Få har maktet å løfte bildekvaliteten fra kompaktkameraene sine som Panasonic. På kort tid har de sluppet flere kompakter i toppsjiktet, som superzoomkameraet Lumix TZ7, det vanntette FT1 og nye FX550. Som er unik fordi det kombinerer en utmerket 3-tommers pekeskjerm med full fotografisk kontroll. Noe som vil tiltale både uerfarne amatører og viderekomne. For skjermen på FX550 fungerer aldeles utmerket. Man kan styre nesten alle primære innstillinger med pekefingeren, og med fingertuppen kan man velge fokuspunkt på skjermen. Pek bare på det stedet på skjermbildet du vil ha skarpt fokusert.
Kameraet er kledd i sort eller grå aluminium og er relativt kompakt, men er ikke blant de aller minste kameraene. Zoomobjektivet – som er merket Leica – er en 5 x zoom fra 25 mm vidvinkel til 125 mm tele, med integrert optisk bildestabilisator.
Lumix FX550 mangler fremdeles norske skjermmenyer, men har svensk og dansk menyspråk. Som forgjengeren FX500 har kameraet en hurtigmeny på en tast (Q.Menu), hvor man har tilgang til ni primære innstillinger som lysfølsomhet, hvitbalanse, bildestabilisator, serieopptak med mer. Og man kan navigere i skjermbildet med pekefingeren, dermed har man endret for eksempel ISO-verdien (lysfølsomhet) med to kjappe berøringer på skjermen. Pekefølsomheten kan finkalibreres om man opplever dårlig respons.
Smart automatikk
Med Mode-knappen velger man opptaksprogrammer ved å peke på skjermen, da kan man velge programautomatikk, lukker- eller blenderprioritert automatikk, manuell eksponeringskontroll, selvprogrammert eller selvvalgt motivvalg, og endelig i 720p/30 fps HD-kvalitet eller Panasonics velfungerende Intelligent Auto-modus. Som overlater all kontroll til kameraet. Da velger kameraet motivprogram, blitsstyrke, opptaksmodus og fokusmetode. Samtidig har man tilgang til hurtigmenyen og kan gjøre innstillingsvalg uansett valgt opptaksmetode.
Blender og lukkertid stilles også inn med pekefingeren langs et vertikalt og horisontalt felt på skjermen. Blenderåpninger kan stilles i 10 trinn fra f2,8 til f8,0, lukkertider i hele 50 trinn fra 60 sekunder (manuell) til 1/2000s. Alt dette er kjempeenkelt å forholde seg til, de fleste trenger ikke lang tid til å sette seg inn i hvordan skjermmenyene fungerer, og mange vil sette pris på at man kan bla i bildene på minnekortet bare ved å dra bildene bortover skjermen, akkurat som på en iPhone. Med et lite kakk på skjermen, forstørres bildet opptil 16 ganger på skjermen.
Bildekvalitet
Videokvaliteten er synlig bedre enn på kompakter flest. HD-video i 720-linjers oppløsning ser bra ut på skjerm, men man kan ikke zoome under opptak. Man kan heller ikke bruke E.Zoom-knappen som i stillbildemodus zoomer til 125 mm med ett tastetrykk, eller gir deg til sammen 9,8 x zoom med digitalzoom som reduserer oppløsningen til 3 Mpix. Sistnevnte bør helst brukes bare i nødstilfeller, for man vil ikke ødelegge bildekvaliteten fra Lumix-kameraet. En ny bildeprosessor og 12 mot tidligere 10 megapiksler i FX550 skal gi fotografen enda bedre bildekvalitet sammenlignet med forgjengeren FX500.
Ser man etter, er det ikke vanskelig å finne bildestøy på høy ISO, men den er mindre fremtredende på FX550 enn fryktet. Riktignok er det mye støy ved 1600 ISO, men den er mer finkornet og fargestøyen er mindre plagsom her, og de aller fleste vil knapt legge merke til bildestøy på normale forstørrelser så lenge man holder seg under 1600 ISO.
Fargegjengivelsen er rikelig mettet, med meget god objektivskarphet og kontrast skaper kameraet bilder som alle vil like, og de som ikke er fornøyd kan justere oppskarping, kontrast, fargemetning og støyreduksjon i ± 2-trinn i oppsettmenyen. Autofokusen fungerte strålende utendørs. Innendørs tennes et hjelpelys som fungerer på korte avstander, og gjør det mulig å fokusere samtidig som kameraets ansiktsgjenkjenning fokuserer på ansiktene i motivet i stedet for lyse objekter med god kontrast. Den innebygde blitsen rekker ikke veldig langt, derfor bør man holde seg til ISO-verdier rundt 400 for å ha rekkevidde nok når motivet er lengre unna. Blitsstyrken kan kompenseres for i ±2-trinn, slik at man kan tilpasse blitsmengden manuelt til motivet.
Konklusjon
Lumix FX550 føyer seg inn i rekken av vellykkede Panansonic-kompakter. Kameraet har en høyst anvendelig pekeskjerm, som gjør det svært så brukervennlig. Videokvaliteten er bedre enn fra de fleste kompakter, men det er på stillbilder at kameraet overbeviser mest. FX550s skarpe optikk bidrar i stor grad til sluttresultatet, som er helt i toppklasse for et kompaktkamera. Dessverre gjelder det også prisen, som forekommer oss å være i høyeste laget for at kameraet skal score full pott.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser