TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OnePlus 9 Pro

Holder OnePlus 9 Pro koken?

OnePlus 9 Pro har mye å leve opp til. Den nye toppmobilen treffer ikke helt, men kameraet er det beste hittil.

Av / 24.03.21 - 18:20
OnePlus 9 Pro

Home mener

  • Beste OnePlus-kamera til dags dato, kombinert med fantastisk skjerm, sky-høy ytelse og en lyd like kraftig som en trimmet moped.
  • For mange Google-apper forringer OxygenOS, og gjør mobilen anonym. De-signet er også det kjedeligste hittil fra OnePlus.

På ganske få år har kinesiske OnePlus blitt blant de største og mest populære mobilprodusentene på det norske markedet. Ikke minst har Huaweis nedtur gitt OnePlus vind i seilene, noe selskapet har forstått å utnytte med lanseringer av knallgode mobiltelefoner som er rimelige i sine respektive forskjellige prisklasser.

I fjor kåret vi toppmodellen OnePlus 8 Pro til Årets beste mobil i den dyre klassen, og selv om konkurransen i år er skarpere, er det ingen tvil om at selskapets nye toppmodell, OnePlus 9 Pro, i år igjen er en opplagt kandidat til å vinne kategorien.

OnePlus 9 Pro 1
OnePlus 9 Pro fås i tre farger – Morning Mist, Pine Green og Stellar Black som vist på bildet. De to sistnevnte er matte farger, mens den sølvfargede er svært blank, og samler nærmest på fingeravtrykk. (Foto: OnePlus)

Utseende og konstruksjon

Dessverre ligner OnePlus 9 Pro mer på høstens litt kjedelige OnePlus 8T, enn på forgjengeren fra i fjor, den mer unike OnePlus 8 Pro. Kameramodulen er rektangulær, og er plassert øverst til venstre, sett bakfra når mobilen ligger med skjermen ned. Som på budsjettmodellen OnePlus Nord. Kameraet på OnePlus 9 Pro er bare større.

Rammen er presist skåret i aluminium, og som på både 8 Pro og 8T sitter på/av-knappen og den lille knotten som skifter mellom lyd, vibrasjon og lydløs tilstand, på høyre side, mens lydstyrken reguleres med knappen på motsatt side.

OnePlus 9 Pro 2
Dessverre ligner OnePlus 9 Pro høstens litt kjedelige OnePlus 8T mer enn den ligner fjorårets forgjenger, den mer unike OnePlus 8 Pro. Kameramodulen er rektangulær, og sitter plassert øverst til venstre, sett bakfra når mobilen ligger med skjermen ned. (Foto: Peter Gotschalk)

Vårt testeksemplar kom i fargen Morning Mist, som nærmest samler på fingeravtrykk, men mobilen fås også i de to matte fargene Pine Green og Stellar Black, som vi klart vil anbefale, med mindre man liker å pusse mobilen like ofte som man pusser brillene sine!

Annonse

Mobiltelefonen er selvfølgelig både lett og robust, men designmessig er det også detaljene forseggjort. For eksempel virker kameramodulen umiddelbart stor, men den stikker likevel så lite ut fra kroppen at telefonen nesten ikke vipper når den ligger på et bord.

Skjerm

Som Samsung Galaxy S21 Ultra kommer OnePlus 9 Pro med en adaptiv oppdateringsfrekvens på 120 Hz, som i praksis betyr at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Kikker man på et bilde, senkes frekvensen helt ned til 1 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 24 Hz, mens den maksimale oppdateringsfrekvensen på 120 Hz er aktiv når man skroller på websider, beveger seg rundt i menyene eller spiller spill.

OnePlus 9 Pro 3
Mobilens kurvede skjerm leverer et knivskarpt og høyoppløst skjermbilde med en nærmest fløyelsmyk brukeropplevelse. I tillegg kommer en heftig lysstyrke på opptil 1300 nit, som i praksis betyr at skjermen kan brukes problemfritt utendørs selv om solen skinner fra skyfri himmel. (Foto: Peter Gotschalk)

Den kurvede skjermen leverer et knivskarpt og høyoppløst skjermbilde med en nærmest fløyelsmyk brukeropplevelse. I tillegg kommer den heftige lysstyrken på opptil 1300 nit, som i praksis betyr at skjermen kan brukes problemfritt utendørs selv om solen skinner fra skyfri himmel.

Utover den høye oppdateringsfrekvensen har OnePlus 9 Pro også bevegelsesutjevningsteknologien MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), som er designet for å få videoer til å se bedre ut ved å øke antallet “frames” i bildet. Dermed optimeres videoinnholdet, som originalt er tatt opp med 24 fps eller 30 fps, så det kan spilles av med minst 60 fps, og skjermens høye oppdateringsfrekvens dermed utnyttes bedre.

OnePlus 9 Pro 4
Med Warp Charge 65T kan OnePlus 9 Pro lades fra 1–100 % på kun 29 minutter. (Foto: OnePlus)

Lyd 

Når det gjelder lydopplevelsen, er OnePlus nok en gang mobilmarkedets konge.

OnePlus 9 Pro har i overført betydning fått innebygd en ghettoblaster fra 80-tallet (i virkeligheten er det Qualcomm Aqstic-plattformen som driver verket). Så bra låter OnePlus 9 Pro når man spiller spill eller ser video uten bruk av hodetelefoner.

Også med hodetelefoner blir ørene tatt godt vare på. Den innebygde Dolby Atmos-teknologien gjør et bra stykke arbeid, og mobilen leverer et bredt lydbilde med masse detaljer, hvor både de høye tonene og bassen står knivskarpt.

OnePlus 9 Pro 5
“OnePlus har alltid prioritert en premium brukeropplevelse høyere enn alt annet. Et av våre strategiske fokusområder er å forbedre kameraopplevelsen i våre smarttelefoner, noe vi vil gjøre med ekspertise fra legendariske Hassel-blad,” sa Pete Lau, grunnlegger og administrerende direktør for OnePlus, i forbindelse med lanseringen av OnePlus 9 Pro. (Foto: OnePlus)

Kamera

Selv om OnePlus 8 Pro betød en markant oppgradering fra tidligere, har kameraet i årevis vært OnePlus’ akilleshæl. I hvert fall når selskapets årlige toppmodell ble sammenlignet direkte med mobiler fra blant annet Huawei og Samsung i samme prisklasse.

Derfor er det i år andre boller. Kameraet i OnePlus 9 Pro er nemlig utviklet i samarbeid med den ikoniske kameraprodusenten Hasselblad, som de siste 80 årene har vært ledende innen kamerateknologi. Hasselblad har i mange år vært brukt av verdens beste fotografer, og er for eksempel kameraet som fanget Armstrongs første skritt på månen.

OnePlus 9 Pro 6
Kameraet på OnePlus 9 Pro klarer bokeh-bilder minst like bra som forgjengeren. (Foto: Peter Gotschalk)

Konkret betyr samarbeidet at mobilen kommer med kamerasystemet Camera for Mobile, utviklet i samarbeid med Hasselblad. Det inkluderer et nytt system for fargekalibrering som skal gi bildene mer naturtro og presise farger.

Selve mekanikken består av en primær kameraoptikk på 48 Mp, basert på en spesialdesignet IMX789 bildesensor, utviklet i samarbeid med Sony. I tillegg kommer en ultravidvinkel-linse på 50 Mp med 1/1.56” Sony IMX766 bildesensor, og en 8 Mp telelinse med 3.3x optisk zoom. Et 2 Mp dedikert monokromt kamera støtter det primære kameraet.

I praksis klarer OnePlus 9 Pro nyansene uten å blinke. Bildene fremstår fargerike og varme uten å være kunstige. Den monokrome sensoren gir en detaljgrad og en dybde i bildene som vi ikke har sett tidligere fra OnePlus. Bilder tatt i mørke blir svært gode, og makrolinsen leverer varene ved å skape knivskarpe bilder når man kommer helt tett på.

OnePlus 9 Pro 7
Med ultravidvinkel-linsen kan man ta makrobilder på 2,5 cm avstand fra motivet, som i dette tilfellet er en kongle, hvis noen skulle være i tvil. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus 9 Pro har enkelt og greit det beste mobilkameraet til dags dato fra den kinesiske produsenten. En sammenlignende test som kommer senere, vil gå i dybden på om OnePlus denne gangen kan slå kameramobiler som Samsung Galaxy S21 Ultra eller Apple iPhone 12 Pro Max.

Ytelse og funksjoner

I fjor overrasket OnePlus med Warp Charge 30T, som kunne lade OnePlus 8 Pro fra 0 til 50 % på bare 23 minutter – og 30 minutter hvis det skulle gjøres trådløst. I år har lynladingen speedet opp ytterligere, og OnePlus 9 Pro kan nå lades fra 0 til 100 % på 29 minutter via kabel, mens den trådløse laderen (kjøpes separat for 549 kroner) leverer hele 50W, og klarer ladingen fra 0 til 100 % på 43 minutter.

Mobilen er selvfølgelig IP68-sertifisert, som betyr at den er både støv- og vanntett, og som tidligere modeller kommer OnePlus 9 Pro med LPDDR5-RAM, som er den raskeste RAM-typen på markedet. Sammen med den nyeste Snapdragon 888-prosessoren betyr det at den nye OnePlus-mobilen er blant de absolutt raskeste smarttelefonene i skrivende stund. Det er faktisk kun iPhone 12 Pro Max som er hurtigere på visse områder, mens Samsung Galaxy S21 Ultra må se seg slått på målstreken.

farve_oneplus farve_iphone
<
>
Her er det samme fargerike motivet fotografert med OnePlus 9 Pro (det smaleste bildet) og iPhone 12 Pro Max. Med litt godvilje kan man fint gjenkjenne litt hasselbladsk magi og fargegjengivelse i bildet fra OnePlus-mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Men ingen roser uten torner. En kjedelig utvikling som startet med OnePlus Nord og fortsatte med OnePlus 8T, er også et irritasjonsmoment med OnePlus 9 Pro.

OnePlus har nemlig gått vekk fra sine egne OxygenOS-apper til ringing, meldinger og kontakter, for i stedet å satse på Googles apper fra den rene Android-versjonen. Det virker fint i hverdagen, men gjør OnePlus 9 Pro mer anonym og litt mindre OnePlus-aktig enn man kunne ønske seg.

Til gjengjeld byr den nye versjonen 11.5 av OxygenOS på et par nyskapelser som vi gjerne hilser velkommen. Blant annet er diverse apper og menyer blitt designet slik at de er lettere å betjene med én hånd, på samme måte som kamera-appen har fått en lynhurtig delingsfunksjon så man kan dele bildet eller videoen man akkurat har tatt, med et enkelt trykk på elementets thumbnail i kamera-appen. Smart.

Fingeravtrykksleseren er bygget inn i skjermen, og kameraet støtter også Face Unlock. Begge deler virker fint, men sikkerheten er best tjent med fingeravtrykket.

OnePlus 9 Pro 8
Også med frontkameraet kan man ta fremragende bokeh-bilder, som man for øvrig kan velge å speilvende i innstillingene. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

OnePlus 9 Pro er blant de beste smarttelefonene som kan kjøpes for penger akkurat nå. Vi synes ikke at årets beste OnePlus-mobil er like overlegen i forhold til konkurrentene som fjorårets toppmodell OnePlus 8 Pro. Det skyldes til dels at OnePlus i år etter vår mening har lansert et produkt som er litt mer anonymt og litt mindre OnePlus-særegent, enn vi kunne ønske oss. Men det skyldes også at spesielt Samsung i år har kommet på banen med en toppmodell som bare er utrolig vanskelig å slå.

Uansett vil vi fortsatt gjerne anbefale OnePlus 9 Pro, for det er tross alt få smarttelefoner på markedet akkurat nå som når den til anklene. Og spesielt til denne prisen får man for øyeblikket neppe en bedre Android-mobil for pengene.

Karakter
OnePlus 9 Pro
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?