TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: reMarkable 2

Digital notatbok

En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.

Av / 15.11.20 - 10:00
reMarkable 2

Home mener

  • Svært god skrive- og tegnefølelse på skjermen. Ingen oppstartstid, enkel å bruke, lang batteritid og skylagring og deling av dokumenter er en lek.
  • Ikke like kjapp som et nettbrett, ikke baklys og relativt høy pris.

Se for deg at du sitter på (hjemme)kontoret og jobber med et prosjekt. Ved siden av laptopen har du en notatblokk som du skribler ned tanker om prosjektet etterhvert som arbeidet skrider frem. Så kommer du på at notatene er nyttig for dine kolleger, og tar et bilde av dem med mobilen og sender dem notatene.

Ikke særlig praktisk, og heller ikke særlig smart.

Notatene kan drukne i eposter og lar seg ikke lett organisere eller dele flere ganger, uten at man tar et nytt bilde og sender videre, når man kommer på noe man glemte å notere.

reMarkable 2 1
Noter hva du vil, også i flere lag om nødvendig. Foto: Lasse Svendsen

Mac-brukere kan bruk en iPad som notatblokk og med siste utgave av iOS operativsystemet til iPad, kan de også notere i dokumenter og dele dem med kolleger.

reMarkable 2 2
Litt tynnere en en iPad. Foto: Lasse Svendsen

Men å skrive på en glatt glasskjerm med en hard pekepenn som Apple Pencil, er ikke like komfortabelt som blyant eller penn på papir. Selv om det faktisk fungerer fint.

Annonse

Her så teamet bak norske reMarkable et hull i markedet 2013. Et nettbrett som ikke er et nettbrett, men en digital skrive- og tegneblokk, med bedre skrivefølelse og konvertering av håndskrift til tekst, skylagring og deling av notater og dokumenter på enklest mulig måte.

reMarkable 2 3
Foto: Lasse Svendsen

reMarkable 1 var et kostbart Kindle-lignende brett med litt trege responser og noen irriterende bugs, i tillegg var den like dyr som en iPad i samme størrelse.

reMarkable 2 4
Man trenger en pekepenn, kalt Marker stylus. Foto: Lasse Svendsen

Remarkable 2

Prisen er betydelig redusert på den nye utgaven simpelthen kalt reMarkable 2.

Den har en 10,3-tommers E-ink-skjerm lignende den et Kindle lesebrett har. reMarkable kaller det Canvas, treffende nok, siden man både kan skrive og tegne på skjermen.

reMarkable 2 5
Skjermen er trykkfølsom, og det fungerer utmerket. Foto: Lasse Svendsen

Den nye skjermen på reMarkable 2 er blitt mye raskere, 21 ms som er på høyde med en iPad, men brettet er tynnere og lettere (4,7mm og 405 gram), og ikke minst: Batteritiden er et par uker med daglig bruk.

Skjermen har ikke bakbelysning, men det har heller ikke en skriveblokk fra Moleskine, og fungerer aller best i et godt opplyst rom.

reMarkable 2 6
Man kan enkelt notere i PDF-er. Foto: Lasse Svendsen

Tilbehør

reMarkable 2 kan kjøpes uten noe tilleggsutstyr, men man trenger en reMarkable penn, kalt Marker her, som det finnes to typer av. Marker og Marker, hvor sistnevnte foruten å være sort, også har digitalt viskelær på baktuppen.

reMarkable 2 7
Marker 2 har viskelær i enden, her med ekstra tupper. Foto: Lasse Svendsen

Begge leveres med ni ekstra filttupper i esken, som er forbruksvare, siden de slites ned etter en tids bruk. Akkurat som en blyant, men her slipper du blyantspisser.

Det finnes også et etui formet som en tekstilkonvolutt med plass til en Marker, og en folio (bok) i tre farger som fester seg med magneter og omslutter brettet.

reMarkable 2 8
Folio finnes i flere farger, og funger som et omslag for brettet. Pennen holdes på plass med magneter. Foto: Lasse Svendsen

Brettet lades med den medfølgende USB-kabelen, og har ingen oppstartstid eller installasjonsprosess. Alt man behøver å gjøre er å koble seg til Wifi, lage seg en reMarkable-konto, velge språk og så er man i gang.

reMarkable 2 9
USB-lading. Batteriet holder cirka to uker. Foto: Lasse Svendsen

Det er bare én knapp på brettet, og det er strømbryteren. Alt annet betjenes med en Marker eller fingrene.

reMarkable 2 10
Etui med plass til en penn. Foto: Lasse Svendsen

Brukervennlighet

reMarkable-brettet kjører et Linux-basert operativsystem kalt Codex, på en dobbeltkjerne prosessor, og det fungerer tilfredsstillende. Det går på ingen måte like kjapt som på en iPad, og brettet har noen forsinkelser av samme type som vi kjenner fra lesebrett med e-ink-skjermer.

reMarkable 2 11
Foto: Lasse Svendsen

Det er alltid en viss, om en knapt merkbar, forsinkelse når man tapper på et ikon med fingeren eller en marker. Men når man skriver eller tegner, merker man ikke noe til det. Forsinkelsene er tydeligst når man blar i dokumenter og navigerer i menyene i stolpen på siden.

reMarkable 2 12
Oversikt over sidene i en bok. Foto: Lasse Svendsen

Man kan velge mellom ulike skriveredskaper fra tynn penn til kalligrafipenn og paintbrush. Alt etter hva som passer til oppgaven. Illustrasjoner, markeringer og tekst er alltid monokrom, selvsagt, men skjermens 4096 nivåer med trykkfølsomhet, gjør det faktisk enkelt å få kalligrafi til å se pent ut. Trykkfølsomheten vises også når man f.eks. velger en tusj og trykker hardere på skjermen.

reMarkable 2 13
Foto: Lasse Svendsen

Notater kan også legges lagvis, layers, som mange kjenner fra Photoshop, og man kan ta utdrag fra tekst eller notater i dokumenter.

reMarkable 2 14
Maler. Foto: Lasse Svendsen

Det finnes et utvalg maler man kan velge blant, eller man kan lage sin egen notatblokk, lagre og sortere, og man kan importere dokumenter fra laptopen til brettet. Som dog har veldig begrenset formatstøtte for ulike dokumenter. PDF-er og bilder og illustrasjoner i PNG-format fungerer utmerket, men man kan ikke uten videre importere word- eller excel-dokumenter til brettet.

Det er støtte for nettbøker i EPUB-format her, som må lastes ned til en datamaskin først, og så til reMarkable-brettet før man kan lese dem på skjermen.

reMarkable 2 15
Remarkable 2 funger fint som lesebrett. Foto: Lasse Svendsen

Deling

Men man kan dele notatene sine ganske så enkelt. Enten i skyen via reMarkable-kontoen eller epost. Det er også mulig å konvertere håndskrift til tekst, og det fungerte forbløffende godt. Undertegnedes håndskrift ligner mer på det en lege skribler ned på en resept, men konverteringen gikk kjapt og smertefritt på brettet, som bare unntaksvis bommet på enkelte bokstaver. 

Folk med penere håndskrift enn min, de fleste altså, vil kunne ha stor nytte av håndskrift til tekst-konverteringen.

reMarkable 2 16
Håndskrift til tekst-konvertering. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Det føles veldig rart å skrive på en skjerm med en overflate som føles som silkematt papir. Hvertfall etter å ha skrevet på et nettbrett med skjerm i glass. Det krever bittelitt tilvenning, men skrivefølelsen er forbausende god, også sammenlignet med kvalitetspapir. Fyllepenn-puritanere vil helt sikkert ikke høre på sånt, men for de fleste andre er reMarkable 2 et svært anvendelig verktøy med nydelig skrivefølelse, som kan erstatte notatboken for mange av oss, Og når kvelden kommer, kan Remarkable-brettet brukes som et fullverdig lesebrett. Forbløffende bra gjort.

reMarkable 2 17
Foto: Lasse Svendsen

Karakter
reMarkable 2
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 hendelser på “reMarkable 2”

  1. Eier rm2. Veldig fornøyd. Bruker den nesten daglig på jobb. Notering under møter og tegning. Dersom man kjenner en som eier en rm2 kan man få 400kr i rabatt ved bruk av en referral kode på remarkable.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde