I 2020 kåret vi årets flaggskipmodell fra kinesiske OnePlus, OnePlus 8 Pro, til Årets Beste Mobil. Fullt så bra klarte fjorårets etterfølger, OnePlus 9 Pro, seg ikke, da vi opplevde den som litt mer anonym og litt mindre «OnePlus-aktig» enn forgjengeren.
Men der OnePlus 9 Pro kom med en litt kjedelig design med en rektangulær kameramodul, som fikk mobilen til å ligne minst en håndfull andre Android-mobiler til forveksling, er årets OnePlus-flaggskip, OnePlus 10 Pro, noe helt eget.
Utseende og konstruksjon
Først og fremst er det kameramodulen som skiller seg ut. Designen er rett og slett mer markant, og den nesten kvadratiske modulen har fått mer plass og er flyttet lengre ned mot midten, der den går i ett med aluminiumsrammen som omringer hele mobilen.
Som på forgjengerne sitter på/av-knappen og den lille skyveren som skifter mellom lyd, vibrasjon og lydløs tilstand, på høyre side, mens lydstyrken reguleres med knappen på den andre siden. Mobilens bakside er beskyttet av Gorilla Glass 5, mens skjermen er fremstilt av det sterkeste Gorilla Glass Victus.
Vårt testeksemplar kom i en matt grønn fargetone (av OnePlus kalt Emerald Forest), men mobilen finnes også i en slags matt sort (som OnePlus kaller Volcanic Black). Begge fargene er ganske lekre, og den nye mobilen byr også på høy byggekvalitet og føles robust i hendene. Generelt sett utstråler OnePlus 10 Pro luksus og eksklusivitet på et nivå som ingen annen OnePlus-mobil før har prestert.
Et enkelt irritasjonsmoment er imidlertid at OnePlus 10 Pro ikke er IP68-sertifisert. Det var forgjengeren, og det er faktisk også tilfelle for den utgaven av OnePlus 10 Pro som blir solgt av T-Mobile i USA. Uoffisielle kilder tett på produsenten har opplyst oss om at den nye OnePlus 10 Pro-modellen faktisk er like vanntett som sin amerikanske pendant, men at OnePlus har valgt å avstå fra sertifiseringen for å kunne holde prisen nede.
Problemet er at uten en offisiell sertifisering, er man dårligere stilt som forbruker når det kommer til garanti og eventuelle forsikringer, så vi mener at OnePlus burde ha holdt fast på sertifiseringen.
Skjerm og lyd
Til gjengjeld har OnePlus 10 Pro på de fleste andre punktene stort sett den samme konfigurasjonen som sin forgjenger. Det gjelder for eksempel skjermen, som kommer med en adaptiv oppdateringsfrekvens på 120 Hz, noe som i praksis betyr at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen.
Mobilens buede skjerm leverer et knivskarpt og høyoppløst skjermbilde med en nærmest fløyelsmyk brukeropplevelse. I tillegg kommer en heftig lysstyrke på opptil 1300 nit, som i praksis betyr at skjermen kan brukes problemfritt utendørs, selv om solen skinner fra skyfri himmel.
Også når det gjelder lydopplevelsen er OnePlus enda en gang mobilmarkedets konge. Mobilen kommer selvfølgelig med aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når man strømmer trådløst via Bluetooth, og de integrerte høyttalerne har Dolby Atmos, så lyden også står skarpt med masser av detaljer hvis man bruker mobilen til at å se video eller game uten hodetelefoner.
Kamera
Kameraet i OnePlus 10 Pro består av en 48 megapiksler Sony IMX789-optikk, 50 megapiksler 150° ultravidvinkelkamera samt et teleobjektiv på 8 megapiksler med 3,3x optisk zoom. Frontkameraet er på 32 megapiksler.
Det er i mange henseender det samme fysiske kameraet som satt i forgjengeren, OnePlus 9 Pro. OnePlus 10 Pro mangler også den monokrome sensoren som OnePlus 9 Pro brukte til å støtte den primære sensoren ved å skape mer dybde i bildene. Kun ultravidvinkellinsen er helt ny. Den leveres av Samsung, og kommer med et synsfelt på hele 150°, som gir noen artige muligheter, men til gjengjeld betyr det at den ikke lenger har autofokus.
Likevel gjør OnePlus mye ut av å fremheve at kameraet i OnePlus 10 Pro er det beste selskapet har levert til nå. Og det skyldes angivelig den kameraprogramvaren som OnePlus har utviklet i samarbeid med den ikoniske kameraprodusenten Hasselblad, som de seneste 80 årene har vært førende innenfor kamerateknologi. Hasselblad har i mange år vært brukt av verdens beste fotografer, og er for eksempel det kameraet som fanget Armstrongs første skritt på månen.
Konkret betyr det at OnePlus 10 Pro kommer med annen generasjon av Hasselblad Camera for Mobile. Kamerasystemet skyter bilder i full 10-bit kvalitet, noe som blant annet skal gjøre kameraet i stand til å prosessere 64 ganger flere farger enn mobiler som skyter med 8-bit farge.
Men det betyr ikke mer farget. Tvert imot leverer OnePlus 10 Pro bilder som fremstår naturlige og varme på en gang. Uten de overdrevne og kunstige kulørene som visse andre mobiler, for eksempel Xiaomi 12 Pro, har det med å smøre ut over bildene.
Ytelse og funksjoner
Akkurat som Motorola Edge 30 Pro og Xiaomi 12 Pro kommer OnePlus 10 Pro med den nyeste og hurtigste Qualcomm-prosessoren, Snapdragon 8 Gen 1. Sammen med hele 12 gigabyte RAM betyr det at OnePlus 10 Pro er blant de raskeste Android-mobilene på markedet.
Imidlertid er det bemerkelsesverdig at OnePlus 10 Pro ikke scorer fullt så høyt i våre Benchmark-tester som de konkurrerende produktene. I Geekbench 5 oppnår OnePlus-mobilen således bare en score på henholdsvis 984 (single-core) og 3445 (multi-core), mens Motorola Edge 30 Pro scorer 1201 / 3551 og Xiaomi 12 Pro kommer helt opp på 1209 / 3722. Andre Benchmark-tester som Antutu 9 (700 165 mot hhv. 944 223 og 941 769) og PC Mark Work 3.0 (10 403 mot hhv. 15 301 og 13 404) gir et lignende resultat.
I daglig bruk er det imidlertid absolutt ingen tegn på at OnePlus 10 Pro kjører langsommere enn konkurrentene, og vi spekulerer i om de dårlige testresultatene kanskje heller skyldes at OnePlus rett og slett struper ytelsen når mobilen avvikler Benchmark-apper. Det kan være tilfellet for å skåne batteriet og forhindre overoppheting, noe som blant annet også Samsung er blitt avslørt i å gjøre. Bortsett fra at Samsung spesifikt unngikk å strupe akkurat Benchmark-appene.
Dette er under alle omstendigheter bare spekulasjon fra vår side. Vi kan ikke dokumentere antakelsen, men det er i det minste en mulig forklaring på fenomenet.
Til gjengjeld kommer OnePlus 10 Pro med et større batteri enn sin forgjenger (5000 mAh mot 4500 mAh), og årets modell har enda raskere lading. Med sine 80 W kan den nye laderen da lade telefonen fra 1 % til 100 % strøm på bare 32 minutter. OnePlus 10 Pro støtter for øvrig 50 W trådløs lading.
Konklusjon
Med OnePlus 10 Pro sementerer OnePlus sin posisjon som en av de sterkeste mobilprodusentene på det norske markedet. OnePlus har de siste årene gang på gang vist at de er i stand til å levere mobiler som ikke bare kan konkurrere med, men ofte overgår toppmobiler fra langt større konkurrenter, som for eksempel Samsung.
Og OnePlus 10 Pro er den beste mobilen til dato fra den kinesiske produsenten. Den byr på høy ytelse, kjempebatteri med effektiv hurtiglading, en fantastisk lyssterk og knivskarp mobilskjerm, et fremragende kamera utviklet i samarbeid med Hasselblad samt den beste lyden fra noen mobil på markedet. Og designen er både robust og luksuriøs.
De færreste trær vokser imidlertid helt inn i himmelen. OnePlus 10 Pro mangler den offisielle IP68-sertifiseringen, selv om den selvfølgelig likevel er vanntett, men mye annet er det heller ikke å utsette på denne overlegne mobilen.
Også i denne testen:
Xiaomi 12 Pro
Første ekte flaggskip
Xiaomi 12 Pro er den beste high-end-mobilen fra den kinesiske produsenten til dags dato.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser