TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Av / 10.04.19 - 10:00
Sony Xperia 10 Plus

Home mener

  • Smal til tross for stor skjerm, bra skjerm, ok kamera.
  • Ingen trådløs lading, middelmådig batteritid, dårlig ytelse.

Sonys gamle modellbetegnelser XA og XZ forsvinner, og erstattes med bare tall. Den kommende Xperia 1 er en etterfølger til toppmodellene i XZ-serien, mens Sony Xperia 10 og 10 Plus er mellomklassemodeller som XA-serien.

Xperia 10 er selvfølgelig mindre og lettere enn 10 Plus, med mindre skjerm og lavere batterikapasitet. Merkelig nok har den også dårligere prosessor, og zoom-kameraet er erstattet av en dybdesensor. Det er altså større forskjell mellom dem enn man skulle tro, spesielt om man tar hensyn til den beskjedne prisforskjellen. Vi har derfor valgt å teste Plus-modellen, som vi anser å gi mest verdi for pengene.

Utseende og konstruksjon

Sony Xperia 10 Plus er en av de lengste telefonene vi har sett, men også en av de mest avlange. Tanken er at til tross for en stor skjerm, trenger den ikke være så bred at den er vanskelig å holde i hånden. Baksiden føles litt plastaktig sammenlignet med de fleste mobiler, selv i mellomklassen, som nå mer bruker metall og glass. Den ser i det minste stilren ut, da man fortsatt har fingeravtrykkleseren på siden av mobilen. Xperia 10 Plus fås i marineblå, svart, sølv eller gull.

Skjerm

Det mest oppsiktsvekkende med mobilen er den uvanlig avlange skjermen. Der andre produsenter tidligere har eksperimentert med 18:9 eller mer, er Sony de første som går hele veien til kinoens 21:9-format. For å se på film er det ikke helt dumt tenkt, da en betydelig del av Netflix’ tilbud er filmet i det formatet. Dermed slipper man svarte kanter, og utnytter skjermstørrelsen til maks. Og da man ser mer av nettsidene og sosiale medier, slipper man dessuten å bla så mye. Derimot er det ikke alle apper som støtter formatet, og da føles det litt dumt å ha så mye skjerm som ikke benyttes.

Selv om Sony tviholder på IPS-paneler, er det uten tvil en av de bedre. De bruker alle sine triks fra TV-divisjonen for å tilby så bra fargegjengivelse og kontrast som mulig. Skjermen er imidlertid ikke lyssterk nok for HDR, og den har ikke det samme svartnivået som et OLED-panel.

Annonse

Kamera

Der vanlige Xperia 10 bare har en 13-megapiksels vidvinkellinse med lysstyrke f/2,0 har Xperia 10 Plus både en lyssterkere f/1,75-vidvinkellinse med 12-megapiksler og en 8-megapikslers telelinse med f/2,4. Muligheten for å komme nærmere motivet med en 2x-zoom er alene verdt prisforskjellen mellom modellene. Partytrikset er at man både kan ta stillbilder og filme i samme 21:9-format som skjermen.

Sony Xperia 10 Plus 1
Med en ekstra telefotolinse kommer man dobbelt så nære motivet. Foto: Sony Mobile

Kameraet oppfører seg omtrent som man kan vente seg i prisklassen. Under ideelle forhold tar det bilder som de fleste nok er fornøyde med. Det har imidlertid en tendens til å overeksponere bilder og HDR-funksjonen har vanskeligheter med å både gjengi mørke og lyse områder samtidig. Det er dessuten ofte irriterende langsomt når man forsøker å fange et øyeblikk. Derimot er det over snittet når det gjelder bilder i svakt lys, og slår definitivt sin lillebror på det området.

Lyd

Høyttalerne på Xperia 10 er plassert i bunnen. Det kan være et problem når man ser på film eller spiller, da man lett blokkerer dem med hånden. Når man hører lyden, er kvaliteten imidlertid bra. Enda bedre blir det med hodetelefoner, da Xperia 10 støtter høyoppløst lyd og Sony har valgt å beholde hodetelefonuttaket. Kjører man via trådløst, støttes LDAC for bedre lydkvalitet.

Bruk

Av en eller annen grunn har Sony valgt å felle inn knappene på siden, noe som gjør dem veldig vanskelig å finne med fingeren. Da de også sitter annerledes plassert enn på mange andre mobiler, famler man ofte i blinde. Selv om det er lettere å nå tvers over den smalere skjermen, er det umulig å nå både bunnen og toppen av skjermen uten å bytte grep. Man kan imidlertid forminske grensesnittet slik at det skal bli lettere å nå samt at det finnes snarveier på siden til de vanligste appene.

Den store skjermen gjør det imidlertid lettere å kunne ha to apper oppe på skjermen samtidig. For eksempel både mail og hurtigmeldinger. Et spesielt Sony-hurtigvalg på ikonet for kompatible apper gjør det til og med svært enkelt å bruke.

Sony Xperia 10 Plus 2
Nettleseren og YouTube får uten videre plass på skjermen samtidig.

Ytelse

Kjedelig nok er Xperia 10 utstyrt med en gammel og svak prosessor. Selv om 10 Plus har en litt oppdatert variant som presterer 30 prosent bedre, så er den likevel ingen match for konkurrenter i samme prisklasse. Samsung Galaxy A7 er merkbart raskere, og Nokia 8.1 betydelig raskere. Det er ikke bare i syntetiske tester heller, for mobilen føles langsom å bruke. Enda verre er det at batteriet ikke holder spesielt lenge, noe som er dårlig for en mobil som er skapt for å kunne se film. Man trenger altså å lade den hele tiden, og da er det synd at den ikke støtter trådløs lading.

Konklusjon

Sony Xperia 10 Plus er en merkelig fugl i mellomsegmentet. Den har en uvanlig stor skjerm, men i et veldig avlangt format. Det kan være fint for den som ellers har vanskelig for å holde store mobiler. Den avlange skjermen har fin bildekvalitet, og er fin for å se på film, og gir plass til mer av nettsider. Derimot er ytelsene ikke spesielt bra, og batteriet tar slutt vel raskt. Bedre ytelse for de samme pengene får man med Nokia 81 og Samsung Galaxy A7. Med Xperia 10 Plus for man på den andre siden en telelinse til kameraet, og den tar bedre bilder i svakt lys. Vurderer man lillebror Xperia 10, synes vi at man får mer for pengene med Plus.

Karakter
Sony Xperia 10 Plus
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde