TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 11T Pro

Lynrask!

Med Xiaomi 11T Pro har Xiaomi produsert en mobiltelefon som gir oss flaggskipfornemmelser til en rimelig pris. Og den lynraske ladingen er revolusjonerende.

Av / 26.10.21 - 12:00
Xiaomi 11T Pro

Home mener

  • 120 W hurtiglading er det raskeste vi har sett. Dessuten kjempebatteri, prosessor i flaggskipklassen og 108 Mp kamera. Og Harman Kardon leverer glimrende lyd.
  • Vi kunne ha ønsket oss høyere skjermoppløsning enn FHD+. Har ikke trådløs lading, og kameraet mangler optisk bildestabilisering.

Xiaomi har dundret inn på det norske mobilmarkedet med stormskritt. Fra å være nesten ukjente er det nå flere og flere av de kinesiske mobilene i butikkene, og vi må venne oss til å si ‘Xiaomi’ [shaw-mee], akkurat som vi i sin tid vente oss til å si ‘Huawei’.

Vi har testet flere av Xiaomis nyeste modeller, inkludert Xiaomi Mi 11 Ultra, Xiaomi Mi 11 og Xiaomi Mi 11 Lite 5G, hvor sistnevnte også ble Best i test i vår siste gruppetest av mobiler i mellomklassen.

Men selv om Mi 11-serien kom til Danmark lige før sommerferien, er Xiaomi allerede klar med en opdatering. Mi-navnet er blevet droppet, så de nye modeller hedder ganske enkelt Xiaomi 11T og Xiaomi 11T Pro, og det er sidstnævnte, vi nu har på testbænken.

Lynrask lading

Begge 11T-modellene har mest til felles med forgjengeren Xiaomi Mi 11, selv om det er blitt spart til benet for å få prisen cirka 1700 kroner ned.

Annonse

Som nevnt ser vi på Pro-modellen i denne testen, men det bør nevnes at 11T Pro nesten er identisk med den vanlige Xiaomi 11T. Den avgjørende forskjellen på de to er at det sitter en annen og billigere prosessor under panseret – nemlig en MediaTek Dimensity 1200-Ultra, stort sett samme type prosessor vi allerede har stiftet bekjentskap med i forbindelse med OnePlus Nord 2. Dessuten må Xiaomi 11T «nøye seg» med 67 W hurtiglading.

Xiaomi 11T Pro
Med Xiaomis nye såkalte HyperCharge-teknologi kan man lade 11T Pro med 120 W. Det tar da bare 17 minutter å lade det 5000 mAh store batteriet fra 0 til 100 %. (Foto: Peter Gotschalk)

Og hvorfor setter vi «nøye seg» i anførselstegn? 67 W er da ganske vilt!

Fordi Xiaomi 11T Pros største fortrinn er den helt vanvittig raske ladingen, som skjer ved hjelp av den såkalte 120W Xiaomi HyperCharge-teknologien. Den nye teknologien muliggjør en 100 % lading av det 5000 mAh store batteriet på kun 17 minutter, noe som oppnås ved hjelp av teknologier som doble ladepumper, dobbel cellebatteristruktur, MTW, grafen-belegg på Li-ion-batteriet og Mi-FC-teknologi. Det låter komplisert, men i det fungerer i praksis – og det til og med uten at Xiaomi 11T Pro blir glovarm.

Til gjengjeld må mobilen unnvære trådløs lading, men det er en av de tingene man må unnvære for å spare de førnevnte 1700 kronene som utgjør prisforskjellen opp til den opprinnelige Xiaomi Mi 11. Dessuten holder det store batteriet også strøm så lenge at delvis lading – som reelt sett er det man ofte bruker trådløs lading til – overhodet ikke er nødvendig.

Xiaomi 11T Pro 1
Ja, 120 W-laderen følger med i pakken. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

En annen ting som er ofret, er skjermen, som både er blitt mindre og har fått lavere oppløsning. Mi 11 kom med en 6,81 tommers AMOLED-skjerm med WQHD+ oppløsning (3200 x 1440), noe som tilsvarer en bildeskarphet på hele 515 ppi. Dessuten hadde skjermen en adaptiv oppdateringsfrekvens på 120 Hz og en maksimal lysstyrke på hele 1500 nits. Til sammenligning må Xiaomi 11T Pro klare seg med 6,67”, FHD+ oppløsning (2400 x 1080) og en maksimal lysstyrke på 1000 nits.

Skjermen er imidlertid av typen AMOLED, den kommer også med en adaptiv oppdateringsfrekvens på 120 Hz og skjermglass av typen Gorilla Glass Victus, så den er på ingen måte dårlig. Spesifikasjonene tilsvarer stort sett skjermen på en annen kinesisk mobil, nemlig Motorola Edge 20 Pro, som koster akkurat det samme som Xiaomi 11T Pro, så man blir ikke snytt på vekten.

Som Xiaomi Mi 11 kommer 11T Pro forøvrig med innebygde stereohøyttalere og lyd som er utviklet i samarbeid med Harman Kardon. Men denne gangen har Xiaomi kommet bedre i mål med lydbildet, som var litt for tynt på forgjengeren.

Xiaomi 11T Pro
Xiaomi 11T Pro kommer med samme type AMOLED-skjerm med 120 Hz adaptiv oppdateringsfrekvens som sin forgjenger, men skjermen er krympet til 6,67″, og man må nøye seg med FHD+-oppløsning. Den maksimale lysstyrken er også blitt lavere, noe man spesielt legger merke til hvis man bruker mobilen utendørs i dagslys. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som forgjengeren kommer også Xiaomi 11T Pro med et primært objektiv på hele 108 Mp. Men både ultravidvinkel-linsen og frontkameraet har fått færre megapiksler, og ingen av linsene kommer lenger med optisk bildestabilisering. Til gjengjeld har telemakro-linsen nå fått 2x optisk zoom, noe Xiaomi Mi 11 ikke hadde.

Kameraet kommer med de samme artige ekstrafunksjonene som både Mi 11 og Mi 11 Ultra – som den såkalte VLOG-funksjonen som lett lar deg skape tidligere redigerte videosekvenser ved hjelp av skabeloner – og har også dedikert nattmodus og kunstig intelligens som skal hjelpe deg med å ta bedre bilder.

Xiaomi 11T Pro 2
Bilder tatt i 108 megapikslers oppløsning blir ekstremt detaljerte og skarpe hvis de tas i god belysning. (Foto: Peter Gotschalk)

På noen punkter leverer 11T Pro varene over all forventning. Høyoppløste bilder tatt med vidvinkel-linsen på 108 Mp blir ekstremt detaljerte og skarpe hvis de tas i god belysning, akkurat som portrettbilder tatt med frontkameraet blir flotte og naturtro uten for voldsom bokeh-effekt.

Makrofunksjonen er derimot ikke så god som på forgjengeren, og nattmodus bør man ikke forvente seg for mye av.

ultravidvinkel vidvinkel zoom
<
>
Samme motiv fotografert med vidvinkel, ultravidvinkel og telemakrolinsen med 2x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Xiaomi har som nevnt spart her og der for å få prisen ned på 11T Pro, men når det gjelder prosessor, lager og minne er det ikke blitt spart på noe.

Xiaomi Mi 11 var den første mobilen i verden som kom på markedet med Qualcomms Snapdragon 888-prosessor under panseret, og den lynraske CPU-en har også funnet veien til 11T Pro, som i tillegg byr på opptil 12 gigabyte LPDDR5 RAM og 256 gigabyte innebygd lager. Vårt testeksemplar kom med 8 gigabyte RAM, og støtter som alle modeller i serien, selvfølgelig både 5G og Wi-Fi 6.

Xiaomi 11T Pro 3
Selfie-kameraet tar glimrende portrettbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Både i daglig bruk og i Benchmark-tester leverer mobilen varene og er – når det gjelder rå ytelse – helt på nivå med sin forgjenger, men også med dyrere konkurrenter som OnePlus 9 Pro, Samsung Galaxy S21 og Sony Xperia 1 III.

Konklusjon

Er Xiaomi 11T Pro en bedre mobil enn sin direkte forgjenger, Xiaomi Mi 11? Det korte svaret er nei. Men er den god til prisen? Til det er svaret ja.

Xiaomi 11T Pro 4
Man kan komme helt tett på motivet med telemakrolinsen, men helt skarpt blir resultatet altså ikke. (Foto: Peter Gotschalk)

Xiaomi hadde ikke tidligere noen mobil i 11-serien i prisklassen omkring 7000 kroner. Mi 11 kostet som nevnt 8690 kroner, og den neste modellen i rekken, Xiaomi Mi 11 Lite 5G, var helt nede i 4490 kroner, så kineserne har helt sikkert sett en åpning i markedet i prisklassen 4000 til 5000 kroner, hvor Xiaomi 11T Pro passer perfekt inn.

nattemodus_xiaomi nattemodus_samsung
<
>
Bilder tatt i mørke blir ikke fullt så gode som med for eksempel Samsung Galaxy S21. Forskjellen er ganske tydelig. (Foto: Peter Gotschalk)

Hvis 7000 er ditt budsjett til en ny mobil, bør du da med en gang løpe til butikken for å kjøpe 11T Pro? Vi sier klart ja, men skyter inn at du også kan velge Motorola Edge 20 Pro, som koster akkurat det samme. Den må unnvære Xiaomis lynlading, men har til gjengjeld 5x optisk zoom, så det kommer til slutt an på hvilke funksjoner du prioriterer høyest.

Til prisen får du i hvertfall (nesten) et flaggskip, hvis du er villig til å gå litt på kompromiss.

Karakter
Xiaomi 11T Pro
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?