TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Samsung Galaxy S10+

Den komplette pakken

Med Galaxy S10+ får man alle de siste tekniske innovasjonene i samme mobil.

Av / 25.02.19 - 14:21
Samsung Galaxy S10+

Home mener

  • Utmerket trippelkamera, imponerende skjerm, lynrask ytelse.
  • Meget kostbar maks utstyrt, Bixby-assistenten irriterer med sin knapp.

Før lanseringen av Samsung Galaxy S10+ var forventningene skrudd høyt opp.

Det siste halvåret har fjorårets Galaxy S9 begynt å føles alt mer sliten og utdatert. Alle konkurrentene har sluppet mobiler med flere og bedre kameraer, bedre ytelse og en hel rekke interessante finesser. Samsung begynte å miste andeler til aggressive konkurrenter som Huawei.  For å vise hvem det er som bestemmer måtte de derfor ikke bare matche konkurrentene, de trengte også å vise opp noe stort sett feilfritt. Noe som vekket begjæret hos konsumentene.

Og det har de gjort. Samsung Galaxy S10+ er helt enkelt sexy med sin kurvede form og de fargeskinnende baksidene. Den har den største og lekreste skjermen, og med et bortgjemt selfiekamera, får man inntrykk av at skjermen virkelig går fra kant til kant. At fingeravtrykkleseren befinner seg bak glasset bidrar til at det føles som en pen mobil uten distraksjoner. Den har også klasseledende ytelse, betydelig mer minne enn tidligere, og kan fås med opptil 1000 gigabyte (!) lagring. Men da springer pris i været til 17.500 kroner, som er i samme liga som Apple XS Max, hvis pris ble kritisert som bisarr for en mobiltelefon.

Samsung Galaxy S10+

Utseende og konstruksjon

Med Galaxy S7 Edge begynte Samsung sin avvikling av skjermkanter ved å bøyeskjermen over sidene. Med Galaxy S8 krympet man over- og underkanten betydelig. Og med den nye Infinity-O skjermen gjemmer man selfiekameraet i et utstanset hull i stedet for i et hakk som iPhone. Noe vi sant nok allerede har sett på Honor View 20. Ved også å minske kantene ytterligere er vi nesten fremme ved en mobil som savner kanter. Inntrykket er at skjermen virkelig dekker hele fremsiden.

Annonse
Utstanset selfiekamera “Infinity-O”. Foto: Jonas Ekelund
Utstanset selfiekamera “Infinity-O”. Foto: Jonas Ekelund

Baksiden er oppfriskende ren fra forstyrrelser med bare de nye trippellinsene for kameraet og en diskré logo. Dette da vi også slipper fingeravtrykkleseren som i stedet sitter bak skjermglasset. Foruten svart kan den fås i en perlemorskimrende hvit, og om man kjøper de mer velutrustede modellene også i enda penere keramisk bakside i hvitt eller svart. Naturligvis beholder Galaxy sin IP68 støv- og vanntetthet fra tidligere.

Skjerm

Takket være de krympede kantene har skjermen kunnet bli litt høyere, noe som gir et 19:9 skjermforhold. Praktisk for å skrolle på sosiale medier eller lese lange tekster. Men det er film- og bildevisning som skjermen er aller best på. Med en HDR 10+ sertifisering har den et fantastisk flott dynamisk fargespekter. Den har også forbedret gjengivelse av korrekte farger, noe som er viktig ved fotografering. Takket være hele 1200 nits lysstyrke er kontrasten eventyrlig og skjermen er lesbar i sollys. Alt takket være et enda sterkere Gorilla Glass 6.

Kameraer

Foruten vidvinkel- og telelinsen fra Galaxy S9+ har S10+ blitt utstyrt med en ultra-vidvinkel-linse. Den har et like bredt synsfelt som det menneskelige øyet, slik at man virkelig skal kunne fange det man ser når man har en spektakulær utsikt. Som konkurrentene bruker man nå en «nøytral prosessor» som analyserer motivet bedre, velger blant et bredere spekter av motivprogrammer og tilpasser innstillingene. Den kan nå også gi deg forslag til hvordan du kan komponere bildene bedre.

Vidvinkel, ultra-vidvinkel og telelinse. Foto: Samsung
Vidvinkel, ultra-vidvinkel og telelinse. Foto: Samsung

Ved normale forhold blir bildene meget bra eksponert, fargegjengivelsen er meget bedre enn tidligere og den fokuserer helt utmerket. Man ser også flere detaljer i skygger takket være bedre HDR-bearbeiding. I svakt lys får man omtrent samme lysstyrke som tidligere, men med mer naturlige farger, bedre skarphet og flere bevarte detaljer. Verdensklasse! Man merker at bildebehandlingen har tatt et stort steg i riktig retning, og er nå i klasse med vår tidligere favoritt Huawei P20 Pro.

Bruk

Fingeravtrykkleseren bak glasset bruker, til forskjell fra OnePlus 6T og Huawei Mate 20 Pro, ultralyd. Dermed får man en 3D-avlesning, noe som ifølge Samsung gjør det betydelig vanskeligere å lure den. Den er ikke like rask som tradisjonelle lesere, men ikke plagsomt langsom.

Dersom kompisens mobil ikke orker mer, kan man bruke Galaxy S10+ som en trådløs ladeplate. En finesse vi tidligere har sett på Huawei Mate 20 Pro. Wireless Power Share er kanskje ikke noe man bruker hele tiden, men likevel en artig finesse.

Det nye grensesnittet One UI er ikke unikt for S10+, men fås også på S9 etter oppgradering til Android Pie. Det gjør mobilen lettere å bruke med en hånd, noe som er velkomment med så store skjermer, og tydeligere. Generelt sett mindre som er i veien enn tidligere og faktisk ganske fint.

Mindre artig er at de holder på en knapp på siden for Bixby, Samsung digitale assistent. Da den ikke finnes på skandinaviske språk er det mest irriterende når den hele tiden hopper frem og maser om at man burde prøve den. Nei takk.

Ytelse

Vi har selvfølgelig ikke sett tallene for kommende Snapdragon 855, men Samsungs egne Exynos-prosessor er markant raskere enn nåværende Snapdragon 845 og Huaweis Kirin-prosessor. Vi snakker om 15-20 prosent raskere beregninger, 33 prosent raskere grafikk, og takket være mer og raskere minne, opp mot 40 prosent raskere enn Galaxy S9. Den har også støtte for den nye Wifi 6 samt raskeste klasse av 4G LTE. Batteriet er større, men det er også skjermen, så vi opplever at batteriet holder omtrent like lenge som før. Noe som er helt ok.

Konklusjon

Samsung har hatt mye å bevise, men har levd opp til forventningene. Samsung Galaxy S10+ har plukket rosinen ut av konkurrentenes pølser og levert et flaggskip med alle deres finesser i et apparat. Man trenger altså ikke velge om man vil ha mange og bra kameraer, utmerket skjerm eller rask ytelse. Den bortgjemte fingeravtrykkleseren fungerer utmerket, og den omvendte trådløse ladingen er fin. Alt dette i en pen og kurvet forpakning med en skjerm som ser ut til å dekke hele fremsiden. Den blir imidlertid veldig dyr om man velger maksimal lagringsplass. Den som vi spare en slant kan snegle i vei på den mer overkommelige Galaxy S10e i stedet.

Karakter
Samsung Galaxy S10+
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?