På 70-tallet satt noen dresskledde herrer i Sveits og smilte overbærende over kvartsklokkenes inntog. På få år utraderte de elektroniske klokkene nesten hele det sveitsiske urmakerhåndverket. I dag sitter etterfølgerne og smiler av smartklokkene, og få av dem ser på smartklokkene som en trussel.
Det til tross for at omsetningen av smartklokker i 2015, passerte hele den sveitsiske klokkeindustriens omsetning, i følge analysebyrået Strategy Analytics.
De mest kyniske mener at smartklokker fra Apple , LG og Samsung med flere, er en større trussel for Suisse Horlogerie enn kvartsklokkene var, men så langt er det bare TAG Heuer som har tatt den på alvor.
Ingen forbinder TAG Heuer, Omega eller Rolex med annet en pent lagede mekaniske ur, og en og annen kvartsklokke. Derfor var det nesten oppsiktsvekkende da TAG Heuers karismatiske sjef, Jean-Claude Biver, viste frem deres første smartklokke i fjor. Laget i samarbeide med Intel, og satt sammen i Sveits.
Den ble en uventet salgssuksess. Tross at den koster tre ganger så mye som en Apple Watch, og ikke kan gjøre noe mer enn andre smartklokker.
Det er akkurat så oppsiktsvekkende, at vi bestemte oss for å teste klokken for å finne årsaken til suksessen.
Les også: Strømming og smartklokker tar av
Du kan angre
TAG Heuer var åpenbart usikker på hvor godt Connected Watch kom til å selge. Til å begynne med satte de opp én produksjonslinje, det viste seg fort å bli for lite til å dekke etterspørselen.
Nå sliter de med å lage nok klokker, derfor tok det flere måneder før den kom i salg her hjemme og i andre markeder. Skulle du bli lei eller foretrekke en annen smartklokke – Apple-brukere kan tenkes å gjøre det, som jeg skal komme tilbake til – kan du levere klokken inn og få en eksklusiv, mekanisk TAG Heuer Carrera for et mellomlegg.
Les også:
Android
TAG Heuer-klokken kjører tilsvarende Android operativssystem som LG eller Samsungs smartklokker, men urskivene som enkelt kan byttes, ser akkurat ut som på mekaniske TAG Heuer-klokker. Det vil si, oppløsningen på 240 punkter per tomme, og bakgrunnbelysningen, gir deg en markert digital utgave av de analoge urskivene.
Brukeren kan selv justere lysstyrken og fontstørrelse på skjermen, da øker den allerede gode lesbarheten, men fontene er alt for slanke til at varsler og meldinger med mye tekst får optimal lesbarhet.
Titan
Den ser forbasket bra ut. Urkassen er laget i titan med børstede ører (lugs) en sandblåst beselring (ringen rundt glasset), belagt med karbid og påmontert en krone i titan. Gummiremmene finnes i fem farger, i tillegg til hvit og sort, og leveres med låsbar foldespenne. Kassen er 46mm, som er veldig stort. En normal TAG Heuer Carrera er 39 eller 41 mm, så klokken som i tillegg er 12,8mm høy, ruver på håndleddet.
Heldigvis er den lett med sine 52 gram, pluss gummiremmen, så man merker ikke så mye til størrelsen når man har hatt den på armen en stund.
Utførelsen er kanskje ikke like flott som på en TAG Heuer Carrera, men den får de fleste smartklokker til å se kjipe ut. Kanskje med unntak for Apple Watch.
Les også:
Test av Apple Watch mot Android Wear-klokker
Lading og remmer
Da er det litt skuffende at baklokket er av sort plast, og at foldespennen virker i billigste laget for en klokke til 15.000 kr. Det er heller ikke like lett å bytte remmer, skulle du få lyst på en annen farge. I stedet for en hurtigkobling a la Apple Watch, må man til med verktøy for å få av barettene som holder gummiremmen på plass.
Man trenger derimot ikke å demontere noe for å lade. Legg den medfølgende laderen på undersiden, så sørger en magnet for å holde den på plass. Ferdig ladet skal batteriet holde i cirka 25 timer. Min erfaring er drøye 20 timer, så jeg endte opp med å legge klokken til lading hver kveld. Da var det gjerne 30 prosent batterikapasitet igjen.
TAG Heuer oppgir vanntettheten til tilsvarende IP67-standard, som i praksis betyr at den tåler en regnskur, men du kan hverken dusje eller svømme med den.
Les også:
Snart kjøper du også smartklokke
Meget brukervennlig
Klokken har bare en knapp, eller krone som klokkekjennere vil kalle den, som ikke roterer for å stille inn funksjoner. Den fungere bare som en hjemknapp, for alt betjenes på pekeskjermen. Det gjør faktisk klokken forbausende lettbetjent. Straks man har vennet seg til i sveipe opp, ned til venstre og høyre, sitter navigeringen i fingrene og det går kjapt og sømløst å bla gjennom funksjonene.
Som det er mange av. Hold fingeren på skjermen noen sekunder, så kan du bytte farge og innhold på urskiven. Sort, hvit eller blå skive, med bare tid og dato, eller visning av flere funskjoner er bare et par fingerberøringer unna.
Best egnet for Android-brukere
Du kan også laste ned flere urskiver enn de som allerede er tilgjengelig i klokken, men da bør du ha en Android-telefon. For iPhone-brukere får ikke tilgang til en app med de samme funksjonene Android-brukere får. De må ta til takke med den begrensed Android Wear-appen som finnes for iPhone og iOS operativssystem.
Men både iPhone og Android-brukere, kan bruke klokkens mange varslinger og logging av skritt. Den har ikke pulsmåler og GPS som logger puls og bevegelser, men må støtte seg til mobilens funksjoner. Den gir deg flust med varslinger. Trafikk, SMS-er, innkomne e-poster og kalendervarsler, kan stilles til å vises på skjermen og samtidig gi deg en vennlig vibrasjon for å varsle. Den piper ikke, fordi det ikke finnes noen høyttaler her, kan du heller ikke høre oppleste meldinger – med du kan snakke til den.
Det fungerer fint. Spør om været eller neste avtale, og still inn vekking.
Den støtter også treningsdata fra Google Fit, og du kan naturligvis bruke den som fjernkontroll for avspilling av musikk på mobilen.
Android-brukere kan i tillegg velge mellom mange flere digitale urskiver enn de som allered er i klokken. De kan også svare på meldinger, e-post og installere tredjeparts apper på den. De har også muligheten til å lagre musikk fra Google Play Music, og gi flere talekommandoer til klokken.
Vår mening
TAG Heuers første smartklokke er uvanlig vellykket til å være deres første. Jeg skal medgi at jeg var blant skeptikerne, men etter denne testen er jeg langt mer positiv. Den høye prisen kan forsvares fordi materialkvaliteten og utførelsen er mye høyere enn på de fleste smartklokker. Den mangler mange funksjoner som Garmin- eller Fitbit -eiere av treningsklokker, vil etterspørre, og for Apple-brukere er smartfunksjonene veldig begrenset. TAG Heuer Connected Watch passer med andre ord ikke alle, men de som rynker på nesten fordi smartklokker ligner for mye på datamaskiner, finner kanskje mer eierglede i denne smartklokken.