrojustering av autofokusen for måle om hvor objekter i motivet er ute av fokus. Kameraet analyserer også hvor stort avviket fra det fokuserte området er, for å kunne sørger for optimal fokusberegning under ulike lysforhold.

Slikt er nyttig, også når man skal skyte video med autofokusen på. Med Panasonics HD-objektiver, får man meget stillegående og rask autofokus. Den Lumix G Vario-zoomen som følger med for 20.000 kr – 14-140mm – er et slikt HD-objektiv, som også støttes av DFD.

Stillbildekvaliteten er på høyde med det beste i klassen. Den er forbedret sammenlignet med forgjengeren GH3 og er nå på høyde med nevnte OM-D E-M1, og Sony a77, for å nevne et par med god 1080p HD-video i tillegg. Du får en mettet og nøytral fargegjengivelse med god fargedybde og utmerket bildedynamikk.

Her er GH4 helt på linje med Canon EOS 70D og Nikon D7100, men bildestøy er ikke like godt kontrollert som på D7100. Som har synlig lavere bildestøy på 6400 ISO, enn GH4 har. Det betyr ikke at GH4 er mye dårligere på høy ISO, men forskjellene blir veldig synlig på de aller høyeste ISO-verdiene.

Panasonic-LUMIX-(DMC-GH4)-with-H-FS14140-lens-front

Under 6400 ISO er bildekvaliteten strøken, fra 1600 ISO og nedover er det ikke synlig støy i praksis, selv på store utskrifter, men man kan se at GH4 ikke har samme detaljoppløsning som D7100 har.

På videoopptak blir det omvendt. For 4K kontra 1080 (2K) er rått parti. Du ser ikke forskjellen på kameraskjermen, men du ser den når bildet blir stort nok, og 4K gir deg i tillegg mye å gå på, hvis du vil skalere ned 4K til 2K-video. En annen ting med 4K fra GH4, er muligheten til å plukke stillbilder fra videostrømmen, i 8 Mp oppløsning. Noe som kan være særlig nyttig for mange som skyter mye video, og trenger stills til jobben.

Med 4K-video fra kameraet rett i en kalibrert Sony VPL-VW500ES, 4K-projektor, ser man kjapt hvor stor forskjell fire ganger oppløsningen til HD, faktisk utgjør. Små detaljer, som snøkorn, strukturen i objekter, diagonale linjer og kontrasten mellom detaljer i bildet, blir enorm.

Tenk på forskjellen mellom kameraet i en eldre mobiltelefon med 2 Mp, og en smartmobil med 8 Mp oppløsning. Man ser kanskje ikke forskjellen når bildet vises på mobilskjermen, eller på Facebook, men man ser definitivt forskjellen når man har en 4K-skjerm.

Stort steg for videografer
Salget at TV-er med 4K-oppløsning ventes å ta av i 2014 og dobles i 2015. De som kjøper seg en 4KTV har noe å glede seg til. Ikke bare får de 8 mot 2 Mp å boltre seg på når de skal se på stillbilder, men de kan nyte overlegen videokvalitet fra grensesprengende kameraer som Panasonic Lumix GH4. Som er et kamera som utfordrer toppsjiktet blant systemkameraer på bildekvalitet, men parkerer dem fullstendig på videokvalitet. Til 15.000 kr – eller 20.000 med en 14-140mm zoom, må det kunne kalles et kupp etter dagens standard.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?