TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 1 V

Sony Xperia 1 V er nesten perfekt

Hvis du er fotoentusiast og virkelig er veldig interessert i mobilkameraet, er Sony Xperia 1 V ikke til å komme utenom.

Av / 04.07.23 - 08:18
Sony Xperia 1 V

Home mener

  • Lyssterk skjerm med 4K-oppløsning, fabelaktig lyd, stort batteri med lang levetid, skyhøy ytelse og det beste mobilkameraet til entusiaster som kan kjøpes for penger.
  • Skjermens 21:9-format fører til sorte stolper på en del videoformater. Det følger ikke med lader. Kameraet kan i visse situasjoner ha utfordringer med HDR.

Don’t mess with a working system,” sier man på engelsk, og Sonys mobilstrategi med Sony Xperia 1 V er som den pleier å være. Sony satser på nerdene og de semiprofesjonelle som gjerne tar en tørn med de manuelle kamerainnstillingene, går opp i at lyden er høyoppløst, og for øvrig gjerne kunne finne på å strømme i timevis på Twitch mens de gamer på mobilen. Selvfølgelig har den japanske produsenten optimert og justert hist og pist, så Xperia 1 V er klar til 2023. Men i bunn og grunn er det mer snakk om en oppgradering, enn om et helt nytt produkt.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V ligner sin forgjenger på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus på baksiden, og en nyhet er at det er nuppete og gripesikkert. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Derfor ligner Sony Xperia 1 V da også flere av sine forgjengere på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus 2 til å beskytte skjermen og Gorilla Glass Victus på baksiden, alt omkranset av en metallramme.

Og som i fjor fås Xperia 1 V i tre forskjellige farger, som i år er sort, sølv og kakigrønn. Ny er den nuppete og gripesikre baksiden, noe som skyldes at det nå er struktur i glasset som forhindrer mobilen fra å skli. Og samtidig er det helt slutt på fingeravtrykk fra fete fingre. Takk, Sony!

Akkurat som sine fire forgjengere har også Sonys nyeste flaggskipmodell en skjerm i 21:9-format. Det gjør mobilen lang og smal, og det smale formatet betyr at den er lett å holde i hånden, selv om skjermstørrelsen er oppe på 6,5 tommer. Det er i tillegg lagt til litt i toppen, da Sony igjen i år har valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttaleren i rammen over selve skjermen.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V har en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. Som sin forgjenger har skjermen en maksimal lysstyrke på 1000 nit, og er dermed blant annet mer brukbar utendørs. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulen sitter som på forgjengeren i øverste venstre hjørne av baksiden. En av grunnene er at Sony har gjort plass til et 3,5 mm minijack-uttak på toppen av mobilen, en lekker detalj for de audiofile.

Annonse

Fingeravtrykkleseren sitter integrert i på/av-knappen på mobilens høyre side. Der finner man dessuten knappen til lydstyrke, samt den dedikerte kameraknappen som fungerer som utløser når man tar bilder, en liten bonus man ikke får med så mange andre mobiler.

Kameraknappen sitter plassert helt til høyre når man holder mobilen horisontalt, og den også har fått et rillemønster så den er enklere å finne med fingeren. Lekker detalj!

Skjerm

Skjermen på Xperia 1 V er nesten en tro kopi av skjermen på fjorårets modell. Oppdateringsfrekvensen er på 120 Hz, og som vi vet, betyr den høye oppdateringsfrekvensen at brukeropplevelsen blir fløyelsmyk når man beveger seg rundt på hjemskjermen, i menyer, osv.

I tillegg er det snakk om en OLED-skjerm med 4K-oppløsning og en maksimal lysstyrke på omkring 1000 nit, som gjør Sonys mobil spesielt brukbar utendørs. Det kan blant annet være praktisk hvis man bruker skjermen som søker når man tar bilder.

Sony Xperia 1 V
Kameraknappen er blitt flyttet lengre ned på Sony Xperia 1 V, så den sitter plassert helt til høyre når man holder mobilen horisontalt, og den har også fått et rillet mønster så den er enklere å finne med fingrene. (Foto: Peter Gotschalk)

Sony Xperia 1 V er en av veldig få mobiler på markedet med så høy skjermoppløsning, og som sine forgjengere byr mobilen også på den såkalte Creator Mode (skapermodus), som gjør skjermens bildegjengivelse så fargenøyaktig og naturtro som overhodet mulig. Teknologien gir blant annet mobilskjermen et bredere fargerom, mens 10 bit HDR sørger for mer detaljert gjengivelse av fargeoverganger.

I øyeblikket støttes teknologien blant annet av Netflix, og bildekvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skjermen ser bildet ut som på kino eller på de aller beste TV-ene på markedet, og helt fett blir det selvfølgelig hvis innholdet er tilgjengelig i 21:9-format.

Lyd

Kinofølelsen fra 21:9-formatet blir forsterket hvis man bruker et par skikkelige hodetelefoner sammen med Sony Xperia 1 V.

Som nevnt har mobilen innebygd minijack-kontakt, og utover det støtter Xperia 1 V Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inkludert Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound. Teknologien tilsvarer Apple Spatial Audio, og som Apples løsning gir 360 Spatial Sound lytteren en 3D-aktig lydopplevelse som skal gi musikken mer ekthet og autentisitet. Som å høre musikken live, med andre ord.

Der Apples løsning kun fungerer sammen med Apple Music og hodetelefoner fra Apple, for eksempel AirPods Pro eller AirPods Max, fungerer 360 Spatial Sound med flere strømmetjenester. Det gjelder først og fremst Tidal, som til og med har en dedikert 360 Reality Audio-seksjon i appen, men også andre tjenester som Deezer.

Sony Xperia 1 V
Den nye Sony-mobilen er utstyrt med tre objektiver med Zeiss-optikk. Til forskjell fra fjorårets modell er vidvinkelkameraet blitt oppgradert med en ny sensor, Exmor T, med en oppløsning på 48 megapiksler. (Foto: Peter Gotschalk)

Til gjengjeld er også Sonys teknologi begrenset til Sonys produkter når det gjelder maskinvarestøtte. Uten hodetelefoner eller ørepropper fra Sony – som WH-1000XM5 eller WF-1000XM4 – fungerer nemlig ikke 360 Spatial Sound.

Lyden er for øvrig ikke bare fabelaktig med de riktige hodetelefonene. Mobilens innebygde høyttalere leverer også et dynamisk og fyldig lydbilde, som gjør det til en fornøyelse å spille spill og se videoer på Sony Xperia 1 V.

Kamera

Sony Xperia 1 V er utstyrt med tredobbelt kamera. Som på fjorårets modell finner vi et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 megapiksler, en 16 mm ultravidvinkel, også på 12 megapiksler, samt en 12 megapiksler tele.

Til forskjell fra fjorårets modell er vidvinkelkameraet blitt oppgradert med en ny sensor, Exmor T, med 48 megapikslers oppløsning, samt et ekstra lag fotoceller, som blant annet skal forbedre lysfølsomheten og gjøre mobilen bedre i stand til å ta bilder i nattmodus, noe som tidligere har vært blant Xperia-modellenes største svakheter. Sony lover også at for eksempel hudtoner skal se mer naturlige ut, takket være Exmor T.

kronborg1 kronborg2 kronborg3 kronborg4
<
>
Kronborg fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 85 mm tele og 125 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Og telelinsen er igjen utstyrt med periskopteknologi og variabel brennvidde som alternativ til tradisjonell optisk zoom. Dermed byr Xperia 1 V på en brennvidde mellom 85 mm og 125 mm (85 mm gir 3,5x zoom, mens 125 mm zoomer 5,2x), med mulighet for sømløs optisk zoom i hele intervallet. Zoomer man mindre enn 3,5x – eller høyere enn 5,2x – foregår det altså digitalt, mens enhver zoom-tilstand mellom 3,5x og 5,2x er ekte optisk zoom.

Sony Xperia 1 V 1
Man kan ta ganske sprø bokeh-bilder med Sony Xperia 1 V. Graden av bokeh-effekt kan selvfølgelig justeres manuelt i kamera-appen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet styres via Photography Pro-appen, som i utgangspunktet har stort sett samme brukergrensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og dermed tilbyr manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid, osv. Skulle man ikke være kameraentusiast, kan man imidlertid velge Sony Xperia 1 V likevel. Photography Pro har også en såkalt Basic-modus, som gir brukeren et enkelt grensesnitt som gjør det meste automatisk.

Og der vi tidligere (faktisk helt siden den første Xperia 1) opplevde irriterende svakheter ved Sonys programvare så snart kameraet ble overlatt til seg selv – for eksempel hadde Xperia-mobilene i årevis problemer med automatisk HDR, noe som ofte førte til enten over- eller undereksponerte bilder – har Sony nå kommet i mål. Også bilder tatt i Basic-modus blir ganske fine, og Sony har fått noenlunde styr på den automatiske eksponeringen.

Sony Xperia 1 V 2
Frontkameraet er på 12 megapiksler og utstyrt med en Exmor RS-sensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Men det er Alpha-grensesnittet som gjør Sony Xperia 1 V til noe spesielt, og at Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app er et godt eksempel på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum. For mange trofaste Xperia-brukere velger nettopp Sonys toppmobil på grunn av dens tette slektskap med selskapets systemkameraer.

Med andre ord er Sony Xperia 1 V nok den mest interessante mobilen på markedet akkurat nå for dem som er mer enn alminnelig interessert i fotografering og gjerne bruker tid på å tilpasse kamerainnstillingene manuelt.

Det gjelder også for dem som heller tar opp video enn å ta bilder. De kan kaste seg over hele to forskjellige apper, nemlig Video Pro og Cinema Pro, hvor sistnevnte har en rekke fargeprofiler, såkalte “Looks”, som justerer fargekurve, kontrast og metning slik at de ferdige videoene får et uttrykk som tilsvarer den måten forskjellige filmsjangre pleier å se ut.

Sony Xperia 1 V 3
Sony Xperia 1 V har ingen problemer med å styre eksponeringen. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Det sitter samme Snapdragon 8 Gen 2-prosessor i Sony Xperia 1 V som vi kjenner fra for eksempel Motorola Edge 40 Pro, Xiaomi 13 Pro og OnePlus 11 5G.

I tillegg kommer 12 gigabyte RAM, så det er fart over feltet. Og Sony Xperia 1 V lever da også opp til forventningene. Når det gjelder de fleste Benchmarks, er den like rask som den raskeste av de førnevnte mobilene med Snapdragon 8 Gen 2, nemlig Motorola Edge 40 Pro, så Xperia 1 V hører faktisk til de raskeste mobilene man kan kjøpe for penger i skrivende stund. Det hadde vi ikke regnet med. Respekt, Sony!

Fingeravtrykkleseren sitter som nevnt hverken i skjermen eller på baksiden av telefonen, men derimot integrert i på/av-knappen, og det er faktisk en god løsning som virker hver gang. Som sin forgjenger er Sony Xperia 1 V dessuten vann- og støvtett (IP65/68).

Det 5000 mAh store batteriet sikrer – som på fjorårets modell – en fremragende batteritid som i år er blitt enda bedre, trolig takket være Snapdragon 8 Gen 2, som byr på diverse strømbesparende funksjoner. I tillegg kommer 30 watt hurtiglading og selvfølgelig trådløs lading.

Konklusjon

Sony Xperia 1 V er den beste Xperia 1-modellen fra Sony til dags dato. Og det sier ikke lite, for allerede fjorårets modell bød på mengder av forbedringer for de kresne.

Sony Xperia 1 V 4
Takket være den nye Exmor T-sensoren har Sony Xperia 1 V endelig fått en dedikert nattmodus. Dette bildet er tatt midt på natten. (Foto: Peter Gotschalk)

Kjøper du Sony Xperia 1 V, kan du nyte godt av en lyssterk skjerm med høy oppløsning, stort batteri med lang batteritid, skyhøy ytelse, og det kanskje beste mobilkameraet på markedet til entusiaster og halvprofesjonelle.

Karakter
Sony Xperia 1 V
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

2 hendelser på “Sony Xperia 1 V”

  1. Har vært litt av opplevelse å følge anmelderne her hjemme på denne 4 år gamle mobilserien (Xperia 1 etterfulgt av Mk2, 3, 4 og 5). Jeg trodde det var meg det var noe galt med allerede på 2eren, for det var en KNAKENDE bra mobil på absolutt ALT, spesielt kamera og bildekvalitet (og det er 2eren fortsatt). Men det var jo ikke meg det var noe galt med, men alle amatørene (og anmelderne), som ikke fikk til det med å ta bilder, uten støttehjul med AI og ‘’sminking’’ alá Apple og Google, for å få til et bra resultat. Serien har vært utmerket hele tiden den, men nå når ‘’auto-bling’’ fungerer, så blir det selvfølgelig fokusert på at det er Alpha=teknologien som virkelig ‘’skiller’’ den fra alle andre (😂). Og fortsatt får den minus for 21:9 da, for det er jo en bakdel (uten at noen nevner muligheten for å kjøre 2 apper på skjermen samtidig (stacket vertikalt) og at den er som en drøm å holde pga. at den er smalere (….og det har de jo også alle hatt hele veien 😉). Jaja, jeg skal ikke bytte min Mk2 til noe annet en denne (5eren) til høsten – når batteriet har klart å klemme ut mer enn 15.000 bilder fra siste ferieturen. Det eneste ankepunktet jeg har mot disse telefonene, er at Sony slutter med OS-oppgraderingene og securitypatching etter 3 år. Det bør de se på – for på teknologi lever disse lengre…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde