Det er få områder hvor utviklingen går så raskt som innenfor mobilbransjen. Og det som utvikles aller raskest akkurat nå, er mobilkameraene. For noen år siden handlet det om oppløsningskappløpet der man raskt gikk fra 5 til 12 til 40 megapiksler. At det i virkeligheten bare handlet om flere dårlige bildepunkter, spilte ingen rolle. Det har heldigvis gått over, og nå har de fleste gått tilbake til 12 eller 16 megapiksler, noe som holder helt utmerket for de aller fleste bilder.
De siste årene har produsentene i stedet jobbet med det store problemet med å kunne ta bilder i svak belysning. Det er jo tross alt veldig mange som vil poste bilder på sosiale medier fra kroer og klubber. Det å bruke blits gjør ikke bare omgivelsene urolige, men gir spøkelsesaktige bleke ansikter samtidig som man ikke kan se bakgrunnen. Nei, det trengs helt enkelt mer lysfølsomme mobilkameraer. Det skjedde et gjennombrudd i fjor da først Samsung Galaxy S9 og deretter Huawei P20 Pro lyktes med å ta forholdsvis bra mørkebilder.
Jo flere kameraer, jo bedre
En mer uventet utvikling er at alle mobiler helt plutselig har fått flere kameraer. Først så vi mobiler med to kameraer. Dels en normallinse, så enten en vidvinkellinse eller en telelinse, avhengig av hva produsenten trodde at folk ville ha. Vidvinkel er jo kjempebra når man skal ta gruppebilder, mens telelinse er utmerket for å ta feriebilder av severdigheter fra litt avstand. Men i år har mange produsenter lansert modeller med hele tre kameraer, slik at man slipper å velge. Det er en utmerket utvikling, da mobilkameraene blir mye mer fleksible.
Mobilkameraene har naturligvis et stykke igjen før man helt kan forlate kompaktkameraet. Skal man ta viktige bilder, som store livshendelser, vil man nok fortsatt ha best mulig bildekvalitet. Men på ferieturen er mobilkameraene i det minste det aller smidigste alternativet. Den har man jo alltid med seg, uansett hvor lett pakkingen er. Overraskende øyeblikksbilder kan jo ofte bli de mest vellykkede bildene, og de man husker best. Les mer i vår artikkel om forskjellene mellom et mobilkamera og et ordentlig kamera.
Testkriterier
Fra vårens nye mobiltelefoner valgte vi ut de fem mobilene hvor kameraet skilte seg ut fra mengden. Vi tok så testbilder i mange vanskelige situasjoner, for eksempel motlys, nærbilder og i mørket. Bildene ble så gransket på en kalibrert dataskjerm. Vi bedømte også kamera-appens funksjoner og brukervennlighet.
Finn lyset – blits burde forbys, det gir harde skygger og stygge refleksjoner. Forsøk heller å finne så mye naturlig lys som du kan. Det kan også gi interessante skygger som gir bildene mer dybde.
Hold mobilen stille – uklare bilder blir ingen glade for. Støtt mobilen mot et rekkverk eller en lyktestolpe. I nødsfall, trykk inn albuene mot kroppen så holder du armene betydelig mer stødig.
Bruk fysiske knapper – de fleste mobiler kan bruke volumknappen som utløser. Du slipper å få fingeren i veien for skjermen, og risikerer ikke å riste på mobilen når du knipser.
Bruk motivprogrammer – automatinnstillingen gjør sitt beste, men om det finnes et motivprogram som passer, blir ofte bildene bedre. Enten det er sport, natt, mat, portrett eller ganske enkelt panorama.
Ta mange bilder – å oppdage i ettertid at noe har gått galt eller at det har blitt uklart, er grusomt. Brenn i stedet av flere bilder og behold det beste.
Etterbearbeide bildene – å trykke på edit og beskjære bildene, og kanskje skru litt på kontrast eller hvitbalanse, tar bare noen sekunder. Og det gir betydelig mer interessante og bedre bilder.
Xiaomi Mi 9
Topp bilder til budsjettpris
Xiaomi overrasker med en bildekvalitet som kan måle seg med de beste, tross prislappen.
Samsung Galaxy S10
Samsung innfrir alle forventninger
Galaxy S10 har beholdt alt vi elsket med S9 og lagt til alt vi savnet.
Nokia 9 Pureview
Nokia misser poenget
Flest kameraer uten å tilby flere brennvidder eller beste bildekvalitet.
Huawei P30 Pro
Huawei er igjen kamerakonge
Med innovativ telelinse og fantastiske mørkebilder utklasser P30 Pro konkurrentene.
Apple iPhone XS
iPhone har sakket etter
Et stort steg frem i 2018 viste seg ikke å være tilstrekkelig til å henge med i 2019.