Tradisjonen tro har Sony også i år sendt en kompaktutgave av sin flaggskipmobil på gaten få måneder etter at den virkelig dyre mobilen – denne gangen Sony Xperia 1 III – kom butikkene.
Den kompakte Sony Xperia 5 III har det meste til felles med sin storebror, men den koster tross alt en tredjedel mindre, så Sony har vært nødt til å spare inn her og der for ikke å overskride budsjettet.
Spørsmålet er så om Sony har oppnådd den riktige balansen mellom pris og kvalitet, eller om man er nødt til å inngå for mange kompromisser for å spare de 3000 kronene man slipper billigere unna med hvis en Xperia 5 III legges på disken i stedet for 1-eren.
I fjor var det et regnestykke som endte i 5-erens favør, da Sony Xperia 5 II på noen punkter faktisk var bedre end Xperia 1 II, men vi kan like godt si med det samme at det dessverre ikke er tilfellet denne gangen.
Utseende og konstruksjon
Som utgangspunkt ligner Sony Xperia 5 III sin storebror på en prikk. Den er bare litt mindre og lettere. Designen er elegant med Gorilla Glass 6 på for- og bakside, og med alt omringet av en metallramme.
Xperia 5 III fås bare i to farger: sort og grønn. Baksiden er av glass, men der Xperia 1 III kom i matte farger, er Xperia 5 III blank, og samler derfor til stor irritasjon på fingeravtrykk på baksiden.
Akkurat som sine to forgjengere kommer også Sonys nyeste kompaktmodell med en skjerm i 21:9-format. Det gjør mobilen smal og lang, og det smale formatet betyr at den er enkel å holde i hånden. Det er også lagt litt til i toppen, da Sony har valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttaleren i rammen over selve skjermen.
Kameramodulen sitter som på Xperia 5 II, i øverste venstre hjørne på baksiden. En av grunnene er at Sony har laget plass til et 3,5 mm jack-inngang på toppen av mobilen, en lekker detalj for de audiofile.
Fingeravtrykkleseren sitter integrert i av/på-knappen på mobilens høyre side. Der finner man også knappen til lydstyrke, samt den dedikerte kameraknappen, en liten bonus man ikke får med så mange andre mobiler.
Skjerm
Skjermen på Xperia 5 III er en tro kopi av skjermen på fjorårets modell. Det er altså snakk om en OLED-skjerm med FHD+-oppløsning og en oppdateringsfrekvens på 120 Hz.
Mens storebror hele tiden har kunnet skryte av 4K-oppløsning, fikk Xperia 5-serien til gjengjeld høyere oppdateringsfrekvens allerede i fjor. Flaggskipet Xperia 1 måtte derimot vente til Mark III-modellen med å få 120 Hz.
Til tross for den lavere oppløsningen byr også Xperia 5 III på den såkalte Creator Mode (skapermodus), som gjør skjermens bildegjengivelse så fargenøyaktig og naturtro som overhodet mulig. Teknologien gir blant annet mobilskjermen et bredere fargerom, mens 10 bit HDR sørger for mer detaljert gjengivelse av fargeoverganger.
For øyeblikket støttes teknologien blant annet av Netflix, og bildekvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skjermen ser bildet ut som på kino, eller på de aller beste TV-ene på markedet, og virkelig fett blir det selvfølgelig hvis innholdet er tilgjengelig i 21:9-format.
På Netflix gjelder det ca. to tredjedeler av de tilgjengelige filmene, mens de aller fleste TV-serier bare er i 18:9-format. Det betyr dessverre at det blir sorte stolper på høyre og venstre side av bildet. Men det er kanskje verdt å finne seg i, når man i gjengjeld får muligheten for fullt utbytte av det innholdet som rent faktisk er tatt opp og tilgjengelig i kinoformatet.
21:9-formatet gir deg også muligheten til å kjøre to apper på samme tid i den såkalte 21.9 multivindusmodusen, noe som fungerer veldig fint. Sonys Side Sense-funksjon, som lar deg få lettere adgang til å åpne apper ved å plassere fingeren langs siden av skjermen, virker til gjengjeld mindre bra, og blir veldig raskt et irritasjonsmoment.
Lyd
Kinofølelsen fra 21:9-formatet blir forsterket hvis man bruker et par skikkelige hodetelefoner sammen med Sony Xperia 5 III. I forhold til Xperia 1 III må man imidlertid leve med en ulempe hvis man bestemmer seg for den kompakte 5-eren: De innebygde stereohøyttalerne leverer en tynn og ganske elendig lydopplevelse.
Xperia 1 III kom med en oppdatering av de tilsvarende høyttalerne, som forbedrer lydtrykket og eliminerer vibrasjoner, og dermed øker lydstyrken og minsker forvrengninger. I praksis betyr det at Xperia 1 III leverer nesten like god lyd fra de innebygde høyttalerne som OnePlus 9 Pro når man f.eks. gamer eller ser video, noe som absolutt ikke er tilfelle med Xperia 5 III.
Det er litt av en strek i regningen, men som nevnt har mobilen heldigvis innebygd minijack, og dessuten støtter Xperia 5 III Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inkludert Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound.
Teknologien tilsvarer Apple Spatial Audio, som vi har skrevet utførlig om her, og som Apples løsning gir 360 Spatial Sound lytteren en 3D-aktig lydopplevelse som skal gi musikken mer ekthet og autentisitet. Som å høre musikken live, med andre ord. Noe som også – til dels i hvert fall – var vår opplevelse da vi testet det.
Der Apples løsning bare fungerer sammen med Apple Music og hodetelefoner fra Apple, f.eks. AirPods Pro eller AirPods Max, fungerer 360 Spatial Sound med flere strømmetjenester. Det gjelder først og fremst Tidal, som til og med har en dedikert “360 Reality Audio”-seksjon i appen, men også andre tjenester som Deezer og nugs.net.
Til gjengjeld er også Sonys teknologi begrenset til Sonys produkter når det gjelder maskinvarestøtte. Uten hodetelefoner eller høyttalere fra Sony – som WH-1000XM4 eller SRS-RA5000 – fungerer nemlig ikke 360 Spatial Sound.
Kamera
Akkurat som Sony Xperia 1 III kommer også Xperia 5 III med tredobbelt kamera samt en dedikert 3D iToF-sensor til avstandsmåling.
Men utover det har de to mobilene helt identiske kameraer. Som på Xperia 1 III kommer den kompakte lillebroren dermed med et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 Mp, 16 mm ultravidvinkel, likeledes 12 Mp, samt en 12 Mp tele. Og som på storebror har telelinsen ved hjelp av en spesiell periskopteknologi variabel brennvidde, så den kan skifte sømløst mellom 70 mm og 105 mm.
Denne løsningen bruker Sony som et alternativ til tradisjonell optisk zoom (70 mm gir 2,9x zoom, mens 105 mm zoomer 4,4x), og det er faktisk litt av en genistrek, for det virker lynraskt. Ikke minst fordi alle tre linsene også kan skryte av Dual Phase Detection Autofokus, som sørger for superskarpe bilder, også i vanskelige situasjoner.
Photography Pro kamera-appen er i seg selv ingen nyhet, men nytt er det at den helt erstatter den normale kamera-appen.
Nå bare med en kamera-app
Photography Pro har som utgangspunkt stort sett samme grensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og tilbyr dermed manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid, etc. Kameraet har også lånt et par andre triks fra Sonys Alpha-serie, inkludert Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øyne.
At Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app, er et ganske tydelig tegn på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum, for mange trofaste Xperia-brukere sverger nettopp til Sonys toppmobil på grunn av dens tette slektskap med selskapets systemkameraer. Og helt ærlig var det også litt rot med to forskjellige kamera-apper, som tilfellet var med Xperia 5 II.
Med andre ord er Sony Xperia 5 III kanskje den mest interessante mobilen på markedet akkurat nå, for de som er mer enn vanlig interessert i fotografering, og gjerne bruker tid på å tilpasse kamerainnstillingene manuelt.
For de brukerne finnes også den virkelig nerdete Cinema Pro-appen som Sony introduserte i 2019 sammen med den første Xperia 1. Med den kan man blant annet ta opp 2K 120 fps 10 bit HDR og 21:9 4K HDR på henholdsvis 24/25/30/60 fps. I tillegg kommer 4K HDR 120 fps slowmotion.
Meningen med galskapen er at man skal kunne ta opp kinofilmlignende videoer (21:9-formatet i 24 fps er standarden for spillefilm), så Cinema Pro kommer også med en rekke fargeprofiler, såkalte “Looks”, som justerer fargekurve, kontrast og metning, så de ferdige videoene får et uttrykk som tilsvarer den måten forskjellige filmsjangre pleier å se ut.
Også for folk flest
Man behøver imidlertid ikke å fortvile hvis man ikke akkurat går rundt med en filminstruktør i magen, eller heller ikke er forelsket i mobilens mer profesjonelle kamerafunksjoner. Photography Pro har nemlig fått en ny modus ved navn Basic, som gir brukeren et enkelt grensesnitt som det så ut i den tidligere standard-appen. Amatører og mer “casual” fotografer kan altså fortsatt være med.
Trærne vokser imidlertid ikke helt inn i himmelen, for akkurat som de siste og fjorårets modeller kjemper også Xperia 1 III en tapper kamp mot overeksponering.
Kamera-appen på Xperia 5 III gir nemlig ingen muligheter til å aktivere eller deaktivere HDR manuelt, med mindre man velger å kjøre med manuelle innstillinger over hele linjen. I stedet er programvaren designet til selv å slå på HDR hvis man fotograferer med automatiske innstillinger, og omgivelsene og omstendighetene krever det. Men mine testbilder er et godt eksempel på at det ikke virker helt etter hensikten. Resultatet blir ganske ofte enten over- eller undereksponert.
Xperia 5 III har i motsetning til de fleste andre mobiler i prisklassen heller ikke noen dedikert nattmodus. Nåvel, det har heller ikke iPhone 12 Pro og 12 Pro Max, men iPhone tar likevel gode bilder i dårlig belysning, mens Sonys mobil ikke har noe videre å by på hvis man skal ta bilder i mørke omgivelser.
Ytelse og funksjoner
Selv om Xperia 5 III kommer med samme Snapdragon 888-prosessor som Xperia 1 III, så halter lillebror en del etter storebror når det gjelder ytelsen. Det skyldes at Xperia 5 III må nøye seg med 8 gigabyte RAM, hvor 1-eren kom med 12 gigabyte, noe som spesielt kommer til uttrykk i den grafiske ytelsen, hvor Xperia 5 III kjemper tappert. Både når det gjelder de vanlige Benchmark-testene, og når vi tester mobilen i praksis med store apper og spill, som f.eks. Asphalt 9.
For det første oppnår Xperia 5 III markant dårligere resultater i de forskjellige testene, og for det andre blir telefonen ekstremt varm ved spissbelastninger, så den nesten ikke kan holdes i hånden.
Og det til tross for at Xperia 5 III kommer med samme slags spillforbedrende programvare som forgjengerne, slik at man kan dedikere mer minne til det spillet som kjører.
Alt dette trekker ned i det samlede inntrykket, og vi undrer oss også over at Xperia 5 III ikke har fått trådløs lading som sin storebror. Heldigvis er batteriet blitt større siden i fjor, og Sony Xperia 5 III kommer nå med 30 W hurtiglading.
Fingeravtrykkleseren sitter som nevnt hverken i skjermen eller på baksiden av telefonen, men er derimot integrert i av/på-knappen, og det er faktisk en god løsning som virker hver gang. I likhet med sin forgjenger er Sony Xperia 5 III dessuten vann- og støvtett (IP65/68).
Konklusjon
Vi skrev tidligere at regnskapet ikke faller ut til fordel for Sony Xperia 5 III, selv om prisen har blitt senket med 3000 kroner i forhold til flaggskipmodellen.
Det er klart man må inngå noen kompromisser når prisen skal presses, og noen av Sonys valg gir god mening. Der er ingen grunn til at en mobil med en skjerm på 6,1” må ha 4K-opløsning, og ToF-sensoren savnet vi heller ikke da vi testet kameraet.
Men det er et problem at Xperia 5 III blir så ekstremt varm når man utfordrer prosessoren, og til denne prisen hadde vi også forventet trådløs lading og bedre lyd i de innebygde høyttalerne, enn tilfellet er.
Samsung Galaxy S21 5G, som kom i begynnelsen av året, koster det samme som Xperia 5 III, men har dobbelt så mye lagerplass, trådløs lading, og så yter den som et atomkraftverk, uten å bli svett på pannen.
Sony Xperia 5 III bør man kjøpe hvis kameraets pro-muligheter frister – eller hvis man generelt foretrekker en mer kompakt mobil. Det blir ikke feil, for selvfølgelig er den lille mobilen i det store og hele et godt produkt, men toppkarakteren og vår spesielle anbefaling må vente til en annen gang.