Dette er ikke nødvendigvis en dårlig idé for dem som ønsker muligheten til å benytte tastatur med jevne mellomrom. En negativ ting vi skal ta med en gang er at Asus-en kun støtter Wi-Fi. Den har ingen 3G-støtte, noe som trekker ganske mye ned etter vår mening.
Design
Asus har tydeligvis lagt seg litt i selen når de konstruerte denne enheten. Den er ikke helt på nivå med Apple iPad 2 hva gjelder byggekvalitet, men den går utenpå ganske mange av de andre. Den har en ganske betryggende solid metallfølelse som mange andre mangler. Den er 13mm tykk, og den er buet på baksiden.
I bruk
Transformer bruker Android 3 OS. Asus benytter en proprietær tilkoblingsport som fungerer både som kobling mot tastaturet og som ladeport. Med en gang du har satt nettbrettet i tastaturdocken endrer hele konseptet seg dramatisk. Kombinasjonen av tastatur og nettbrett er her noe av det beste vi har sett. Funksjonaliteten virker naturlig og behagelig. I og med at tastaturet også har en styreplate kan du stort sett benytte denne til manøvrering og du slipper å skulle være i kontakt med skjermen hver gang noe skal gjøres. Du har også en del spesialtaster som gjør bruken effektiv og grei.
Det er langt fra alle som trenger et tastatur. Det er til og med en del applikasjoner som fungerer bedre uten, men apper som kan håndtere større mengder tekst vil fungere bra med tastatur. Et annet positivt trekk er at tastaturet ikke virker trangt, det fungerer effektivt og behagelig selv for de med ganske store hender. En annen meget positiv ting er at det har eget batteri og bruker dermed ikke batteriet i selve nettbrettet, det er faktisk omvendt. Med tastaturdocken tilkoblet øker den samlede batterilevetiden fra i underkant av 10 timer til rundt 16 timer. En annen smart ting er at den lader med strøm fra docken til selve nettbrettet, slik at du har så mye strøm som mulig i dette hvis du ønsker å ta nettbrettet ut av docken. En litt negativ ting er at f.eks. Google Docs, som mange bruker, ikke har optimal støtte av tastaturet.
Alene
Funksjonaliteten uten tastatur er tross alt hovedpoenget med slike enheter. Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter og blant annet tekst blir skarpt og svært godt å lese. Vi likte i det hele tatt skjermen på denne enheten meget godt. Skal vi sette fingeren på noe, må det være at den kan virke litt mørk til tider. Dette kan imidlertid rettes ved å skru opp lysstyrken. Brettet er utstyrt med et 5 megapiksels kamera som tar både stillbilder og video. I tillegg finner du et 1,2 megpiksels kamera i front som hovedsakelig er ment for videosamtaler. Noe fantastisk kamera er det ikke, men det gjør nytten for denne typen bruk. Enheten i seg selv er meget rask og den har støtte for DLNA, noe som er positivt.
Konklusjon
Nettbrettet fra Asus er noe av det bedre vi har sett på Android-fronten. Den fungerer meget godt uten tastatur, men det er med dette tillegget den virkelig skinner. Hvis du ikke har bruk for tastaturet er det egentlig ingen grunne til å gå for nettopp dette nettbrettet. Da kan kanskje andre gjøre jobben like god. Trenger du imidlertid noe som er en kombinasjon av nettbrett og nett-pc er det ikke mange som kan ta kampen opp mot denne enheten. Det er noen ting å sette fingeren på, men mye er det ikke.
Også i denne testen:
Samsung Galaxy Tab 10.1
Et reelt alternativ
Vi fikk med det nyeste nettbrettet fra Samsung med et nødskrik. Dette er den store konkurrenten til Apples iPad, og Samsung har gjort en god jobb.
Motorola Xoom
Et stort alternativ
Motorola er et ikke ukjent merke som har vært noe fraværende på mobiltelefonsiden de siste årene (her i Norge). De er etter hvert i ferd med å komme tilbake.
BlackBerry Playbook
En lekker hodepine!
Her er nok et nettbrett i 7 tommers utgave. Ikke bare det. Dette nettbrettet kjører også sitt eget Blackberry OS.
HTC Flyer
Liten og litt utdatert
HTC Flyer er som den første Samsung Galaxy Tab, en 7-tommers modell. Personlig synes jeg dette er litt i minste laget og den faller på en måte mellom to stoler.
HP Touchpad
Et ensomt alternativ
HP Touchpad er ikke kommet til Norge i skrivende stund. Vi fikk imidlertid tilgang på en amerikansk enhet, og siden det er en gigant som HP som står bak, synes vi det var verdt å ta den med.