Riktig nok er jeg vel egentlig ikke i helt rett målgruppe for multisportklokken Suunto Peak 9 Pro. På hjemmesiden skriver produsenten blant annet at slitestyrken er ”på militært nivå”. Jeg er ikke så fantastisk multisportslig av meg. Jeg sitter heller på en spinningsykkel innendørs enn å manøvrere en mountainbike i ulendt terreng. Jeg går gjerne og ofte lange turer i skog og mark, men orientering kan man ikke kalle det. Jeg driver heller med yoga enn terrengløp, og jeg foretrekker helsestudio fremfor fjellklatring.
Da jeg pakket opp testeksemplaret, tenkte jeg at vi nok skulle komme ganske bra overens til tross for at det kanskje ikke ville bli fullt så fantastisk. Peak 9 Pro er en sober og stilren klokke som føles gedigen, stabil og velgjort. Og tung! Hele 64 gram, og av de klokkene jeg har testet, blir den bare slått av Huawei Watch 3 Pro. Den hadde nytt godt av litt mykere kanter på selve urskiven, da jeg opplever den som litt hard og kantete.
Å bruke Suunto Peak 9 Pro
Til forskjell fra for eksempel Suunto 5 Peak finns det både pekeskjerm og knapper. Det tar, akkurat som vanlig, en stund før jeg får oversikt over hvilken knapp som tar meg til hvilken oversikt, og når det er hensiktsmessig å bruke pekefunksjonen, men det er jo bare å lære seg, og etter en stund er det ganske åpenbart.
Det finnes ulike urskiver å velge mellom, avhengig av hva som er viktig for akkurat deg å ha kontroll på. Men det er ikke overflod av sprakende farger, fonter eller temaer. Og det er vel litt her man innser at dette er en treningsklokke som man har valgt å gjøre smart, og ikke det motsatte. Skjermen viser, rent klinisk, den informasjonen du trenger og vil ha, hverken mer eller mindre. Du kan riktig nok velge blant en håndfull ulike farger koblet til aktuelle urskiver, men selv om det er en fargeskjerm, er det ikke der man har plassert kruttet.
Da jeg testet Suunto 9 Peak, klaget jeg litt over at det var unødvendig vanskelig å få klokken til å autopause i en pågående treningsøkt. Samt at jeg måtte gå inn manuelt på hver treningstype for å endre dette. Dessverre gjelder det samme for Pro-versjonen. Jeg forstår at om du trener på elitenivå, eller er veldig fokusert på oppgaven din og virkelig jager tidels sekunder, kommer du ikke til å stoppe uansett hva som hender eller hvem du møter. Men for meg personlig, som både kan tenke meg å stoppe et par minutter for å veksle noen ord med en venn, og samtidig få korrekte tall for treningsrunden, er det en funksjon som bør være litt lettere tilgjengelig.
Da jeg brukte 9 Peak første gang på en spinningøkt, viste klokken og treningsanleggets system forskjellig puls. Denne gangen var jeg sikker på at klokken satt helt riktig, og ved neste spinningøkt landet begge systemene på eksakt det samme. Behøvde sikkert bare en innkjøring for å vise riktig.
Og det er etter en så tung økt man skiller klinten fra hveten! Kan klokken skylles av og vaskes under rennende vann – da er det ikke bare en smart klokke som fungerer ved trening. Og Suunto 9 Peak Pro har ingen som helst problemer med vann. Tommelen opp!
Appen
Selv om du kan få frem riktig mye informasjon på klokken, får du absolutt mest igjen for pengene om du kobler den sammen med mobilen og Suunto-appen.
Appen er brukervennlig og strukturert, og er det statistikk, utviklingskurver, kart med mer du vil ha, kan du legge ned en hel del tid her. Jo mer du bruker klokken, jo mer informasjon samler du, og det gir deg resulterer i stadig mer nøyaktig statistikk.
I klokken finnes det nærmere 100 forinnstilte treningsprofiler, som for eksempel gåturer, løping og sykling, men også trugevandring, fjellklatring og kampsport. Men vil du utvikle deg enda mer og/eller benytte deg av andre mer spesifikke sports-apper, tilbyr Suunto dette via SuuntoPlus Store i appen. Her kan du blant annet finne apper hvor du kan skreddersy dine treningsøkter og opplegg, og skjemalegge når de skal utføres. Klokken gir deg så beskjed når det er på tide å gjennomføre økten. Her finner du også apper med guider for konkurranser, vakre løpeturer og apper for å øke treningsmotivasjonen.
Og med klokken koblet med mobilen, får du meldinger direkte på håndleddet. Har du en Android kan du også benytte de hurtigsvarene som finnes på klokken uten å røre mobilen.
Det jeg synes er litt synd, er at du bare kan bruke klokken for å styre det du lytter til – du kan ikke laste ned musikk eller lignende. Konsekvensen blir at du må ha mobilen med deg om du vil ha selskap i form av musikk eller pod på treningsrunden din.
Batteritiden
Jeg vet ikke om det bare er jeg som pleier å ha uflaks med batteriet. At det alltid er så godt som utladet når det er på tide å trene?! Dette er noe jeg virkelig setter pris på med denne klokken – jeg har brukt den mer eller mindre dag og natt i flere uker. Loggført treningsøkter og naturligvis jobbet litt ekstra med den da jeg både tester og undersøker funksjonene. Og ikke en eneste gang har den ropt etter lading.
Riktig tenkt
Uansett hva man mener om saken, er gjenbruk og klimapåvirkning et høyaktuelt tema, og man kan ikke lukke øynene for at produsenter som jobber med det i tankene, får en velfortjent fjær i hatten. Suunto selger ikke bare nye klokker. På hjemmesiden kan du også finne renoverte klokker. Et holdbart og økonomisk alternativ.
Konklusjon
Er du en aktiv person som søker en klokke som i første omgang er tilpasset trening, med alt det innebærer, kommer Suunto 9 Peak Pro sannsynligvis ikke til å skuffe deg. Jo, den koster en del, og du kan ikke bytte tema, skrifttype og annet på skjermen. Men du vil få en stilren, holdbar klokke som fungerer både i trenings- og konkurransesammenheng og til nyttårsstasen.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser