Tidligere i år lanserte mobilprodusenten OnePlus to mobiler, OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro, hvor sistnevnte stakk av med all oppmerksomhet. Både på den gode og den dårlige måten. OnePlus 8 Pro var og er nemlig den beste mobilen det kinesiske selskapet noensinne har sendt ut på markedet, og vi har da også nettopp kåret mobilen til Årets beste mobil 2020/2021 i high-end-klassen
På den andre siden var mange av OnePlus’ svært trofaste og engasjerte fans i ferd med å bli lei av at selskapets mobiler (spesielt OnePlus 8 Pro) nå var blitt så dyre at det som opprinnelig var hele OnePlus’ unike fordel – nemlig at selskapet produserte fete og kraftfulle mobiler til en rimelig pris – var nær ved å bli en saga blott.
Derfor var det også vanskelig å oppfatte lanseringen av den vesentlig billigere mellomklasse-mobilen OnePlus Nord, som kom på markedet bare få måneder etter OnePlus 8-serien, som annet enn et strategiskifte fra OnePlus’ side. Eller i hvert fall et tegn på at den folkekjære produsenten hadde innsett viktigheten av å lytte til sine mest entusiastiske fans.
Nå er tiden kommet til OnePlus 8T, og i motsetning til sist høst hvor vi blant annet fikk den fremragende OnePlus 7T Pro McLaren Edition, er det ingen Pro-modell i T-serien denne gangen. OnePlus 8 Pro er altså fortsatt det dyre flaggskipet, mens OnePlus Nord vel skal være en slags budsjettmodell. Og OnePlus 8T? Ja, det er da en slags flaggskipmodell på slankekur, som oppgraderer fjorårets vanlige OnePlus 8 (som vi ikke har testet) ved å overta noen av de viktigste spesifikasjonene fra OnePlus 8 Pro, mens det blir spart her og der for å holde prisen nede.
Slik kan en OnePlus Nord i skrivende stund kjøpes for cirka 5690 for den dyreste konfigurasjonen, mens OnePlus 8 Pro med toppspesifikasjoner koster 10 690 kroner. Den nye OnePlus 8T med 256 gigabyte innebygd lager og 12 GB RAM koster 7799 kroner, noe som plasserer den godt og vel midt mellom de to eksisterende modellene rent prismessig.
Spørsmålet er om den prisen er riktig satt, og om OnePlus prioriterte riktig da de slanket OnePlus 8 Pro for å komme frem til OnePlus 8T.
Utseende og konstruksjon
Ved første øyekast ligner OnePlus 8T budsjettmodellen OnePlus Nord mer enn den ligner flaggskipet OnePlus 8 Pro. Baksiden er fremstilt av blankt 3D Gorilla Glass, hvor 8 Pro har en karakteristisk metallisk og matt bakside, mens kameramodulen er rektangulær og er plassert øverst til venstre sett bakfra når mobilen ligger med skjermen ned. Som på OnePlus Nord. Kameraet på OnePlus 8T er bare større.
Rammen er presist skåret i aluminium, og som på både 8 Pro og Nord sitter av/på-knappen og den lille gliderknappen som skifter mellom lyd, vibrasjon og lydløs modus på høyre side, mens lydstyrken reguleres med knappen på den motsatte siden.
Vår testeksemplar var i fargen aquamarine green, men mobilen fås også i lunar silver. Det er dog bare i en konfigurasjon på 8 GB RAM og 128 GB lager at OnePlus 8T kan kjøpes i sølvutgaven, så standardfargen for de fleste eksemplarene vil være den grønne utgaven.
Selv om OnePlus 8T ligner OnePlus Nord ved første øyekast, minner den kvalitetsmessig mer om OnePlus 8 Pro. Mobilen er selvfølgelig både lett og robust, men designmessig er det også gjort mer ut av detaljene. For eksempel virker kameramodulen umiddelbart stor, men den stikker likevel så lite ut fra kroppen at mobilen ikke vipper når den ligger på et bord. Lekkert.
Skjerm og lyd
Når det gjelder skjermen, er den mest markante forskjellen på OnePlus 8 Pro og OnePlus 8T at sistnevnte skjerm er helt flat. OnePlus 8 Pro hadde en skjerm med avrundede kanter, og hvis man hører til de brukerne som synes det er irriterende og alt annet enn brukervennlig, kan man glede seg over OnePlus 8T.
For den nye mobilen har, i motsetning til både sin egen forgjenger OnePlus 8 og den billigere OnePlus Nord, den helt hye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz som flaggskipmodellen 8 Pro. Det gir som så ofte nevnt, en ekstremt flytende og rask brukeropplevelse – ikke minst når det gjelder menyer og animasjoner.
Til gjengjeld må OnePlus 8T nøye seg med samme Full HD skjermoppløsning som OnePlus Nord, men fordi også den nye modellen kommer med det litt spesielle 20:9-skjermformatet, får man noen ekstra piksler for pengene.
Men selv om OnePlus 8T også må unnvære MEMC-teknologien fra 8 Pro-modellen (motion estimation and motion compensation, som er designen til å få videoer til å se bedre ut ved et økt antall «frames» i bildet), er det likevel snakk om en fremragende lyssterk (1100 nits) og knivskarp skjerm, som er bedre enn det meste vi har sett i samme prisklasse. Her har OnePlus etter vår mening truffet den riktige beslutningen ved å prioritere oppdateringsfrekvensen fremfor skjermoppløsningen.
OnePlus 8T leverer for øvrig også en glimrende lydopplevelse. Talekvaliteten er grei, og selv om de innebygde stereohøyttalerne mangler litt av den saften og kraften som OnePlus 8 Pro leverer, er lydbildet likevel klart og tydelig.
Også med hodetelefoner blir det bra for ørene. Den innebygde Dolby Atmos-teknologien gjør et fint stykke arbeid, og mobilen leverer et bredt lydbilde med masser av detaljer, hvor både de høye tonene og bassen står knivskarpt.
Kamera
La det være sagt med det samme: OnePlus 8T er ingen selfie-mobil. Her har OnePlus virkelig spart.
Der den vesentlig billigere OnePlus Nord kom med dobbelt frontkamera (en primær linse på 32 Mp samt en supplerende 8 Mp ultravidvinkel-linse), slik at man også kunne få vennene med på selfiene, må OnePlus 8T nøye seg med samme 16 Mp fronkamera som OnePlus 8 Pro – med fixfokus og ingen nevneverdig vidvinkel.
For oss er det helt absurd at det er den billigste modellen av OnePlus’ tallrike mobiler som har det beste frontkameraet. Kameraet har aldri vært OnePlus’ helt sterke side, men med OnePlus Nord tok selskapet et viktig skritt i den riktige retningen, og derfor er det desto mer frustrerende at OnePlus 8T må unnvære en skikkelig selfie-funksjon.
Spesielt fordi OnePlus 8T på de fleste andre punktene overrasker positivt når det gjelder kameraet. Det primære kameraet på OnePlus 8T består av fire objektiver: en 48 Mp 5/1.7 hovedlinse med Sony IMX586-ensor, en 16 Mp f/2.0 123 graders ultravidvinkel (OnePlus’ bredeste ultravidvinkel til dato), en 5 Mp makro samt en 2 Mp monokrome linse.
Det er ingen telelinse, så kameraet må klare seg uten optisk zoom, men har til gjengjeld 10x digital zoom samt både optisk og elektronisk bildestabilisering.
I praksis leverer OnePlus 8T en fremragende bildekvalitet i en rekke situasjoner. Aldri har vi sett bedre ultravidvinkel-bilder fra en OnePlus-mobil, og generelt sørger den monokrome sensoren for en detaljgrad og dybde i bildene som man kjenner fra langt dyrere mobiler. Også bilder tatt i mørket blir virkelig fine, og makrolinsen leverer varene ved å skape knivskarpe bilder når man kommer helt tett på. En ny videofunksjon med bokeh-efffekt har vi også hatt mye moro med da vi testet mobilen.
Jonas Gaarn, 2. Dan Shotokan Karate, utfører kata Tekki Shodan. Videoen er tatt opp med OnePlus 8T, og funksjonen ‘Videoportrett’ er aktivert. Legg merke til den tydelige bokeh-effekt i bakgrunnen. (Video: Peter Gotschalk)
Til gjengjeld må man ikke zoome mye mer enn 2x før resultatet blir helt forferdelig, og er man veldig opptatt av å ta mange selfies, bør man lete etter en annen mobil enn OnePlus 8T.
Funksjoner
Nå blir det vanskelig og uoversiktlig. For vi har både gode og ikke fullt så gode nyheter om OnePlus 8T. Vi begynner med det negative.
Saken er at OnePlus med sin nye mobil har sagt farvel til et par av de viktigste fremskrittene fra OnePlus 8 Pro, nemlig IP68-sertifiseringen og trådløs lading. OnePlus selv hevder at det er gode grunner til begge deler.
Mobilen skal angivelig være vanntett likevel, og har ifølge OnePlus gjennomgått samme stresstest som OnePlus 8 Pro. Man har vel bare ikke villet betale prisen for den offisielle IP68-sertifiseringen. Og trådløs lading har blitt droppet fordi man i stedet leverer OnePlus 8T med den hittil raskeste alminnelige laderen fra selskapet til dags dato. Hele 65 W hurtiglading følger det med denne gangen, noe som vil si at laderen kan lade mobilen fra 0 til 69 % på 15 minutter.
Det er selvfølgelig raskt – OnePlus 8 Pro kan med Warp Charge 30T bruke 23 minutter på å lade mobilen fra 0 til 50 %, mens OnePlus Nord lades fra 0 til 70 % på en halv time – men spørsmålet er om det ikke hadde vært mer bekvemt for mange brukere med litt langsommere lading, hvis man i stedet kunne få den trådløse ladingen med på kjøpet?
En annen kjedelig utvikling startet med OnePlus Nord, og fortsetter nå med OnePlus 8T. OnePlus har nemlig gått vekk fra sine egne OxygenOS-apper til telefonsamtaler, beskjeder og kontakter, for i stedet å satse på Googles egne apper fra den rene Android-versjonen. Det virker fint i hverdagen, men gjør OnePlus 8T mer anonym og litt mindre OnePlus-aktig, enn man kunne ønske seg.
Til gjengjeld betyr den nye versjon 11 av OxygenOS på et par nyskapelser vi gjerne hilser velkommen. Blant annet er diverse apper og menyer blitt designet slik at de er lettere å betjene med en hånd. Kamera-appen har for eksempel fått en lynrask delingsfunksjon slik at man kan dele bildet eller videoen man akkurat har tatt med bare et enkelt trykk på elementets thumbnail i kamera-appen. Smart.
Fingeravtrykkleseren er bygd inn i skjermen, og kameraet støtter Face Unlock. Begge funksjonene virker fint, men sikkerheten er best tjent med fingeravtrykket.
Ytelse
OnePlus 8T har samme 5G-prosessor som OnePlus 8 Pro, så det er neppe noen overraskelse at mobilene har mengder av muskler. Det merkes både i daglig bruk og når vi ser på resultatene fra våre Benchmark-tester. Imidlertid må OnePlus 8T klare seg uten den lynraske LPDDR5-RAM fra OnePlus 8 Pro, som er den raskeste RAM-typen på markedet, men likevel presterer OnePlus 8T bedre enn stort sett alle andre mobiler i samme prisklasse.
Vel å merke uten at man trenger å bekymre seg voldsomt over strømforbruket. Selv ikke med 120 Hz skjermoppdatering aktivert. Legg for øvrig merke til at resultatet av vår Benchmark-test av batteriets levetid er målt ved 120 Hz. Hvis man kan nøye seg med en oppdateringsfrekvens på 60 Hz, holder batteriet naturligvis enda lenger.
Konklusjon
Vi har full forståelse for at en mobiltelefon til nesten 8000 kroner ikke kan ha de samme funksjonene som den absolutte flaggskipmodellen. Men har OnePlus truffet de riktige beslutningene da de sendte OnePlus 8 Pro på slankekur og designet OnePlus 8T?
Svaret er dessverre ikke så entydig som vi hadde håpet på. Det trekker helt klart ned i den samlede vurderingen at mobilen må unnvære trådløs lading, og frontkameraet er også en skuffelse nå som OnePlus med sin hittil billigste modell OnePlus Nord ellers hadde vist hvordan det skulle gjøres. Det komplette fraværet av telelinse, og dermed muligheten for optisk zoom, er også en formidabel strek i regningen.
Til gjengjeld er det flott at OnePlus 8T kommer med markedets formentlig raskeste lader til dato, og når det gjelder skjermen, har OnePlus tatt den helt riktige beslutningen ved å prioritere oppdateringsfrekvensen fremfor skjermoppløsningen. Og det er også vanskelig å klage over den rå ytelsen som definitivt kan konkurrere med de dyreste mobilene på markedet – og så har mobilen til og med 5G.
Dette alene gjør at OnePlus 8T er verdt alle pengene, og den forholdsvis høye karakteren gir vi helt uten å skjelve på hendene. Før man eventuelt kjøper OnePlus 8T, må man bare være oppmerksom på hva mobilen ikke kan (svømme, ta gode selfies, lade trådløst) og så ta beslutningen på det grunnlaget.
1 hendelser på “OnePlus 8T”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Føler at om det hadde vært et halvspist eple på telefonen, hadde manglende IP-sertifisering etc ikke hatt betydning 🤷♂️