Jeg kan se det for meg. To skip møtes i natten. Det ene skipet heter M/S Galaxy S, det andre M/S Galaxy Note. Og søt musikk oppstår.
Resultatet er blitt kjærlighetsbarnet Samsung Galaxy S23 Ultra, og som på forgjengeren Galaxy S22 Ultra kombineres det beste fra den forgangne Galaxy Note-serie med superkreftene fra Galaxy S-seriens mest heftige (og dyre) toppmodell. Vekten ligger på S-seriens kamerafunksjoner og Note-seriens fokus på produktivitet.
Ikke bare har Galaxy S23 Ultra fått en rekke funksjoner som vi tidligere kjente fra Note-serien, inkludert integrert S-Pen. Den har også fått en mer Note-aktig design. Akkurat som forgjengeren, som også så markant annerledes ut enn de andre modellene i S-serien.
Utseende og konstruksjon
Den nye Galaxy S23 Ultra har med sin flate og kantede utforming rent designmessig mer til felles med tidligere Note-modeller som Galaxy Note 10+ og Galaxy Note 20 Ultra, enn den har med de første to Galaxy S Ultra-modellene Galaxy S20 Ultra og Galaxy S21 Ultra.
Den kommer som nevnt med S-Pen integrert, hvor det er plass til den lille digitale stylusen i selve mobilen, hvor den festes via et lite hull i bunnen.
Vårt testeksemplar kom i fargen grønn, og baksiden er matt med kameralinsene direkte integrert i mobilen uten noe kamerahus som stikker ut og får mobilen til å vippe når den ligger på et bord.
Både for og bak beskyttes mobilen av Gorilla Glass Victus 2, mens den smale metallrammen er fremstilt av herdet aluminium. Byggekvaliteten er det ikke noe å utsette på. Samsung Galaxy S23 Ultra veier litt mer enn fjorårets Ultra-modell, men først og fremst føles den robust og solid – som om man i farten kunne banke en spiker i veggen med telefonen hvis hammeren er blitt borte. Galaxy S23 Ultra er da også IP68-sertifisert, så det er helt offisielt at den bør kunne holde til litt av hvert.
Skjerm og lyd
Samsung Galaxy S23 Ultra kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens, HDR10+-sertifisering og en maksimal lysstyrke på opptil vanvittige 1750 nits. Det er mer enn nok til at man kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra klar himmel. Noe vi faktisk lyktes med å bekrefte, da solen for en periode skinte gjennom februar-skydekket. Man må åpenbart helt til Sahara før det ikke lenger er mulig å se hva som skjer på skjermen.
Oppdateringsfrekvensen er adaptiv for å spare på strømforbruket. Det betyr i praksis at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Ser man på bilder, senkes frekvensen helt ned til 10 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale oppdateringsfrekvensen på 120 Hz er aktiv når man skroller på nettsider, beveger seg rundt i menyene eller spiller spill.
I praksis betyr det at Galaxy S23 Ultra byr på en skjerm som er tett på å være uovertruffen. Skjermbildet er knivskarpt og veldig lyssterkt, fargene er ekstremt kraftige, og det er en vaskeekte fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (for eksempel fra Netflix) på den HDR10+-sertifiserte skjermen. Det er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er det beste vi har sett. Og brukeropplevelsen, når man beveger seg rundt i menyer, på nettsider og på hjemskjermen, er ekstremt flytende og rask.
Også når det gjelder lydopplevelsen, leverer Galaxy S23 Ultra varene. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av den innebygde 32 bit DAC-en, og støtter blant annet Dolby Atmos. Dolby Atmos må man imidlertid selv huske å aktivere i innstillingene. Husk å gjøre det, for lydopplevelsen blir markant bedre!
Lydkvaliteten, når man bruker Galaxy S23 Ultra som lydkilde til musikkstrømming, er meget god, og det sitter også et par gode stereohøyttalere i mobilen så den med god samvittighet kan brukes til å se korte videoer, spille spill eller snakke håndfritt uten hodetelefoner.
Kamera
Likevel er det imidlertid kameraet som gjør at Samsung Galaxy S23 Ultra virkelig utmerker seg. Som i fjor har Samsung satset på et oppsett med en sensor med laserautofokus, samt to separate teleobjektiver på 10 megapiksler hver, hvor det ene kommer med 3x optisk zoom og det andre med 10x optisk zoom. I tillegg kommer et vanlig vidvinkelobjektiv på vanvittige 200 megapiksler (f/1.8 med optisk bildestabilisering) samt et ultravidvinkelobjektiv på 12 megapiksler (f/2.2). Resultatet er ganske overbevisende. Så lenge man holder seg til å zoome opptil 10x, blir resultatet stort sett støyfritt og skarpe bilder. Samsung har rett og slett bygget en vaskeekte paparazzi-mobil som kan komme tettere på motivet med brukbare resultater.
Det er også mulig å ta kjempestore bilder med vidvinkelobjektivet på 200 megapiksler. Slik kan man for eksempel fotografere et større motiv for deretter i etterbehandlingen – som foregår direkte i mobilens Galleri-app – å zoome inn på et bestemt utsnitt og så kroppe bildet. Det nye bildet blir også høyoppløst og ultraskarpt, og det er utrolig lett å bruke crop-funksjonen i Galleri-appen.
Det må nevnes at kameraet bare kan fange 200 megapiksler bilder i 4:3-format, da det er den vanlige vidvinkelen som gjør alt arbeidet. Det er til gjengjeld ikke til hinder for at de kroppede bildene lagres i andre formater.
Bilder tatt om natten eller i mørke omgivelser er også blitt bedre, takket være kunstig intelligens, som gjør sensoren hurtigere slik at den slipper mer lys inn.
Og da har vi enda ikke nevnt muligheten for å ta opp 8K-video samt den helt nye Expert RAW-appen, som lar brukeren ta bilder og redigere dem både i ukomprimert RAM-format og i JPEG.
Det betyr at kameraet på Galaxy S23 Ultra kan mer enn de fleste brukere noensinne får bruk for. Og det meste skjer også automatisk, slik at man får riktig gode bilder ut av mobilen nesten uansett hva man gjør. Og det er akkurat hva et mobilkamera skal kunne levere. Vi har vanskelig for å få armene ned!
Ytelse og funksjoner
Som nevnt kombinerer Galaxy S23 Ultra alle kamerafunksjonene fra S-serien med produktivitetsmulighetene fra den tidligere Note-serien. Og det kommer blant annet til uttrykk i kraft av gode, gamle S-Pen.
Alle de kjente S-Pen-funksjonene støttes – den kan for eksempel brukes som fjernutløser til kameraet eller som fjernkontroll til å styre presentasjoner – og spesielt den viktigste funksjonen, nemlig muligheten for å skrive og ta notater med pennen direkte på skjermen, nærmest uten forsinkelse, er også tilgjengelig med Galaxy S23 Ultra.
S-Pen har således en latenstid på 2,8 ms, noe som gjør skriveopplevelsen nesten hundre prosent naturlig. Samsungs egen app til notater, Samsung Notes, kan gjenkjenne håndskrift på adskillige språk, og konvertere det skrevne ordet til digital tekst.
Under skjermen på Samsung Galaxy S23 Ultra sitter for første gang på våre breddegrader en prosessor fra Qualcomm, nemlig den splitter nye Snapdragon 8 Gen 2.
Samsung har ellers gjennom mange år produsert to forskjellige versjoner av toppmobilene i selskapets Galaxy S-serie. Modellene, som var til salgs i USA og Asia, var utstyrt med Snapdragon-prosessorer fra chip-produsenten Qualcomm, mens mobilene i de europeiske butikkene typisk var utstyrt med såkalte Exynos-prosessorer fremstilt av Samsung selv.
Cirka 30 % av enhetene i fjorårets Galaxy S22-serie ble produsert med Exynos 2200-chips, mens 70 % kom på markedet med en Snapdragon 8 Gen 1-prosessor under skjermen.
Og det var mange europeiske Samsung-brukere misfornøyde med, for mobiler med Snapdragon 8 Gen 1, som for eksempel OnePlus 10 Pro eller Xiaomi 12 Pro, løp i sirkler omkring Samsung-mobiler med Exynos 2200 når det angikk rå ytelse. Noe vår test av Samsung Galaxy S22+ også påpekte.
Men nå er det andre ting som teller, og med Snapdragon 8 Gen 2 under panseret, yter Galaxy S23 Ultra som et atomkraftverk. Faktisk kan vi uten å blunke konstatere at Samsungs nye monstermobil er den raskeste Android-mobilen vi har testet til dags dato.
Vi har kjørt alle våre vanlige Benchmark-tester på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S23 Ultra omtrent den kraftigste mobilen man i skrivende stund kan kjøpe for penger.
Den nærmeste konkurrenten i prisklassen er iPhone 14 Pro Max, og sammenligner vi testresultatene, vinner Apple når det gjelder Geekbench 5, som måler CPU-ens generelle ytelse. Derimot er Samsungs mobil raskest i testene som måler den grafiske ytelsen – som GFXBench og 3DMark. I daglig bruk er det vanskelig å merke noen reell forskjell. Her er det ingen slinger i valsen, alt går lynraskt, og spesielt med den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz glir alt i brukergrensesnittet som i olje, og hverken de tyngste appene (spill som Asphalt 9) eller heftig multitasking gjør mobilen svett i pannen.
Selv med den høyeste lysstyrken har Galaxy S23 Ultra strøm nok sent på dagen til at man ikke trenger å gå på kompromiss, noe som også bekreftes av vår Benchmark-test som piner mobilen ved maksimal belastning. Likevel holdt Galaxy S23 Ultra i nesten syv timer, noe som ikke er prangende, men så absolutt godkjent, omstendighetene tatt i betraktning. Så man må si at det store batteriet på 5000 mAh gjør et godt stykke arbeid.
Og skulle det likevel gå galt, kan mobilen lades relativt raskt. Den maksimale ladeeffekten på 45 watt er en del mindre enn diverse kinesiske mobilprodusenter leverer til sine kunder, men til gjengjeld bør det være gode sjanser for at batteriet på Galaxy S23 Ultra holder lenger enn hos konkurrentene på grunn av den mer skånsomme ladingen.
Konklusjon
Hvis man heller vil ha en Android-mobil enn en iPhone, så er Samsung Galaxy S23 Ultra uten diskusjon den beste mobilen man kan kjøpe akkurat nå.
På mange måter er toppmodellen i Galaxy S-serien en slags Galaxy Note med hemmelig identitet, men reelt er det en genistrek fra Samsungs side å kombinere det beste fra de to seriene i et produkt.
Det man får med Samsung Galaxy S23 Ultra er et markedsledende kamera, den flotteste og mest lyssterke skjermen vi har sett, topp ytelse med Qualcomms aller nyeste teknologi under panseret og så S-Pen og alle produktivitetsfunksjonene fra den gamle Galaxy Note-serien. En perfekt kombinasjon.
Koster dette atomkraftverket av en mobil skjorta? Ja, det gjør den. Men en Apple iPhone 14 Pro Max med tilsvarende konfigurasjon koster enda mer, så hvis man virkelig vil ha fingrene i den absolutt beste teknologien som er tilgjengelig på markedet akkurat nå, er det nok bare å betale ved kasse 1.
Apple iPhone 14 Plus
Må du bytte mobil?
Er virkelig iPhone den beste mobilen? Hvorfor er den i så fall det? Som innbitt Android-bruker har jeg tatt utfordringen med å leve med to iOS-produkter for en periode. Usikker på om jeg skal le eller gråte …
42-43” LCD og OLED-TV-er til gaming
Beste TV-er til gaming
En TV behøver ikke være kjempestor for å gi deg gåsehud på film, serier og sport. Disse kompakte 42- og 43-tommerne fungerer også glimrende til gaming!
JBL Tour Pro 2
JBL slår på stortromma
JBL Tour Pro 2 er et par multikunstnere av noen trådløse ørepropper. Det er nesten ingenting de ikke kan!
Apple HomePod 2
Smarthøyttaler for Apple-brukere
Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser