TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: ASUS Taichi

Forlengs og baklengs

Denne maskinen burde får deg til å sperre opp øynene. Den er ikke perfekt, men her er det virkelig tenkt på hvordan en maskin kan gjøres så hybrid som mulig.

Av / 04.03.13 - 09:27
ASUS Taichi

Home mener

  • Tallrike hybride muligheter To skjermer! Spesifikasjoner og ytelse helt i topp
  • Billig tastatur Blir varm Innerskjermen er litt for mørk og matt

Første gang vi fikk se Asus Taichi var på en intim liten lansering på en Londons nattklubber. Og selv om det taiwanske firmaet lanserte ganske mange produkter den kvelden, var nesten all oppmerksomhet rettet mot nettopp hybridmaskinen Taichi, som i sannhet også var noe som ingen hadde sett før. Her er det nemlig snakk om en bærbar datamaskin med ikke bare en, men to skjermer. Den ene vender innover mot tastaturet, mens den andre – en berøringsskjerm – vender utover når den bærbare klappes sammen. Stort mer hybrid kan det ikke bli!

Slik fungerer det
Det er i alt fire måter å bruke de to skjermene på. Først og fremst kan man nøye seg med å bruke den normale laptop-skjermen, men her har det skjært seg litt for Asus, for skjermen har en matt overflate og er heller ikke spesielt skarp. Man kan også bare klappe sammen den bærbare, og så gjør den mye skarpere og mer fargestrålende skjermen med multitouch Taichi til et – litt stort – nettbrett.

Som et tredje alternativ kan man bruke begge skjermene samtidig. Enten speiles innholdet av den indre skjermen på den ytre skjermen – slik kan man f.eks. vise bilder eller dokumenter til andre som sitter overfor en selv – eller de to skjermene blir til ett skjermområde, slik at to brukere kan arbeide på maskinen samtidig – den ene imidlertid bare ved hjelp av berøringsskjermen.

Bruksmulighetene er ganske spektakulære, og det samme gjelder maskinens ytelse, som bringer den opp på førsteplass blant de 7 testdeltakerne. Spesifikasjonene er også på topp – Taichi er lett, den har alle portene og de trådløse mulighetene man kan ønske seg, og 256 GB flash-minne kimser vi heller ikke av. Så hvorfor vinner den så ikke testen?

Det er fordi Asus har gjort kompromisser med de siste detaljene. Og her er det snakk om ting man kanskje ikke legger merke til i et halvmørkt klubblokale, hvor tekno-musikken dunker i bakgrunnen, men som man ser når maskinen kommer ut i lyset.

Annonse

For det første er tastaturet av det plastaktige slaget som gir etter når man skriver på det. For det andre skjer det litt for ofte at de to skjermene ikke skifter som de bør mellom forskjellige modus. Som oftest når man klapper den bærbare sammen og skjermbildet ikke dukker opp på den ytre skjermen. For det tredje fordi maskinen blir meget varm hvis man bruker den for lenge, og viften må jobbe overtid. For det fjerde fordi den indre skjermen simpelthen er for mørk og for matt. Og for det femte fordi det er testens dyreste enhet.

Konklusjon
Men når det er sagt gir vi likevel Asus Taichi våre varmeste anbefalinger. Designen med to skjermer har vi aldri sett utført på denne måten, og det er virkelig slik at man får en ultrabook og et nettbrett i en og samme innpakning. Dessuten er den lynhurtig og har masser av muskler. Hadde designen vært helt på topp hadde karakteren også vært der.

Også i denne testen:

Sony Vaio Duo 11

Bedre lykke neste gang

Sony Vaio Duo 11 er en fin hybridmaskin, men den skjemmes av små designfeil.

Gnistrende skarp skjerm God berøringsskjerm Flere tilkoblingsmuligheter
Små taster Trackpoint 80-talls design
Les hele testen

Samsung Ativ Smart PC

Smart, men ikke smartest

Samsung Ativ Smart PC er testens billigste maskin, og føles litt slik også.

Bra for prisen
Plast, plast, plast Ustø skjerm
Les hele testen

Lenovo IdeaPad Yoga

Kongen av hybrider

Har du noensinne sett en datamaskin som kan ”vri seg selv på vrangen” slik Lenovo IdeaPad Yoga kan? Vi tror ikke det…

Yoga-konseptet Høy kvalitet til prisen
Skjermoppløsningen Tastaturet vender utover når skjermen er brettet om sin egen akse
Les hele testen

HP Envy x2

Mellom to verdener

Hvor går grensen mellom et nettbrett og en bærbar PC? Det er et vanskelig spørsmål, men sikkert er det at det finnes et hull midt mellom de to kategoriene, som HP Envy x 2 dessverre har falt ned i.

Fin utførelse i børstet aluminium
Skjermen Både tastatur og hengsler gir etter og knaker Mangler leser for minnekort For dyr
Les hele testen

Dell XPS 12

Multikunstneren

Dell XPS 12 var testens store overraskelse. Uten dikkedarer kjører den forbi alle konkurrentene på innsiden og viser hvordan dette med ”hybrid” skal gjøres.

Robust, brukervennlig, lekre materialer Praktisk med en meget brukbar hybridløsning Skarp og fargestrålende skjerm
Mangler leser til minnekort Litt tung som nettbrett
Les hele testen

Acer Aspire S7 13,3″

Ikke så hybrid at det gjør noe

Her er en lekker og slank ultrabook tilsatt en knivsodd hybrid-funksjon. De kunne godt ha brukt litt mer.

Lekre materialer Stilren design Robust byggekvalitet
Skjerm kan åpnes til 180 grader og ikke så mye annet Noen taster har for mange funksjoner Andre taster er merkelig plassert
Les hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde
[]