Stadig flere produsenter kaster seg inn i krigen om de brettbare mobilene. Vi har både flippmobilen Motorola Razr som er en skikkelig utfordrer til Galaxy Z Flip, og de stående brettbare Google Pixel Fold, Huawei Mate X3 og Oppo Find N2 som er direkte konkurrenter til Galaxy Z Fold. Heldigvis for Samsung er ytterst få av disse tilgjengelige i Skandinavia. Samsung har fordelen av å være inne i sin femte generasjon, som gjør at de har lært av feilene sine.
Utseende og konstruksjon
Det store problemet med Samsungs tidligere brettbare mobiler, både Flip og Fold, har vært at man ikke har kunnet lukke dem helt, av hensyn til den brettbare skjermen. Det har de nå løst med den nye Flex Hinge, som endelig resulterer i en helt lukket mobil. Dermed blir den tynnere i lommen, men fremfor alt gjør det oss mindre nervøse for at noe rusk skal finne veien inn og ødelegge skjermen. Noe som faktisk har hendt med de første modellene.
Den er til og med vanntett med en IPX8-sertifisering, men vær klar over at den ikke er støvtett. Samsung advarer derfor fortsatt mot å ta den med til stranden. Både for- og bakside har blitt oppgradert til Gorilla Glass Victus 2 for ekstra beskyttelse. Det gjelder imidlertid ikke den brettbare skjermen, som selv om den har fått bedre og bedre beskyttelse for hver generasjon, fortsatt føles som noe man må være forsiktig med. Den har også en fullt synlig brett når den er brettet ut, noe som kan virke forstyrrende.
Skjerm
Paradenummeret til Galaxy Z Fold 5 er jo uten tvil at man kan åpne et mininettbrett når man trenger mer skjermplass. Det føles veldig uvant til å begynne med, med det tar ikke lang tid før man synes det er en selvfølgelig at man kan sitte med en kjempeskjerm på bussen. Android 13 er dessuten tilpasset større skjermer, og vi ble overrasket over hvor bra det fungerte med spill, som rimeligvis ikke kan være tilpasset til det uvanlige kvadratiske skjermforholdet.
Kvaliteten kan man ikke klage på, da det er Samsungs dynamiske AMOLED-skjerm som sømløst tilpasser oppdateringshastigheten mellom 1 og 120 Hz. Det gir mykt flytende spill når det er nødvendig, mens den kan dra ned hastigheten og spare strøm når man leser tekst. Den er uvanlig lyssterk til å være en AMOLED-skjerm, samtidig som den har den typisk utmerkede kontrasten og sortnivået. Den har også stort fargerom og bra fargeekthet.
Vi må ikke glemme at det også er en vanlig skjerm når mobilen er brettet sammen. Og det er jo ofte den man bruker når man bare skal sjekke en melding eller busstabellen. Selv den har en utmerket kvalitet. Men vær klar over at den er smalere enn på en vanlig mobil, noe som gjør at man får veldig korte rader med tekst, og at tastaturet er lite. Noe som kan være forstyrrende iblant.
Kamera
Forgjengeren Fold 4 ga vi ros for det oppgraderte kameraet, som lånte teknikken fra Galaxy S22. Kjedelig nok har Fold 5 ikke fått kameraet fra Galaxy S23, men beholder fjorårets kameraoppsett. Ikke at det er dårlig, men bruker man så mange penger på en mobil, er det skuffende at det finnes en billigere modell med bedre kameraer. Med det sagt har faktisk den nyere prosessoren en bedre bildebehandling enn forgjengeren.
Ved bra forhold tar naturligvis Fold 5 skikkelig bra bilder, selv om det som mange andre Samsung-kameraer overdriver fargene. HDR-teknikken er fint utviklet, og har oftest ingen større problem med å balansere lyse og mørke områder. Mørkebilder er litt utflytende, men helt brukbare, men det er åpenbart at sensoren kjemper slik at programvaren får gjøre jobben. Ultravidvinkelen er ikke like skarp som hovedkameraet, og har ikke samme dynamikk. 3x optisk zoom er ikke mye i dag, men den digitale zoomen strekker det en anelse lengre.
Selfies kan bli bedre enn på andre mobiler. Ikke fordi selfiekameraet er spesielt bra, men fordi man helt enkelt kan bruke hovedkameraet for selvportrett. Det er bare å brette ut mobilen, sette i gang kameraet, be det bruke frontskjermen, og så snu mobilen. Praktisk! Om det ikke hadde vært for at den er ganske vanskelig å holde på da.
Lyd
Samsung har lyktes med å plassere overraskende bra høyttalere i over- og underkant, eller til venstre og høyre om man bruker den oppslått. Det er faktisk helt fint å lytte på musikk eller se på film, i det minste på rimelig volum. Hodetelefonutgang finnes selvfølgelig ikke, men da må man benytte en USB-C-dongle. Eller lytte trådløst, og da finnes det støtte for aptX HD for bedre lydkvalitet enn standard Bluetooth.
Bruk
Samsung har innført et aktivitetsfelt lengst ned, der man kan ha sine favorittapper og få opp de øvrige i en ”startmeny”. Akkurat som på PC-en, noe som føles uvant. Men med tanke på all den skjermflaten som er tilgjengelig, er det faktisk ingen dum idé. Følelsen fortsetter med de praktiske mulighetene for å ha to apper oppe samtidig, å ha innhold i vindu, og å kunne dra-og-slippe innehold mellom to apper. Den store skjermen gjør den utmerket for bruk i jobbsammenheng. Men vi oppdaget også at den er utmerket til å leste bøker!
Fingeravtrykkleseren sitter på siden, og er både rask og bra. Det er fint, og det varte ikke lenge før vi ga opp Samsungs upålitelige ansiktsgjenkjenning. Hvor mange år skal det ta før en Android-mobil kommer i nærheten av Apples FaceID?
Ytelse
Under panseret finner vi en lett trimmet versjon av Snapdragon 8 gen 2, som gjør at ytelsen virkelig er på topp, selv sammenlignet med andre flaggskipmobiler. Den eneste som kan sammenligne seg med Fold 5, er Asus Zenfone 10. Sammenlignet med Fold 4 har enkjerne-ytelsen gått opp med 19 prosent, flerkjerne-ytelsen med 27 prosent og grafikkytelsen med hele 40–81 prosent! Dette er ikke bare et fartsmonster, men en skikkelig bra spillmobil.
Konklusjon
Vil man absolutt ha en brettbar mobil og har dype lommer, er det ikke snakk om at det er Galaxy Z fold 5 man skal ha. De fleste barnesykdommene er borte, det meste er gjennomtenkt, og vi er imponert over konstruksjonskvaliteten. Derimot er det ikke så mye som skiller den fra forgjengeren utover bedre batteri og ytelse, og kameraet er ikke lenger i toppklasse. Det store spørsmålet er imidlertid om det virkelig er en god idé med brettbare mobiler. Vi kan ikke riste av oss den nervøse følelsen av at noe finner veien til skjermen og gjør den ubrukelig. Ikke den følelsen man vil ha når man har brukt mer penger på en mobil enn på en laptop.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser