TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Nothing Phone (2a)

Hundre prosent ingenting til halve prisen

Nothing Phone (2a) skiller seg ikke markant fra sine dyrere forgjengere, og derfor får man mye mer for pengene.

Av / 22.03.24 - 09:20
Nothing Phone (2a)

Home mener

  • Lekker og robust design med gjennomsiktig bakside og Glyph Interface. Flott skjerm med høy lysstyrke. Kameraet tar gode og naturtro bilder. Minimalistisk Android med unikt brukergrensesnitt. Fremragende batterilevetid.
  • Ikke den mest imponerende ytelsen vi har sett. Heller ikke til prisen. Kameraet mangler optisk zoom. Forferdelige ringetoner.

Inntil nylig har Nothing bare lansert to mobiler, og aldri har det i mobilbransjen vært så stor ståhei for ingenting. Nothing Phone (1) og Nothing Phone (2) ble begge hypet mer enn noen annen ny mobiltelefon i manns minne, og interessen fra våre lesere var til å ta og føle på. Men ute i butikkene har interessen vært mer behersket, så nå har Nothing trukket en kanin opp av hatten, nemlig en gammel kjenning ved navn pris.

Nothing Phone (2a), selskapets tredje mobil, som Nothing lanserte i begynnelsen av mars, koster bare godt og vel halvparten av hva man måtte betale for de to første telefonene. Vi har sett på om man får like mye ‘ingenting’ med Nothing Phone (2a), som man gjorde med forgjengerne.

Design og konstruksjon

Nothing Phone (2a) ligner i hvert fall sine forgjengere sett forfra. Med andre ord minner den om en iPhone! Designen med de avrundede hjørnene samt rammen som omkranser hele telefonen, er i hvert fall … øh, inspirert av iPhones ikoniske design. Det samme gjelder knappenes utforming og plassering på mobilen.

Det er først når man snur Nothing Phone (2a) og ser på baksiden at det blir klart at vi ikke er i Cupertino lenger. Baksiden er fremstilt av plast og går i ett med aluminiumsrammen, men først og fremst er den gjennomsiktig som vi kjenner det fra de to tidligere Nothing-modellene. Heldigvis samler den ikke så lett på fingeravtrykk.

Nothing Phone (2a)
Skjermen har en maksimal lysstyrke på hele 1300 nit. Med andre ord er den spesielt lyssterk, og fargegjengivelse og kontrast er absolutt godkjent. (Foto: Peter Gotschalk)

Nothings spesielle Glyph Interface, som produsenten lanserte med Phone (1), er for så vidt beholdt, men tar langt plass mindre enn på de tidligere modellene slik at LED-lampene – oppdelt i tre seksjoner – bare sitter i området rundt kameraet.

Annonse

Selve kameramodulen består av to linser som sitter midt på den øverste halvdelen av baksiden, så de nærmest minner om to øyne som ser på personen som blir fotografert.

Skjerm og lyd

Mens baksiden er litt krum, er skjermen flat som en pannekake. Og både skjermen og rammen omkring den er helt symmetriske, så det er like stor avstand til kanten av mobilen hele veien rundt skjermen. Det er et ganske lekkert og konsekvent designvalg vi bare kan ta av oss hatten for.

Skjermen er 6,7 tommer og har en dynamisk oppdateringsfrekvens på 30–120 Hz og FHD+-oppløsning (2412 x 1084 piksler). Den har dessuten en maksimal lysstyrke på hele 1300 nit. Med andre ord er den spesielt lyssterk, og fargegjengivelse og kontrast er absolutt godkjent når man for eksempel ser video. Det samme er lydkvaliteten.

Kamera

Kameraet har to linser, nemlig 50 Mp vidvinkel og 50 Mp ultravidvinkel. Nothing lover at bilder tatt med mobilkameraet skal bli så virkelighetstro som mulig, takket være algoritmene i Nothings egenutviklede såkalte TrueLens Engine.

Nothing Phone (2a)
Selve kameramodulen består av to linser som sitter midt på den øverste halvdelen av baksiden, så de nærmest minner om to øyne. (Foto: Peter Gotschalk)

Det løfte holdes et stykke på veien. Bilder tatt med kameraet blir rimelig skarpe med god kontrast og naturtro fargegjengivelse, og ultravidvinkelbilder lider ikke så mye av forvrengninger som ellers kunne virke forstyrrende på det visuelle inntrykket.

Innendørs kommer en spesiell Glyph Interface-funksjon til sin rett. I stedet for å bruke blitz kan man nemlig aktivere alle LED-lampene på baksiden i kamera-appen for å belyse motivet, noe som gir et mykere og mer naturlig lys.

Optisk zoom kan man til gjengjeld bare glemme. Opptil 2x digital zoom går an, men etter det blir resultatet kornete og nærmest ubrukelig.

Ytelse og funksjoner

De to tingene som spesielt kjennetegner mobilene fra Nothing, Glyph Interface og Nothing OS, får man også med Nothing Phone (2a).

Nåvel, som tidligere nevnt er det ikke fullt så mange av de små LED-lampene på mobilens gjennomsiktige bakside, men forskjellige ringetoner og meldingslyder kan fortsatt utføre en unik kombinasjon av lyd, lys og vibrasjon når man mottar en samtale eller melding. Best av alt kan man også slå av ringetonene og bare bruke Glyph Interface til å indikere at noen ringer. For det er altså på tide at noen sier det høyt: Alle Nothings ringetoner er forferdelige å høre på …

Nothing Phone (2a)
Nothings spesielle Glyph Interface tar langt mindre plass enn på de tidligere modellene slik at LED-lampene – oppdelt i tre seksjoner – bare sitter i området rundt kameraet. (Foto: Nothing)

Glyph Interface kan dessuten brukes til for eksempel visuell nedtelling, og man kan lage sitt eget lille lysshow når man lytter til musikk.

Nothing OS 2.5 er basert på Android 14, og har sitt helt eget designspråk og estetiske uttrykk. Og overflødige apper er det heller ingen av. Fans av en helt ren Android-opplevelse bør altså se til Nothing Phone (2a), for den er utstyrt med en nærmest minimalistisk versjon av styresystemet, stort sett utelukkende med Googles egne apper. Imidlertid fremstår brukergrensesnittet i den veldig spesielle Nothing OS-designen av blant annet egne skrifttyper og widgets tegnet med prikker i en sort-hvit fargekombinasjon.

Under panseret sitter en MediaTek Dimensity 7200 Pro-prosessor, mens batteriet er på 5000 mAh. Det kan lades med opptil 45 watt, men det følger ingen lader med når man kjøper telefonen.

Nothing Phone (2a) 1
Bilder tatt med kameraet blir rimelig skarpe, med god kontrast og naturtro fargegjengivelse. (Foto: Peter Gotschalk)

Prosessoren passer til prisen, men ut fra våre Benchmark-tester å dømme er Nothing Phone (2a) likevel litt langsommere enn andre mobiler i samme prisklasse. Både OnePlus Nord 3 5G fra 2023 og Google Pixel 6a fra 2022 kan fortsatt kjøpes i dag, og de koster det samme eller mindre enn Nothing Phone (2a). Likevel klarer de seg begge to bedre enn den nyeste Nothing-mobilen i de samme Benchmark-testene.

Noe tyder altså på at Nothing ikke er så gode til å få det maksimale utbyttet ut av MediaTek-prosessoren, selv om vi må skynde oss å understreke at mobilen til daglig fungerer glimrende, og heller ikke blir varm når den blir presset med store spill og tunge apper.

Nothing Phone (2a) 2
Selfies tatt med frontkameraet på 32 Mp blir skarpe og livaktige med naturlige farger. (Foto: Peter Gotschalk)

Batteriet holder lenge (13 timer og tre minutter i vår PCMark batteritest). Og ellers kan mobilen lades fra 0 til 100 prosent på 59 minutter med en kompatibel lader. Det er absolutt godkjent.

Konklusjon

Når en mobil koster rundt 5000 kroner, kan man ikke forvente å få både i pose og sekk. De fleste mobilene i prisklassen er ganske kjedelige, og her skiller Nothing Phone (2a) seg ut med spesielle kjennetegn, som det veldig spesielle Nothing OS-grensesnittet samt helt unike Glyph Interface for Nothing-mobilene.

Som mobil er Nothing Phone (2a) absolutt godkjent ut fra prisen. Den er lekkert designet, har en god skjerm og et godt kamera, og batteritiden er laaaaang.

Man kan kjøpe andre mobiler med flere krefter i samme prisklasse, men det er snakk om små forskjeller som neppe betyr mye i hverdagen.

Og sammenlignet med sine egne forgjengere gir Nothing Phone (2a) deg minst like mye ‘ingenting’, men koster bare halvparten. Derfor er den kanskje verdt å prøve hvis man tidligere har vurdert å kjøpe en Nothing-mobil, men er blitt skremt av prisen. Nothing Phone (2a) vil uansett være en glimrende mellomklassemobil for de fleste.

Karakter
Nothing Phone (2a)
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde