TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Treningsarmbånd

De beste treningsarmbåndene

Et treningsarmbånd paret med mobilen kan måle hvordan du beveger deg, hvordan du sover og mye mer.

Av / 20.03.15 - 00:01
Treningsarmbånd

Treningsarmbånd er blant det heteste akkurat nå, noe som ikke minst merkes på strømmen av produkter som dukker opp må markedet. Med funksjoner som skritteller og at de henger på mobilens funksjoner for plasslokalisering kan vi overvåke hvor mye eller hvor lite vi beveger oss. Både på dagtid og når vi sover og på den måten føre aktivitetsdagbok.

Ut fra et gadget perspektiv er armbåndet et nyttig komplement til din mobil med noteringer og vibrerende påminnelser som du alltid legger merke til selv om telefonen ligger i jakkelommen. Vrid på armen og se hvem som ringer!

Ut fra helseperspektivet har vi forskning som viser at det er stillesittingen som sakte med sikkert gjør livene våre dårligere og høyner risikoen for kreft, diabetes og hjertesykdommer. Ikke engang regelmessig trening hjelper mot forhøyet risiko hvis du er stillesittende det meste av tiden.

Vi har altså all anledning til å kombinere den smarte gadgeten med en aktivitetsmåler som med alarm kan minne oss om å lette på rompa oftere og sørge for at vi får tilstrekkelig med hverdagsmosjon i form av ti tusen skritt om dagen. Armbåndet hjelper oss med å sove bedre, overvåke kroppens energiforbruk og dermed gi oss et bedre liv.

 

Annonse

10000 skritt om dagen

Selv sitter jeg altfor mye. Når jeg ikke skriver artikler om teknikk setter jeg pris på lange spilleøkter ved datamaskinen eller konsollen, og når jeg ikke spiller liker jeg å slappe av med TV-serier og film. Dessuten jobber jeg ofte hjemmefra. Derfor ble jeg ganske fet og elendig i voksen alder (1,78 m/120 kg), men lyktes så midt i livet med å snu på dette og gjøre trening til en livsstil. En livsstilomstilling i den grad at jeg ble instruktør og kjører opp mot ti økter i uken på ulike treningssentre. Min lidenskap er innendørs gruppetrening med sykkel eller «spinning» som det oftest kalles, ispedd styrketrening i ulike former.

Men jeg beveger meg likevel for lite i hverdagen. En arbeidsdag kan være sittende stress ved skrivebordet for så å stresse i vei til treningssenteret og først da få frisk luft. Og jeg merker at jeg ikke sover som jeg skal. Så en test av treningsarmbånd var saken, helt enkelt. Kan armbåndet hjelpe meg og i sin tur deg som leser dette?

Svaret er ja, men kanskje ikke helt som jeg håpet på. Armbåndene vil mye og de vil ofte ulike ting, og hvor det de har til felles er å bygge på teknikk og finesser. Men når det kommer til målsetting og funksjon er det sjelden gjennomtenkt.

En forklaring ut fra mitt perspektiv. Jeg spinger eller sykler ikke utendørs, men egner meg til det vi kan kalle for fitness. Trening i gruppe og innendørs. Det krever en annen form for mating enn når du beveger deg skrittvis gjennom landskapet. Puls og hjerte trenger overvåking og den funksjonen finnes hos noen av armbåndene, men det fungerer ikke riktig slik som reklamen kan få det til å virke.

Produsentene går litt på defensiven når de konfronteres med dette. De vil gjerne snakke om bedre helse og viktigheten av å bevege seg og at deres armbånd «is the shit ». Men når jeg tar opp eksempler på hva vi som regelmessig går i treningsstudio og holder god form, ikke kan benytte armbåndene spesielt godt til, blir svaret litt unnskyldende «Eh, nei. Det var ikke hva vi hadde tenkt oss». Teknikken styrer og avhengig av hvordan akkurat du trener er det en risiko for å bli skuffet med disse produktene.

 

Bluetooth og synkronisering

Armbåndene krever mange ting for at alt skal klaffe. Vi har først og fremst Bluetooth og det gir oss en del problemer med at enheter regelmessig mister kontakten når vi kommer for mange meter vekk fra mobilen. Noen ganger vil ikke armbåndene koble tilbake igjen.

Dette forverres ytterligere av at jeg har åtte armbånd på samme arm. Mange radiosendere innenfor samme området, noe som kanskje ikke er en typisk situasjon. Samtidig blir dette en test på hvor robuste armbåndene er med sin Bluetooth-funksjon, og flere armbånd kjørte dessuten solo i noen dager.

Nummer to i rekken er selve synkroniseringen med armbåndets app og der kan det også oppstå vanskeligheter, til tross for at all annen Bluetooth-funksjon som f.eks. meldinger fungerer. Den vanligste løsningen er å avslutte appen og starte den på nytt.

Nummer tre er at armbåndene bygger på at du har en brukerkonto registrert hos produsenten. Navn, e-post, sted, vekt, kjønn, høyde og alder. Ja, armbåndprodusentene vet hvem du er, hvordan du lever og har demografiske opplysninger om dette. Du trenger en fungerende internettilkobling når du skal synkronisere armbåndet og produsentens server må i tillegg være online. Med andre ord er det mye som kan gå feil i denne trippelsatsingen.

Lading av batteriet? Bare Sonys armbånd lader via micro-USB. Resten kjører helt egne løsninger, så det gjelder ikke å rote bort selve laderen.

 

Testkriterier

Målet er å se hvordan noen av markedets mest populære armbånd håndterer trening og bevegelse av ulike slag, og om flere «smarte» funksjoner og innebygd display på noen måte bidrar til en bedre opplevelse og innsikt i treningen. Det å telle skritt er en enkel funksjon som alle armbånd i dag kan. Hva vi ville se er hvordan de fungerer med moderne treningsformer som treningsstudio og fitness som stiller andre krav til form og funksjon. Dessuten skal de kunne håndteres smertefritt via appen i smartmobilen. Til tross for at mobilen har mange finesser kan treningsarmbåndene ha begrensninger, og det er sistnevnte som styrer totalkarakteren. Samtidig sammenligner vi med fjorårets testvinner, Jawbone UP24. Kan et armbånd uten display ha noen sjanse mot en nyere og «smartere» generasjon av armbånd?

 

Dette testet vi og vår mening

Samsungs armbånd krever en matchende Samsung Galaxy Alpha, Sonys armbånd fungerer med Android 4.4 og vi kjørte med matchende Xperia Z3. De øvrige armbåndene ble paret med en iPhone 6 og alle ble testet i løpet av en ukes aktiviteter for se hvordan de håndterte dette.

Vi tar en typisk treningslørdag som eksempel på momenter jeg sammenligner. Jeg rekker to sykkeløkter (formiddag og ettermiddag) som forbrenner til sammen 1700 kcal ifølge pulsbåndet. Mellom øktene tar jeg gåturer, kollektivtrafikk, en times power nap og har ifølge iPhones kartfunksjoner tilbakelagt 15 kilometer til fots i løpet av dagen.

Jaybird Reign, Polar Loop, Jawbone UP24 og i et visst omfang Samsungs Gear Fit tolker ikke sykkeløktene på skrittelleren, noe jeg ser som positivt da det dermed skilles på hverdagsmosjon og rendyrket trening. De øvrige båndene tolker sykkeløktene som en pen gåtur, noe som blåser opp skrittmålingstallene, men samtidig undervurderer det aktivitetsnivået og den forbrenningen som sykkeløktene innebærer.

Jawbone UP24, Fitbit Charge, Jaybird Reign og Garmin Vivosmart samt Polar Loop (via pulsbånd) lar oss inkludere treningen på et vis. Men det er stor variasjon på hvordan dette noteres og regnes opp mot aktivitetsnivået. De øvrige båndene lar oss ikke på noen måte bokføre treningen via sine apper og kan derfor ikke angi aktivitetsnivå og forbrenning fra treningen. De regner bare skritt. Punktum.

En del av mine deltakere på sykkeløktene benytter aktivitetsmålere som de setter rundt ankelen for å komme forbi disse problemene. Men det blir også misvisende da ti tusen pedalomdreininger på en stasjonær sykkel ikke er det samme som ti tusen skritt på barmark.

 

Ha de på døgnet rundt!

Jo oftere du tar av deg armbåndet desto mer upålitelig blir tallene. De er konstruert til å bæres døgnet rundt og for å måle din søvn. Bare Jawbone UP24 håndterer min power nap midt på dagen da den har denne funksjonen. De øvrige armbåndene tolker dette som inaktivitet og legger det ikke til overvåkningen av søvn.

Samtlige bånd er bra på å regne skritt og håndtere gåturer samt løping og sykling utendørs (i kombinasjon med GPS) der du forflytter deg over store områder. Det er lett å beregne energiforbruk og aktivitetsnivå basert på de opplysningene. På andre siden kan du finne enkle skrittellere for noen hundrelapper, og flere av armbåndene vi testet er egentlig ikke spesielt mye bedre til det formålet.

Innendørstrening, styrke, kondisjon, boksing, dans og bevegelse – hele utbudet av gymtjenester er det helt enkelt så som så med. Eller ingenting overhodet. Ingen av båndene hjelper deg som trener ofte etter timeplan, for eksempel regelmessig går etter samme treningsplan hver uke. Her kan alle produsentene bli så mye bedre på alle måter, som å minne om treningsøkter og hjelpe til med motivasjonen.

Slår vi sammen alt dette med hvor problemfritt armbåndene fungerer, er det tydelig at tre av båndene stikker seg ut: Polar Loop, Fitbit Charge og Jawbone UP24. Disse båndene er de jeg selv også anslo ville kunne optimere min livsstil.
Jawbone UP24 er ikke det beste armbåndet, men det har den beste appen som prikker inn flest funksjoner og situasjoner. Det viser at det ikke er armbåndet i seg selv som er viktigst. Selv om mye mer er å ønske, er Jawbones produkt rett og slett det som best lever opp til forventingene. Beste produkt!

Polar Loop

Plastbåndet med krefter

Polars armbånd rommer en hel del av muligheter, men krever tålmodighet og arbeid.

Bra pris som gir mulighet for pulsbånd, det eneste som kan måle alle aktivitetsnivåer.
Fommel og arbeid før vi er i gang. Får ikke inn pulsbåndets data i treningsmålet.
Les hele testen

Samsung Galaxy Gear Fit

Glansfullt, lekkert og trøblete

Samsungs armbånd har displayet og funksjonene som lokker uten å nå hele veien.

Frittstående som armbånd betraktet med direkte tilgang til smarte funksjoner som stoppeklokke og et riktig berøringsgrensesnitt som gjør det lett å bruke.
Begrenset nytte av pulsmåleren. Håndterer bare gåtur, løping og sykling utendørs.
Les hele testen

Sony Smartband Talk SWR30

Logg livet med Sony

Sony prøver å få en helhet og logge mer enn skritt, søvn og aktivitet. Prøver er ordet.

Et armbånd du kan snakke med.
Lifelog programmet er meget egenrådig og ser ut til å kunne logge det meste, men ironisk nok ikke din trening. Kort batteritid.
Les hele testen

Jawbone UP24

Appen gir vinneren

Tonnevis med funksjoner og den beste appen gjør Jawbone til en testvinner!

Det eneste armbåndet med en app som håndterer alle situasjoner i testen.
Det er appen som gjør hele greia. Selve armbåndet i seg selv imponerer ikke.
Les hele testen

Garmin Vivosmart

Den peneste skrittelleren

Diskré og elegant berøringsskjerm er ikke nok til å løfte produktet fra skrittellernivå.

Det beste armbåndet med diskré passform og berøringsskjerm.
Mistet ofte synkroniseringen. Generelt sett bare en skritteller med ekstra funksjoner.
Les hele testen

Huawei Talkband B1

Headset i armbåndet

To fluer i en smekk, er tanken bak armbåndet du også kan putte inn i øret.

Bra søvnovervåking så lenge armbåndet er på håndleddet.
Enkel app som ikke gir noen detaljert kontroll eller tilpasning for hvordan du trener og beveger deg. Det er en enkel skritteller og en søvnovervåker, men ikke mer. Tykt armbånd.
Les hele testen

JayBird Reign

Er skrittet foran

Jaybird har forstått dette med trening og har det i særklasse mest spennende produktet. Splitter nytt på godt og vondt.

Konseptet med totale treningspoeng samt å sette mål for dagen på forhånd. Mer enn bare skritteller.
Appen er i en tidlig og uferdig fase med feil i synkroniseringen.
Les hele testen

Fitbit Charge

Appen gir deg kontrollen

Tynn og diskré lykkes Fitbit Charge med det meste og er snublende nær våre krav.

Bra batteritid og robust drift med en app som gir god overgripende kontroll på aktiviteter og søvn.
Regner bare standard tall på treningen.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?