Xiaomi har hatt suksess med sine billige Redmi-mobiler, og Redmi Note 11 Pro ligner en vinner. Faktisk minner den mest om en premiummobil. AMOLED-skjermen er stor og rask (6,7″ og 120 Hz), og telefonen er omringet av en solid titangrå metallramme. Kanten rundt bildefeltet er smal. Noe som betyr at frontkameraet ser ut gjennom en rund utstansing i skjermen. Fingeravtrykkleseren er plassert i låseknappen på siden. Alt sammen er mer enn godkjent.
Kameramodulen på baksiden ser imponerende ut. Det som ved første øyekast ligner fem linser, er imidlertid i virkeligheten tre linser og en blitz – samt bokstavene AI med en ring rundt.
Den største av de tre linsene dekker over en sensor på imponerende 108 megapiksler. Det er mulighet for 9-i-1 pixel binning for å begrense bildestøy i dårlig lys. Da leverer hovedkameraet et bilde på 15 megapiksler.
Det mangler heller ikke minne i Redmi Note 11 Pro: 8 GM RAM og 128 GB lager. Og mulighet for å utvide lagerplassen med opptil 1 TB på microSD-kort. Dyrere mobiler støtter riktig nok kort på 2 TB – men hvem har noensinne lagt et så dyrt SD-kort i mobilen?
Generelt sett er det ved første øyekast vanskelig å se hvorfor Note 11 Pro bare skal koste halvparten av luksusmobilene.
I hvert fall inntil man begynner å bruke den.
Prosessoren er nemlig ikke hentet fra øverste hylle, men mer fra kassen med nedsatte varer. Snapdragon 695 er en forholdsvis ny 8-kjerners prosessor med 5G og integrert grafikk. Men rask er den altså ikke. Vi merker oss også at når mobiler med denne prosessoren nevnes på nettet, gjelder det lanseringen på det indiske markedet …
Rask skjerm – langsom grafikk
Ved vanlig daglig bruk er prosessoren imidlertid rask nok. Navigasjon mellom skjermene med ikoner er akkurat kvikk nok til at det ikke føles nølende, og dagligdagse apper kjører problemfritt. Men når store mengder med grafikk skal flyttes, for eksempel rulling av kartet i Google Earth, skjer det i rykk. Og actionspill er heller ingen fornøyelse.
Det er – igjen – i orden. Redmi Note 11 Pro 5G er en fin hverdagstelefon som de fleste av oss vil være fornøyde med. Men hvorfor bruke penger på en rask 120 Hz-skjerm når grafikken ikke kan serveres raskt nok selv til en 60 Hz-skjerm?
Turbolading
Mange mobiler leveres i dag helt uten lader eller bare med en USB-kabel. Produsentene forklarer det med miljøhensyn – men vi mistenker dem for å være litt gjerrige. Men ikke Xiaomi. Selv om Redmi Note 11 Pro er billig, følger det med en lader som er så stor at den nesten ser ut til å kunne lade en Tesla. Det kan den imidlertid ikke, men med 67 watts ladeeffekt kan man lade batteriet halvfullt på bare et kvarter. Og man kommer langt på en halv lading.
Godt kamera – på kloss hold
Når man skal kjøpe mobiltelefon, er kameraoppløsningen noe av det viktigste. Og med 108 megapiksler har Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G klassens beste salgsargument. Noe som egentlig er merkelig, da en bildeoppløsning på 12 000 x 9000 piksler er mange ganger høyere enn noe man noensinne bruker – selv i profesjonell magasinproduksjon. Men det ser flott ut på papiret!
Nødvendig eller ikke – bildene er flotte og skarpe. Med hovedkameraet i høyeste oppløsning kan man ta virkelig flotte landskapsbilder. Men ikke så mye annet. Man skulle tro at den gigantiske oppløsningen kunne gi fantastisk digital zoom, men det er bare mulig å zoome inntil dobbel størrelse (2x).
Zoombilder skytes i stedet med langt lavere oppløsning. Og selv med en moderat zoom blir bildet til et pikselert mosaikkmønster. Redmi Note 11 Pro 5G har 10x digital zoom, men alt over 3x er ubrukelig. Bedre går det med makrobilder og selfies, som er helt akseptable.
Benchmark
Xiaomi har ikke spart på det som er synlig på Redmi Note 11 Pro 5G. Men det som ligger under panseret, er slett ikke så imponerende.
Snapdragon 695 er en 2,2 GHz-prosessor med åtte kjerner, men ytelsen er ikke på nivå med de mer avanserte seriene. Geekbench-testen lander på en score på 682 i single-core og 1907 i multi-core.
PCMark Work-simuleringstesten får et resultat på 7791.
Det er på ingen måte imponerende. Sammenlignet med premiummobiler er Redmi Note 11 Pro 5G omkring halvparten så rask.
Når det gjelder grafikktunge oppgaver, er ytelsen enda lavere. 3DMark Wildlife-testen slutter på 1210. Noe som er langt lavere enn for eksempel OnePlus Nord CE 2 5G, som koster det samme.
Batteriet er på 5000 milliampere-timer. Det er i seg selv et stort batteri, men paret med en litt anemisk CPU får Redmi Note 11 Pro 5G en batteritid som bare kjører og kjører. Batteritesten kjørte i over 12 timer før batteriet var flatt. Det tilsvarer omtrent at man monterer en 100-liters bensintank fra en Jaguar på en moped: Man kan kjøre til Roma på en tank – men det er hverken raskt eller behagelig!
Konklusjon
At Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G ikke er en toppmodell, er klart når det i pressemeldingen poengteres at Snapdragon 695-chipsettet leverer “en jevn og pålitelig yteevne”. Når ikke engang PR-folkene kan driste seg til å si at en telefon er rask, er vi i den ubetingede langsomme delen av sjiktet.
Du betaler heller ikke for topp ytelse. Det man betaler for, er først og fremst et 108 megapiksler kamera, 5G og en 120 Hz-skjerm i FHD+-oppløsning. Dessverre betyr de innebygde begrensningene at disse tingene ikke kommer til sin rett. Redmi Note 11 Pro 5G er fortsatt ikke en dårlig mobil. Men prioriteringen av godene er ikke spesielt praktisk.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser