TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 1 III

Alle gode ting er tre

Sony Xperia 1 III er kanskje den beste mobilen fra Sony til dato. Alle dydene fra forgjengerne bevares, mens det forbedres der det gjelder.

Av / 09.07.21 - 16:00
Sony Xperia 1 III

Home mener

  • Beste kameramobil for semi-profesjonelle. Dessuten høyoppløst OLED-skjerm i 21:9-format, nå også med 120 Hz oppdateringsfrekvens, som er blant de beste på markedet og gir mobil kino-opplevelse. I tillegg kommer høy ytelse, dedikert kamera-knapp, trådløs lading og unik god lyd.
  • Kameraet har fortsatt problemer med eksponeringen i visse situasjoner.

Sony ønsker å skille seg ut fra mengden på mobilmarkedet. Det var klart allerede i fjor, da den japanske elektronikkgiganten lanserte Sony Xperia 1, som var den mest innovative mobilen vi hadde sett fra Sony på mange år.

Og fordi Sony valgte å følge samme prinsipp for navngivningen av deres nye serie av mobiler som vi kjenner fra selskapets Alpha-serie av kameraer, hvor modellnummeret fastholdes, og de oppgraderte versjonene så heter Mark I, Mark II og Mark III, fikk den nye toppmobilen i 2020 navnet Sony Xperia 1 II.

Det samme gjør seg gjeldende i år, så vi denne gangen har Sony Xperia 1 III på testbenken, og akkurat som i fjor er det også i høyere grad snakk om en oppgradering enn om et helt nytt produkt.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III ligner sin forgjenger på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus på forsiden og Gorilla Glass 6 på baksiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Derfor ligner Sony Xperia 1 III da også sin forgjenger på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus på forsiden og Gorilla Glass 6 på baksiden og med alt omkranset av en metallramme. Som i fjor fås Xperia 1 III bare i to farger: sort og fiolett. Og selv om baksiden er av glass, er fargen matt slik at mobilen både er behagelig å ha i hånden og unnlater å samle på fingeravtrykk.

Akkurat som sine to forgjengere kommer også Sonys nyeste flaggskipmodell med en skjerm i 21:9-format. Det gjør mobilen smal og lang, og det smale formatet betyr at den er lett å holde i hånden, selv om skjermarealet er oppe på 6,5 tommer. Det er i tillegg lagt litt til på toppen, da Sony har valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttaleren i rammen over selve skjermen.

Annonse

Kameramodulen sitter som på Xperia 1 II, i øverste venstre hjørne på baksiden. En av grunnene er at Sony har gjort plass til et 3,5 mm jackstick på toppen av mobilen, som er en lekker detalj for de audiofile.

Fingeravtrykkleseren sitter integrert i av/på-knappen på mobilens høyre side. Der finner man dessuten knappen til lydstyrke samt den dedikerte kameraknappen, en liten bonus man ikke får med så mange andre mobiler.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III er den første mobilen i Xperia 1-serien som kommer med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm

Hva man til gjengjeld etterhvert får med mange flaggskipmodeller, er en skjerm med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. Det gjelder blant annet Samsung Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9 Pro og Xiaomi Mi 11 Ultra, og nå er Sony også endelig blitt med. Xperia 1 III er nemlig den første mobilen i Xperia 1-serien som kommer med 120 Hz, og som vi vet, betyr den høye oppdateringsfrekvensen at brukeropplevelsen blir fløyelsmyk, blant annet når man beveger seg rundt på hjemmeskjermen, i menyer, etc.

Skjermen på Xperia 1 III er også en tro kopi av skjermen på fjorårets modell. Det er altså snakk om en OLED-skjerm med 4K-oppløsning, og Xperia 1 III byr som sin forgjenger på den såkalte Creator Mode (skapertilstand), som gjør skjermens bildegjengivelse så fargenøyaktig og naturtro som overhodet mulig. Teknologien gir blant annet mobilskjermen et bredere fargerom, mens 10 bit HDR sørger for mer detaljert gjengivelse av fargeovergangene.

For øyeblikket støttes teknologien blant annet av Netflix, og bildekvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skjermen ser bildet ut som på kino eller på de aller beste TV-ene på markedet, og riktig fett blir det selvfølgelig hvis innholdet er tilgjengelig i 21:9-format.

På Netflix gjelder det ca. to tredjedeler av de tilgjengelige filmene, mens langt de fleste TV-serier bare er i 18:9-format. Det betyr dessverre at det blir sorte stolper på høyre og venstre side av bildet. Men det er kanskje verdt det, når man til gjengjeld får muligheten til å få fullt utbytte av det innholdet som rent faktisk er tatt opp og tilgjengelig i kinoformatet.

21:9-formatet gir deg også mulighet for å kjøre to apper samtidig i den såkalte 21.9 multividvinkelmodusen, noe som fungerer riktig fint. Sonys Side Sense-funksjon, som lar deg få lettere tilgang til å åpne apper ved å plassere fingeren langs siden av skjermen, virker til gjengjeld mindre godt og blir veldig raskt et irritasjonsmoment.

Sony Xperia 1 III 1
Fingeravtrykkleseren sitter integrert i av/på-knappen på mobilens høyre side. Der finner man dessuten knappen til lydstyrke samt den dedikerte kameraknappen. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd

Kinofølelsen fra 21:9-formatet blir forsterket hvis man bruker et par skikkelige hodetelefoner sammen med Sony Xperia 1 III. Som nevnt har mobilen innebygd minijack uttak og støtter Xperia 1 III Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inkludert Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi og – som noe nytt i forhold til fjorårets modell – Sonys 360 Spatial Sound. Teknologien svarer til Apple Spatial Audio, som vi har skrevet utførlig om her, og Apples løsning gir 360 Spatial Sound lytteren en 3D-aktig lydopplevelse, som skal gi musikken mer ekthet og autentisitet. Som å høre musikken live med andre ord. Noe som også – til dels i hvertfall – var vår opplevelse da vi testede det.

Der Apples løsning kun fungerer sammen med Apple Music og hodetelefoner fra Apple, for eksempel AirPods Pro eller AirPods Max, fungerer 360 Spatial Sound med flere strømmetjenester. Det gjelder først og fremst Tidal, som også har en dedikert “360 Reality Audio”-seksjon i appen, men også andre tjenester som Deezer og nugs.net. Til gjengjeld er også Sonys teknologi begrenset til Sonys produkter når det gjelder maskinvarestøtte. Uten hodetelefoner eller høyttalere fra Sony – som WH-1000XM4 eller SRS-RA5000 – fungerer 360 Spatial Sound nemlig ikke.

Kamera

Akkurat som sine to forgjengere kommer også Sony Xperia 1 III med tredobbelt kamera samt en dedikert 3D iToF-sensor til avstandsmåling. Som på fjorårets modell finner vi således et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 Mp, 16 mm ultravidvinkel, likeledes 12 Mp, samt en 12 Mp tele. Men som noe helt nytt – og nok aldri sett før på en mobil – har telelinsen ved hjelp av en spesiell periskopteknologi variabel brennvidde, så den kan skifte sømløst mellom 70 mm og 105 mm. Denne løsningen bruker Sony som et alternativ til tradisjonell optisk zoom (70 mm gir 2,9x zoom, mens 105 mm zoomer 4,4x), og det er faktisk litt av en genistrek, for det virker lynraskt. Ikke minst fordi alle tre linsene også kan skryte av Dual Phase Detection Autofokus, som sørger for superskarpe bilder, også i vanskelige situasjoner.

Photography Pro kamera-appen er i seg selv ingen nyhet – den ble nemlig introdusert i fjor med Sony Xperia 1 II – men nytt er det at den helt erstatter den normale kamera-appen.

Xperia1_III_HDR_fail iPhone_HDR
<
>
Her er et eksempel på at Sony Xperia 1 III kjemper med eksponeringen, når det er stor forskjell på lys og skygge i motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Nå bare med en kamera-app

Photography Pro har som utgangspunkt stort sett samme grensesnitt som Sonys Alpha-kameraer og tilbyr dermed manuell innstilling av eksponering, hvidbalanse, lukkertid, etc. Kameraet har også lånt et par andre tricks fra Sonys Alpha-serie, inkludert Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øyne.

At Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app, er et ganske tydelig tegn på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum, for mange trofaste Xperia-brukere sverger nettopp til Sonys toppmobil på grund av dens tette slektskap med selskapets systemkameraer. Og helt ærlig var det også litt rot med to forskjellige kamera-apper, som tilfellet var med Xperia 1 II.

Med andre ord er Sony Xperia 1 III kanskje den mest interessante mobilen på markedet akkurat nå, for de som er mer enn vanlig interessert i fotografering og gjerne bruker tid på å tilpasse kamerainnstillingene manuelt. For de brukerne finnes det også den virkelig nerdete Cinema Pro-app, som Sony introduserte i 2019 sammen med den første Xperia 1. Med den kan man blant annet ta opp 2K 120 fps 10 bit HDR og 21:9 4K HDR på henholdsvis 24/25/30/60 fps. I tillegg kommer 4K HDR 120 fps slowmotion. Meningen med galskapen er, at man skal kunne ta opp kinofilm lignende videoer (21:9-formatet i 24 fps er standarden for spillefilm), så Cinema Pro kommer også med en rekke fargeprofiler, såkalte “Looks”, som justerer fargekurve, kontrast og metning, så de ferdige videoene får et uttrykk, som svarer til den måten forskjellige filmsjangre pleier å se ut.

kirke1 kirke2 kirke3 kirke4
<
>
Kirketårnet i Leipzig fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 70 mm tele og 105 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Også for folk flest

Man behøver imidlertid ikke å fortvile hvis man ikke akkurat går rundt med en filminstruktør i magen, eller heller ikke er forelsket i mobilens mer profesjonelle kamerafunksjoner. Photography Pro har nemlig fått en ny modus ved navn Basic, som gir brukeren et enkelt grensesnitt som det så ut i den tidligere standard-appen. Amatører og mer “casual” fotografer kan altså fortsatt være med.

Og i den sammenheng er det viktig å understreke, at Sony Xperia 1 III er bedre enn sine forgjengere på en del punkter. Blant annet hadde Xperia 1 II problemer, hver gang man skiftet mellom de tre brennviddene i kamera-appen. Uansett om man gikk fra ultravidvinkel til vanlig vidvinkel, fra vanlig vidvinkel til tele, eller omvendt, gikk det nesten et sekund før kameraet var klar. Men det problemet er nå løst – kanskje fordi Sony rett og slett droppet den appen som fungerte dårlig i stedet for å fortsette med å reparere den – og skiftet mellom brennvidder går nå lynraskt, ikke minst mellom telelinsens to variable brennvidder.

Sony Xperia 1 III skal også ha ros for eksempel for den nye såkalte AI-superoppløsningszoomen, som opptrer som en slags digital makrolinse og sørger for at fotografen kan komme helt tett på motivet. Og for den saks skyld for den kanskje litt oversette 3D iToF-linse, som er med på å skape en meget vellykket bokeh-effekt på bildene, hvis man ønsker det.

Trærne vokser imidlertid ikke helt inn i himmelen, for akkurat som de siste og fjorårets modeller kjemper også Xperia 1 III en tapper kamp mot overeksponering.

Kamera-appen på Xperia 1 III gir nemlig ingen muligheter for å aktivere eller deaktivere HDR manuelt, med mindre man velger å kjøre med manuelle innstillinger over hele linjen. I stedet er programvaren designet til selv å slå på HDR, hvis man fotograferer med automatiske innstillinger, og omgivelsene og omstendighetene krever det. Men mine testbilder er et godt eksempel på, at det ikke helt virker etter hensikten. Resultatet blir ganske ofte enten over- eller undereksponert.

Xperia 1 III har i motsetning til de fleste andre mobiler i prisklassen heller ikke noen dedikert nattmodus. Nåvel, det har iPhone 12 Pro og 12 Pro Max heller ikke, men iPhone tar likevel gode bilder i dårlig belysning, mens Sonys mobil ikke har noe videre å by på hvis man skal ta bilder i mørke omgivelser.

Xperia1III_nat iphone_nat
<
>
Xperia 1 III mangler fortsatt en dedikert nattmodus. På disse to bildene, fotografert i et ikke-belyst lagerrom om kvelden med henholdsvis Xperia 1 III og iPhone 12 Pro Max, kan man tydelig se den enorme forskjellen. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

I fjor hadde Sony spart litt på kreftene med Xperia 1 II, men i år kommer flaggskipmodellen med Qualcomms raskeste Snapdragon 888-prosessor med 12 gigabyte RAM, og det kan merkes på ytelsen. I Benchmarktestene klarer Xperia 1 III seg minst like godt, og på visse punkter til og med bedre enn de dyreste konkurrentene fra OnePlus, Samsung og Xiaomi. Sonys nye toppmobil er faktisk nær på å være like rask som Apples iPhone 12 Pro Max, noe som er litt av en prestasjon. Batteriet er også blitt større siden sist, og Sony Xperia 1 III kommer nå med 30 W hurtiglading og naturligvis trådløs lading.

Xperia 1 III kommer med samme slags spillforbedrende programvare som forgjengerne, så man kan dedikere mer minne til det spillet som kjører, og samtidig slå av meldinger og andre forstyrrende elementer. Og selvfølgelig støttes PS4 Remote Play også, og man kan bruke Dualshock 4 controlleren til å spille på mobilen.

Fingeravtrykkleseren sitter som nevnt hverken i skjermen eller på baksiden av telefonen, men derimot integrert i av/på-knappen, og det er faktisk en god løsning som virker hver gang. Som sin forgjenger er Sony Xperia 1 III dessuten vann- og støvtett. (IP65/68).

Sony Xperia 1 III 2
Sony Xperia 1 III skal ha ros for den nye såkalte AI-superoppløsningszoomen, som opptrer som en slags digital makrolinse, og sørger for at fotografen kan komme helt tett på motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Tredje gang er lykkens gang, pleier man å si, og det gjelder i hvertfall for Sony Xperia 1 III, som jo er tredje inkarnasjon av Sonys Xperia 1-serie, som den japanske virksomheten lanserte i 2019.

Den nye mobilen lapper et par av hullene de tidligere Xperia 1-modellene hadde i forhold til konkurrentene, og byr dessuten på tilstrekkelig mange fete unike funksjoner – PS4 Remote Play og 360 Spatial Sound for bare å nevne et par – til at Sony Xperia 1 III objektivt sett burde være en sterk og alvorlig konkurrent til de Android-flaggskipmodellene som for tiden dominerer markedet.

Det som likevel skremmer mange forbrukere bort, er Sonys spesielle kameraløsning, som er langt mer gearet for semi-profesjonelle enn til Snapchat- og Instagram-segmentet. Slik er det også med Xperia 1 III, men i det minste har Sony fått løst noen av de programvareproblemene som plaget tidligere modeller (imidlertid ikke den automatiske HDR-funksjonen, som fortsatt ikke spiller med), og Basic-modusen i Photography Pro-appen bør de fleste vanlige brukere kunne finne ut av.

Vi nøler derfor ikke med å gi Sony Xperia 1 III vår spesielle anbefaling samt den første toppkarakteren på 6 stjerner vi har gitt til noen mobil i Xperia 1-serien.

Karakter
Sony Xperia 1 III
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “Sony Xperia 1 III”

  1. 3de gang lykkes ANMELDERNE, tror jeg vi kan oppsummere med 😁 Det har vært en liten pine å følge dere, når dere har anmeldt disse Sony-telefonene (som har vært helt fantastisk hele veien). MkII var den mobilen som fullstendig erstattet det speilløse kameraet 100% – den tar helt absurd bra bilder (har selv titusenvis av dem). Og lyden er det absolutt ingen som overgår – udiskutabelt. Nå kan det atpåtil se ut som anmeldere endelig har forstått at 21:9 handler om MER enn sorte felter på film – smalere bredde og mye mer vertikalt innhold på skjermen, er faktisk viktigere (men det er det jo sikkert ikke enkelt å få med seg når man skal forstå hele sammenhengen i slike tester) Det finnes ikke eksponeringsfeil i P-mode (Programmed Auto) I Pro-appen og det er automatisk nattmodus i photo-appen, når lysforholdene krever det <- noter det til Mk IV-anmekdelsen, så får dere endelig taket på dette Xperia 1-mysteriet (som anmeldere har slitt så mye med) 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde