Etter et par år med begynnervanskeligheter traff Samsung i fjor endelig blink med den brettbare mobilen Galaxy Z Fold 3. Uansett om man er fan av selve konseptet eller ei, må man ta av seg hatten for at den koreanske elektronikkgiganten har fått det brettbare formatet til å fungere.
Den brettbare hybriden mellom mobil og nettbrett er en produktkategori helt for seg selv, med unike bruksmuligheter både når det gjelder produktivitet og underholdning. Det skulle bare mangle, for man betaler i både pose og sekk for to skjermer, tre separate kameramoduler, S-Pen-støtte, multitasking, markedets (nest) raskeste mobilprosessor, osv. Det gjaldt i fjor, og det gjelder så sannelig også i år, hvor etterfølgeren Samsung Galaxy Z Fold 4 igjen koster skjorta.
Dermed også sagt at Samsungs brettbare monstermobil ikke er for alle og enhver. De aller fleste er bedre tjent med en tradisjonell mobil, men er man ‘first mover’ og absolutt powerbruker (og har penger mellom hendene), er det nyeste tilskuddet til Galaxy Z Fold-serien absolutt verdt å vurdere. Den er nemlig mer av det samme på den gode måten.
Forvent ingen store revolusjoner. Samsung Galaxy Z Fold 4 er heller en gedigen oppgradering, som forbedrer koreanernes dyreste mobil på et par sentrale punkter.
Utseende og konstruksjon
Akkurat som sin forgjenger er Galaxy Z Fold 4 robust og solid. Det merker man spesielt når man bretter mobilen ut og sammen igjen. Det er så mye motstand i hengslene at den er vanskelig å åpne med en hånd. Selve mobilens kropp – nå fremstilt i Gorilla Glass Victus på forsiden og en aluminiumlegering kombinert med Gorilla Glass Victus på baksiden av den sammenbrettede mobilen – er så robust at man ikke er nervøs for å holde telefonen i et fast grep eller til og med for å miste den.
Galaxy Z Fold 4 er dessuten utstyrt med et hengsle hvor selve hengsleområdet er innebygd i et formtilpasset sylindrisk hus – meget presist konstruert, så det best mulig skjermes for støv og skitt. Konstruksjonen er fremstilt av såkalt Armor Aluminium, og mobilen er for øvrig IPX8-sertifisert, som i praksis betyr at den er vanntett ned til 1,5 meters dyp i 30 minutter. Telefonen er imidlertid ikke støvtett.
Skjerm og lyd
Også når det gjelder skjermene på den nyeste Samsung-brettbare, er alt stort sett ved det gamle. Galaxy Z Fold 4 kommer med en frontskjerm på 6,2 tommer, som riktig nok er svært smal (25:9-format), men likevel har plass nok til at man med nød og neppe kan bruke den brettbare mobilen som en alminnelig mobil – inklusiv alle apper – uten å brette den ut. Det er litt mer plass på årets frontskjerm, sammenlignet med fjorårets modell (2316 x 904 mot 2268 x 832 piksler), men det er en minimal forbedring som man ikke kan se med det blotte øyet.
Den vesentlig større brettbare skjermen er fremstilt av såkalt Ultra Thin Glass (UTG), som er en slags glasslegering med et tynt lag plast som beskyttende lag, og fleksibelt glass på undersiden. Det føles ikke helt som ekte glass, og det myke materialet betyr forøvrig at man kan se en fysisk brett som går på tvers gjennom skjermen, selv når den er brettet ut.
Det forstyrrer imidlertid hverken brukeropplevelsen eller bildekvaliteten, som stort sett er på nivå med hva vi er vant til fra Samsungs andre toppmodeller. I samme ånd har Galaxy Z Fold 4 også HDR10+, som optimerer bildet med hensyn til fargegjengivelse og kontrast.
Det mest karakteristiske ved den brettbare skjermen er faktisk 4:3-bildeformatet, som tilsvarer bildet på eldre bilderørsfjernsyn. De fleste appene tilpasser seg det spesielle formatet uten problemer, men når man vil se video, må man avfinne seg med ganske brede bjelker både over og under bildet. Med mindre man altså finner eldre TV-klipp på YouTube fra de gode, gamle dager, før flatskjerms-TV-ene gjorde sitt inntog.
For øvrig er den brettbare skjermen på årets modell ikke fullt så høy, men litt bredere enn tilfellet var på Galaxy Z Fold 3 (2176 x 1812 mot 2208 x 1768 piksler), noe som gjør multitasking, hvor flere apper er åpne på samme tid, mer hensiktsmessig. Det kommer vi tilbake til senere.
Også i år støtter Galaxy Z Fold 4 Samsungs S Pen, som imidlertid må kjøpes separat.
Galaxy Z Fold 4 utmerker seg også ved å by på meget god talekvalitet. Og det finnes jo faktisk mennesker som innimellom snakker i mobiltelefon.
Det er ingen fysisk inngang til hodetelefoner, så man må koble ørepropper eller hodetelefoner via Bluetooth. Men så byr den brettbare mobilen også på et dynamisk lydbilde med masse trøkk og krefter i alle frekvensområder. Samsung Z Galaxy Fold 4 er til og med utstyrt med to fremragende stereohøyttalere som leverer en sterk lydopplevelse. Faktisk er både lydkvalitet og volum så imponerende at mobilen låter bedre enn mange av de billigere Bluetooth-høyttalerne man kan kjøpe for noen få hundre kroner.
Kamera
Når det gjelder kameraet, skiller Samsung Galaxy Z Fold 4 seg markant fra sin forgjenger. I hvert fall når det gjelder den primære kameramodulen. Her satser Samsung i denne omgang på kamerateknologi fra Galaxy S22-serien, noe som betyr en vesentlig oppgradering av kameraet i forhold til fjorårets Galaxy Z Fold 3, hvor Samsung til tross for den brettbare mobilens ekstremt høye pris ikke hadde prioritert kameraet spesielt høyt.
Dermed består den primære kameramodulen på årets brettbare toppmodell av tre objektiver: en 50 megapiksler alminnelig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering), en 12 megapiksler ultravidvinkel (f/2.2) samt en 10 megapiksler tele med 3x optisk zoom.
Mobilen tar fremragende bilder, uansett om man zoomer inn, bruker ultravidvinkellinsen eller tar standardbilder med det 50 megapiksler store vidvinkelobjektivet.
Kameraet byr dessuten på et hav av funksjoner vi kjenner fra Galaxy S22-serien, der alle har til felles at de i høy grad bruker kunstig intelligens til å oppnå det beste resultatet. Det gjelder for eksempel den forbedrede portrettmodusen, som ved hjelp av det såkalte AI Stereo Depth Map sørger for at bokeh-effekten blir mer presis og korrekt – også ved “kompliserte” motiver.
Galaxy Z Fold 4 tar også bedre bilder om natten – eller generelt i mørke omgivelser – enn vi tidligere har sett fra noen brettbar Samsung-mobil. Det er igjen den kunstige intelligensen som hjelper til med å optimere bilder tatt om natten eller i dårlig belysning, så de får høyere oppløsning med mer skarphet og flere detaljer.
Kamera-appen har en rekke forskjellige foto- og videoinnstillinger, og i automatisk modus er brukergrensesnittet ganske renvasket med valg av brennvidde, filter og automatisk hjelp. I manuell modus kan man som vanlig justere ISO, fokuspunkter, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Men også kontrast og fargemetning samt manuelt blenderskifte.
Appen byr også på et par spesielle funksjoner som drar nytte av den brettbare skjermen – blant annet den såkalte Capture View Mode, som viser brukeren det nyeste opptaket på den nederste halvdelen av hovedskjermen, mens kameramodusen forblir aktivert på den øverste halvdelen.
Dessuten har Galaxy Z Fold 4 på grunn av den spesielle designen ikke bare ett, men hele to selfie-kameraer. Over den lille frontskjerm finner vi et enkelt objektiv på 10 megapiksler som tar glimrende bilder, og på innsiden sitter det et lite selfie-kamera, så man kan ta raske selvportretter samme hvilken skjerm man bruker.
Allerede på forgjengermodellen var sistnevnte selfie-kamera gjemt bak skjermen, og i år har Samsung økt pikseltettheten foran kameralinsen så den er enda bedre skjult. Dessverre gjør det ikke akkurat underverker for bildekvaliteten fra det lille fire megapiksler-kameraet, som ikke er noe å skrive hjem om.
Ytelse og funksjoner
Det ville da ha vært veldig dumt hvis man tømte sparegrisen for å få råd til den dyreste brettbare mobilen i butikkhyllene, og så ikke kunne dra full nytte av det spesielle skjermformatet.
Men det har man heldigvis god mulighet til med Samsung Galaxy Z Fold 4, som er blant de første produktene fra den koreanske elektronikkgiganten som kommer med Googles nye nettbrettversjon av Android rett ut av boksen.
Android 12L (L står for Large), som det nye operativsystemet heter, er bedre til å utnytte plassen på store skjermer, og det gjelder altså både nettbrett og brettbare mobiler. Blant annet blir multitasking i praksis lettere for brukeren takket være en ny prosesslinje, som tilsvarer det vi kjenner fra Windows og Mac OS. Alle appene man normalt har liggende som favoritter i bunnen av skjermen på Android-mobiler, ligger som faste elementer på prosesslinjen, mens de to sist åpnede appene vises lenger til høyre. Vil man multitaske og dermed kjøre flere apper av gangen, er det bare å dra app-ikonet opp på skjermen fra prosesslinjen. I alt er det plass til tre apper av gangen på Galaxy Z Fold 4-skjermen, samt en ekstra app som pop-up visning, som svever over de andre appene. Lettere blir det ikke.
Utvidede dra-og-slipp-funksjoner som lar brukeren kaste tekst, bilder og dokumenter fra en app til en annen, er også en del av pakken.
Og selv om det selvfølgelig krever en masse krefter og energi å drive en så stor mobiltelefon med så mange funksjoner, skjermer og kameraer, klarer Galaxy Fold Z 4 seg også mer enn hederlig på den fronten.
Men den foldbare mobilen er også blitt utstyrt med den for tiden (nest) raskeste prosessoren på markedet: Snapdragon 8+ Gen 1. Det er samme prosessor som sitter i OnePlus 10T, som vi akkurat har testet, men Samsung Galaxy Z Fold 4 presterer vesentlig bedre i alle Benchmark-tester, bortsett fra en. Det er med andre ord virkelig verdi for pengene med Galaxy Z Fold 4, noe som også er nødvendig hvis man skal kunne bruke de mange multitasking-mulighetene til noe i praksis.
Kun på ett punkt skuffer Galaxy Z Fold 4 mye. Som sin forgjenger kommer den nye brettbare mobilen med et relativt underdimensjonert 4400 mAh batteri, og der Galaxy Z Fold 3 fortsatt klarte vel åtte timer i vår Benchmark-test som presser mobilen til det ytterste, presterer Galaxy Z Fold 4 bare fire timer og 36 minutter i testen!
Det er en svakhet som vi også merker i daglig bruk, hvor den brettbare mobilen fort gisper etter mer strøm. Så desto merkeligere er det at den kun støtter 25 W kablet lading, når både Galaxy S22+ og Galaxy S22 Ultra støtter 45 W. Det tar derfor nesten en halvannen time å lade Galaxy Z Fold 4 fra 0 til 100 %, noe som sammen med den dårlige batteritiden ikke er den mest heldige kombinasjonen.
Konklusjon
Samsung satser stort på brettbare mobiler som Galaxy Z Fold 4, og koreanerne er ikke redde for å spekke sitt dyreste produkt med teknologi fra øverste hylle. Prisen er deretter – man kan kjøpe en bruktbil for de samme pengene – og spørsmålet er hvem som egentlig er i målgruppen?
Der er ingen tvil om at det brettbare formatet er kommet for å bli, og Galaxy Z Fold 4 leverer varene på de fleste punktene. Også med et virkelig godt kamera, som er det beste vi har sett i Galaxy Z Fold-serien til dato.
Men selv om bruksmulighetene er mange, tror vi at det er de færreste som egentlig får noe ut av den store brettbare skjermen og det som hører til av multitasking og beslektede mobile produktivitetsfunksjoner. Det er ikke ment som kritikk, men bare en oppfordring til den potensielle kjøperen om å vurdere behovene sine godt og grundig før man slår hull på sparegrisen.
Samsung Galaxy Z Fold 4 er en mobil for de få, men hvis man er blant de spesielt utvalgte (for eksempel profesjonelle influensere, digitale nomader, gründere, journalister, etc.), kan det være mange gode grunner til å vurdere et kjøp. Bare ikke batteritiden, som Samsung faktisk er nødt til å gjøre noe med før en eventuell etterfølger blir lansert til neste år.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser