TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Nothing Phone (2)

Nothing Phone (2) er den vanskelige oppfølgeren

Den nye Nothing Phone (2) er vesentlig raskere enn forgjengeren. Men den er også dyrere.

Av / 21.07.23 - 09:13
Nothing Phone (2)

Home mener

  • Lekkert design og høy byggekvalitet. Gjennomsiktig bakside og Glyph Interface er et ærlig forsøk på nytenking. Flott skjerm med høy lysstyrke. Solid kamera. Minimalistisk Android med unikt brukergrensesnitt. Fremragende batteritid.
  • Kameraet mangler optisk zoom. Mobilen leveres uten lader. Den glatte og lett buede baksiden gir til tider mobilen sitt eget liv, og den har det med å skli og falle på gulvet.

Den mest hypede mobilen i manns minne har fått en etterfølger. Fjorårets Nothing Phone (1) var et frisk pust til et mobilmarked som ellers var begynt å bli mer og mer kjedelig. Og med et unikt gjennomsiktig design og det LED-lysende Glyph-brukergrensesnittet på mobilens bakside skilte Nothing Phone (1) seg i hvert fall optisk fra konkurrentene. Også selv om mobilen sett forfra minnet virkelig, virkelig mye om en iPhone.

Det gjør årets Nothing Phone (2) også, men ikke fullt så mye som forgjengeren. Ikke minst fordi den nye modellen har fått en mer buet bakside med avrunding langs rammens fire sider, som gjør mobilen litt mer behagelig å holde i hånden.

Nothing Phone (2) fås også i år i to forskjellige farger i stedet for en – nemlig  hvit og mørkegrå – men ellers er den største forandringen i forhold til i fjor, faktisk prisen, som er markant høyere. Med tusenvis av kroner faktisk. Nothing Phone (1) med 256 gigabyte lagerplass kostet i fjor 4990 kroner. I år koster Nothing Phone (2) med samme lagerstørrelse 8490 kroner!

Nothing har til nå solgt 1 500 000 produkter. Det første i rekken, de trådløse øreproppene Nothing Ear (1), ble lansert for mindre enn to år siden, og etter det har Nothing blant annet lansert Nothing Ear (Stick) og mobiltelefonen Nothing Phone (1). Selskapet har fått stor oppmerksomhet og tiltrukket mange ukjente og kjente investorer – for eksempel influenseren Casey Neistat. Grunnen til den store interessen for Nothing heter Carl Pei.

Annonse

Svensk-kinesiske Carl Pei var i sin tid medstifter av OnePlus, som siden den spede begynnelsen på slutten av 2013 er blitt et av nordmenns mest foretrukne mobilmerker. Pei forlot imidlertid OnePlus i 2020 i forbindelse med at selskapet begynte et tettere samarbeid med Oppo, en annen kinesisk mobilprodusent som er blant verdens største.

I stedet stiftet Carl Pei teknologi-selskapet Nothing med det erklærte målet å utfordre markedet og gjenskape entusiasmen for teknologi-produkter. I et marked som faktisk er blitt litt kjedelig, er det en nobel hensikt, som i hvert fall fortjener vår oppmerksomhet.

For pengene får man først og fremst en vesentlig raskere mobil. Nothing Phone (2) har Snapdragon 8+ Gen 1 under panseret, og testmodellen leveres dessuten med 12 gigabyte RAM, hvor forgjengeren måtte nøye seg med 8 gigabyte.

Snapdragon 8+ Gen 1 har mindre enn et år på baken, og var inntil nylig typisk en del av spesifikasjonene for sene 2022-topmodeller som Xiaomi 12T Pro og OnePlus 10T. Akkurat disse modellene er stort sett de eneste andre mobilene på markedet i samme prisklasse som Nothing Phone (2), som altså i år vil friste som toppmodell med en pris like under det man må betale for ekte flaggskipmobiler som Samsung Galaxy S23 og Motorola Edge 40 Pro.

Når man er så ny på mobilmarkedet som Nothing, er det en risikabel satsing. For selvfølgelig er det lettere å konkurrere på pris, pris, pris hvis man vil overbevise skeptiske forbrukere om at de bør skifte til et merke de ikke kjenner. Men Nothing gjør altså i stedet forsøket med en unik mobil som er født annerledes enn de andre i klassen, men som i år i hvert fall på papiret har krefter nok til å spille med musklene og slå fra seg i kampen mot konkurrentene.

Nothing Phone (2)
LED-lampene tegner en figur på baksiden, som vel nærmest ligner C med en liten hatt samt en arm og et ben som på en fyrstikkmann. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Men skal man skille seg ut fra andre, betyr utseendet selvfølgelig en hel del. I hvert fall i første omgang. Og Nothing Phone (2) ligner ikke noen annen Android-mobil.

Sett forfra ligner den til gjengjeld en hel del på iPhone 14 Pro Max. Formgivningen med de avrundede hjørnene, samt metallrammen som omkranser hele telefonen, er i hvert fal … øh, inspirert av iPhones ikoniske design. Det samme gjelder knappenes utforming og plassering på mobilen.

Apples nyeste toppmodell er imidlertid ikke den verste mobilen man kan la seg inspirere av, og Nothing Phone (2) fremstår virkelig lekker og overbevisende. Nothing Phone (2) er også litt lettere enn sitt forbilde, og rammen er for øvrig fremstilt av resirkulert aluminium. Selvfølgelig er den det! Vi er vel klimabevisste?

Nothing Phone (2)
Nothing OS 2.0 har sitt helt eget designspråk og estetiske uttrykk. Blant annet muligheten for å velge en monokrom modus, hvor skjermbildet bortsett fra enkelte røde kontrastfarger her og der blir holdt helt i gråtoner. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er først når man snur Nothing Phone (2) og tar et blikk på baksiden at det står klart at vi ikke er i Cupertino lenger. Den Gorilla Glass-bekledde baksiden er nemlig gjennomsiktig, og bak glasset gjemmer det seg 900 små LED-lamper, det såkalte Glyph Interface. Det kommer vi tilbake til.

Først må vi si at selv om baksiden er av glass, så er den ikke så ille til å samle på fingeravtrykk. Øverst til venstre på baksiden stikker en diskré kameramodul med to linser ut, og baksiden er som nevnt ovenfor, litt buet med en avrunding langs rammens fire sider, som gjør mobilen litt mer behagelig å holde i hånden. Til gjengjeld betyr krumningen også at Nothing Phone (2) til tider får sitt eget liv og har en tendens til å skli i den ene eller andre retningen, også hvis den bare ligger på et bord eller en annen flat overflate. Den minste helling betyr at Nothing Phone (2) risikerer å havne på gulvet.

Nothing Phone (2)
Nothing har valgt å satse på to solide sensorer, henholdsvis en 50 Mp IMX890 vidvinkel fra Sony og en 50 Mp 114° JN1 ultravidvinkel fra Samsung. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen er IP54-sertifisert, så den er godt beskyttet mot støv som helst ikke skal kunne komme inn til LED-lampene under glasset på baksiden, og den tåler også litt regnsprut. Man bør imidlertid ikke regne med å kunne bruke den igjen hvis man mister Phone (2) i toalettet.

Skjerm og lyd

Mens baksiden er litt krum, er skjermen flat som en pannekake. Og både skjermen og rammen omkring den er helt symmetriske, så det er like stor avstand til kanten av mobilen hele veien rundt skjermen. Det er et ganske lekkert og konsekvent designvalg vi bare kan ta av oss hatten for.

Skjermen måler 6,7 tommer, og har takket være LTPO-teknologi en dynamisk oppdateringsfrekvens på 1–120 Hz og FHD+-oppløsning (2400 x 1080 piksler). Den støtter dessuten HDR10+, og har en maksimal lysstyrke på hele 1600 nit. Med andre ord er den imponerende lyssterk, og fargegjengivelse og kontrast er på topp når man for eksempel ser video. Det samme er lydkvaliteten.

Nothing Phone (2)
En LED-lampe i bunnen viser hvor mye strøm det er på mobilen når den lader. (Foto: Peter Gotschalk)

Nothing Phone (2) har innebygde stereohøyttalere som spiller både høyt og med masser av fylde. Dessuten støtter mobilen aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når det strømmes trådløst via Bluetooth.

Kamera

I stedet for å utstyre telefonen med tre eller fire middelmådige kameralinser har Nothing valgt å satse på to solide sensorer, henholdsvis en 50 Mp IMX890 vidvinkel fra Sony og en 50 Mp 114° JN1 ultravidvinkel fra Samsung.

Det er et klokt valg, for Nothing Phone (2) tar nemlig gode bilder over hele linjen. Både innendørs og utendørs leverer den primære linsen varene med skarphet, gode naturlige farger og dybde, og portrettbilder tatt med frontkameraet på 32 Mp blir skarpe og livaktige. Ultravidvinkellinsen lar deg komme helt tett på motivet.

Innendørs kommer en spesiell Glyph Interface-funksjon til sin rett. I stedet for å bruke blits kan man nemlig i kamera-appen aktivere alle LED-lampene på baksiden for å belyse motivet, noe som gir et mykere og mer naturlig lys.

Nothing_kamera1 Nothing_kamera2 Nothing_kamera3
<
>
‘Minnesmerket for polske soldater og tyske antifascister’ i Berlin fotografert med henholdsvis vidvinkel, ultravidvinkel og 2x digital zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Optisk zoom kan man til gjengjeld bare glemme. Opptil 2x eller 3x digital zoom går an, men deretter blir resultatet grynete og nærmest ubrukelig.

Nothing OS 2.0 og Glyph Interface

Nothing Phone (2) er basert på Android 13, men produsenten har utviklet sitt eget brukergrensesnitt, Nothing OS, som i versjon 2.0 har sitt helt eget designspråk og estetisk uttrykk. Blant annet muligheten for å velge en monokrom modus, hvor skjermbildet bortsett fra enkelte røde kontrastfarger her og der blir holdt helt i gråtoner. Samt muligheten for å fjerne appnavnene fra hjemskjermen slik at man bare ser ikonene.

Og overflødige apper er det heller ingen av. Fans av en helt ren Android-opplevelse bør altså se til Nothing Phone (2), for den er utstyrt med en nærmest minimalistisk versjon av operativsystemet, stort sett utelukkende med Googles egne apper. Brukergrensesnittet i den meget spesielle Nothing OS-designen består av blant annet egne skrifttyper og widgets tegnet med prikker i en sort/hvit fargekombinasjon.

Nothing Phone (2) 1
Ultravidvinkellinsen briljerer spesielt med sin makrofunksjon som lar deg komme helt tett på motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Det såkalte Glyph Interface lanserte Nothing med Phone (1). Det består av et stort antall små LED-lamper på mobilens gjennomsiktige bakside. LED-lampene tegner en figur på baksiden, som vel nærmest ligner C med en liten hatt samt en arm og et ben som på en fyrstikkmann. Nothing Phone (2) har forskjellige ringetoner og meldingslyder som hver for seg gir en unik kombinasjon av lyd, lys og vibrasjon når man mottar et anrop eller en SMS. Meningen er at man skal kunne tildele bestemte ringetoner til bestemte kontaktpersoner, og når mobilen så ligger med baksiden opp, vil man basert på det blinkende mønsteret kunne se hvem som ringer eller skriver. Man kan naturligvis innstille telefonen til utelukkende å gjøre oppmerksom på et anrop ved hjelp av Glyph Interface når den er satt til å være lydløs.

Nytt i Nothing OS 2.0 er appen ‘Komponist’, som lar brukeren selv komponere sine egne ringetoner og tilhørende Glyph-mønstre. Se videoen nedenfor.

En annen nyhet er at Glyph Interface nå kan brukes til visuell nedtelling. Funksjonen støttes i skrivende stund av Uber-appen, slik at man direkte på mobilens bakside kan se hvor lang tid det går før den bestilte Uber-bilen kommer. Nothing lover at mange flere tredjeparts-apper med tiden vil gjøre bruk av muligheten.

Ytelse

Under panseret sitter en Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor, mens batteriet er på 4700 mAh. Det kan lades med opptil 45 watt, men støtter også opptil 15 watt trådløs lading. Der følger imidlertid ingen lader med når man kjøper telefonen.

Prosessoren passer til prisklassen, og ut fra våre Benchmark-tester å dømme plasserer Nothing Phone (2) seg noenlunde midt mellom Xiaomi 12T Pro (som er litt raskere) og OnePlus 10T (som er litt langsommere), selv om begge disse mobilene var omtrent tusen kroner dyrere enn Nothing Phone (2) da de kom på markedet i fjor høst. Helt sikkert er det at Nothing Phone (2) er i en helt annen klasse enn sin egen forgjenger når det gjelder tempo og muskler. Den leverer varene uten avbrytelser, og også store spill som Asphalt 9 kjører flytende.

Batteriet holder lenge (11 timer og 16 minutter i vår PCMark batteritest). Og ellers kan mobilen lades fra 0 til 100 prosent på 55 minutter med en kompatibel lader. Det er absolutt godkjent.

Nothing Phone (2) 2
Selfies tatt med frontkameraet på 32 Mp blir skarpe og livaktige med naturlige farger. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Nothing Phone (2) er den vanskelige oppfølgeren. Den nye mobilen viser at selskapet Nothing ikke bare er en døgnflue, og det er et modig trekk å satse på kvalitet i stedet for lav pris. Også selv om Nothing Phone (2) faktisk tenker nytt og annerledes med den gjennomsiktige designen, det innovative Glyph Interface og det helt unike Nothing OS 2.0-brukergrensesnittet.

Men den relativt høye prisen for en mobil fra et ennå ukjent navn på mobilmarkedet er intet bomskudd. For Nothing Phone (2) er en virkelig solid mobil på alle de punktene som gjelder. Den er utstyrt med en ren og nærmest minimalistisk Android uten overflødige apper, og ytelsen er absolutt godkjent. Spesielt batteritiden.

Den iPhone-inspirerte designen er robust, brukervennlig og lekker, og både skjerm og lyd er kvalitetsmessig i det høye sjiktet av hva man kan forvente til prisen.

Karakter
Nothing Phone (2)
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?