TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Samsung Galaxy A8 (2018)

Ny tenning for mellomklassen

Samsungs nye modell føles luksuriøs og gjør det meste bra, men koster deretter.

Av / 31.01.18 - 11:23
Samsung Galaxy A8 (2018)

Home mener

  • Meget bra OLED-skjerm. Fin lydkvalitet. Pen og robust design. Utmerket batteritid.
  • Måtelig ytelse. Gammel Android-versjon installert. Vel dyr ved lanseringen.

Tidligere års A-modeller, som er mellomklassen under Galaxy S, har fått navn hvor tallene står for størrelsesklassen. Men nå virker det som om Samsung har skiftet strategi, og bruker helt enkelt tallene for å angi generasjonene. Akkurat som vi har sett med Galaxy Note 8, samt Galaxy S8 og en Plus-modell, får vi derfor se en Samsung Galaxy A8. Plus-modellen lanseres derimot ikke i Europa. Sammenlignet med forgjengeren Galaxy A5 har både design og innhold blitt betydelig forbedret.

Utseende og konstruksjon
Der den tidligere modellen avgjort så mer klumpete ut enn S-serien, er Galaxy A8 nå betydelig mer lik. Det samme langsmale utseendet med tynne kanter rundt skjermen og fingeravtrykkleseren på baksiden. Faktisk med en bedre plassering enn på Galaxy S. Skjermen er ikke lekkert avrundet som på S, men gir likevel et bra inntrykk. Kvalitetsfølelsen er utmerket, den er vridningsstiv, samt støv- og vanntett, ifølge IP68. Derimot er den forholdsvis tung.

Samsung Galaxy A8 (2018) 1
Med avlang skjerm og smale kanter ligner den Galaxy S8. Foto: Samsung

Skjerm
Som på S-modellen har den fått et langsmalt 18,5:9-bildeformat og samme utmerkede Infinity OLED-panel. Forskjellene er at oppløsningen er litt mer fornuftig, og at lysstyrken er noe dårligere, men likevel fullt ut akseptabel. Naturligvis er både svartnivå og kontrast upåklagelig. Derimot mangler den støtte for HDR. Fargegjengivelsen er utmerket, og man kan selv velge fargeprofil ifølge sRGB (Basic), Adobe RGB (Photo), DCI-P3 (Cinema) eller livlige farger (Adaptive).

Kamera
Det mest oppsiktsvekkende med A8 er de doble selfiekameraene, som gjør det mulig å veksle mellom detaljerte nærbilder eller vidvinkelformat om man vil få med kameratene på bildet. De brukes også for å kunne ta bilder med uskarp bakgrunn. Effekten er ikke like bra som hos visse konkurrenter, men har heller ikke de samme problemene som noen av dem har. Hovedkameraet er mer tradisjonelt, det mangler optisk bildestabilisering, men har fått en mer lyssterk optikk.

Annonse

Det er en typisk «pek og skyt»-opplevelse, hvor man mangler manuelle innstillinger selv i Pro-modus, og HDR er blitt gjemt i en undermeny. Automatikken gjør for det meste en bra jobb, og gir bilder med god hvitbalanse og detaljer i skyggene. Så lenge man holder kameraet stille, får man skarpe bilder, men bildebehandlingen er iblant vel aggressiv. I svak belysning lykkes den med å bevare fargegjengivelsen, og gir lyse bilder, om enn med merkbar støy.

Lyd
Det er litt ukonvensjonelt å sette høyttaleren på siden, men det gir fordelen av at man ikke kommer til å dekke den med fingeren. Den klarer relativt høyt volum, og lydkvaliteten er blant de bedre vi har hørt! Samsung har beholdt hodetelefonutgangen, og de medfølgende øreproppene er bedre enn gjennomsnittet. Kobler man til et par bedre hodetelefoner, får man en ren og fin lyd paret med bra forsterkning. Det finnes også en equalizer, slik at man selv kan regulere lydprofilen.

Bruk
Fingeravtrykkleseren reagerer raskt og presis, og den bedre plasseringen gjør at man slipper å sette fingeren på kameralinsen. Ansiktsgjenkjenningen fungerer halvbra i lyse omgivelser, men overhodet ikke i dårlig belysning. Langt fra Apples FaceID. Samsungs assistent Bixby er fortsatt dårligere enn Google Now, stemmeassistenten snakker fortsatt ikke norsk, og fotogjenkjenningen mislykkes alt for ofte. Vi slipper i det minste den irriterende Bixby-knappen på siden, men Bixby legger seg likevel mer enn ønskelig opp i hva man gjør. Et fint pluss er at også denne mellommodellen, har fått støtte for den kontantløse betalingsfunksjonen Samsung Pay. Her i Norden foreløpig kun tilgjengelig i Sverige.

Samsung Galaxy A8 (2018) 2
Endelig sitter fingeravtrykkleseren på riktig plass. Foto: Samsung

 

Ytelse
Mellomklasse-prosessoren Exynos 7885 har en interessant løsning med to kjerner med høy ytelse og seks strømbesparende. Det antyder at den kan gjøre mange ting samtidig, men at den er begrenset ved krevende oppgaver. Den presterte også 20–30 prosent dårligere enn Galaxy S8, og til og med dårligere enn konkurrenter i samme prisklasse. Spesielt grafikken ligger lagt etter sammenlignbare mobiler. Derimot merker man det ikke spesielt mye i daglig bruk. Batteritiden er derimot utmerket, og med drøye 11 timer setter den ny rekord i PCMarks batteritest.

Konklusjon
Galaxy A8 er et opprykk for Samsungs mellomklasse, og gjør den mer sammenlignbar med toppmodellen Galaxy S8. Den har fått en skjerm som nesten dekker fronten, og har nesten like bra bildekvalitet. Designen er pen, den er vanntett, og håndteringen går lett takket være en bedre plassert fingeravtrykkleser. Kameraet er blitt mye bedre, og til og med lyden er bedre enn vi er vant til. Ytelsen er derimot ikke i klasse med resten, unntatt batteritiden som er utmerket. Vi får bare håpe at A8 synker like raskt i pris som forgjengeren, for lanseringsprisen er for høy sammenlignet med konkurrentene i mellomklassen.

Les også:
Test av OnePlus 5T
Test av Nokia 8
Test av Asus Zenfone 4 ZE554KL

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?