TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 1 II

En heftig oppgradering

Sony Xperia 1 II tar ingen omveier. Her er det snakk om en etterfølger som holder fast på det som virker, og forbedrer det som gjelder. Bare på ett punkt er vi ikke tilfredse.

Av / 30.06.20 - 08:30
Sony Xperia 1 II

Home mener

  • Høyoppløst OLED-skjerm i 21:9-format er blant de beste på markedet, og gir mobil kinoopplevelse. Dessuten høy ytelse, dedikert kamera-knapp, trådløs lading og unik god lyd.
  • 21:9-formatet fører til sorte stolper på en del videoformater. Kameraet har blant annet problemer med eksponeringen i visse situasjoner. Side Sense virker dårlig og er mest til irritasjon.

Sony ønsker å skille seg ut fra mengden på mobilmarkedet. Så mye var klart allerede i fjor, da den japanske elektronikkgiganten lanserte Sony Xperia 1 – den mest innovative mobilen vi hadde sett fra Sony på mange år.

Årets etterfølger har fått navnet Sony Xperia 1 II. Det følger samme prinsipp som Sonys Alpha-kameraer, som også beholder sine modellnummer, og heter Mark I, Mark II og Mark III når de kommer i oppgraderte versjoner.

Og Sony Xperia 1 II er også mer en oppgradert versjon av fjorårets Xperia 1, enn et helt nytt produkt.

Sony Xperia 1 II 1
I motsetning til sin forgjenger har Sony Xperia 1 II fremoverrettede stereohøyttalere. (Foto: Sony)

Utseende og konstruksjon

Side om side ligner Sony Xperia 1 II derfor sin forgjenger på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass 6 på for- og bakside, omringet av en metallramme. I motsetning til fjorårets fire varianter fås Xperia 1 II imidlertid bare i to farger: sort og fiolett.

Akkurat som hos Xperia 1 kommer årets toppmobil fra Sony med en skjerm i 21:9-format. Det gjør mobilen smal og lang, og det smale formatet betyr at den er lett å holde i hånden, selv om skjermarealet er på 6,5 tommer. Det er til og med lagt til litt i toppen, da Sony har valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttalerne i rammen over selve skjermen.

Annonse

Ser man på baksiden, legger man imidlertid merke til en større endring i forhold til forrige modell. Kameramodulen, som tidligere var plassert på midten, er nå lagt til det øverste venstre hjørnet på baksiden. En av grunnene er at det da er blitt plass til en 3,5 mm jackstick på toppen av mobilen, en lekker detalj for de audiofile.

En annen detalj er at fingeravtrykkleseren er flyttet inn i av/på-knappen på mobilens høyre side, så Xperia 1 II har en knapp mindre enn sin forgjenger. Nå må man bare holde styr på knappen til lydstyrke, av/på-knappen med innebygd fingeravtrykkleser og så den dedikerte kameraknappen, som er en liten bonus man ikke får på så mange andre mobiler.

Sony Xperia 1 II 2
Sony Xperia 1 II (til venstre) ligner sin egen forgjenger (til høyre) nesten på en prikk. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm

OLED-skjermen kommer med 4K-oppløsning, som er den høyeste på markedet akkurat nå. Nei, Xperia 1 II-skjermen har verken en oppdateringshastighet på 90 Hz eller 120 Hz som mange konkurrerende toppmodeller – for eksempel Motorola Edge+ og OnePlus 8 Pro – men likevel er den sylskarp, lyssterk og svært behagelig å bruke i lengre tid av gangen. Dessuten sørger en funksjon ved navn reduksjon av bevegelsesslør for at menyer og ikoner står skarpere når man navigerer rundt mellom hjemskjermer og innstillinger. Helg ærlig … til daglig er det veldig vanskelig å se forskjell på Sonys skjerm og de konkurrerende skjermene med høyere oppdateringsfrekvens.

Dessuten byr Xperia 1 II, som sin forgjenger, på den såkalte Creator Mode (skapertilstand), som gjør skjermens bildegjengivelse så fargenøyaktig og naturtro som overhodet mulig. Teknologien gir blant annet mobilskjermen et bredere fargerom, mens 10 bit HDR sørger for mer detaljert gjengivelse av fargeoverganger.

For øyeblikket støttes teknologien blant annet av Netflix, og bildekvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skjermen ser bildet ut som på kino eller på de aller beste TV-ene på markedet, og fett blir det selvfølgelig hvis innholdet er tilgjengelig i 21:9-formatet.

På Netflix gjelder det ca. to tredeler av de tilgjengelige filmene, men de aller fleste TV-serier er bare i 18:9-format. Det betyr dessverre at man får sorte stolper på høyre og vestre side av bildet. Men det er kanskje verdt å akseptere det, når man til gjengjeld får fullt utbytte av innholdet som faktisk er tatt opp og tilgjengelig i kinoformatet.

21:9-formatet gir deg også mulighet til å kjøre to apper samtidig i den såkalte 21.9 multivindustilstanden, noe som fungerer veldig fint. Mens Sonys Side Sense-funksjonen, som gir deg lettere adgang til å åpne apper ved å plassere fingeren langs siden av skjermen, virker dårligere, og veldig lett blir et irritasjonsmoment.

Sony Xperia 1 II 3
Godt nytt til audiofile! Sony Xperia 1 II har innebygd 3,5 mm jackstick! (Foto: Sony)

Lyd

Kinofølelsen fra 21:9-formatet blir forsterket hvis man bruker et par ordentlige hodetelefoner sammen med Sony Xperia 1 II. Som nevnt har mobilen, i motsetning til sin forgjenger, innebygd minijack-kontakt, og støtter også Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inkludert Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi, og med et par gode hodetelefoner leverer mobilen et bredt, behagelig og meget detaljert lydbilde.

Sony Xperia 1 II 4
Den nye Sony-mobilen kommer med tre objektiver med Zeiss-optikk. I tillegg kommer en fjerde 3D iToF-linse til avstandsmåling. (Foto: Sony)

Kamera

Som hos Xperia 1 har kameraet på Xperia 1 II tre objektiver, denne gangen med brennvidder på henholdsvis 16 mm (12 Mp ultravidvinkel), 24 mm (12 Mp + optisk bildestabilisering) og 70 mm (12 Mp kort tele + optisk bildestabilisering).

Cinemateography Pro-appen som ble introdusert i fjor sammen med Xperia 1, er tilbake, og støtter nå 2K 120 fps 10 bit HDR-opptak og 21:9 4K HDR-opptak på henholdsvis 24/25/30/60 fps.

Sony Xperia 1 II 5
Her er et eksempel på at Sony Xperia 1 II kjemper med eksponeringen når det er stor forskjell på lys og skygge i motivet. (Foto: Peter Gotschalk)
Sony Xperia 1 II 6
Til sammenligning er det samme motivet her fotografert med iPhone 11. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessuten har Sony med Xperia 1 II introdusert en helt ny Photography Pro kamera-app som stort sett har samme grensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og tilbyr dermed manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukketid, etc. Kameraet har også lånt et par andre tricks fra Sonys Alpha-serie, inkludert Real-time Eye-AF som følger og stiller skarpt på motivets øyne. Dette trikset kunne Xperia 1 også, men Xperia 1 II har fått lagt til Animal Eye-AF slik at funksjonen også virker med kjæledyr! Det har vi imidlertid ikke fått testet i praksis!

Hvis man altså er mer enn normalt interessert i fotografi, og gjerne bruker tid på å tilpasse kamerainnstillingene manuelt, er Sony Xperia 1 II kanskje den mest interessante mobilen på markedet akkurat nå. Utfordringene kommer hvis man som de fleste mobilbrukere, bare vil bruke kameramobilen til snapshots, og likevel ønsker seg et godt resultat.

Sony Xperia 1 II 7
Her er et litt vanskelig motiv med en forholdsvis mørk skogsti i forgrunnen og sollys i bakgrunnen. Enten blir bildet svært overbelyst som her. (Foto: Peter Gotschalk)
Sony Xperia 1 II 8
Eller også skrus lyset så kraftig ned at motivet i forgrunnen fremstår mye mørkere enn det var i virkeligheten. (Foto: Peter Gotschalk)
Sony Xperia 1 II 9
Noe man kan konstatere ved å se på dette bildet tatt med iPhone 11, som viser belysningen omtrent som det så ut i virkeligheten. (Foto: Peter Gotschalk)

I fjor skrev vi om forgjengeren Xperia 1 at mobilen leverte fantastiske og meget naturtro bilder, hvor farger ble gjengitt korrekt og eksponeringen var noe nær perfekt. Men både innendørs, og spesielt i mørke omgivelser, kjempet Xperia 1 en tapper kamp mot overeksponering. Og selv om problemet er blitt litt mindre med Xperia 1 II, er det dessverre fortsatt tydelig at Sony har vanskelig for å utvikle programvare som leverer et godt resultat når prosessen overlates til kamera-appens automatisering. Appen gir for eksempel ingen mulighet for manuell aktivering eller deaktivering av HDR. I stedet er programvaren designet til selv å slå på HDR hvis man fotograferer med automatiske innstillinger, og omgivelsene og omstendighetene krever det. Men våre testmobiler er et godt eksempel på at det ikke virker helt etter hensikten. Resultatet blir rett og slett konsekvent enten over- eller underbelyst.

Det går også altfor lang tid når man skifter mellom de tre brennviddene i kamera-appen. Uansett om man går fra ultravidvinkel til vanlig vidvinkel, fra vanlig vidvinkel til tele, eller omvendt, går det nesten et sekund før kameraet er klart. Det var også et problem i fjor, og det er utrolig at Sony ennå ikke har fått orden på dette.

Sony Xperia 1 II er den første mobilen fra Sony med 5G-støtte. Det har vi dessverre ikke hatt mulighet til å teste i denne omgangen, men i takt med at 5G-nettverkene blir tilgjengelige for forbrukerne i Skandinavia i løpet av 2020, vil man få adgang til den lynraske nettverksteknologien med Sony-mobilen.

Hva er 5G?

Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger og utvidelse av det eksisterende 4G/LTE-nettverket. De tre store fordelene ved 5G er kort fortalt: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse, som gir lynraske svartider (ned til 1 ms). Det betyr at (mange) flere enheter kan være koblet til nettverket samtidig, og at enhetene kommuniserer lynraskt og uten noen form for forsinkelse med hverandre og servere på nettverket.

Til gjengjeld er dekningsområdet for hver 5G-antenne, svært begrenset. Dette er en vesentlig årsak til at 5G-nettverket vil bli langt mer finmasket enn tidligere mobilnettverk. Det må rett og slett være slik for å sikre den nødvendige dekningen.

Mange eksperter mener at 5G vil bety en fullstendig forandring for mange bransjer og virksomheter. Smartere sykehus, fabrikker og selvkjørende biler (inkludert mer intelligent trafikkavvikling og økt trafikksikkerhet) er bare noen av perspektivene ved det nye 5G-økosystemet.

Teknologien bak 5G

Nye frekvenser: 5G vil bruke nye frekvensområder, og kan sammenlignes med å utvide en motorvei med flere felter. Det betyr langt høyere hastighet og kapasitet – og ikke minst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulle utrulling være basert på et finmasket nettverk av flere og mindre antenner, enn for eksempel 4G-nettverket. Videre kan signalet fra 5G-mastene konsentreres ved retningsbestemmelse, noe som betyr at man kan oppnå ekstremt raske hastigheter og høy kapasitet.

Selvstendige nettverk: 5G er ikke bare «et raskere 4G» – det er mange andre forskjeller i måten nettverket fungerer på. Blant annet er det mulig å etablere selvstendige private nettverk som kan konfigureres til kundens spesielle behov. Det private nettverket deles ikke med andre, og dermed oppstår det ikke flaskehalser i forbindelse med den grunnleggende kapasiteten og hastigheten. Selvstendige nettverk betyr også økt kontroll med sikkerhet og stabilitet.

Kilde: Telia

Ytelser og funksjoner

Selv om Sony Xperia 1 kun er utstyrt med 8 gigabyte RAM, i motsetning til andre toppmodeller som OnePlus Pro 8 og Samsung Galaxy S20 Ultra, som kommer med 12 gigabyte, merkes det ikke på ytelsen. Tvert imot klarer Xperia 1 II seg fremragende i alle våre Benchmark-tester.

I både Geekbench 5 og AnTuTu 8 klarer den seg for eksempel på nivå med OnePlus 8 Pro, som inntil nå er den kraftigste mobilen vi har testet.

Sony Xperia 1 II 10
På Sony Xperia 1 II er fingeravtrykkleseren flyttet inn i av/på-knappen på mobilens høyre side. (Foto: Peter Gotschalk)

Resultatet av de forskjellige Benchmark-testene svarer godt til min egen subjektive opplevelse av mobilen: rask og meget kraftfull i daglig bruk. Spesielt lekkert er det at Xperia 1 II, i forhold til sin forgjenger, har fått et mye kraftigere batteri (nå på 4000 mAh i forhold til 3330 mAh i fjorårets modell), som gjør at batteritiden ikke er noe som helst problem, selv om mobilen er utstyrt med en strømslukende 4K-skjerm.

Fingeravtrykkleseren sitter som nevnt verken i skjermen eller på baksiden av mobilen, men er derimot integrert i av/på-knappen, og det er faktisk en god løsning som virker hver gang. Som sin forgjenger er Sony Xperia 1 II vann- og støvtett (IP65/68), og en nyhet hos årets modell er trådløs Qi-lading på opptil 10,5 W.

Xperia 1 II kommer med samme spillforbedrende programvare som forgjengeren, slik at man kan dedikere mer minne til det spillet som kjører, og samtidig lukke for meldinger og andre forstyrrende elementer. Og selvfølgelig støttes PS4 Remote Play også, slik at man kan bruke Dualshock 4-kontroller til å spille på mobilen.

Sony Xperia 1 II 11
Med Sony Xperia 1 II kan man spille spill med Dualshock 4-controller. (Foto: Sony)

Konklusjon

Sony Xperia 1 II er på alle måter en bedre mobil enn sin forgjenger. Det er også Sonys beste mobil til dags dato. Ytelsen er skyhøy, og årets modell har også fått både 5G og trådløs lading. Xperia 1 II er også blant de eneste mobilene på markedet med 4K-skjerm, og selv om den høyoppløste skjermen må unnvære en rask oppdateringsfrekvens på 90 Hz eller 120 Hz, kjører alt likevel glidende og lynraskt.

Og det uten å miste pusten, for Sony har også fått plass til et større batteri, som gir Xperia 1 II en batteritid i det øvre sjiktet.

Det skader heller ikke det samlede inntrykket at Sony også har fått plass til 3,5 jackstick, noe som sammen med støtte for Hi-Res Audio gjør Xperia 1 II til en noe nær ideell mobil for de audiofile.

Det eneste skåret i gleden er kamerat, som akkurat som i fjor kjemper med programvare-problemer som gjør det vanskelig for de som ikke er fotoentusiaster å få produsert gode bilder i litt mer vanskelige omgivelser.

Karakter
Sony Xperia 1 II
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

5 hendelser på “Sony Xperia 1 II”

  1. Jeg har brukt denne en ukes tid nå,og kjenner meg ikke igjen i sidesense uttalelsen.fungerer knirkefritt her. Kameraet var også en drøm å bruke med photo pro kamera appen.vandt med rx100 og A7 serien som gjør det super enkelt å komme i gang med pro appen på Xperia 1ii for min del.den vanlige kamera appen har jeg ikke brukt så så den skal jeg ikke uttale meg om. Lyden er det desidert beste jeg har hørt av en mobiltelefon.

  2. Hans Petter

    Sony gir mye bedre bilde kvalitet en andre merker jeg har prøvd,lite støy i bildene (gode iso egenskaper) og veldig lys sterke objektiver hjelper og blir interessant å prøve å filme lit mere, fordi stabilitet på video virker super bra.

    At bilde appen er satt opp lignende som på andre proffe Alfa kamera til Sony er jo en god grunn å kjøpe denne telefonen vis du er vant med dette.

    Kort sagt den beste mobil jeg har hatt, gikk fra Huawai P30 Pro

  3. Jeg har ikke hatt verken problemer med å få kameraet til å fokusere riktig eller få side sensen til å funke som den skal. Bruker begge deler flittig:) det som har vært et problem, er at jeg mister dekningen under telefonsamtaler. Men dette har blitt bedre etter jeg «skrudde av» 5g som foretrukket nettverksfrekvens.

  4. Jan Kristoffersen

    Hvis dere ikke har byttet om på teksten,så var etter min mening Sony’s bilder brst

    1. Vi er nok kommet litt dit, ja – at anmelderne ikke er på høyde med produktene 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?