Etter at årets Oneplus-flaggskipsmodell ikke klarte å imponere oss med ytelsen, er det på tide å teste årets budsjettmodell. Og allerede under utpakkingen, forsterkes forventningene. Det er ikke mange mobiler som skiller seg så mye ut at du blir nysgjerrig ved første blikk.
Utseende og konstruksjon
Når 5G-teknologien dukket opp, måtte vi si farvel til mobiler av metall og ta til takke med plast eller glass i stedet. Dette fordi de nye antennene ble forstyrret av metallet. Men nå har Oneplus klart å omgå dette, og for første gang på lenge får vi en mobiltelefon i metall, noe vi gleder oss over. Ikke bare for slitestyrken, men også for følelsen i hånden. Nord 4 kommer i tre farger, den totonede grønne vi testet, en svart i børstet aluminium og en etset sølvfarget som vi virkelig kunne tenkt oss.
Det er vanskelig å si om dette har påvirket holdbarheten, men telefonen er bare IP65-klassifisert. Det betyr at den er støvtett, men «bare» sprutsikker, noe som er godt nok for regn, men langt fra nok til å tåle en dukkert. Det er faktisk noe man burde forvente i dagens marked.
Skjermen
Det er uvanlig å få en så stor skjerm i denne prisklassen, noe som er mulig takket være den svært tynne rammen rundt skjermen. Skjermen har også veldig høy oppløsning, noe som gir gode detaljer og skarp tekst. Siden det er en AMOLED-skjerm, får du de vanlige fordelene med perfekte svartnivåer og uendelig kontrast. Den er imidlertid ikke den mest lyssterke vi har sett, selv for mellomklassemobiler, til tross for at den skryter av «opptil 2150» nits. Det er heller ikke en LTPO-skjerm, og selv om den kan veksle mellom 60 og 120 Hz oppdateringsfrekvens, kan den dermed ikke trinnløst gå ned til 1 Hz for å virkelig spare strøm. Derimot har den lånt Aqua Touch-funksjonen fra Oneplus 12, noe som betyr at du kan bruke skjermen selv med våte fingre. Svært praktisk når man prøver å sjekke busstidene i regnet.
Kamera
Hovedkameraet med Sony-sensor leverer et godt resultat med veleksponerte bilder med mange detaljer og et stort dynamisk område. Det besto også HDR-testen vår uten problemer. I mørke omgivelser er resultatet noe dårligere, med tap av detaljer og en del støy.
Verre er det med den lavoppløste ultravidvinkelen, hvor det er tydelig at man har spart på kruttet. Ut fra spesifikasjonene å dømme er det faktisk det samme kameraet som vi har klaget på siden fjorårets modell! Det er ingen katastrofe, men hvis du sammenligner det med hovedkameraet eller konkurrerende telefoner, er fargene bleke og detaljene utvisket.
Heldigvis er selfiekameraet mer enn hva man kan forvente i denne prisklassen. Det har høy oppløsning, en vid nok vinkel selv for mindre gruppebilder og god skarphet. Fargegjengivelsen er på den varmere siden, men kanskje er det det man ønsker seg her.
Brukeropplevelse
OnePlus-grensesnittet Oxygen OS er heldigvis en lettere modifikasjon av Android, og er i stor grad er kosmetisk. Som den vellykkede justeringen av kontekstmenyen. I noen tilfeller legger det til smarte detaljer som muligheten til å bla gjennom appene i en mappe uten å måtte åpne den.
Som med alle mobiler vektlegges KI-funksjoner, noe som her betyr at den kan oppsummere lydopptak og nettsider. Hvis de er på engelsk, vel å merke. Den kan også fjerne uønskede objekter fra bilder og klippe ut objekter for kopiering. Ikke noe vi ikke allerede har sett i andre mobiler, med andre ord.
Til gjengjeld beholder OnePlus bryteren på siden for å veksle mellom ringetone, vibrasjon eller lydløs. Og dette er de fortsatt alene om.
Ytelse
Tidligere har Oneplus stappet inn Mediatek-prosessorer i sine mobiler, noe som har føltes mer som en kostnads- enn en ytelsesfaktor. Men i år er det faktisk en Snapdragon-prosessor som er laget for mellomklassemobiler, og faktisk en ganske kraftig variant òg. Det merkes at ytelsen er der vi forventet, og i enkelte tilfeller ligger den faktisk litt over. Sammenlignet med tidligere generasjoner har ytelsen økt i et jevnt tempo, og den er ikke altfor langt under toppmodellen i ytelse. Den føles ikke treg på noen måte, og den er nok rask nok for de fleste.
Det som skiller seg ut med Nord 4 er batteriet på hele 5500 mAh, som Oneplus lover at vil beholde 80 prosent av kapasiteten etter hele 1600 ladesykluser. Det kan til og med hurtiglades i 5 minutter for 5 timers video. Eller, det kunne den gjort hvis 100 watt-laderen hadde vært inkludert. Du må altså nøye deg med den ladehastigheten din eksisterende mobillader tilbyr. Det som er helt sikkert, er at batteriet varer mye lenger enn vi er vant til. I vår batteritest, som simulerer normale bruksoppgaver, holdt batteriet i hele 11 timer og 16 minutter, sammenlignet med de 8-9 timene som andre mobiler vi har testet i år har prestert.
Konklusjon
I mellomklassen er det som regel tydelig at mobilene er kjipere utgaver av sine storesøsken. Men Nord 4 skiller seg virkelig ut, og har sine helt egne kvaliteter. Det er den første metalltelefonen vi har sett på lenge, og føles derfor mer eksklusiv enn den er. Ytelsen er det heller ikke noe i veien med, og hovedkameraet tar svært gode bilder. Men vi er ikke like fornøyde med de andre kameraene. Det som imidlertid kan få mange forbrukere til å velge denne fremfor konkurrentene, er den fantastiske batteritiden!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser