TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi Mi Note 10

Imponerende kamerarekord

Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.

Av / 22.11.19 - 12:20
Xiaomi Mi Note 10

Home mener

  • Meget imponerende hovedkamera. Veldig stort batteri. Stor skjerm og luksuriøst kvalitetsinntrykk.
  • Ikke minnekort. Ikke vannbeskyttelse. Mangler trådløs lading. Langsom mellomklasseprosessor.

Med Xiaomi på vei inn i Skandinavia, og med egen butikk i Stockholm på gang, er Mi Note 10 på en måte deres premieretelefon. Vi har tidligere testet den eksperimentelle Mi Mix 3 og den svært rimelige Mi 9. Xiaomi Mi Note 10 er en skikkelig monster-kameramobil med hele fem (!) kameraer, og setter på nytt rekord i oppløsning med 108 megapikslers hovedkamera! En pro-versjon er også på vei, med mer minne og lagring.

Utseende og konstruksjon

Mi Note 10 er pent avrundet med børstet aluminium som ramme. Både front og bakside dekkes av Gorilla Glass 5 som har fin ripemotstand, men gjør likevel at man bør bruke et cover. Imponerende nok er den store AMOLED-skjermen bøyd over kantene, akkurat som Samsung introduserte med Galaxy S6 Edge. Mobilen føles velbygd og robust, men til tross for at den mangler SD-kortplass, er den kjedelig nok overhodet ikke beskyttet mot vann. Den mangler i hvert fall IP-klassifisering.

Skjerm

Som tidligere nevnt er skjermen bøyd rundt kantene og har bare en minimal utfresing for selfiekameraet. Det gjør at skjermen dekker hele 88 prosent av fronten. Med et AMOLED-panel får vi som vanlig dypeste sortnivå og uendelig kontrast. Oppløsningen er normal for dagens toppmodeller og tilstrekkelig høy for å gi skarphet til også små detaljer. Om man velger riktig fargemodus, er fargegjengivelsen bra. Derimot er den maksimale lysstyrken ikke helt i klasse med de beste konkurrentene, noe som kan bli et problem i sollys.

Kamera

Det er helt klart på grunn av kameraene de fleste kommer til å være interesserte i Mi Note 10. Og oppsettet er imponerende. Hovedkameraet har Samsungs nye 108 Mp HMX-sensor, som forventes å sitte i Galaxy S11. Den kompletteres av to telelinser, en med 2x zoom og en med 5x. Den har også en ultravidvinkel-linse på 13 mm samt en av de mer populære makrolinsene for ekstreme nærbilder.

Xiaomi Mi Note 10 1
Så nærme motivet er det ytterst uvanlig at man kan komme med mobilkameraet. Foto: Jonas Ekelund

Hovedkameraet gir normalt «bare» 27 Mp bilder ved å slå sammen 4 sensorpunkter, noe som gir mindre støy enn med full oppløsning. Detaljgjengivelsen er utmerket, fargegjengivelsen normal, og bildene har stort dynamisk omfang. I full oppløsning får man nesten utrolig god detaljgjengivelse, selv om spørsmålet er om man trenger dette, dersom man da ikke skal trykke store plakater?

Annonse

Makrokameraet er kult, og ultravidvinkelen er uvanlig bra. Den korrigerer forvrengninger godt og kan fokusere på relativt kort avstand sammenlignet med konkurrentene. 2x-telelinsen tar helt ok bilder uten å skille seg ut på noen måte. 5x-telelinsen er derimot litt merkelig. Det er nemlig ikke optisk 5x zoom, men en 8 Mp-sensor som beskjæres til 5 Mp og så oppskaleres til 8 Mp. Det vil si en type digital zoom, noe det er litt dårlig å ikke opplyse om i klartekst. Med det sagt blir resultatet faktisk bedre enn man kunne forvente.

Hovedkameraet tar faktisk svært bra bilder i svak belysning, såpass at man ofte kan hoppe over å bruke den spesielle nattmodusen. Den er nemlig veldig langsom og taper litt skarphet, selv om lyse partier gjengis bedre. Det er ikke fullt på høyde med Huawei P30 Pro, men så koster jo Mi Note 10 også bare en brøkdel. Med 2x-linsen får man akseptable nattbilder, men overraskende nok gir 5x-kameraet meget bra nattbilder. Faktisk bedre enn de fleste konkurrentene med den brennvidden.

Xiaomi Mi Note 10 2
Fem kameraer, fra 108 Mp til 5x telefoto og makrolinse. Foto: Xiaomi

Bruk

Xiaomi bruker sitt eget grensesnitt MIUI 11, som legger til et antall fiffige funksjoner. Er man vant til et stilrent Android-grensesnitt, tar det imidlertid en stund å venne seg til alle forskjellene. Som mange nye mobiler har Mi Note 10 fingeravtrykkleseren innebygd i skjermen. Det tok uvanlig lang tid å registrere fingeren sin, men resultatet er både rask og presis opplåsing. Det er litt trist at vi bare får en monohøyttaler i en såpass stor telefon, men den har i det minste akseptabel lydkvalitet. Det er imidlertid veldig fint at Xiaomi har fått klemt inn et hodetelefonuttak.

Xiaomi Mi Note 10 3
Nå kan vi snakke om høyoppløste bilder fra mobilen! Foto: Jonas Ekelund

Ytelse

Xiaomis benevnelse av mobilene er litt bakvendt om man er vant til Samsung, hvor jo Note er den mest påkostede modellen. Mi Note 10 har faktisk dårligere prosessor enn Mi 9, mellomklassemodellen Snapdragon 730G, sammenlignet med toppmodellens Snapdragon 855. På bakgrunn av dette presterer Mi Note 10 ikke spesielt bra sammenlignet med andre mobiler i samme prisklasse. Xiaomi har helt klart måttet kompromisse for å kunne ha såpass bra kameraer uten at prisen skulle skyte i været. Snapdragon 730G er imidlertid gaming-optimert, med bedre grafikkytelse enn den vanlige Snapdragon 730. Men det hjelper ikke, når konkurrentenes toppmodeller presterer dobbelt så bra.

Xiaomi Mi Note 10 4
Geekbench: Xiaomi kunne nok ha puttet inn en litt raskere prosessor?

Konklusjon

Xiaomi fortsetter å utfordre med veldig avanserte mobiler til ytterst attraktive priser. Med Xiaomi Mi Note 10 er det kameraene som er paradenummeret. Den er først ute med et 108 megapikslers kamera som faktisk holder veldig høy kvalitet. I tillegg kommer vidvinkel, to telefoto- og et makrokamera. Totalt fem kameraer! Mobilen er velbygd, har svært fin skjerm og skikkelig batteri. De eneste egentlige klagene vi kan komme med, er at ytelsen ikke er på topp, og at den ikke er beskyttet mot vann. Er ytelse viktig, kan man i stedet velge OnePlus 7T, Huawei P30 eller for all del Xiaomis egen Mi 9.

Karakter
Xiaomi Mi Note 10
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?