Fans av den typen brettbare mobiler som nærmest er en hybrid mellom mobil og nettbrett, har hittil ikke hatt vanskeligheter med å bestemme seg for hvilken modell de ville kjøpe. I hvert fall ikke i de norske butikkene. For den eneste av denne typen som i det hele tatt har funnet veien til våre breddegrader, er Samsung Galaxy Z Fold. Den kom i sommer, og er nå tilgjengelig i femte generasjon.
I andre deler av verden er utvalget noe større. Google Pixel Fold, Honor Magic Vs, Oppo Find N2 og Xiaomi Mix Fold 3 er de viktigste konkurrentene til Samsungs brettbare toppmodell i det store utland, men nettopp Samsung – og selvfølgelig Apple – sitter så tungt på markedet i Norge at det trolig er grunnen til at konkurrentene inntil nå har valgt å utelukke de norske forbrukerne.
Men har man sett frem til en brettbar mobil fra en annen produsent enn Samsung, kommer juleaften tidlig i år. For OnePlus har nemlig lansert den brettbare OnePlus Open, og her er det virkelig snakk om en hybrid monstermobil som nok skal gi Samsung kamp til døren ute i butikkene. Også på pris selv om OnePlus Open heller ikke er billig.
L&B Home er blant de ganske få norske mediene som har fått mulighet til å teste den brettbare mobilen opp til den offisielle lanseringen, og uten å røpe for mye på forhånd – konklusjonen pleier man jo å lese til slutt – er OnePlus Open på mange måter den kinesiske produsentens svennestykke.
En bedre og mer formfull mobil har vi rett og slett aldri sett fra OnePlus, men kanskje det blant annet skyldes at OnePlus Open er utviklet av OnePlus og den langt større produsenten Oppo i fellesskap? De to selskapene eies nemlig av kinesiske BKK Electronics, som faktisk er verdens nest største mobilprodusent, og utover OnePlus og Oppo også eier mobilmerkene Realme, Vivo og IQOO.
Det har derfor ikke skortet på ressurser når den brettbare mobilen skulle utvikles, og OnePlus Open blir da også tilgjengelig i stort sett hele verden, på hjemmemarkedet i Kina imidlertid under navnet Oppo Find N3.
Design og konstruksjon
Det er med andre ord både seriøse penger og store ambisjoner bak OnePlus Open, og det ser man ved første øyekast.
Der Samsung måtte bruke hele fem forsøk før det lyktes koreanerne å produsere en brettbar mobil uten luft mellom de to skjermhalvdelene når de er klappet sammen, har den første brettbare OnePlus-mobilen en så presis skåret design, at selv et hårstrå får vanskeligheter med å klemme seg inn i mellomrommet.
Nå er designen riktig nok basert på de to første brettbare Oppo-modellene, Oppo Find N og Oppo Find N2, men heller ingen av disse mobilene hadde så store problemer med luft mellom skjermhalvdelene som Samsungs tidlige Galaxy Z Fold-versjoner. Og OnePlus Open er blitt enda mer kompakt i sammenklappet tilstand enn sine Oppo-forgjengere, ikke minst takket være et nytt hengsle, det såkalte Flexion Hinge, som består av bare 69 bevegelige deler.
Ikke bare eliminerer den tette lukkingen risikoen for at for eksempel et sandkorn finner veien inn mellom de to halvdelene og risser opp skjermen. Den nye hengsledesignen er også med på å gjøre OnePlus Open 1,7 mm slankere enn sin konkurrent når den er klappet sammen.
Hengslet kan imidlertid ikke ta hele æren, for med sine 5,8 mm i utbrettet tilstand er OnePlus Open den slankeste brettbare mobilen vi har testet. Og dermed føles den også enklere å håndtere og lettere enn den egentlig er. Med sine 245 gram veier den ellers fem gram mer enn fjorårets iPhone 14 Pro Max, som var litt av en kraftkar, men det merker man ikke noe til i daglig bruk.
Som vårens OnePlus 11 har OnePlus Open en ganske stor sirkulær kameramodul på baksiden, som virkelig skiller seg ut. Og selv om den brettbare formfaktoren er ny for OnePlus, er det likevel blitt plass til den populære ‘alert slider’ – en liten skyver som skifter mellom lyd, vibrasjon og lydløs modus – øverst på den skjermhalvdelen som vender mot venstre når mobilen er brettet ut. På/av-knappen (med innebygd fingeravtrykkleser) og volumknappen befinner seg på den motsatte siden. Imidlertid vender alle de tre knappene naturligvis samme vei når OnePlus Open er klappet sammen.
Den brettbare skjermen er fremstilt av blant annet Ultra Thin Glass, mens frontskjermen beskyttes av såkalt Ceramic Guard. OnePlus hevder at Ceramic Guard er 20 prosent mer robust enn Gorilla Glass Victus, og vi gjetter på at beskyttelsen er beslektet med Ceramic Shield, som Apple bruker som skjermbeskyttelse til iPhone.
I tillegg er mobilens ytre fremstilt av en legering som kombinerer adskillige metalltyper, inkludert titan, med det erklærte formålet å treffe den perfekte balansen mellom lett vekt og robusthet. Perfeksjon er et stort ord, men sikkert er det at OnePlus Open føles særdeles robust. Og det er første gang vi tester en brettbar mobil uten på noe tidspunkt å ha vært redd for å ødelegge den!
Vårt testeksemplar var matt grønn (av OnePlus kalt Emerald Dusk), og dette er den eneste fargen vi får på våre breddegrader. Men utover det finnes mobilen også i en sort fargetone (som OnePlus kaller Voyager Dark).
Skjerm og lyd
Både frontskjermen og den brettbare skjermen leverer et knivskarpt og høyoppløst skjermbilde med en nærmest fløyelsmyk brukeropplevelse. I tillegg kommer en heftig lysstyrke på opptil vanvittige 2800 nit, som i praksis betyr at skjermen kan brukes problemfritt utendørs, selv om solen skinner fra skyfri himmel. Det er like før mobilen kan ses fra rommet, så kraftig lyser den opp!
Begge skjermenes oppdateringsfrekvens er adaptiv opptil 120 Hz (1–120 Hz for den brettbare skjermen og 10–120 Hz for frontskjermens vedkommende), noe som i praksis betyr at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Dermed får man en myk og rask brukeropplevelse.
Men det mest bemerkelsesverdige er at frontskjermen på 6,31 tommer med sitt 20:9-format er like bred som vi kjenner det fra helt alminnelige mobiler. Med andre ord er den faktisk brukbar, noe som står i skarp kontrast til alle tidligere Samsung Galaxy Z Fold-modeller. Og selv om Samsungs frontskjerm riktig nok har blitt større og bredere med tiden, må selv den nyeste modellen, Galaxy Z Fold 5, nøye seg med en frontskjerm i et mystisk 23,1:9-format, som er betydelig smalere enn man er vant til fra sin normale mobil.
Et smalt skjermformat gjør at brukeropplevelsen blir markant dårligere, og nettopp derfor er det en kjempefordel at OnePlus Open har klart å få plass til en frontskjerm i 20:9-format. Det er akkurat samme format som for eksempel OnePlus Nord 2 og Samsung Galaxy S21 Ultra, og ved daglig bruk betyr det i praksis at man har langt større fleksibilitet enn med Samsungs brettbare mobil.
Man kan nemlig nøye seg med å åpne mobilen og bruke den store skjermen når det gir mening. Resten av tiden er det opplagt å bruke frontskjermen på OnePlus Open som en helt vanlig mobil, og selv om det kan låte som en liten ting, er det nettopp noe slikt som ville kunne få flere mennesker til å velge en brettbar mobil.
Er frontskjermens format for smalt, vil man helst unngå å bruke den mer enn høyst nødvendig, men blir i stedet nødt til å åpne mobilen for å bruke den store skjermen. Det er en ekstra handling som tar tid, og raskt blir irriterende når man må gjøre det 60 ganger i timen, noe som ikke er helt urealistisk så ofte som de fleste av oss bruker mobilene våre.
Med OnePlus Open er det like lett som med en alminnelig mobil å ta tak i mobilen i lommen og sjekke Facebook eller lese den nyeste e-posten mens man venter på bussen. Og man kan gjøre det med én hånd. Setter man seg ned og har tid til å være produktiv eller bli underholdt, kan man velge å åpne mobilen og få glede av alle de mulighetene den brettbare skjermen byr på. På den måten gir det brettbare formatet mening!
Også når det gjelder lydopplevelsen er OnePlus Open helt oppe i toppen. Mobilen er selvfølgelig utstyrt med aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når man strømmer trådløst via Bluetooth, og de integrerte høyttalerne har både Dolby Atmos og romlig lyd (spatial sound), som gir en helt unik lydopplevelse uansett om man bruker mobilen til å lytte til musikk, se videoer eller game uten hodetelefoner.
Kamera
Den store sirkulære kameramodulen rommer et tredobbelt kamera bestående av en 48 Mp vidvinkel med optisk bildestabilisering, basert på Sonys nyeste LYTIA-T808-sensor, en 48 Mp ultravidvinkel med et synsfelt på 114° samt en 64 Mp tele med periskopteknologi og 3x ekte optisk zoom, pluss 6x hybridzoom. På toppen av det hele er det et lite selfie-kamera integrert i hver skjerm.
Den førnevnte LYTIA-T808-sensoren fra Sony bruker Dual-Layer Transistor Pixel-teknologi, som optimerer lysoppsamlingen ved å skille og stable to lag av pikseltransistorer under fotodiodene, som skal forbedre bildekvaliteten i svakt lys. Og OnePlus skuffer ikke.
Overordnet leverer kameraet i OnePlus Open både i pose og sekk! Det fanger de fineste detaljene med en imponerende skarphet. Bildene blir generelt gode med et bredt dynamisk område, og fargene fremstår levende og naturlige uten spor av overdreven metning, et tegn på fremragende fargekalibrering. Videre håndterer kameraet enkelt forskjellige lysforhold, selv i svakere belysning hvor bildene fortsatt er støyfrie.
Også periskoplinsen leverer varene. Selv ved større forstørrelser klarer kameraet å bevare skarphet og detaljrikdom uten merkbart kvalitetstap.
Med andre ord inngår man ingen kompromisser når det gjelder kameraet, selv om OnePlus Open er en brettbar mobil.
Ytelse
Som OnePlus 11 er også OnePlus’ brettbare mobil utstyrt med 5G og Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 2-prosessor samt 16 gigabyte minne, og de to mobilene er da også tilnærmelsesvis like raske. Helt sikkert er det at OnePlus Open ikke bare er lynrask, den klarer også alle oppgaver – inkludert store apper og spill –uten å bli glovarm. Og uten at strømforbruket går amok. Tvert imot holder batteriet lenger enn vi hadde regnet med, de store lyssterke skjermene tatt i betraktning. Ladingen går også raskt. Mobilen leveres derfor med en 67 watt lynlader, som kan lade batteriet fra 0 til 100 prosent på cirka tre kvarter. Den eneste streken i regningen er at OnePlus Open må unnvære trådløs lading, men det er også omtrent det eneste kompromisset man må avfinne seg med ved en ellers nærmest perfekt mobil.
Funksjoner
Bruker man frontskjermen, fungerer OnePlus Open som nevnt helt som enhver annen mobil. Det er når man åpner den brettbare mobilen at magien skjer. Den 7,82 tommer store skjermen gir brukeren en vaskeekte nettbrett-opplevelse, og selvfølgelig kan OnePlus Open multitaske som andre nettbrett og brettbare mobiler. Der er også en datamaskinlignende oppgavelinje som gir oversikt over sist brukte apper, etc. Det er i seg selv ikke noe å skrive hjem om. Også Samsung Galaxy Z Fold 5 har oppgavelinje og kan klare hele fire apper på én gang. Men det er nærmest uoversiktlig og ikke spesielt brukbart i praksis.
Nei, det spesielle ved OnePlus Open er den måten app-vinduene vises på skjermen. OnePlus kaller det for Open Canvas, og ideen er at man ser to (eller tre) apper på skjermen på samme tid, men at man kan “skubbe” den eller de to man ikke bruker aktivt, ut til siden. På samme måte som man skubber papirer til siden på det fysiske skrivebordet slik at de ikke er i veien for det man sitter og jobber med.
I praksis får det samme effekt på den brettbare skjermen som om den var et vindu til et større arbeidsområde, og så drar man bare den eller de appene man bruker, inn i synsfeltet. Det er den best tenkelige og mest elegante multitaskingløsningen vi har sett. Supert, OnePlus!
Konklusjon
OnePlus Open er den beste brettbare mobilen i nettbrett-format vi noensinne har testet. Det er ingen over og ingen ved siden.
Hvorfor? Det har krevd to enkle grep, som har forandret den brettbare formfaktoren for alltid, og gjort den reelt brukbar.
For det første kan man bruke OnePlus Open som en helt normal mobil, fordi frontskjermen har fått samme format som mange vanlige mobiler. Tenk over hvor ofte man har mobilen oppe av lommen bare for å sjekke det ene eller det andre. Med OnePlus Open får man en helt vanlig brukeropplevelse, og dermed blir den utbrettede skjermen til en ekstra luksus og ikke et irritasjonsmoment fordi man må åpne den hele tiden, som tilfellet er med for eksempel Samsung Galaxy Z Fold-modellene. Jo, de har også en frontskjerm, men den er for smal, og det begrenser brukbarheten.
For det andre fungerer multitasking bare på den store brettbare skjermen takket være Open Canvas. Det nye grensesnittet OnePlus har skapt til formålet er lett å bruke, og en ekte ‘gamechanger’.
I tillegg kommer det at OnePlus Open målt på alle andre parametere – konstruksjon, design, bildekvalitet, lyd, kamera og ytelse – bare oser av kvalitet. Dette er en mobil fra aller øverste hylle.
1 hendelser på “OnePlus Open”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Ser ut som en helt rå telefon.
Når er lanseringsdatoen i Norge?