Før sommeren testet vi Xiaomi 12 Pro, som vi kalte for Xiaomis første ekte flaggskip. Den kom med Qualcomms på daværende tidspunkt raskeste mobilprosessor, en lyssterk og høyoppløst skjerm samt en lekker strømlinjeformet, nærmest skandinavisk design. Prisen var deretter, for Xiaomi 12 Pro var også den dyreste mobilen hittil fra den kinesiske produsenten. Den var imidlertid ikke i nærheten av å være like dyr som de helt dyre toppmodellene fra Apple, Samsung og Sony. Xiaomi 12 Pro koster også 2500 kroner mindre enn en annen kinesisk toppmobil, nemlig OnePlus 10 Pro.
Og som OnePlus, som på høsten lanserte OnePlus 10T, en nedgradert og billigere, men også raskere etterfølger til toppmobilen tidligere på året, har nå også Xiaomi kommet på banen med en etterfølger til vårens flaggskipmodell. Det er snakk om Xiaomi 12T Pro, som blant annet leveres med raskere prosessor og flere megapiksler enn forgjengeren, men likevel – akkurat som OnePlus 10T – en form for nedgradert oppgradering.
Prisen er nå presset til 8500 kroner, og når vi ser nærmere på Xiaomi 12T Pro, oppdager vi raskt at mobilen i virkeligheten har mer til felles med fjorårets T-modell, nemlig Xiaomi 11T Pro.
Xiaomi 12T Pro har en helt annen kameraoppbygning enn Xiaomi 12 Pro, og produsenten har fjernet de samme funksjonene som tilfellet var med Xiaomi 11T Pro. Så den nye T-modellen må for eksempel unnvære trådløs lading, og skjermen er en alminnelig AMOLED-skjerm, der Xiaomi 12 Pro kunne skryte av LTPO-teknologi. Hva det konkret betyr, kommer vi tilbake til.
Utseende og konstruksjon
I første omgang kan vi konstatere at Xiaomi 12T Pro føles mer plastaktig enn den dyrere Xiaomi 12 Pro. Baksiden er egentlig holdt i matte farger, men samler likevel godt og grundig på fingermerker. Den rektangulære kameramodulen virker optisk sett ikke så voldsom, men hvis mobilen ligger på et bord når man bruker den, vipper den kraftig til venstre side. Irriterende.
Dessuten har produsenten spart på skjermbeskyttelsen ved å velge den eldre versjon 5 av Gorilla Glass, som kan tåle et fall fra halvannen meters høyde. Det er en overraskende nedgradering – ikke bare sammenlignet med Xiaomi 12 Pro, men også Xiaomi 11T Pro, da begge de nevnte mobilene kom med den aktuelle Gorilla Glass Victus-versjonen fra 2020, som kan tåle høyere fall og er mer motstandsdyktig mot skraper og riper.
I det minste er Xiaomi 12T Pro IP53-sertifisert, noe som i praksis betyr at mobilen er både støv- og sprutsikker.
Skjerm og lyd
Som nevnt mangler Xiaomi 12T Pro LTPO-teknologi. Det samme var også tilfellet med Xiaomi 11T Pro, og konkret vil det si at mobilen har adaptiv oppdateringsfrekvens, så skjermhastigheten justeres automatisk avhengig av hva som foregår på skjermen. Men skjermfrekvensen kommer ikke helt ned på 10 eller til og med 1 Hz hvis man for eksempel ser på bilder eller stillbilder, noe mobiler med LTPO AMOLED-skjerm – for eksempel Xiaomi 12 Pro – er i stand til. Jo lavere oppdateringsfrekvens, jo mindre strømforbruk.
Når det gjelder skjermstørrelsen på 6,67”, er Xiaomi 12T Pro lik 11T Pro, men årets modell kommer med høyere oppløsning (2712 x 1220 piksler), mens skjermens lysstyrke til gjengjeld har gått et steg tilbake til maksimalt 900 nits.
Den høyere oppløsningen bidrar til et litt skarpere skjermbilde, men Xiaomi 12T Pro er likevel ikke i nærheten av Xiaomi 12 Pro når det gjelder oppløsning og skjermens lysstyrke. I forhold til forårets toppmodell opplever vi med andre ord skjermen på 12T Pro som klart dårligere, og vi kan konstatere at 12T Pro når det gjelder lysstyrken – noe som blant annet har stor innflytelse på hvor brukbar mobilen er utendørs hvis solen skinner – ikke engang er på nivå med sin direkte forgjenger fra 2021, Xiaomi 11T Pro. Vi lurer på hvorfor.
Som Xiaomi 11T Pro kommer 12T Pro for øvrig med innebygde stereohøyttalere og lyd, som er utviklet i samarbeid med Harman Kardon. Lydbildet er litt tynt. Heldigvis støtter mobilen aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når man strømmer trådløst via Bluetooth.
Kamera
Xiaomi 12T Pro har som nevnt en helt annen kameraoppbygning enn Xiaomi 12 Pro. Kameraet ligner heller det på Xiaomi 11T Pro, selv om det primære objektivet på 12T Pro har fått vokseverk og nå er på hele 200 megapiksler.
Ultravidvinkellinsen på 8 megapiksler har 12T Pro til felles med 11T Pro, mens telemakrolinsen er blitt nedgradert fra 5 til 2 megapiksler. Den har imidlertid fortsatt 2x optisk zoom, og den store vidvinkellinsen har fått optisk bildestabilisering, noe Xiaomi 11T Pro ikke hadde.
Vi har til dags dato bare testet en annen mobil med en kamerasensor på 200 megapiksler, nemlig Motorola Edge 30 Ultra, men Xiaomi 12T Pro leverer bedre resultater enn Motorolas mobil på alle punkter.
Høyoppløste bilder fotografert med vidvinkelobjektivet på 200 megapiksler blir ekstremt detaljerte og skarpe hvis de blir tatt i god belysning, akkurat som portrettbilder tatt med frontkameraet blir flotte og naturtro, uten for voldsom bokeh-effekt. Omvendt er Xiaomi fortsatt ikke helt i mål med makrofunksjonen, noe som også var et av våre kritikkpunkter da vi testet 11T Pro.
Det må også nevnes at Xiaomi 12T Pro som alle andre Xiaomi-mobiler selvfølgelig leveres med artige ekstrafunksjoner – som den såkalte VLOG-funksjonen, som lett lar deg skape tidligere redigerte videosekvenser ved hjelp av skabeloner.
Ytelse og funksjoner
Man har spart på mye for å få prisen på Xiaomi 12T Pro ned i forhold til fjorårets toppmodell, ikke minst må man som nevnt må unnvære trådløs lading. Men til gjengjeld er det blitt plass til den nyeste Snapdragon 8+ Gen 1-prosessoren fra Qualcomm, og 12T Pro har samme vanvittig raske 120 W såkalte HyperCharge-teknologien som Xiaomi 11T Pro og Xiaomi 12 Pro.
Teknologien muliggjør 100 prosent lading av det 5000 mAh store batteriet på kun 17 minutter, noe som er mulig med teknologier som doble ladingspumper, dobbeltcelle-batteristruktur, MTW, grafenbelegg på litium-ion-batteriet og Mi-FC-teknologi. Det synes komplisert, men det virker i praksis – og det til og med uten at Xiaomi 12T Pro blir glovarm.
Ved siden av lynrask lading og den lynraske prosessoren byr Xiaomi 12T Pro på 12 gigabyte LPDDR5-RAM og 256 gigabyte innebygd lager. Både i daglig bruk og i Benchmark-tester leverer mobilen varene og er – når det angår rå ytelse – helt på nivå med sin forgjenger, men også med dyrere konkurrenter som for eksempel Samsung Galaxy Z Fold 4.
Konklusjon
Det er opplagt å sammenligne Xiaomi 12T Pro med OnePlus 10T. Begge mobilene kan sies å være nedgraderte oppgraderinger i forhold til de respektive toppmodellene, begge leveres med den raskeste Qualcomm-prosessoren Snapdragon 8+ Gen 1, og de to mobilene koster noenlunde det samme.
Med Xiaomi 12T Pro får man et bedre kamera, IP53-sertifisering og en høyere oppløst skjerm, mens OnePlus 10T faktisk leveres med enda raskere lading, nemlig 150 W, enn Xiaomi 12T Pro. Utrolig, men sant.
Men spesielt kameraet gjør at vi anbefaler Xiaomi 12T Pro hvis valget står mellom de to kinesiske T-modellene.
Til gjengjeld er det vilt at Xiaomi 12T Pro skal koste hele 1500 kroner mer enn 11T Pro gjorde for et år siden. På noen punkter er 12T Pro faktisk dårligere enn sin direkte forgjenger – for eksempel når det gjelder skjermens lysstyrke, størrelsen på kameraets telemakrolinse samt valget av Gorilla Glass 5 som skjermbeskyttelse, hvor 11T Pro kom med Gorilla Glass Victus. Så hvis man allerede eier en Xiaomi 11T Pro, er det bare å beholde den.
1 hendelser på “Xiaomi 12T Pro”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
En ellers grei test ødelegges mye for min del av et noe tvilsomt fagspråk. At du bruker ordet “linse” i stedet for objektiv, kan jeg til nød leve med, da det er så utbredt. Derimot kan jeg ikke forstå hvorfor du skriver “kameraet med 200 megapiksler linse “. Dette er å radbrekke fotospråket. Et objetkiv (eller “linse” om du vil”) har ikke en oppløsning som måles i antall pixler. En bildebrikke, derimot, kan måles på denne måten. Til nød kan man snakke om at et kamera har en gitt oppløsning, siden bildebrikken er en nødvendig del av et digitalkamera. Jeg har forståelse for at du ønsker å forenkle språket slik at flest mulig kan henge med, men regelrett feilinformasjon skaper ikke forståelse, men misforståelser.