TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OnePlus 7 Pro

OnePlus i stedet for Huawei?

OnePlus 7 Pro er mobilen du skal velge i stedet for toppmodellene fra Apple, Huawei og Samsung. Les hvorfor.

Av / 14.05.19 - 18:00
OnePlus 7 Pro

Home mener

  • Fenomenal høyoppløst mobilskjerm med 90 Hz oppdateringshastighet og ny haptisk motor. I tillegg kommer fantastisk lyd, lynrask ytelse og et lekkert, men robust design.
  • Kameraet kunne vært bedre, og batteriet lider litt under den høye ytelsen. Mangler trådløs lading samt mulighet for ekstra minnekort.

Jeg er forutinntatt. Det må jeg innrømme, før jeg skriver så mye som et komma om OnePlus 7 Pro.

Det er noe forfriskende annerledes ved OnePlus’ community-baserte tilnærming til utviklingen av mobiltelefoner, hvor de store konkurrentene fra Apple, Huawei og Samsung har en approach som er mye mer ovenfra og ned. Så ja, jeg er på forhånd vennlig stemt overfor OnePlus og deres produkter. Men jeg er også klar over at Android-mobilene fra Huawei og Samsung ligger i lommene på langt, langt flere alminnelige forbrukere, hvor OnePlus-mobilene hittil mest er blitt kjøpt av de mer nerdete typene som ikke er redde for å prøve noe nytt. Derfor er min personlige begeistring ikke helt nok. Argumentene må også være i orden hvis jeg skal få deg overbevist om at du skal velge en OnePlus 7 Pro fremfor for eksempel Huawei P30 Pro eller Samsung Galaxy S10+ neste gang du kjøper ny mobiltelefon.

Og det skal du, så jeg vil gjøre mitt beste.

Utseende og konstruksjon

OnePlus 7 Pro er nettopp blitt lansert, og den nye toppmodellen kommer i tre forskjellige konfigurasjoner og tre forskjellige farger. Vil man ha 6 GB RAM og 128 GB lagring, er det den mørke Mirror Gray-modellen man skal kjøpe, mens den helt store modellen med 12 GB RAM og 256 GB lagring bare fås i såkalt Nebula Blue. Standardkonfigurasjonen, 8 GB RAM og 256 GB lagring, fås i alle tre farger, og i tillegg også Almond i gull og beige.

Mitt testeksemplar er selvfølgelig den absolutte toppmodellen i Nebula Blue, som er fremstilt av flere lag glass pakket inn i solid Gorilla Glass 5 som ytterste lag, med matt overflate på mobilens bakside. Den matte overflaten skaper i samspill med de dypere glasslagene, et lekkert fargespill mellom flere blå nyanser når man snur og vender på mobilen. Veldig lik Huawei P30 Pro.

Annonse
OnePlus 7 Pro 1
På baksiden av OnePlus 7 Pro sitter trippelkameraet med 48 Mp optikk samt vidvinkel og telelinse. (Foto: Peter Gotschalk)

Til gjengjeld er OnePlus 7 Pro, i motsetning til Huaweis nyeste toppmodell, ikke så glatt at den begynner å skli som et vått såpestykke hvis man legger mobilen på en overflate som ikke er helt rett. Det sørger den matte overflaten for, og det betyr også at OnePlus 7 Pro ligger sikrere i hånden. Også sikrere enn Samsung Galaxy S10+ som er nesten like glatt som Huawei P30 Pro. Skjermen er buet langs kantene, men ikke så mye at det gjør mobilen anstrengende å holde over lengre tid.

OnePlus 7 Pro er både litt større og litt tyngre enn de to toppmodellene fra Huawei og Samsung. I stedet minner den mest om den populære iPhone Xs Max når det gjelder høyde og bredde, og det gjør ingen ting at det gir plass til en skjerm på 6,67″, hvor den høye skjermoppløsningen på 3120 x 1440 piksler kommer til sin rett.

OnePlus 7 Pro 2
OnePlus 7 Pro har en skjermoppløsning på 3120 x 1440 piksler. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm

Og nettopp skjermen er en av de viktigste grunnene til at jeg har vanskelig for å få ned armene når det gjelder OnePlus 7 Pro. Allerede før lanseringen hadde OnePlus-toppsjef Pete Lau skrytt av at skjermen på det kommende flaggskipproduktet. Til The Verge sa han at skjermen på OnePlus 7 Pro ville «redefinere rask og glatt», og etter å ha prøvd mobilen selv, må jeg bare si at han ikke overdrev. Skjermen på OnePlus 7 Pro er et kapittel for seg.

Oppløsningen er høy (516 ppi), det samme er lysstyrken. Og AMOLED-teknologien sørger for et knivskarpt skjermbilde og dynamiske farger. Men det er oppdateringshastigheten på 90 Hz som virkelig imponerer. Langt de fleste andre mobilskjermene har en oppdateringshastighet på 60 Hz, mens det kun er få dedikerte gaming-mobiler som for eksempel Asus ROG Phone og Razer Phone 2 som hittil har kommet med en oppdateringshastighet på 90 eller til og med 120 Hz.

I praksis betyr den høyere oppdateringshastigheten at hele brukergrensesnittet på OnePlus 7 Pro – alle menyer, ikoner og animasjoner – vises med flere bilder i sekundet enn på konkurrerende mobiler. Det er også en del spill som støtter den økte refresh rate (for eksempel Real Racing 3, Mortal Kombat X og Shadowgun Legends), og min klare konklusjon er at oppdateringshastigheten på 90 Hz gir en langt mer flytende og rask brukeropplevelse, som det er vanskelig å venne seg til å unnvære når man først har prøvd den.

 

Det samme gjelder den såkalte haptiske motoren som ifølge OnePlus selv er blitt vesentlig forbedret i forhold til forgjengere som OnePlus 6T og OnePlus 6. Personlig har jeg aldri hatt en bedre taktil opplevelse med en Android-mobil enn med OnePlus 7 Pro. Skjermens vibrasjoner er ekstremt presise, noe som ikke bare gjør spillopplevelsen fet, men også øker brukervennligheten markant, for eksempel når man skriver i apper som WhatsApp og Signal.

Sist, men ikke minst bør jeg også huske å nevne at OnePlus har avskaffet det lille hakket i skjermen, som mange av konkurrentene bruker til frontkameraet. Sammen med en svært smal skjermramme hele veien rundt (fingeravtrykkleseren sitter også i skjermen) gir det en meget unik opplevelse av en skjerm som nærmest svever i luften. Med samme HDR 10+-teknologi som sitter i Samsung Galaxy S10+, sørger OnePlus dessuten for at støttet videoinnhold i for eksempel Netflix og YouTube, fremstår med bedre kontrast, mer dybde og mer realisme enn på noen annen mobilskjerm jeg har sett.

OnePlus 7 Pro 3
Som på Samsung Galaxy S10+ (øverst) kommer AMOLED-skjermen på OnePlus 7 Pro (nederst) med HDR10+, som bl.a. forbedrer bildekvaliteten på støttet innhold i Netflix. Som TV-serien Altered Carbon. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Men hvor har OnePlus så gjort av frontkameraet hvis det ikke er bygd inn i skjermen? Jo, det er bygget inn i en liten brikke som går opp og ned fra toppen av mobilen når man skal bruke det. Hvis tanken om en mekanisk del som går opp og ned gjør deg bekymret, så garanterer OnePlus at pop-up kameraet skal kunne brukes over 300 000 ganger før det blir slitt. Det tilsvarer 150 ganger om dagen, hver dag i fem år. Det har jeg av gode grunner ikke kunnet teste, men OnePlus lover også at kameraet senkes automatisk hvis mobilen befinner seg i fritt fall (så det ikke brekker hvis telefonen lander uheldig), og det har jeg testet. Det virket hver gang. Heldigvis.

OnePlus 7 Pro 4
Frontkameraet på 16 Mp sitter ikke innfelt i skjermen, men kjører i stedet opp som pop-up kamera. Det tar 0,65 sekunder, og hvis du mister mobilen senkes kameraet automatisk (Foto: OnePlus)

Pop-up kameraet heves og er klart til å ta bilder på 0,65 sekunder etter at man har aktivert det i kamera-appen, så forsinkelser og ekstra ventetid i forhold til om frontkameraet hadde vært bygget inn i skjermen, er heller ikke noe problem. Og så tar det ellers ganske gode selfies. For å nevne det.

Det primære kameraet består av tre linser: en 48 Mp f/1.6 hovedlinse med Sony IMX586-sensor samt en 16 Mp 117 grader f/2.2 ultravidvinkel og en 8 Mp 78mm f/2.4 telelinse. Kameraet har 3x optisk zoom samt både optisk og elektronisk bildestabilisering. Sammen med OnePlus’ nye såkalte UltraShot-programvare skal kameraet ved firedobbelt eksponering og HDR+ kunne ta knivskarpe og klare bilder med perfekt balanse mellom lys og skygger, lover OnePlus.

Det er så en sannhet med enkelte modifikasjoner. For nettopp når det gjelder kameraet, kan jeg ikke med god samvittighet påstå at OnePlus 7 Pro kan slå kamerakongen P30 Pro fra Huawei.

OnePlus 7 Pro 5
Bildet her av Brandenburger Tor i Berlin er tatt med solen i ryggen. Der er trykk på fargene, og motivet står knivskarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

 

OnePlus 7 Pro 6
Med vidvinkellinsen får man mer av omgivelsene, men merk at motivet ikke står helt skarpt ute i kantene. (Foto: Peter Gotschalk)
OnePlus 7 Pro 7
Med 3x optisk zoom kommer vi helt tett på kareten på toppen av Brandenburger Tor. Det fungerer upåklagelig, og resultatet blir skarpt og korrekt belyst. (Foto: Peter Gotschalk)

I dagslys med solen i ryggen tar OnePlus 7 Pro helt klart glimrende bilder, og både optisk zoom og vidvinkel fungerer upåklagelig, men tar man for eksempel bilder i motlys, har UltraShot-programvaren vanskelig for å skape like flotte resultater som man kjenner det fra Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10+. Portrett-funksjonen som tar bokeh-bilder med sløret bakgrunn, har dessuten vanskelig for å fokusere helt korrekt.

OnePlus 7 Pro 8
Her er Riksdagen i Berlin fotografert med vidvinkel i motlys. Resultatet er hederlig, men f.eks. Samsung Galaxy S10+ er langt bedre til å kompensere for solen i motlysbilder. (Foto: Peter Gotschalk)

 

OnePlus 7 Pro 9
Portrettfunksjonen har vanskelig for å fokusere korrekt når man kommer tett på motivet. Som man kan se her, hvor selve bøylen på hengelåsen er i fokus, mens merket lengre nede på låsen står uskarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kanskje kan OnePlus fikse disse problemene med en programvareoppdatering, men inntil videre er kameraet OnePlus 7 Pros store akilleshæl. Hvis mobilkameraet er viktigere for deg enn alt annet, må jeg motsi meg selv og erkjenne at OnePlus 7 Pro kanskje likevel ikke er den smartmobilen du skal kjøpe.

Lyd

Til gjengjeld byr OnePlus 7 Pro på en lydopplevelse som – på samme måte som skjermen – er noe helt for seg selv. Hvor Huawei P30 Pro slett ikke har to eksterne høyttalere, og dermed ingen stereolyd, har OnePlus nærmest innebygget ghettoblaster fra 80-tallet i 7 Pro. Så bra låter mobilen når man spiller spill eller ser på video uten bruk av hodetelefoner. Lyden gir til og med et ekstra lag dybde til den førnevnte så eksellente haptiske motoren, så man nærmest har følelsen av å sitte med en håndholdt spillkonsoll når man gamer.

Også med hodetelefoner (som må kobles til trådløst da OnePlus 7 Pro ikke har noen 3,5 mm jackstick) blir ørene tatt vare på. Den innebygde Dolby Atmos-teknologien gjør et godt stykke arbeid, og mobilen leverer et bredt lydbilde med masser av detaljer, der både de høye tonene og bassen står knivskarpt.

Ytelse og funksjoner

Som nevnt føles og låter OnePlus 7 Pro nærmest som en håndholdt spillkonsoll, og slik yter den også. Mitt testeksemplar er den absolutte toppmodellen med 12 GB RAM, og det store minnet kommer til sin rett via RAM Boost, som OnePlus kaller en teknologi som holder øye med dine daglige gjøremål, og prøver å forutse hvilke apper du starter, når. En gitt app lastes på forhånd til minnet, så for eksempel et stort spill du spiler veldig ofte, starter med det samme. I tillegg kommer den såkalte Fnatic-tilstanden, som forbedrer spillopplevelsen ved å slå av unødvendige funksjoner, og optimere både CPU, GPU og RAM til å yte maksimalt. Resultatet er en gaming-opplevelse man ellers er nødt til å velge en dedikert gaming-mobil for å finne.

Samtlige Benchmark-tester bekrefter min subjektive opplevelse av mobilen. Både i Geekbench 4, som måler den generelle ytelsen, i AnTuTu, som har fokus på grafikken og i PC Mark Work 2.0 som tar utgangspunkt i kontoroppgaver som videosamtaler og dokumenthåndtering, klarer OnePlus 7 Pro seg bedre enn de nærmeste konkurrentene Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10+. iPhone Xs Max og iPhone Xr klarer seg litt bedre enn OnePlus 7 Pro i en enkelt Benchmark-test (Geekbench 4), men ellers har den nye toppmobilen fra OnePlus den beste ytelsen og er den kraftigste mobilen vi noensinne har testet!

En slik heftig ytelse trekker strømmen ut av batteriet. Og selv om OnePlus har gjort hva de kan for at batteriet ikke skal overopphetes, blant annet ved å utstyre mobilen med væskekjøling, opplevde jeg det som vanskelig å komme gjennom en hel dag uten at batteriets strømmåler kom ned mot 5–10 %. Det inntrykket bekreftes av Benchmark-testen hvor OnePlus 7 Pro bare holder i 6 timer og 5 minutter ved maksimal belastning. På det punktet klarer alle konkurrentene seg bedre. Samsung Galaxy S10+ til og med dobbelt så godt med en batteritid på 12 timer og 5 minutter.

Heldigvis kommer OnePlus 7 Pro med såkalt Warp Charge, som oversatt til norsk er 30 W hurtiglading som kan lade batteriet til 100 % på under en time. Trådløs lading og andre mer eksotiske funksjoner må man til gjengjeld unnvære med OnePlus 7 Pro. Ekstra minnekort støttes ikke, men til gjengjeld har mobilen Dual-SIM.

OnePlus 7 Pro 10
Dette er innholdet av OnePlus 7 Pro-esken: mobiltelefon, kabel og lader. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Du skal kjøpe OnePlus 7 Pro neste gang du går i butikken etter en ny flaggskipmobil. Så mye er sikkert. Den er bedre enn de nærmeste konkurrentene, Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10+ på nesten alle punkter. Med mindre vi snakker om kameraet, hvor spesielt Huawei P30 Pro er uslåelig.

Men OnePlus 7 Pro kommer med markedets suverent beste mobilskjerm, som med en oppdateringshastighet på 90 Hz og ny forbedret haptisk motor byr på en flytende, levende og lynrask brukeropplevelse som er unik. Sammen med et virkelig sterkt lydbilde og en ytelse som er helt i toppen, er det til å leve med at batteriet ikke er det beste på markedet. Spesielt når man ser på prisen. Selv den dyreste utgaven av OnePlus 7 Pro er markant billigere enn konkurrentene. Det må gjøre vondt for Huawei å se seg slått på pris.

Karakter
OnePlus 7 Pro
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?