Kanskje er det en refleks inne i hjernen, men jeg har litt problemer med å stikke noe som snakker til meg, i munnen.
Ocleans nyeste toppmodell X Ultra S både snakker, blinker, og kan vise i en app hvor jeg slurver med å børste tennene. Modellen finnes i sort og matt grønn. Den medfølgende ladeholderen og et oppladbart reiseetui (via en USB-C-port) er i matchende fargenyanser.
Holderen er for øvrig prisverdig liten og med tynn ledning, noe som sparer plass ved vasken, eller hvor du nå lader tannbørsten din. Vil du helt slippe å ha Oclean X Ultra S stående, følger det med en (også farget) veggholder i pakken.
Generelt sett gjør Oclean mye ut av å fremstille modellen som eksklusiv. X Ultra S leveres i en solid eske. På innsiden er det små esker med tegninger av innholdet på lokket.
Totalt får du med X Ultra S en app, tre typer børstehoder som jobber med opptil 84 000 bevegelser i minuttet og et display med opplysninger og en serie ikoner. Nå ja, og så en liten pike som snakker inni munnen min.
Tre måter å børste på
Når Oclean X Ultra S er pakket ut, skal tannbørsten kobles til Wifi. Appen hjelper med å koble til enheten og sette den opp. Skann QR-koden i manualen for å hente appen Oclean Care+. Når enheten er på, lyser vaffel-symbolet på fronten av tannbørsten.
Som nevnt følger det med tre typer børstehoder: Ultra Gum Care, Ultra Clean og Ultra White. Hodene har forskjellige børster, men for å ikke blande dem sammen har de hver sin forkortelse skrevet på halsen.
Uansett hvilken type du bruker, anbefaler Oclean at børstehodene skiftes etter tre-fire måneder. Et nytt sett av de tre typene koster 231 kroner.
På displayet skifter du mellom de tre typene. Displayet viser resyme av innsatsen i form av en ”Brushing Activity Clover”. De tre områdene i det viste ”kløver”-ikonet står for tid, score og frekvens. Det vil si hvor lenge du bruker børsten, om du når målet ditt, og hvor ofte du gir tennene en tur.
Du får også en visuell oversikt over tannradene. Gul er en gjennomsnittlig innsats, mens røde markeringer tilsvarer en reprimande fra tannlegen. Målingene blir registrert via tannbørstens seks-akse gyroskopsensor.
Målingen forsvinner når tannbørsten tas i bruk igjen. Vil jeg ha flere detaljer, åpner jeg appen. Her kan jeg følge med på hvor lenge jeg børstet og hvor jeg eventuelt slurvet. Som på displayet får jeg et resyme vist i form av kløver-ikonet.
Et klikk på ”Detailed report” viser historikk. Altså hvordan børstingen har gått i forhold til det ønskede målet. Et mål kan være at du gjerne vil pusse minimum tre minutter av gangen.
Appen gir også påminnelser. For eksempel hvis jeg børster for hardt eller for raskt. Skulle jeg være i tvil, har jeg alltid den lille pikestemmen til å minne meg på det.
Oclean X Ultra S har nemlig omvendt stemmestyring. Det er ikke jeg som ber enheten om å gjøre noe, men en (for øvrig behagelig) pikestemme som påpeker hva jeg skal gjøre. Hennes påminnelse om ”Switch area” ble etterhvert et fast mantra når jeg pusset med Oclean X Ultra S.
Ytterligere innstillinger i appen
I appen fintuner du innstillingene. Skjermens bunnmeny har tre ikoner: Health, Device og Me. Under første ikon ligger historikken. Under det ande ikonet forteller du tannkosten hvilket hode du benytter, og du velger så ditt eget program.
Under Exlusive mode finnes programmer som Sensitive Cleaning, Super Whitening og Gentle Teeth Spa. Appen har til og med et spesielt program for røykere eller folk med bøyle. Jeg valgte Strong Whitening med undertittelen: suitable for wine lovers.
I løpet av en uke testet jeg også appens forslag under ”smart recommendation”. Vurderingen skjer blant annet ut fra alder, kjønn, tennenes type (for eksempel bøyle), og om du er kaffedrikker. Du bestemmer også tennenes generelle farge ut fra en vist fargepalett.
Jeg endte med ”newbie whitening”, et skånsomt program for dem som akkurat skal til å begynne med rutinen. Den lille jenta deltok veldig gjerne med verbale forslag.
Det siste punktet i appen, Me, er inngang til innstillinger og informasjon om enheten. Ja, du kan gi Oclean-tannbørsten din et annet navn.
Det er også her du kobler til Apple Health. Du må imidlertid via Apples egen app for å få opplysningene under ”Andre data”. Reelt sett er det bare snakk om samme historikk som Ocleans egen app viser – enda mer detaljert.
Konklusjon
Oclean X Ultra S er for dem som elsker å pille og justere innstillinger. Appen og dens muligheter er morsomme å leke med og finpusse, men det kom egentlig ikke noe konkret eller synlig resultat ut av det.
Jeg testet alle tre børstehodene og forskjellige programmer, men fikk hverken hvitere tenner, mer pleide gummer eller en merkbart bedre følelse av renere tenner. I hvert fall ikke i forhold til testens andre deltakere.
Omvendt er Oclean X Ultra S fin at bruge i det daglige. Tandbørstens let kantede skaft giver et godt greb, også når den bliver våd eller fedtet af tandpasta.
Oclean X Ultra S vil gerne give sin bruger så mange indstillinger som muligt. På bundlinjen leverer tandbørsten det, den skal. Også uden alle de mange muligheder i app’en. Set i det lys betaler vi nok for en del ekstra features, der ikke har nogen praktisk betydning.
Også i denne testen:
Philips Sonic DiamondClean 9000 / HX9911/88
Elegant og høylytt tannbørsting
Rolls Royce-modellen DiamondClean 9000 er nydelig, men låter som en skjærebrenner inne i munnen. Kanskje er lyden verdt det, for Philips lover hvitere tenner på bare tre dager.
Oral-B iO 3S
Renere tenner på en uke
Oral-B-familiens nye lillebror er et upersonlig, men effektivt bekjentskap. Oral-B iO 3S overholder det som står på esken.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser