TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: CAT S40

Merkevare uten spesielle fordeler

Du kan få en mobil med samme navn som gravemaskinen og støvlene dine, men du må betale for det.

Av / 05.02.16 - 05:30
CAT S40

Home mener

  • Tillitvekkende design. Skjermen er klar, og med utmerket oppløsning i forhold til størrelsen. 4G er også på plass.
  • Testens tregeste mobil. Ytelsen står ikke i stil med prisen, og 1 GB RAM er for lite i en moderne smartmobil.

CAT er helt klart det meste kjente merket innen toughphones. Navnet er kjent fra industrigravemaskiner, men er via lisenser blitt synonymt med robust merkevaretøy og ditto mobiler. CAT-mobilene produseres av britiske Bullitt Group.

 

CAT S40 er en nær lillebror til S50, som vi tidligere har testet. Den ligner både i utseende og konfigurasjon, men er en anelse mindre, og også litt neddempet på elektronikksiden. Prosessoren er en 1,1 GHz quad-core, og har 1 GB RAM og 16 GB lagerkapasitet. På ett enkelt punkt er S40 oppgradert i forhold til S50: Frontkameraet er på 2 Mp i stedet for 0,3 Mp.

 

Baksiden, som går i ett med chassiset, er av grå plast. To aluminiumskinner langs sidene beskytter mot slag og støt. Hodetelefonutgangen, USB-porten til opplading samt kortlesere til SIM- og microSD-kort er beskyttet bak gummiforede klaffer.

Annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Med hodetelefoner er lyden fullt ut akseptabel, mens den innebygde høyttaleren er utpreget skingrende – selv for en mobiltelefon.

 

Skjermen er nok S40s sterkeste kort. Sammenlignet med phabletene fra LG og Runbo er den liten, men i forhold til størrelsen er oppløsningen fin (960 x 540 piksler), og det har faktisk lyktes å klemme nesten like mange ikoner inn på brukergrensesnittet som hos LG. Skjermen er lyssterk, med en behagelig, litt varm fargetone. Kontrasten er ikke på nivå med den fantastiske skjermen hos LG V10, men likevel nest best i testen.

 

Akkurat som Runbo klarte CAT S40 seg uskadet gjennom både juling og en tur i vannet. Ikke en dråpe vann sivet inn bak de gummiforede lukene, og støt ble absorbert uten problemer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Benchmark

CAT S40 har den minste og tregeste prosessoren, og er utstyrt med minst RAM. Og nei, den er ikke en rask mobil! I Geekbench 3 scoret den 315 i single-core og 1.023 i multi-core. Et Browsermark-resultat på 929 er heller ikke «slått» på lenge. Det er derfor heller ikke rart at grafikktestene Antutu 6 og 3D-mark også ligger i den laveste enden av skalaen. På ett enkelt, viktig punkt gjør imidlertid S40 det utmerket: Batteritesten kjørte i 6 timer og 37 minutter, noe som er det nest beste resultatet – nøyaktig en time mindre enn Runbo F1.

 

Konklusjon

Det er ikke det at det er noe galt med CAT S40. Ikke annet enn at man får mer for pengene alle andre steder. Den har en kvalitet og ytelse som for et år siden ville ha vært glimrende, men som i dag overgås eller i hvert fall matches av alle de øvrige deltakerne. Også av Samsung Galaxy Xcover 3, som koster halvparten. Med verken pris eller kvalitet som begrunnelse er det vanskelig å anbefale den for noe annet enn merket.

Også i denne testen:

LG V10

Luksusmodell med skuldre av stål

V10 er en «sivil» mobil som er bygget så solid at den godt kan være lenge opp og leke med de tøffa gutta.

Robust toppmodell fra LG med superskjerm og mye plass og krefter. Dobbelt selfie-kamera og lynraskt nett. Imponerende byggekvalitet.
Den er ikke vanntett. Ytelsen er flott, men ikke helt på nivå med de beste premium-smartmobilene. Også prisen er i toppskiktet. Kort batteritid.
Les hele testen

Runbo F1

Til den motebevisste verktøykassen

F1 er Runbos robuste løsning på en elegant phablet. Bak det maskuline ytret skjuler det seg en utmerket smartmobil.

En meget solid bygget phablet med utmerket skjerm og god hastighet, og en batteritid som varer og varer. Plass til to SIM-kort.
En virkelig stor mobil som krever romslige lommer. Designen er alt annet en diskré. Ingen spesielle håndverkerfunksjoner. Større minne ville vært et pluss.
Les hele testen

Samsung Galaxy Xcover 3

Robust budsjettmodell til skolesekken

Xcover 3 byr ikke på teknologiske revolusjoner, men til gjengjeld mye vanntett snusfornuft.

Den mest diskré mobilen i testen – og den billigste. Hvis du bare skal ha en budsjettmobil du ikke trenger å passe på, er den perfekt.
Teknologisk sett befinner deg seg ikke akkurat i frontlinjen. Skjermen har den laveste oppløsningen i testen, og lagringskapasiteten er begrenset.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde
[]